Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Royal Caroline - Panart - 1/47

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Odpovědět
Peta_V

Re: Royal Caroline - Panart - 1/47

Příspěvek od Peta_V »

Tak jsem zase o kousek blíž ke konci. Druhá polovina je "nazdobená", zbývá dodělat "wales" a pár drobností. Dále jsem si hrál z barvou wales a rozhodnul jsem se je udělat černé.
Přední úponová lavice vyžadovala dost úprav. Díl je z překližky, takže hrany přelepeny ořechovou lištou, přidána menší napínací kladka a oko. Ukotvení napínacích kladek je nově vyrobeno ze starého vázacího drátu. Ještě se rozhoduji zda ho nechat "přírodně" nebo nabarvit na černo.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Tak zase pár fotek. Jelikož čekám na materiál, abych mohl dodělat zbytek (spodní část) trupu, začal jsem s vybavováním palub.
1) Je potřeba udělat spoustu dalších míst na uvázání lan, ve stavebnici jsou lana dosti zjednodušená a nepočítá se s oplachtěním. Všechna očka jsem udělal znovu z vázácího drátu.

2) nalepeny oba hatche (s otvory pro kotevní lana), upravená "kotevní kobylice" a předělaný podstavec pro capstan

3) točící se schody a vchody do podpalubí na obou stranách.

4) "uvazovací kolíky" v předu na zábradlí a po stranách přední části.

5) dal jsem dohromady jednu kotvu (ještě není final). Nevím jestli bych neměl ten kroužek obmotat silnější nití.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Předělal jsem pumpy, aby se víc podabaly plánům, které mám. Na fotkách jsou vidět jednotlivé části a pak zkompletovaná pumpa po nástřiku barvou. K porovnání je složena i pumpa ze stavenbnice. Ještě musím poopravit barvu, která se odřela při sestavování.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Předělal jsem ukotvení napínacích kladek do finální podoby. Snažil jsem se "přiblížit" čemusi, co se mi líbí a co je v plánech. (Fotky zatím nemám). Přidám zatím jen popis. Hlavní rozdíl je v nastříkání "chain plates" na černo a ve zjednodušení provedení ukotvení napínacích kladek na bok lodi. Efekt je myslím dobrý. Nejhorší bylo najít nejschůdnější a nejefektivnější způsob "výroby", jelikož jich bude potřeba vcelku dost. Můj postup můžu nafotit a popsat při další montáži kladek, pokud by byl zájem. Snažil jsem se barvit (a stříkat pistolí), tak abych barvu co nejméně poškodil při instalování a pak tedy zamezil závěrečné korektůře (a možnosti umazat barvou něco co nechci) ve větším rozsahu.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
na fotky jsme určitě všichni zvědaví :D
Co se týká černění, tak dlouho jsem laboroval s barvením a stříkáním, až jsem v obchodě s uměleckými potřebami koupil takovou modrou vodu, která černí chemicky. Případné poškození barvy při montáži lze jednoduše opravit vatovou tyčinkou namočenou v tom roztoku.

Radek
mitom

Příspěvek od mitom »

A má tá "taková modrá voda" aj nejaký názov? :)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

mitom píše:A má tá "taková modrá voda" aj nejaký názov? :)
Bohužel ne. Proto jsem se tomu dlouho bránil. Říkají tomu "mořidlo na kov, barva černá", 2deci přišlo asi na 250Kč.

Radek

foto: portal/_Clanky2008/SpringerVana/10.jpg
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Nejprve pár dotazů: Ta voda je na kov obecně nebo jen na mosaz? Kde se dá sehnat resp. spíš, kde najít takové umělecké potřeby? Nemoh bys dát fotku nějakého, takto upraveného kousku? A poslední, když tou vodou omylem přetřeš dřevo, zanechá to nějaké stopy na dřevě?

Tady je slíbený postup:
Obrázek

1. Potřebné pomůcky
2. Drát ohnu podle kladky
3. Kladku vyndám a drát nabarvím štětcem na černo (používám barvu polomatnou černou Revell - SM302)
4. kladku opět vložím do nabarveného drátu a dokončím oko, které po dokončení také nabarvím.
5. Výroba "ukotvení" kladky
6. Hotové ukotvení připravené na nástřik pistolí (pro lepší vzhled)
7. Po namontování na loď zatřu případné oděrky

A tady jsou fotky na lodi:
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Ještě se mi povedlo udělat druhou pumpu, k mému překvapení je i docela podobná té prvni :)

Obrázek
taby

Příspěvek od taby »

Výborný "průvodce" na Kladky. Děkuji. ;)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Peta_V píše:Nejprve pár dotazů: Ta voda je na kov obecně nebo jen na mosaz? Kde se dá sehnat resp. spíš, kde najít takové umělecké potřeby? Nemoh bys dát fotku nějakého, takto upraveného kousku? A poslední, když tou vodou omylem přetřeš dřevo, zanechá to nějaké stopy na dřevě?
"Vodu" jsem zkoušel jen ma měď a její slitiny. Údajně barví i cín. Hledej na netu prodej na vitráže Tifany.
Kupoval jsem to v Šumperku, v uličce pod radnicí (Kozí krámek). Dále vím o obchodě v Brně pod Špilberkem a o malé prodejně v Olomouci blízko Flory.
Na ořechových lištách (tj. tmavé dřevo) jsem žádné změny nepozoroval.

Radek
Tujano

Příspěvek od Tujano »

Ja som ten lektvár kúpil v obchode so zbraňami. Funguje to na oceľ i na mosadz , inde som neskúšal. Lakované drevo nemení , ináč neviem. Čierna vrstvička má hrúbku pár atómov, ľahko sa odbrúsi šmirgľom. Upozornenie : kov musí byť dokonale odmastený.
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

No já kladky už dodělám takhle, ale možná by to stálo za pokus načernit takto děla :/ . Záleží jak by to vypadalo :rolleyes:
Tujano

Příspěvek od Tujano »

Ja tu ukážem čerstvo začiernené delo , len ako dostaľ obrázok priamo tu a nie do galérie ?
Tujano

Příspěvek od Tujano »

Aha , možno takto :Obrázek

Ešte raz : vďaka taby:)
Naposledy upravil(a) Tujano dne pát dub 18, 2008 13:41, celkem upraveno 1 x.
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Ukotvení upínaček dělám s měděného drátu a spoje pájím stříbrem. Celé ukotvení potom ponořím do oxydačního mořidla na měď, koupené u - http://advantage-fl.cz/id81cz-patiny-pariser-apod.htm. Výsledek je perfektní.portal/img/gallery/512_1208462286.jpgportal/img/gallery/512_1208462461.jpgportal/img/gallery/512_1208462541.jpg.
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Ještě jednou fungující odkaz na mořidlo http://advantage-fl.cz/id81cz-patiny-pariser-apod.htm
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Nevypada to vubec marne, cerneni tim oxidacnim moridlem. Diky za tip, musim taky nekde sehnat.
to pettricek: kdyz delas z medeneho dratu ty napinace kolem upinacek, nebojis se, ze je to mekky drat??
Jirka
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Měděný drát je dostačující, spoj musí být ale sletovaný. Pájím to stříbrem, cín je měkký a nevydrží při dodatečném tvarování. Uvazovací kruhy v palubách a ve stěnách a oka na lafetách děl dělám taky z měděného drátu o průměru 0,5mm, spoj spájený a pak stačí ponořit do toho mořidla, nechat minutku působit, opláchnout vodou a hotovo. Pokud poškodím patinu při montáži, stačí zlehka potřít. Mořidlo na železo mám objednané, ale ještě mě nedošlo. Jak to budu mít, vyzkouším a dám vědět.
SH

Příspěvek od SH »

Jak pájíš stříbrem. Máš nějakou speciální soupravu?
taby

Příspěvek od taby »

Přidal bych se a zeptal se ještě, zda to musí být nějaké speciální stříbro nebo to, co koupím jako jakoukoliv pájku stříbra?
Dada

Příspěvek od Dada »

Dobrá je stříbrná pájka Rolot 606 s 45%podílem stříbra obalená tavící přísadou pracovní teplota 670 C. Dada
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Používám butanový hořák Microflam od Proxxonu a milimetrový stříbrný pájecí drát (složení bohužel neznám). Ale toho přídavného drátu se do toho spoje stejně dostane minimálně, měď se ve spoji slívá sama, jen se stačí tím přídavným drátem dotknout. Pokud se do spoje přidá víc materiálu, vytvoří to zesílení a očko z drátu 0,5mm se nedá opracovat.
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Dnes jsem dostal černou patinu na železo. Zkusil jsem vázací drát průměr 0,7mm a mosazný pásek. Musí se to dobře odmastit a tak na půl minuty nechat působit, pak opláchnout vodou a hadrem otřít. Dostane to modročerný polomatný povrch.Obrázek
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Další zkouška - mosazný odlitek děla. Ve skutečnosti vypadá víc kovově, ten teplejší odstín dělá osvětlení žárovkou.Obrázek
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

Dělo vypadá pěkně, asi si to tedy taky pořídím :) . Dík za fotky!
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“