Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Endeavour-jotika

Zaměřeno na konkrétní historické plachetnice a stavbu jejich modelu.
Pavel_Z

Re: Endeavour-jotika

Příspěvek od Pavel_Z »

Ahoj,
Tak posílám slíbené obrázky. Plaňkovat jsem začal od prostředka, první lištu jsem dal celou, stejně nebude vidět a hlavně abych se co nejlíp trefil do toho rádiusu, který jde přes celou délku trupu. Lišty pokládám dělený podle anatomie a lepím je tím Patexem.
Obrázek
Příď je úplně nejhorší ze všeho, protože v jednom bodě se ohýbá lišta na tři rádiusy. Napřed si udělám z lišty pěkný esíčko a pak ji ohnu na ohýbačce.
Obrázek
Nevěděl jsem jaký tvar díry na kormidlo mám udělat, všude kde jsem se díval tak to bylo trošku jinak a tak sem to udělal podle Jotiky a je to podobný, jak to má replika.
Obrázek
Další obrázky budou asi zase za dlouho, docela se obávám zádě, protože sem aktivně přilepil kýl dřív než jsem měl a bude to hodně pracná záležitost, aby se mi tam neudělal schod. Uvidíme, nějak se s tím poperu.
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Paráda, to plaňkování vypadá velice dobře, bez mezer. Jen tak dál...
Petr
Pavel_Z

Příspěvek od Pavel_Z »

Jsem rád, že se ti to líbí. Je to totiž můj vrchol manuální zručnosti :).
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
trošku mě mate rovnoběžnost planěk na přídi. Endeavour pravda neznám, ale neměly by se alespoň trochu stáčet nahoru?

Radek
Pavel_Z

Příspěvek od Pavel_Z »

Lišty se stáčí nahoru, ale jenom trochu, možná to ta fotka zkresluje. Na plánech a v anatomii jdou lišty téměř kolmo ke kýlu, takže by to tak mělo být. Na replice jdou lišty možná o kousek víc nahoru, ale zase to nebudu s tou autentičností přehánět, největší váhu májí plány a drobnosti budu popřípadně dělat z anatomie.
Takto vypadá ta příď: http://home-and-garden.webshots.com/pho ... 3913TzpEFv , měl bych to mít přibližně stejně. Doufam, že jsem pochopil tvůj dotaz.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Díky za vysvětlení a foto. Ty "čelní" (stíhací) střílny vyřežeš dodatečně?

Radek
Pavel_Z

Příspěvek od Pavel_Z »

Jj budu je dělat dodatečně, ale mám z toho celkem strach. Uvažoval sem, že bych si udělal z tenkýho plechu šablonu a pak přilepil páskou na trup a následně přesně podle toho to vyřezal. Ale to je až zadlouho :).
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Méně namáhavé a destruktivní je nakreslit tužkou. :) Základem pro řezání je pořádně ostrá čepelka č. 11 a brát to od středu ke krajům.

Radek
petrgate

Příspěvek od petrgate »

Mám dotaz nemá někdo plánek úvazků lan od stěžňů,ráhen,plachet směrem k palubě?????za info velké díky.
Stavím endeavour od airfixu.
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Tady máš knížku - sice v němčině - ale vše podstatné tam najdeš.
http://rapidshare.com/files/290857688/Endeavour.rar
Petr
Pavel_Z

Příspěvek od Pavel_Z »

Zdar,
přidávám menší postup na stavbě, dokončil jsem horní část trupu, kde sem lepil lišty přibližně od prostřed trupu nahoru. Byl jsem zvědavej a jednu stranu jsem lehce přejel smirkovým papírem, abych videl jak to bude přibližně vypadat. Občas se pár mezer najde, ale žádná tragédie (aspoň pro mě :D ). Po dodatečných úpravách první obšívky začnu plaňkovat lišty od kýlu nahoru.
Obrázek
Obrázek
bell

Příspěvek od bell »

Pavle_Z, již dlouho tomu, co jsi naposledy přispěl zprávou o stavbě ENDEAVOUR od Jotiky. Začínám nyní také stavbu této skvělé loďky a jsem velmi zvědav na další vývoj Tvé stavby. bell
Pavel_Z

Příspěvek od Pavel_Z »

Ahoj,
bohužel není čas, ale snad se to zlepší. Pokud můžu poradit, tak si vlož balzový špalek mezi první žebro a kýl. Bez toho se špatně odhaduje požadovaný rádius přídě. Jinak dobrý výběr modelu a přeji příjemnou stavbu.

Pavel
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - rozestavěné“