Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

RC soupravu

Je možné podávat jen soukromé inzeráty, jejichž obsah se týká modelářství.
SH

Re: RC soupravu

Příspěvek od SH »

benja píše:
SH píše: PS: Teda nevím, jakou "jistou" zkušenost "benja" má z aut, ale obsah dotazů tomu moc nenasvědčuje...

.....(já nikdy soupravy nesestavoval a nevím co a jak,samozřejmně "třeba "bych to zvládl,ale proč si neporadit od lidiček kteří se tomu věnují... já razím heslo že není hloupýten co se zeptá když neví,ale ten který se nezeptá...takže pokud to bylo špatně pochopeno tak se omlouvám

......pokud je někdo ze severní moravy rád se sejdu a nechám si poradit osobně
nejde o omluvu nebo špatné pochopení.... jde o to, že když někdo napíše že má zkušenosti, tak se s ním bavíš jako s někým, kdo zkušenosti má - tedy že mu není třeba vysvětlovat jak připojit serva, jak nastavit vysílač atd. Pokud napíše, že zkušenosti nemá, tak se mu vysvětlí vše - jak zapojit, co použít... a nebude se prozatím zatěžovat detaily jako mechanické vs. elektronické trimy, počet mixů a jejich využití atd...
Prostě jde o to, bavit se jazykem, který dotazující je schopen pochopit. Když se budem bavit osobně, úroveň se pozná rychle, ale na DF to tak jednoduché není.

Jestli máš buggynu, tak určitě máš i vysílačku, přijímač a regl. Principiálně nic nebrání tomu, použít toto vybavení i v lodi.
Steve7

Příspěvek od Steve7 »

Dovolím si dodatečně reagovat - občas sem nahlíží modeláři i po čase.
Nechci reagovat na konkrétní příspěvek, některým to "nedělá dobře" a tak jen z vlastní zkušenosti:

Už velmi dlouhou řádku let se věnuju modelařině, z větší části letecké, ale lodě v ní mají velký kus pro sebe ;-)
Samozřejmě jsem s RC začal o mnoho let později, jako asi každý kdysi - dnes to už není problém - ani s financemi (tříkanál nestojí výplatu a nesehnatelné servo čtvrtinu), ani s dostupností.
Začal jsem s Futabou FC-16 na 35MHz, dost slušné rádio, zdaleka není nepoužitelné ani dnes. Má paměti, expa, přepínání výchylek, paměti a mechanické trimy.
Další byl Attack, Ranger (někde ještě je), dvě FC-28 (vlajkové lodi Futaby), do lodě jsem pak koupil další FC-16 (znal jsem ji a mám na ni pult), přestože tu původní ještě mám.
Proč?
Protože ctím zásadu, že do lodi 35MHz nepatří. Klidně jsem ji koupil v bazaru, do letadla bych se rozmýšlel, ale do lodi pohoda. Už dlouho jezdí v lodích, bez problémů.
A vůbec neváhám ji používat i nadále, přestože bych mohl vzít FC-28 s modulem 40MHz nebo druhou s modulem Duplex na 2,4GHz.
Mimochodem - Tx jsem si nechal přeměřit, jestli "drží pásmo" - kdo to dělá? Po pár letech to může být rozhozené (bývá).
Mechanické trimy ani FM pásmo zdaleka neznamená jakoukoliv méněcennost. Krystaly jdou sehnat běžně, třeba u Jeti, mechanické trimy jsou čitelné, nastavení se dá uložit...jakékoliv složitější (ač komfortnější) nastavování může být pro někoho komplikací. Expa jsou fajn, dá se nastavit jemnější střed (třeba), přepínače výchylek či Dual Rate jsou taky bezva a paměti taky. Nic víc není nezbytně nutné.
A pokud je třeba nějaká funkce navíc, pak lze doplnit nautic modul.
Dnes bych (kdybych začínal) snad začal Zebrou za jedenáct stovek nebo možná nějakou 2,4GHz, snad Spectrem či spíš FrSky.
Čínské věci jsou levnější, ale spolehnout se dlouhodobě na udržení pásma - to bych si netroufal, přece jen se snaží snížit náklady na minimum a stačí se podívat dovnitř a je jasno jak a kde. Ale v lodi to poznat prakticky nelze.
Accupacky můžou být špatné (jak psal Svaťa) už v základu - jak kvůli výrobním nákladům, tak kvůli dlouhodobému uskladnění.
Slušný pack (třeba Sanyo KR-1800SCE) stojí osm stovek, ale zůstat před soutěží nebo na dovolené stát s mrtvým rádiem na břehu jen kvůli ušetřeným desetikačkám....při slušném zacházení vydrží roky a NiCd jsou stále k sehnání, nehledě na možnost použít do spousty rádií Li-Iony nebo Li-Polky - jen s nepatrnou úpravou. Případně i A123.
Slušně udržované a nabíjené rádio není zdrojem problémů a není nutno zatracovat FM pásmo či bazar.
Daleko větší problémy může způsobit přetížený nebo nechlazený regler, nevhodné pohonné baterky, špatné konektory (nemluvě o časem zkorodovaných čokoládách) způsobujících přechodové odpory či záhadné problémy.
Stačí si projít fórum a jen se člověk diví, třeba že na čtyřstovku někdo doporučí 35A regler a pod.
Stačí si projít datasheety motorů a občas si změřit nebo spočítat odběry.
Stejně tak nabíječky - jedině z Číny a nikdy jinak....stačí si uvědomit, že dva -tři zničené accupacky pokryjí rozdíl mezi tou nejlevnější doporučovanou a velmi slušnou nabíječkou.

