Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

H.M.N.B. Granado - Victory Models 1:64

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
kartonist

Re: H.M.N.B. Granado - Victory Models 1:64

Příspěvek od kartonist »

Námořní Bombarda Jeho Veličenstva Granado

Obrázek

Na úvod

O stavbě bombardy Granado bylo rozhodnuto 14. září 1741 a zakázku dostal Ipswichský loďař John Barnard. Spuštěna na vodu byla v červnu 1742. Na konstrukční práce dohlížel známý námořní architekt Thomas Slade, který později navrhl i Nelsonovu Victory. Granado byla jednou ze dvanácti stejných lodí, které měly rozšířit bombardovací loďstvo v době Jenkinsovy války a Války o rakouské následnictví.

Linie Granada (a pro bombardu velmi netypické řezbářské práce) dávají tušit, že původně mělo jít o šalupu. Je pravdou, že prvních 14 let svého nasazení sloužila jako šalupa a nikoliv jako bombarda.

V letech 1742 až 1745 bylo jejím úkolem shromažďování informací a běžná námořní služba u francouzkého pobřeží. V roce 1745 admiralita rozhodla o její zpětné konverzi na bombardu, ale o dva dny později byl tento rozkaz zrušen a Granado dál sloužila jako šalupa.

V letech 1742 až 1748 byla nasazena ponejvíc na východním pobřeží Anglie v boji proti pašerákům a pirátům. Roku 1748 skončila Válka o rakouské následnictví a proto byla Granado vyřazena ze služby.

S blížícím se vypuknutím Sedmileté války byla Granado opět zařazena do služby 26. dubna 1756. Teprve tehdy jí byla vrácena její původní role bombardy a byla ve Woolwitchi přezbrojena pro služba na Kanále. Byla vyzbrojena 13i a 10i palcovým hmoždířem, 4liberními lodními děly a švihovkami. Poté Granado obdivuhodně plnila svoji úlohu bombardy a získala si slávu ve čtyřech válečných operacích.

Byly to:
V roce 1759 - útok na Martinique a zmocnění se Guadeloupe, kdy Granado umlčela pobřežní baterie, čímž umožnila britským jednotkám převzetí přístavů Basse Terre a Fort Royal.

1762 - dobytí Martinique, kdy Granado bombardovala a umlčela přístavní baterie. To umožnilo vylodění britských jednotek a poražení francouzské osádky.

1762 - havanské tažení, kdy se Granado zůčastnila obléhání La Cabany a El Morra. Pobřežní baterie chránily 15 španělských válečných lodí a spoustu obchodních. Obléhání trvalo dva měsíce a skončilo kapitulací El Morra i Havany.

Granado zůstala ve Východní Indii až do cesty domů v roce 1763. Poté byla konečně vyřazena a prodána za 575 Liber.

Stavebnice

Existují dvě stavebnice lodi Granado:

a) firmy Jotika-Caldercraft http://www.jotika-ltd.com/Pages/1024768/Nelson_13.htm, která zachycuje loď po konverzi z roku 1756. Jako pozůstatek jejího fungování jako šalupa zde najdeme dvě příďové střílny pro stíhací děla a celkově zvýšený počet 4liberních děl.

b) firmy Victory Models (de facto AMATI + minoritně Euromodels), která vychází z původních admiralitních plánů. Je paradoxem, že Granado tak nikdy nevypadala, vzhledem k okamžité konverzi na šalupu.

Literatura a další zdroje

Existuje monografie z řady Anatomy of the Ship http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/1844860051. Je poměrně stručná a informuje spíše o celé třídě dvanácti bombard. Také použité ilustrace a fotky modelů nedokážu jednoznačně přiřadit ke Granadu v určitém období.

Dále existují dobové obrazy např. havanské operace, ale nutno říci, že jsem na nich Granado nenašel, resp. nedokázal identifikovat.

Modeláři

Na webu DryDockModels je představeno sedm modelů v různých fázích stavby http://gallery.drydockmodels.com/Granado.

Dále existuje projekt komunitní stavby ze stavebnice Jotiky http://www.snaps-modelers.net/HMS%20Gra ... 6index.htm

Můj model

Rozhodl jsem se pro stavebnici od Victory Models. Porovnáním jejího provedení, monografie a jedné ze staveb na DryDockModels jsem dospěl k následujícím rozhodnutím:

- nebudu přidávat přední střílny. Vyžadovalo by to velký zásah, a to zejména do prvních dvou žeber a falešného kýlu. Celá příď je u modelu (na rozdíl od Jotiky) řešena jako uzavřená, což nebudu měnit.

