Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

otvory na zádi

Vše co se týká skutečných lodí všeho druhu.
Odpovědět
carrot

Re: otvory na zádi

Příspěvek od carrot »

Zdravím. Mám otázku ohledně přiložené fotografie. Jakou funkci plní ty dva otvory(teď uzavřené) na zádi? Na obrázku je raketová korveta třídy Tarantul.

Díky carrot

Obrázek
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Obrázek jsem našel v galerii.
Doufám, že se nepletu ale myslím si, že jsou to výfuky od motorů. Na tohle téma tady jsou povolanější než já, tak snad podají podrobnější vysvětlení.
Zdenek
carrot

Příspěvek od carrot »

no bohužel mi nejde editovat příspěvek, takže obrázek je v galerii,modely ostatní,tarantul. Vzhledem k tomu, že na spoustě fotek je zadeklovaný komín, tipoval bych také na výfuky. Ale jistý si nejsem.

carrot
Keba

Příspěvek od Keba »

carrot píše:Zdravím. Mám otázku ohledně přiložené fotografie. Jakou funkci plní ty dva otvory(teď uzavřené) na zádi? Na obrázku je raketová korveta třídy Tarantul.
Díky carrot
portal/img/gallery/pix.gif
Tohle výfuky nebudou. Jednak to jsou díry jak pro zaoceánský parník a ne od korvety. Na výfuky se většinou nedělají kryty, není to očuzený a pak jsou tam mola a stupačky. U výfuku by neměly smysl.

K.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Joe

Příspěvek od Joe »

Původně jsem si myslel, že jde o otvory pro torpéda, ale po přečtení předchozích příspěvků a po shlédnutí několika fotek bych se také přikláněl k těm výfukům. Vložil jsem do galerie 2 fotky, které by tomu nasvědčovaly.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Vložil jsem dva obrázky,které snad potvrzují že výfuky jsou nahoře, ale co je to na zádi ???? :/
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
carrot

Příspěvek od carrot »

na fotce od Joea(zborul 188)je vidět, že vzduch za lodí je teplejší-to by vypadalo na výfuky. V řezu od Nalima to zase vypadá, že to není s komínem spojené. Napadlo mě ještě- nějaké zadýmovací zařízení ???

carrot
duke

Příspěvek od duke »

Pánové, stačí se podívat na pohon lodi. Je jak konvenčním motorem (vyfuk na nástavbě) tak plynovou turbínou (výfuky na zádi)...
carrot

Příspěvek od carrot »

no vida, zase jsem chytřejší. dík

carrot
nakat4

Příspěvek od nakat4 »

Je to trošku složitější. Všechny projekty řady 1241 mají dva pohony:
Ekonomický (cca do 13 uzlů)-diesel nebo turbina + forsážní (cca do 42 uzlů)- vždy turbina,výfuk u všech na zádi.
Každý projekt má jinou sestavu pohonu. Např. 12411(diesel/turbina) nemá komín, výfuk z dieselu jde do vody na úrovni hladiny. 12418 (diesel/turbina) má výfuk dieselu do komína.
1241T+1241RE (turbina,turbina) mají výfuk ekon. turbiny do komína, a různé další s jiným
uspořádáním nástaveb. Viz obrázky v galerii.
Všechny výfukové roury jsou dvojité, do mezikruží je nassáván studený vzduch, aby se posádka v podpalubí neupekla horkem.
Složení pohonu se dá dobře rozlišit podle vyústění na zádi-viz foto, dt= diesel/turbina je blíž k palubě,tt= turbina/turbina je téměř uprostřed zrcadla.
nakat4
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Dobrý den
na 100% jsem si jist, že se jedná o torpédomet. Torpéda jsou vystřelana dozádu, ale torpédo po vystřelení spadne do vody a pluje ve směru lodě, lo´d uhne z trasy torpéda a míří k cíli....
Tom
carrot

Příspěvek od carrot »

tarantul ve výzbroji torpéda nemá.
nakat: díky za vyčerpávající odpověď

carrot
Naposledy upravil(a) carrot dne stř lis 25, 2009 17:37, celkem upraveno 1 x.
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

No tak jsem brouzdal na netu, a zjistil, že opravdu torpéda nemá, jedná se o otvory pro plyny z turbíny.
Zmátlo mě to s jednou podobnou lodí, měla právě řešení odpalování torpéd na záď, tedy nechápu, proč to maji tak blbě řešené, ale asi věděli proč to tak udělat. Člověk by chápal, že vývod plynů půjde nad palubu, z nějakého vývodu na palubě.
nakat4

Příspěvek od nakat4 »

"tedy nechápu, proč to maji tak blbě řešené, ale asi věděli proč to tak udělat."

Maj to vyřešené dobře, protože při plném výkonu tato koncepce celkem urychlí loď asi o 1,5 uzle,
zároveň s rychlejší akcelerací.
nakat4
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

zvláštní na to je to, že to vypadá jako torpédomet, koukal jsme na cizí fora a celkem to tam řeší také.
Výsledek je tedy výfukový otvor na plyny.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Skutečné lodě“