Berte to jako můj názor, nechci nikoho popichovat, ale jsou modeláři, kteří neví, nahlídnou, dozví se věci, nad nimiž jim vstanou vlasy hrůzou, ačkoliv je skutečnost třeba odlišná. Ale pokud nemají jiné inormace, pak tomu uvěří, špatně nakoupí, případně se jinak spálí....
To je jistě to, co nikdo nechce ;-)
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Steve7 píše:Dovolím si dodatečně reagovat - občas sem nahlíží modeláři i po čase.
Nechci reagovat na konkrétní příspěvek, některým to "nedělá dobře" a tak jen z vlastní zkušenosti:

Už velmi dlouhou řádku let se věnuju modelařině, z větší části letecké, ale lodě v ní mají velký kus pro sebe ;-)
Samozřejmě jsem s RC začal o mnoho let později, jako asi každý kdysi - dnes to už není problém - ani s financemi (tříkanál nestojí výplatu a nesehnatelné servo čtvrtinu), ani s dostupností.
Začal jsem s Futabou FC-16 na 35MHz, dost slušné rádio, zdaleka není nepoužitelné ani dnes. Má paměti, expa, přepínání výchylek, paměti a mechanické trimy.
Další byl Attack, Ranger (někde ještě je), dvě FC-28 (vlajkové lodi Futaby), do lodě jsem pak koupil další FC-16 (znal jsem ji a mám na ni pult), přestože tu původní ještě mám.
Proč?
Protože ctím zásadu, že do lodi 35MHz nepatří. Klidně jsem ji koupil v bazaru, do letadla bych se rozmýšlel, ale do lodi pohoda. Už dlouho jezdí v lodích, bez problémů.
A vůbec neváhám ji používat i nadále, přestože bych mohl vzít FC-28 s modulem 40MHz nebo druhou s modulem Duplex na 2,4GHz.
Mimochodem - Tx jsem si nechal přeměřit, jestli "drží pásmo" - kdo to dělá? Po pár letech to může být rozhozené (bývá).
Mechanické trimy ani FM pásmo zdaleka neznamená jakoukoliv méněcennost. Krystaly jdou sehnat běžně, třeba u Jeti, mechanické trimy jsou čitelné, nastavení se dá uložit...jakékoliv složitější (ač komfortnější) nastavování může být pro někoho komplikací. Expa jsou fajn, dá se nastavit jemnější střed (třeba), přepínače výchylek či Dual Rate jsou taky bezva a paměti taky. Nic víc není nezbytně nutné.
A pokud je třeba nějaká funkce navíc, pak lze doplnit nautic modul.
Dnes bych (kdybych začínal) snad začal Zebrou za jedenáct stovek nebo možná nějakou 2,4GHz, snad Spectrem či spíš FrSky.
Čínské věci jsou levnější, ale spolehnout se dlouhodobě na udržení pásma - to bych si netroufal, přece jen se snaží snížit náklady na minimum a stačí se podívat dovnitř a je jasno jak a kde. Ale v lodi to poznat prakticky nelze.
Accupacky můžou být špatné (jak psal Svaťa) už v základu - jak kvůli výrobním nákladům, tak kvůli dlouhodobému uskladnění.
Slušný pack (třeba Sanyo KR-1800SCE) stojí osm stovek, ale zůstat před soutěží nebo na dovolené stát s mrtvým rádiem na břehu jen kvůli ušetřeným desetikačkám....při slušném zacházení vydrží roky a NiCd jsou stále k sehnání, nehledě na možnost použít do spousty rádií Li-Iony nebo Li-Polky - jen s nepatrnou úpravou. Případně i A123.
Slušně udržované a nabíjené rádio není zdrojem problémů a není nutno zatracovat FM pásmo či bazar.
Daleko větší problémy může způsobit přetížený nebo nechlazený regler, nevhodné pohonné baterky, špatné konektory (nemluvě o časem zkorodovaných čokoládách) způsobujících přechodové odpory či záhadné problémy.
Stačí si projít fórum a jen se člověk diví, třeba že na čtyřstovku někdo doporučí 35A regler a pod.
Stačí si projít datasheety motorů a občas si změřit nebo spočítat odběry.
Stejně tak nabíječky - jedině z Číny a nikdy jinak....stačí si uvědomit, že dva -tři zničené accupacky pokryjí rozdíl mezi tou nejlevnější doporučovanou a velmi slušnou nabíječkou.

Berte to jako můj názor, nechci nikoho popichovat, ale jsou modeláři, kteří neví, nahlídnou, dozví se věci, nad nimiž jim vstanou vlasy hrůzou, ačkoliv je skutečnost třeba odlišná. Ale pokud nemají jiné inormace, pak tomu uvěří, špatně nakoupí, případně se jinak spálí....
To je jistě to, co nikdo nechce ;-)
Dobrý, jen bych podotkul, žei výrobky z renomovaných firem (o mě motor od Graupnera s firemní náleplou), měl po rozbalení a sloupnutí nálepky na sobě elektronicky vyznačeno "made in Taiwan" jen ta cena byla trochu jiná. Tak že jaké problémy s Čínou. Celý svět nakupuje v levné Číně a když se za to stydí nebo chce více vydělat , tak to obleče do svého.
A je To . . . .!
Steve7

Příspěvek od Steve7 »

Ano, souhlasím, co dnes není z Číny, že? ;-)
Ale je rozdíl mezi "značkovými" výrobky z Číny, Tchajwanu a pod. a výrobky ze stejného regionu prodávané pod jejich firmami.
Graupner a podobné firmy si kvalitu zaplatí, ze spektra kvality vyberou to lepší, pod co se podepíší. Zbytek, kde by byl problém s reklamacemi se pak stejně prodá pod no name značkami za pár šupů. Proto (m.j.) je procento reklamací při nákupech z HK vyšší a spousta kámošů to tak ale bere a počítá s tím, prostě koupí víc kusů a pod.
Jak jsem psal - taky mám kvalitní soupravy pro spolehlivý přenos, ale taky jsem si koupil modul FrSky a pár přijímačů za "pár šupů", ale taky jsem si vědom toho, co od čeho očekávat a podle toho je použiji. ;-)
Boty od šikmoočka (u nás) jsem si koupil jen jednou (nebudu si ničit nohy), zatímco Pumy z Malajsie odešly stářím na totální prochození po pár letech "provozu". ;-)
Netvrdím, že výrobky z HK jsou špatné, ale je dobré si uvědomit proč jsou levné a jestli to risknout. Taky nejsem příznivce předražovaných výrobků, ale jsou věci, kdy jdu do kvality, protože se mi to v dobrém vrátí ;-)
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

Steve7 píše:Ano, souhlasím, co dnes není z Číny, že? ;-)
Ale je rozdíl mezi "značkovými" výrobky z Číny, Tchajwanu a pod. a výrobky ze stejného regionu prodávané pod jejich firmami.
Graupner a podobné firmy si kvalitu zaplatí, ze spektra kvality vyberou to lepší, pod co se podepíší. Zbytek, kde by byl problém s reklamacemi se pak stejně prodá pod no name značkami za pár šupů. Proto (m.j.) je procento reklamací při nákupech z HK vyšší a spousta kámošů to tak ale bere a počítá s tím, prostě koupí víc kusů a pod.
Jak jsem psal - taky mám kvalitní soupravy pro spolehlivý přenos, ale taky jsem si koupil modul FrSky a pár přijímačů za "pár šupů", ale taky jsem si vědom toho, co od čeho očekávat a podle toho je použiji. ;-)
Boty od šikmoočka (u nás) jsem si koupil jen jednou (nebudu si ničit nohy), zatímco Pumy z Malajsie odešly stářím na totální prochození po pár letech "provozu". ;-)
Netvrdím, že výrobky z HK jsou špatné, ale je dobré si uvědomit proč jsou levné a jestli to risknout. Taky nejsem příznivce předražovaných výrobků, ale jsou věci, kdy jdu do kvality, protože se mi to v dobrém vrátí ;-)
Ani ta značkovost není zrovna zárukou kvality (zminované boty od šikmoočka mi vydržely 3 roky a odešly na stáří narozdíl od baťovek za 5násobek ceny které odešly po prvním tání a světe div se,, reklamace nemůže býti uznána,, neb kozačky se přece nesmí nosit při oblevě to dá rozum.......

Futaba..... koupil jsem jednu původně vrtulníkovou ale na 40 , návod nebyl tudíž jsem sháněl u dovozce ..... s milým úsměvem mi zdělili ,,to jste nekoupil u nás to budete muset hledat někde jinde,,... hezký přístup od ZNAČKY....už ji nemám zaplatpánbu.....
Každopádně za posledních pár let jsem novou soupravu koupil pouze pro zákazníka a to tu nejlevnější čínu na 2,4G - až na nutnost vyměnit nabíjecí konektorpo 1,5roku takřka denního provozu chodí výborně už přes 2 roky v ne příliš jemných rybářských podmínkách, jinak mám veškeré soupravy od roku 86 jen z druhé ruky a nikdy jsem problém s nimi neměl -nepočítám li výše popsanou futabu a její návod.
Dnešní doba nabízí spoustu možností , ale na začátek bych rozhodně doporučil nákup soupravy přes inzerci a s osobním odběrem.Umožní to totiž popovídat si s původním majitelem a zjistit si jak správně soupravu používat, což je pro začátečníka mnohem lepší volba, než hledat na různých fórech, kde se dozví občas uplně protichůdné názory na problémy.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Steve7

Příspěvek od Steve7 »

S tím souhlasím ;-)
Nové jsem měl jen ty první (Attack a FC-16), FC-28 stávala 32000,-...a tak ty mám z druhé ruky, záleží na předchozím majiteli ;-)
V jedné z nich je fungl nový Duplex 2,4GHz.
Jen jsem nechtěl, aby obecné rady o nesehnatelnosti krystalů, NiCd a "nevhodnosti" FM pásma neodradily případného zájemce o koupi bazarové soupravy. Nic z toho nebrání (při slušném stavu a následném zacházení) provozu v letadlech, ne tak ještě v lodích.
Zájemce zjistí nejen to, jestli ho to baví a má cenu "jít dál", ale taky si může ujasnit, co vlastně potřebuje a co je víceméně zbytečné (pro něj).
msob

Příspěvek od msob »

Ano... jak praví klasik, ... "je to marný, ... je to marný,.... je to marný"
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
Steve7

Příspěvek od Steve7 »

Je to zvláštní....
Hned zkraje jsem napsal, že je to můj názor a letitá zkušenost.
Nenutím tě, abys se mnou souhlasil a tedy nevím, proč mě hodnotíš negativně ;-)
Myslel jsem, že každý má nárok na vlastní názor.
Napsal jsi pár věcí se kterými nesouhlasím, ač jsem necitoval přímo tebe ale popisoval jsem to obecně aniž bych tě shazoval. Prostě mám na věc jiný názor a píši proč.
Pokud s něčím nesouhlasíš tak to napiš jako já, ale to tvoje " o marnosti" asi nikomu s ničím nepomůže ;-(
Měj se. ;-)
petr hájek

Steve7 píše:Je to zvláštní....
Napsal jsi pár věcí se kterými nesouhlasím, ač jsem necitoval přímo tebe ale popisoval jsem to obecně aniž bych tě shazoval. Prostě mám na věc jiný názor a píši proč.
Pokud s něčím nesouhlasíš tak to napiš jako já, ale to tvoje " o marnosti" asi nikomu s ničím nepomůže ;-(
Měj se. ;-)
taky nechápu proč by muselo bejt jen po ,,msob-ovu,, ať si kapitán řídí čím chce a pokud bude někdo chtít kočírovat opratěma a vrbovým proutkem přidávat plyn , klidně to tady může napsat , nevím proč by muselo být vše jen na nejnovějších technikách.
A to ani nemluvím o dnešní vyspělé elektronice co její životnost obvykle končí 27. měsíc po orazítkování záručního listu.......
prostě ........JE TO MARNÝ, JE TO MARNÝ , JE TO MARNÝ.......... :D
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:
Měj se. ;-)
taky nechápu proč by muselo bejt jen po ,,msob-ovu,, ať si kapitán řídí čím chce a pokud bude někdo chtít kočírovat opratěma a vrbovým proutkem přidávat plyn , klidně to tady může napsat , nevím proč by muselo být vše jen na nejnovějších technikách.
A to ani nemluvím o dnešní vyspělé elektronice co její životnost obvykle končí 27. měsíc po orazítkování záručního listu.......
tak to má být po Hájk-ovu? A co není po Hájk-ovu je špatně?
Ono ta pravda je někde uprostřed. Msobovy postupy fungují ale stojí trochu víc peněz. Neříkám hodně ale trochu víc... Problém je, že dokud se k němu dotyčný nedostane svou cestou pokusů a omylů tak tomu nevěří...
Petrovy postupy vycházejí z přesvědčení, že všechno musí dělat jinak než ostatní... Proč ne, ale vydávat to za jedinou a správnou cestu? To se velmi podobá náboženství. Kupovat levné anebo používané věci si může dovolit někdo, kdo se v problému orientuje, kdo ví na co si dát pozor. A takový se tu neptá.

Tady se ptá někdo, kdo o věci nemá ponětí a nechce naletět. Takovému doporučit "kup to nejlevnější anebo z bazaru" je rada vedoucí do pekel.
Na soutěžích, kde se vyskytuji jezdí jeden klub, kde si nakoupili to nejlevnější co bylo - Ranger AM 2kanál... navíc vedoucí naprosto nehoví elektronice. Výsledek je nekonečná řada problémů, nedokončených jízd, rušení, neovladatelných lodí.... Stojí to za těch pár ušetřených korun?
petr hájek

SH píše:
petr hájek píše:
Měj se. ;-)
tak to má být po Hájk-ovu? A co není po Hájk-ovu je špatně?
Ono ta pravda je někde uprostřed. Msobovy postupy fungují ale stojí trochu víc peněz. Neříkám hodně ale trochu víc... Problém je, že dokud se k němu dotyčný nedostane svou cestou pokusů a omylů tak tomu nevěří...
Petrovy postupy vycházejí z přesvědčení, že všechno musí dělat jinak než ostatní... Proč ne, ale vydávat to za jedinou a správnou cestu? To se velmi podobá náboženství. Kupovat levné anebo používané věci si může dovolit někdo, kdo se v problému orientuje, kdo ví na co si dát pozor. A takový se tu neptá.

Tady se ptá někdo, kdo o věci nemá ponětí a nechce naletět. Takovému doporučit "kup to nejlevnější anebo z bazaru" je rada vedoucí do pekel.
Na soutěžích, kde se vyskytuji jezdí jeden klub, kde si nakoupili to nejlevnější co bylo - Ranger AM 2kanál... navíc vedoucí naprosto nehoví elektronice. Výsledek je nekonečná řada problémů, nedokončených jízd, rušení, neovladatelných lodí.... Stojí to za těch pár ušetřených korun?
proč po mém????
nejsem sám komu vyhovuje mírně jeté vybavení pro vlastní potřeby,ale to se dá docela dobře vidět v předešlých příspěvcích , jen píšu vlastní názor a to rčení: ,,je to marný,, jsem použil z kolegova příspěvku......... jinak Sváto špatně čteš psal jsem :

,,Dnešní doba nabízí spoustu možností , ale na začátek bych rozhodně doporučil nákup soupravy přes inzerci a s osobním odběrem.Umožní to totiž popovídat si s původním majitelem a zjistit si jak správně soupravu používat, což je pro začátečníka mnohem lepší volba, než hledat na různých fórech, kde se dozví občas uplně protichůdné názory na problémy.,,

Takže rozhodně nenabádám jít koupit to nejlevnější a od neznámého prodejce.
Ato že věci dělám po svém a jinak než ostatní bych považoval spíše za + než za - .....pro ostatní to má + v tom že nemusí opakovat chyby které jsem udělal a zároven mohou prakticky vidět, že ne všechna modelářská dogmata jsou nepřekonatelná....
Jen to chce odvahu oprostit myšlení od svazarmovských základů........
Steve7

Příspěvek od Steve7 »

Asi to tak bude....
msob na to hledí letecky, v tom má pravdu, znám to sám, přece jen loď snese víc, ale....
Bylo tu napsáno, že je to pro nenáročnou loď, pro začátek (žádný rychlík)a proto jsem uváděl, že je to pro první impuls vhodné - nenacpat do "toho" zbytečně moc peněz, když nevím, jestli to má budoucnost a po vyzkoušení se rozhodnout jak dál.
Proto nemůžu souhlasit ani s paušálním zatracováním bazarů (pro tento případ použitelný způsob), FM modulací a už vůbec ne strašení nedostupností komponent či víceméně "nutností" koupit pokud možno co nejvíce kvalitní. To si právě odporuje s tím prvním krokem v lodích.
Pokud ho to chytne, koupí si lepší, jiné pásmo a pod.
Po vyzkoušení totiž není pak problém koupit něco "špica" a podle už upřesněných vlastních potřeb.
Pokud se loď typu Falke utopí, pak to jistě nebude (ne)kvalitou rádia ale nedůslednou instalací, zatěsněním či podobným problémem.
Spousta lidí jezdí s horšími rádii (netvrdím, že je to správné, ale jde to).
U letadel bych samozřejmě postupoval jinak, ale bavíme se o Falke.
Nechci se dohadovat - jen jsem chtěl napsat, že na první pokusy slušné rádio z bazaru stačí a později jde vždy koupit lepší a dražší a to bazarové nechat třeba potomkovi (svému, sousedovu...).
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Steve7 píše:Nechci se dohadovat - jen jsem chtěl napsat, že na první pokusy slušné rádio z bazaru stačí a později jde vždy koupit lepší a dražší a to bazarové nechat třeba potomkovi (svému, sousedovu...).
Pánové,
tímto sdělením bych proudící vášně uzavřel, než překročí únosnou mez. Podstatné myšlenky již byly řečeny.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
burun

Příspěvek od burun »

Na téma RC souprav, už tady bylo řečeno dost,
i když to do tématu nepatří, zarazil mne odstavec, ve včerejším přízpěvku Steva7 z 22:44 hodin :
Stačí si projít forum a jen se člověk diví, třeba na 400 někdo doporučí 35A regler a podobně. Stačí si projít datasheety motorů a občas si změřit nebo spočítat odběry.

Nevím z jakých data sheetů steve7 vycházel , jestli Graupner Speed , kde je uveden maximální proud
u 400/6V ...25A a u 400/7,2V...21A nebo z MEGA motor .. motorů MIG, kde jsou uvedeny max. proudy 8-10A. Což není pravda = matoucí informace, protože se jedná o proud při max. výkonu a ne max. proud ( blokovací proud ...tento výraz SH nerad slyší).
Nejůplnější data sheety uvádí Robe kde uvádí : proud při max. účínosti, proud při max. výkonu a přímo uvádí pojem blokovací proud.(max. proud).
Proto pro jistotu nebudu zkoušet při plném " plynu" strčit klacek do šroubu a měřit odběr v daném okamžiku, kdy se mi motor zablokuje, i když by mi stačil vzhledem k odběru A pro normální plavbu regulátor 10A , to raději odepíši motor za 100,- Kč než 18A regulátor za 800,-.
A jelikož se 22A nebo 26A regulátory nevyrábí tak zůstává ten 32A regulátor.

Ať Vaše lodě plují
msob

Příspěvek od msob »

msob píše:mno... jak praví klasik, ... "je to marný, ... je to marný,.... je to marný"
Měj se. ;-)
Docela by mě zajímalo, kde v mém příspěvku:
- tě hodnotím negativně
- ti zakazuji právo na tvůj názor
- tvrdím, že mě shazuješ ( i když mne přímo necituješ, lze dovodit na koho si zaměřil pozornost)

to o marnosti jsem napsal, neboť to, co jsem chtěl vyjádřit, jsem již vyjádřil dříve

Jinak ty "dotazy" položené jsou myšleny výsostně jako řečnické obraty - neočekávám odpovědi - zbytečně by vyvolaly flame...

Přeji hezký den.
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
petr hájek

msob píše:
msob píše:mno... jak praví klasik, ... "je to marný, ... je to marný,.... je to marný"
Měj se. ;-)
Docela by mě zajímalo, kde v mém příspěvku:
- tě hodnotím negativně
- ti zakazuji právo na tvůj názor
- tvrdím, že mě shazuješ ( i když mne přímo necituješ, lze dovodit na koho si zaměřil pozornost)

to o marnosti jsem napsal, neboť to, co jsem chtěl vyjádřit, jsem již vyjádřil dříve

Jinak ty "dotazy" položené jsou myšleny výsostně jako řečnické obraty - neočekávám odpovědi - zbytečně by vyvolaly flame...

Přeji hezký den.
nechme řečnické dotazy tam kam patří, tedy ve sněmovnách...... bude to pro všechny lepší..... :lol:
Steve7

Příspěvek od Steve7 »

burun píše:Na téma RC souprav, už tady bylo řečeno dost,
i když to do tématu nepatří, zarazil mne odstavec, ve včerejším přízpěvku Steva7 z 22:44 hodin :
Stačí si projít forum a jen se člověk diví, třeba na 400 někdo doporučí 35A regler a podobně. Stačí si projít datasheety motorů a občas si změřit nebo spočítat odběry.

Nevím z jakých data sheetů steve7 vycházel , jestli Graupner Speed , kde je uveden maximální proud
u 400/6V ...25A nebo z MEGA motor .. motorů MIG, kde jsou uvedeny max. proudy 8-10A. Což není pravda = matoucí informace, protože se jedná o proud při max. výkonu a ne max. proud ( blokovací proud ...tento výraz SH nerad slyší).
Nejůplnější data sheety uvádí Robe kde uvádí : proud při max. účínosti, proud při max. výkonu a přímo uvádí pojem blokovací proud.(max. proud).
Proto pro jistotu nebudu zkoušet při plném " plynu" strčit klacek do šroubu a měřit odběr v daném okamžiku, kdy se mi motor zablokuje, i když by mi stačil vzhledem k odběru A pro normální plavbu regulátor 10A , to raději odepíši motor za 100,- Kč než 18A regulátor za 800,-.
A jelikož se 22A nebo 26A regulátory nevyrábí tak zůstává ten 32A regulátor.

Ať Vaše lodě plují
Souhlasím i nesouhlasím - jak uvádíš "maximální proud u 400/6V...25Aa u 400/7,2V...21A" je proudem blokovacím, při stojícím motoru.
Takže proč jsem to tak napsal?
Nejvyšší účinnosti (70 a 72%) dosahují čtyřstovky při proudech 4A, resp.3,3A. Maximální výkon je pak při cca trojnásobku těchto hodnot a nedoporučuje se jej dlouhodobě používat či překračovat. Tedy okolo 10-12A. Při těchto proudech ovšem klesá účinnost někde ke 30%. Občas je nutno "zabrat" a tak se výkon hodí i za cenu horší účinnosti.
Nicméně na blokovací proud se dostaneš při úplném zastavení motoru, kdy výkon je nulový a motor jen topí.
I za těchto podmínek je doporučený regulátor pro 35A "v pohodě", neboť zdaleka nedosahuje svých hranic.
Je mi jasné, jak to myslíš s tím zablokováním a odepsáním motoru, při zablokování motoru skutečně dojde k několikanásobnému nárůstu odběru, ale....
Slušně vychovaný regler má teplotní i proudové ochrany, ale při proudu 25A nedojde k omezení, zatímco motor se začíná upékat. Regulátor to přežije, ale motor nikoliv. To se může stát při zadření, namotání čehokoliv na šroub, najetí na mělčinu a pod.
Chápu, že regulátor na 35A je výhodnější - víc vydrží, je univerzálnější, ale zdaleka ne ideální. Ani jízda na menší výkon mu zase tak moc nesvědčí, spínacím tranzistorům se to moc nelíbí a hřejí se.
Mimochodem - čerstvě nabitý a kvalitní (tvrdý) šestičlánek má na počátku 9V, při proudu, který by mohl dodat 35A regulátor by příkon motoru byl až 315W. Nekokážu si představit, jak by to motor zvládl, nehledě na dobu chodu. Sanyo KR-1700SCR by fungovaly necelé tři minuty. Kabely by pak měly mít průřez cca 3mm2. To už raději 1mm2 a kabely použít jako "tavnou pojistku". Kvalitní kablíky vydrží 15A v tomto průřezu bez problémů.
To není z mé hlavy, vyzkoušeli to jiní a už dávno ;-)
Pro téměř všechny letecké modeláře jsou "plechovky" mrtvé, ale v lodních modelech jsou nenahraditelné.
Proto se o nich dnes už moc nepíše, nicméně si myslím, že určité připomenutí toho co umí by nebylo na škodu ;-)
Narychlo jsem prošel archív, nahlídl jsem jen na čtyřstovky - Hustákův (Robi team) článek, AR 5/96, RC Modely ročník 1999, případně Model Hobby Magazín z přibližně stejné doby - doba určité obliby čtyřstovek.
Můžu to naskenovat, případně opsat a někam "sem" prsknout, ale myslím, že bazárek není ideální "chlívek", tady se to jen začalo trošku řešit.
Ale jen pokud je zájem, nechci nikomu vnucovat svůj názor. ;-)
Pokud to tak někdo bral, tak se mu omlouvám ;-)
burun

Příspěvek od burun »

pro Steva7,
ano prakticky by stačíl výkonově mnohem slabší regulátor. Ale zůstává problém při zablokování motoru nejen s proudem , ale i napětím na regulátoru.
Už jsem někoikrát uváděl, že " 400 nemám rád" jsou to vysokootáčkové motory, které se hodí do "blech" a bez převodovky a nebo totálního omezení napětí prakticky nikde, aby nebyly využívány v oblasti maximálního výkonu (velká zátěž - zbytečně velký odběr A,/ však aku je dost velký a motor je chlazen/, a to z důvodu snížení otáček na potřebné).
Dle mého názoru , jsou " plechovky" i v lodním modelářství překonané a výběrem AC motoru je možno pohonou soustavu samozřejmě v sestavě se zdrojem a regulátorem optimalizovat mnohem lépe než s "plechovkou ".
ano máš pravdu , to už je jiné téma

ať Vaše lodě plují
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Bazárek-poptávka“