- zvážím vymodelování 10 palcového moždíře. (V modelu jsou dvě 13ky.) Alternativou je (částečné) zakrytování střelecké pozice dle návodu.

- Dle monografie upravím obšívku, paluby a další prvky. Dostanu se k nim v pozdějších fázích stavby.

- Návod ve stavebnici je velmi stručný. A vtipný - odhaduje celkovou dobu stavby na 60 až 80 hodin. Já zkoumám podklady už tři měsíce, abych zjistil, jak je co myšleno. :)
V první fázi stavby trupu se budu řídit výbornou příručkou http://www.drydockmodels.com/planking/.
nabeshima

Příspěvek od nabeshima »

Zdar, opustil jsi kartón? Ty máš tu Anatomy of...? A budeš dělat s plachtami, nebo jen holá ráhna?
Blijte přes zábradlí, PŘES ZÁBRADLÍ!
mitom

Příspěvek od mitom »

Asi to už vieš, ale opakovanie je matkou múdrosti...
Možno Ti pomôžu plány JoTiKy a ich Granada:
http://www.jotika-ltd.com/Pages/1024768 ... ranado.htm

A nejakých väčších úprav stavebnice by som sa nebál. Chce to len trpezlivosť a vedieť čo robíš. Ja som na Victory vysekal celý zadok, aby som tam mohol urobiť interiér...

P.S. Vitaj medzi nami, čo robíme s drevom... :D
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Anatomy Granada mám.

Všechno od Jotiky mám i vytištěné. Na jejich adresu musím ale říct, že některé věci dost flákají. Konkrétně při plaňkování klidně zbrušují plaňky až na třísky místo stealerů, na palubách chybí silnější prkna, waterways,... však miton ví. :)

Radek
mitom

Příspěvek od mitom »

To zabrusovanie je vecou modelára a nie stavebnice. Oni tie prototypy stavajú tak, aby boli čo najrýchlejšie hotové... ...a aj to tak vyzerá.
Každá stavebnica je nejako zjednodušená, ale nič Ti nebráni tam chýbajúce veci dorobiť. JoTiKa je dobrá, ale aj tam je dosť priestoru na vylepšovanie (viď moja Victory).
Na Tvojom mieste by som zvážil tie úpravy a pustil sa do nich. Keď už to staviaš, nech sa to v rámci možností čo najviac podobá na originál (Kpt.KL by mi dal určite za pravdu. :) ). Stiahni si od JoTiKy aj zoznam dielov a podľa nich môžeš modifikovať tie svoje - ako inšpiráciu. Pri vytlačení v správnej veľkosti ich môžeš použiť aj ako šablónu.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

mitom píše:To zabrusovanie je vecou modelára a nie stavebnice. Oni tie prototypy stavajú tak, aby boli čo najrýchlejšie hotové... ...a aj to tak vyzerá.
Každá stavebnica je nejako zjednodušená, ale nič Ti nebráni tam chýbajúce veci dorobiť. JoTiKa je dobrá, ale aj tam je dosť priestoru na vylepšovanie (viď moja Victory).
Na Tvojom mieste by som zvážil tie úpravy a pustil sa do nich. Keď už to staviaš, nech sa to v rámci možností čo najviac podobá na originál (Kpt.KL by mi dal určite za pravdu. :) ). Stiahni si od JoTiKy aj zoznam dielov a podľa nich môžeš modifikovať tie svoje - ako inšpiráciu. Pri vytlačení v správnej veľkosti ich môžeš použiť aj ako šablónu.
Souhlasím a dělám to tak. Jen nezastávám názor, že Jotika je nejlepší. Mám ji nachystanou tak jak píšeš, ale víc se řídím fotkami a výkresy v monografii. I když se jedná třeba o jinou bombardu stejné třídy, myslím, že soudobý admiralitní model je přesnější než Jotika. :D

Radek
mitom

Příspěvek od mitom »

Mal som na mysli nechať sa inšpirovať konštrukciou predku, keď je na Victory models urobený inak. Nie prerábať všetko podľa JoTiKy... Tú hranicu - čo urobiť podľa akého vzoru si musíš zvoliť sám.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Opět zdravím.
Rozhodl jsem se, že budu psát často, a to protože chci informace o stavbě prokládat recenzí stavebnice.

Prvním krokem byla samozřejmě kostra. Kýl a žebra jsou z 5mm překližky, viditelné části kýlu z masivního (pařeného) ořechu. Myslel jsem že u "přesně laserem řezaných dílů" nebude žádný problém, ale vyskytl se. Překližka měla totiž tloušťku 4.8 až 4.9mm, takže se to všechno pěkně viklalo. Vyřešil jsem nalepením pásků 80g/m2 papíru na kontaktní plochy.
Po obvodu překližkového kýlu jsem ještě před přilepením ořechových částí vyfrézoval podle návodu z DryDockModels drážku pro pevnější zapuštění planěk.

Obrázek Obrázek

"Paluba" viditelná na fotkách je falešná, slouží pouze pro kolmé sesazení kostry.

Radek
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj,

vypadá to pěkně, je vidět že žebra ze stavebnice řezaná laserem mají něco do sebe. U těch řezanejch doma jenom podle plánů jsem už v této fázi musel řešit "vlny".

Těším se na další pokračování

Pavel
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Tak na téma laserové řezání jsem teď pronadával celý večer.
Už tak čtyři hodiny přemýšlím, proč jsou šachty pro moždíře udělané tak pitomě - no kvůli zjednodušení výroby. V praxi je to šestiboká díra v palubě, umožňující natáčení zbraně libovolným směrem, ve stavebnici obdélníková krabice, ve které může být dělo pouze v podélném směru. V obou případech tam jsou nějaké kryty a autoři stavebnice si zřejmě mysleli, že je všichni postaví jako zavřené, čímž se nesmyslnost konstrukce ututlá. (Jotika je má vyřešené líp, ale taky ne přesně podle monografie.)

Takže po promyšlení všech možností konverze a použití laserovaných dílů jsem se rozhodl je zahodit a udělat to celé z lišt. :(

Proč se tím zabývám už teď? Připasovávám palubu a po jejím zalepení už šachty neupravím...

Radek
Tujano

Příspěvek od Tujano »

Mám prvú otázku : Zužoval si predný a zadný väz tak ako to je nakreslené v knihe ?
Na druhom snímku je vidieť nejaké zbrusovanie na zadnom väze, ale neviem čo vidím.:)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar Tujano.

Nevím, jestli dobře rozumím tvé otázce. Podle obr. B4/6 a 7 na str. 50 se přední vaz zužuje směrem dolů, u zadního to není téměř znát. Toto jsem nedělal a zatím dělat nebudu.

Sbrušování, které vidíš, je zatím jen v části překližkového vniřního kýlu. Jde o to, že jeho šířka po dvojím oplaňkování naroste o 2x(1.5+0,6)mm a na DryDocku jsem viděl fotky, jak těžko (přesněji vůbec) se toho dá dodatečně zbavit. Sbrousil jsem plynule od tzv. bearding line cca 1.3mm z obou stran s tím, že první obšívku sjedu zhruba na polovinu, aby se tam ta druhá vešla.
Ořechový zadní vaz nalepím až po druhém oplaňkování.

Pokud jsem odpověděl na něco jiného, nadej mi a zeptej se znovu. :)

Radek
Tujano

Příspěvek od Tujano »

Ahoj Radku, dobre si porozumel. Na str. 44 a 45 ,obr. B1/2 a B2/1, je to zužovanie zobrazené dosť výrazne.A na str. 73, obr.E 1/1 je na kormidle zúženie tiež. Je to síce v mierke 1:48,
ale aj v mierke 1:64 by to malo byť pozorovateľné. ja len , že vzhľadom na Tvoju Revenge, som usúdil , že si fantastický detailista a tak som zvedavý ako hlboko až zájdeš.
Okrem toho , v roku 2008 mám v pláne postaviť tiež Granado , len ešte som sa nerozhodol , či zo stavebnice Jotiky , alebo "from scratch" v mierke 1:48 a chcem sa u Teba priučiť.:)
Tujano
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Jo táák!
Ale já si taky psal s lidma z DryDocku o plaňkování, abych se vyhnul jejich chybám. :)

Teď vážně:
Přední vaz nezúžím. Musel bych ho vyrobit znovu (nemám masivní pařený ořech) a buďto ho udělat nahoře širší anebo ubrat dole = ubrat celý kýl na šířku.
Zadní vaz se uvidí podle toho, jak vyjde plaňkování. Zůžení kormidla bude třešnička. Asi se na něho pokusím vyrýt rozdělení na tři části.

BTW: Ve stavebnici/modelu (tradičně) chybí falešné kýly, což taky opravovat nebudu.

Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Minule jsem nadával na odfláknuté šachty moždířů. Předělávám je celé jako scratchbuilt. Materiálem jsou lišty obechi (abachi) - taková tvrdší balza. Následně bude namořeno na ořech. Zkoušel jsem stavět přímo z kombinace sapelli/mazonia/ořech, ale zrovna ořechové lišty se dají tím namořeným obechi snadno imitovat a pracuje se s tím nesrovnatelně líp.

Zatím mám nedokončený jeden kus, který jsem stavěl v šabloně.

Obrázek Obrázek

Šachtám chybí podlaha (ve stavebnici samozřejmě nebyla, ani v Jotice) a různé kryty. A taky kovová uvazovací oka.

Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Další věcí, kterou jsem předělával jsou samotné moždíře. Na fotce můžete srovnat ty dodané s monografií a mými výrobky.

Druhá fotka taky ukazuje doplnění kroužků k dodaným vázacím očkům. Na modelu je jejich počet silně zredukován, takže mi brzy dojdou, když je dám všude... :(

Obrázek Obrázek

Radek
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj, ty tvoje vypadají mnohem realističtěji. Moc pěkná práce.
Z jakého dřeva jsi je soustružil? Podle druhé fotky mě to připadá jako balsa, ale kvůli vlastnostem tohoto materiálu se mi to moc nezdá.
Odhal to :)

Pavel
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Soustruženo z bukového hranolu. Nahrubo rašplí, základní válce nožem na kov, potom "z ruky" struhem. V soustruhu vyhlazeno jemným šmirglpapírem.

Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Protože jsem fotil do sekce Vybavení dílny, dám fotku i sem, i když teď na Granadu nic nového nedělám.

Obrázek
Radek
Maros

Příspěvek od Maros »

Čus, zajímalo by mě jak se dá takový model objednat. Mám v plánu do budoucna koupit buď H.M.S. Snake od Jotiky nebo H.M.S. Fly od Victory models a ani jedno se u nás neprodává. Jak takovej model objednat třeba z Německa a hlavně jakým způsobem zaplatit?
mitom

Příspěvek od mitom »

Moja Victory od JoTiKy:
1. Objednávka mailom spolu s dohodnutím spôsobu zaslania (u mňa FedEx, lebo som chcel mať kontrolu kde sa balík nachádza - Pozor! Poštovné vyšlo z GB do SK na skoro 8000Sk).
2. Platba dopredu prevodom na ich účet (na dobierku ich neukecáš).
3. Potom už len čakáš a +/- nejaký mail, či už im peniaze nabehli na účet a aký je kód zásielky.

Pri e-shopoch máš obchodné podmienky uvedené na ich stránke.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
Mynymaks mě prosil o pár fotek stavebnice, tak jsem je dodatečně vyrobil.

Chybí na nich dva kusy 5mm překližky, ze které jsem vylámal kýl a žebra.
Dále je vylámána spousta částí pro uložení hmoždířů - to jsem nakonec zahodil a vyrobil podle monografie -viz výše.
A konečně schází svazek lipových planěk na první plaňkování, což nafotím zase příště.

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Stojí za povšimnutí, že "horní" část krabice je ze tří čtvrtin prázdná vycpávka, na které leží plastové boxy s drobnými díly.

Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
toto jsou fotky 1. plaňkování, provedeného lipovými lištamy 1,5x5mm. Šly ohýbat jen teplem bez namáčení...
Nijak zvlášť jsem si s tím nehrál a jedinými pravidly bylo nelámat je a nedopustit odchlipování jak u klinkrové obšívky.

Obrázek Obrázek Obrázek

Následné tmelení bylo jen lehké, na vyplnění ojedinělých spár mezi lištami. Jediný vážný problém se vyskytl na pozici 2. žebra (zepředu), které bylo zřejmě málo zasunuté v kýlu a plaňky asi o 1mm vpadly. Stejnou situaci jsem viděl na fotkách dalšího stavitele, tak je to možná chyba kitu.

Radek
kopi

Příspěvek od kopi »

Ahoj Radku,tady jsem ti našel konkurenci.Nevím jestli jsi to viděl,ale pro jistotu.
http://modelshipworld.com/phpBB2/galler ... 6/Grenado/
kartonist

Příspěvek od kartonist »

kopi píše:Ahoj Radku,tady jsem ti našel konkurenci.Nevím jestli jsi to viděl,ale pro jistotu.
http://modelshipworld.com/phpBB2/galler ... 6/Grenado/
Díky, to víš, že viděl. Odtamtud jsem obšlahnul kovový stojan. :D
Mimochodem, staví to z Caldercraftu - znatelný rozdíl je v propracovanější přední nástavbě s párem "stíhacích" děl.

Radek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“