Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Čím lepit hliník (Al).

Jak postupovat při...
Odpovědět
cobra

Re: Čím lepit hliník (Al).

Příspěvek od cobra »

Má někdo zkušenosti jak je nejlépe lepit hliník/dural k mat.(překližka,balsa - prostě na dřevo)? :?: Nechci zbytečně testovat,tak jestli to již někdo provozoval ozvěte se prosím.
Vysvětlení:tvrzený alobal (nevím přesně k čemu se to používá,ale není to ten kuchyňský),perforoval jsem jej k použití na schůdky k jachtě,a potřebuji je nalepit v proužkách na jednotlivé stupnice.(schůdky z překližky)!Díky ;)
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Přema

Příspěvek od Přema »

Mohl by stačit i obyčejný epoxid

Bořík:jak mám hlasovat, když potřebuju zatrhnout všechny položky ? Skoro na každé mírně maketovější lodi se vyskytují všechny tyto kovy. :

Taky bych se přimlouval za vylepšení hlasování :D ;)
cobra

Příspěvek od cobra »

Na nenamáhané spoje a v tomto případě navíc i na velké ploše nebude problém skoro se žádným lepidlem - jak vteřinová, tak i třeba kontaktní budou držet. Hlavně odmastit, pokud možno mírně zdrsnit a určitě se na lodi najdou části, které odpadnou dřív.

K té anketě ... jak mám hlasovat, když potřebuju zatrhnout všechny položky ? Skoro na každé mírně maketovější lodi se vyskytují všechny tyto kovy.
To je mi jasné,že se hodí zřejmě vše,já jsem se třeba k pozinku nebo oceli ještě vůbec nedostal.Třeba Olovo - jasně závaží dovažování (ale co takle vyloženě doplňky "kotvy,úvazníky apod.")?Nerez - (vzhledem k jeho zpracovatelnosti "dosti obtížné").Prostě jen obecně,mít přehled ;)
S tou vteřinovkou si právě nejsem jist :?
cobra

Příspěvek od cobra »

Na nenamáhané spoje a v tomto případě navíc i na velké ploše nebude problém skoro se žádným lepidlem - jak vteřinová, tak i třeba kontaktní budou držet. Hlavně odmastit, pokud možno mírně zdrsnit a určitě se na lodi najdou části, které odpadnou dřív.

K té anketě ... jak mám hlasovat, když potřebuju zatrhnout všechny položky ? Skoro na každé mírně maketovější lodi se vyskytují všechny tyto kovy.
Aha :!: ono se nedá zatrhnout víc jak jedna položka,tak takto, to nebylo zamýšleno.
cobra

Příspěvek od cobra »

[quote="Bořík"]Zrovna ta vteřinovka je docela vhodné lepidlo - zkoušel jsem to na základě článku v jednom modelářském časopise ( už si fakt nepamatuju ve kterém ), kde byl uvedný postup, jak lepit hliníkový pól Li-Pol akumulátoru k jeho tělu, aby se kontakt nevytrhl a byl mechanicky odolnější. To lepidlo se jmenuje Samson super glue extra a prodává se v tubě ...
Ten epoxid jsem snad ani neměl v plánu.Namáhané to nijak nebude ale asi ty překliž.schůdky budu muset něčím napustit.Tedy aby nenasákly ten vteřiňák,jinak by to asi Al.plíšek neslepilo ?
Přema

Příspěvek od Přema »

S tím epoxidem jsem myslel spíše jen ty schůdky,plochy a nenamáhané spoje.
M.Č.:...aby nenasákly ten vteřiňák,jinak by to asi Al.plíšek neslepilo ?...
Překližku by jsi měl určitě i tak prolakovat,takže tím prolakováním epoxidem nic nezkazíš,ba naopak :lol: Je lepší lepit aspoň pokud možno stejnorodým materiálem co nejvíc.Takže epoxid
Ten vteřiňák je gelový a vteřinový,ne?Takže zase tolik by nasáknout neměl :D
Tady na této diskusi je krásně vidět,že díky pokroku to bude čím dál víc"co konkrétní druh-to speciálnější lepidlo" :lol: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: ;)
cobra

Příspěvek od cobra »

S tím epoxidem jsem myslel spíše jen ty schůdky,plochy a nenamáhané spoje.
M.Č.:...aby nenasákly ten vteřiňák,jinak by to asi Al.plíšek neslepilo ?...
Překližku by jsi měl určitě i tak prolakovat,takže tím prolakováním epoxidem nic nezkazíš,ba naopak :lol: Je lepší lepit aspoň pokud možno stejnorodým materiálem co nejvíc.Takže epoxid
Ten vteřiňák je gelový a vteřinový,ne?Takže zase tolik by nasáknout neměl :D
Tady na této diskusi je krásně vidět,že díky pokroku to bude čím dál víc"co konkrétní druh-to speciálnější lepidlo" :lol: :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: ;)
Souhlas :!: schůdky lepeny epoxidem,takže je ještě "pomažu" míně zředěným a uvidíme ;) .Stejně to dopadne tak,že to budu muset nejdříve vyzkoušet na nějakém kousku.Upřímně - vteřiňáku moc nevěřím,ale asi budu nucen změnit názor (a nekupovat prstolep od Vietkongu za bůra) :oops: :mrgreen:
cobra

