burun píše:Na téma RC souprav, už tady bylo řečeno dost,
i když to do tématu nepatří, zarazil mne odstavec, ve včerejším přízpěvku Steva7 z 22:44 hodin :
Stačí si projít forum a jen se člověk diví, třeba na 400 někdo doporučí 35A regler a podobně. Stačí si projít datasheety motorů a občas si změřit nebo spočítat odběry.
Nevím z jakých data sheetů steve7 vycházel , jestli Graupner Speed , kde je uveden maximální proud
u 400/6V ...25A nebo z MEGA motor .. motorů MIG, kde jsou uvedeny max. proudy 8-10A. Což není pravda = matoucí informace, protože se jedná o proud při max. výkonu a ne max. proud ( blokovací proud ...tento výraz SH nerad slyší).
Nejůplnější data sheety uvádí Robe kde uvádí : proud při max. účínosti, proud při max. výkonu a přímo uvádí pojem blokovací proud.(max. proud).
Proto pro jistotu nebudu zkoušet při plném " plynu" strčit klacek do šroubu a měřit odběr v daném okamžiku, kdy se mi motor zablokuje, i když by mi stačil vzhledem k odběru A pro normální plavbu regulátor 10A , to raději odepíši motor za 100,- Kč než 18A regulátor za 800,-.
A jelikož se 22A nebo 26A regulátory nevyrábí tak zůstává ten 32A regulátor.
Ať Vaše lodě plují
Souhlasím i nesouhlasím - jak uvádíš "
maximální proud u 400/6V...25Aa u 400/7,2V...21A" je proudem blokovacím, při stojícím motoru.
Takže proč jsem to tak napsal?
Nejvyšší účinnosti (70 a 72%) dosahují čtyřstovky při proudech 4A, resp.3,3A. Maximální výkon je pak při cca trojnásobku těchto hodnot a nedoporučuje se jej dlouhodobě používat či překračovat. Tedy okolo 10-12A. Při těchto proudech ovšem klesá účinnost někde ke 30%. Občas je nutno "zabrat" a tak se výkon hodí i za cenu horší účinnosti.
Nicméně na blokovací proud se dostaneš při úplném zastavení motoru, kdy výkon je nulový a motor jen topí.
I za těchto podmínek je doporučený regulátor pro 35A "v pohodě", neboť zdaleka nedosahuje svých hranic.
Je mi jasné, jak to myslíš s tím zablokováním a odepsáním motoru, při zablokování motoru skutečně dojde k několikanásobnému nárůstu odběru, ale....
Slušně vychovaný regler má teplotní i proudové ochrany, ale při proudu 25A nedojde k omezení, zatímco motor se začíná upékat. Regulátor to přežije, ale motor nikoliv. To se může stát při zadření, namotání čehokoliv na šroub, najetí na mělčinu a pod.
Chápu, že regulátor na 35A je výhodnější - víc vydrží, je univerzálnější, ale zdaleka ne ideální. Ani jízda na menší výkon mu zase tak moc nesvědčí, spínacím tranzistorům se to moc nelíbí a hřejí se.
Mimochodem - čerstvě nabitý a kvalitní (tvrdý) šestičlánek má na počátku 9V, při proudu, který by mohl dodat 35A regulátor by příkon motoru byl až 315W. Nekokážu si představit, jak by to motor zvládl, nehledě na dobu chodu. Sanyo KR-1700SCR by fungovaly necelé tři minuty. Kabely by pak měly mít průřez cca 3mm2. To už raději 1mm2 a kabely použít jako "tavnou pojistku". Kvalitní kablíky vydrží 15A v tomto průřezu bez problémů.
To není z mé hlavy, vyzkoušeli to jiní a už dávno ;-)
Pro téměř všechny letecké modeláře jsou "plechovky" mrtvé, ale v lodních modelech jsou nenahraditelné.
Proto se o nich dnes už moc nepíše, nicméně si myslím, že určité připomenutí toho co umí by nebylo na škodu ;-)
Narychlo jsem prošel archív, nahlídl jsem jen na čtyřstovky - Hustákův (Robi team) článek, AR 5/96, RC Modely ročník 1999, případně Model Hobby Magazín z přibližně stejné doby - doba určité obliby čtyřstovek.
Můžu to naskenovat, případně opsat a někam "sem" prsknout, ale myslím, že bazárek není ideální "chlívek", tady se to jen začalo trošku řešit.
Ale jen pokud je zájem, nechci nikomu vnucovat svůj názor. ;-)
Pokud to tak někdo bral, tak se mu omlouvám ;-)