Příspěvek od cobra »

Za to hlasová ní se omlouvám (myslím to upřímně) 8)
Přema

Příspěvek od Přema »

To bude spíše nastavením serveru,za to nemůžeš :lol:
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

leckterý prstolep od vietkongu drží stejně někdy i lépe než tuzemské značkové vteřiňáky ža 10násobek.(nedávno jsem si koupil debondér od ŠÍRŮ pod názvem SUREFIX a musím říci , že zaplatit za 50 ml čistého acetonu 119,-Kč je poněkud luxus kterého bych se raději příště vyvaroval(v drogerii stojí litr 49,-Kč).
Tím chci říci , že není všechno zlato co se leskne a použití levných surovin nemusí být na ůkor kvality.
Čínské podniky fungují tak , že věci značkové se vyrábí na stejných strojích ve stejných podnicích i ze stejných surovin jako ty neznačkové,rozdíl je právě jen v té značce.
A konečně k tomu čím lepit ten hliníkový plech - použil bych kontaktní lepidlo ( FLASH-kontaktní superlepidlo -- růžové barvy) které se po zaschnutí chová jako samolepka , nebo oboustranou samolepící pásku (tu tenkou s teflonovou základovou páskou) .Mohlo by se použít i disperzní lepidlo DISKONT české výroby které vytváří také samolepící vrstvu po zaschnutí jen je potřeba silnější vrstvy.
Buď lepidlo nebo pásku bych nanesl přímo na plech a na místo na modelu bych celek lepil jako samolepku.
k tomu zdrsnění povrchu AL plechu - při jeho vytlačeném povrchu je to mechanicky jen velmi obtížně proveditelné , ale stačí ponořit hliník do zředěné kyseliny(HCL - kyselina solná) a nasledně do roztoku sody aby se neutralizovaly i její zbytky. Na povrchu takto ošetřeném se také dokonale udrží i barva .
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Severan

Příspěvek od Severan »

k tomu zdrsnění povrchu AL plechu - při jeho vytlačeném povrchu je to mechanicky jen velmi obtížně proveditelné , ale stačí ponořit hliník do zředěné kyseliny(HCL - kyselina solná) a nasledně do roztoku sody aby se neutralizovaly i její zbytky. Na povrchu takto ošetřeném se také dokonale udrží i barva .
Sakryš, dobrý nápad.

Severan
cobra

Příspěvek od cobra »

leckterý prstolep od vietkongu drží stejně někdy i lépe než tuzemské značkové vteřiňáky ža 10násobek.(nedávno jsem si koupil debondér od ŠÍRŮ pod názvem SUREFIX a musím říci , že zaplatit za 50 ml čistého acetonu 119,-Kč je poněkud luxus kterého bych se raději příště vyvaroval(v drogerii stojí litr 49,-Kč).
Tím chci říci , že není všechno zlato co se leskne a použití levných surovin nemusí být na ůkor kvality.
Čínské podniky fungují tak , že věci značkové se vyrábí na stejných strojích ve stejných podnicích i ze stejných surovin jako ty neznačkové,rozdíl je právě jen v té značce.
A konečně k tomu čím lepit ten hliníkový plech - použil bych kontaktní lepidlo ( FLASH-kontaktní superlepidlo -- růžové barvy) které se po zaschnutí chová jako samolepka , nebo oboustranou samolepící pásku (tu tenkou s teflonovou základovou páskou) .Mohlo by se použít i disperzní lepidlo DISKONT české výroby které vytváří také samolepící vrstvu po zaschnutí jen je potřeba silnější vrstvy.
Buď lepidlo nebo pásku bych nanesl přímo na plech a na místo na modelu bych celek lepil jako samolepku.
Jo jo to stou lepenkou mě vůbec nenapadlo,a tu s tím teflonem mám vlastně doma :idea: Díky,a co prcek co jsem ti posílal?Došel? :D
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

http://www.mikromodell.de/
došlo dík , na těch stránkách je mnoho bezva inspirací
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
cobra

Příspěvek od cobra »

http://www.mikromodell.de/
došlo dík , na těch stránkách je mnoho bezva inspirací
To máš teda pravdu,jen kdyby ty moje ruce nebyly tak volšové :mrgreen:
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek