Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Výroba dřevěného mřížoví a schodů

Jak postupovat při...
Odpovědět
thomaslinke

Re: Výroba dřevěného mřížoví a schodů

Příspěvek od thomaslinke »

Tak jsem dnes vyrobil své první schody a jelikož je postup velice podobný výrobě mřížoví, dal jsem to do jednoho téma...
Obojí jsem "okoukal" ze stránek franzouzkých modelářů, takže je třeba to brát jako pokus napodobit někoho kdo to umí :)

Mřížoví (Gratings)

http://gabierschimeriques.free.fr/model ... ebotis.htm

Jako materiál jsem měl vlastně na výběr smrk, dub a topol, použil jsem topol protože se dobře obrábí, moc se neštípe a vzhledem je asi nejvíce podobný mému "předlohovému" mřížoví, které se dá koupit (já jsem ho měl ve stavebnici Pandory). Jediná nevýhoda topolu je že při zpracování zrovna nevoní, ale to třeba lípa, kterou jsem původně chtěl, taky.

Na starší kotoučovou pilu Proxxon jsem si vyrobil přípravek z 10 mm překližky, který jsem vypodložil dýhou nebo plaňkami tak, aby byla hloubka řezů nepatrně přes polovinu tloušťky materiálu.
Obrázek

Měl jsem připraveny topolová prkénka cca 250x40x3 mm. Plochu, po které se materiál posouvá jsem jemně máznul mýdlem, lépe se to pak posouvá, a udělal jsem si tužkou rysku, podle které jsem kontroloval jestli po několika řezech třeba neujíždím mimo 90°, dá se tím trochu předejít nepříjemným nepřesnostem - lepší by bylo mít i širší materiál, třeba 6 cm, ale i takhle to nešlo špatně...
Obrázek Obrázek

Pak bylo potřeba nařezat to podélně na nepatrně méně než 1 mm (šířka řezu kotoučem), aby do sebe jednotlivé lišty dobře zapadaly. Na kotoučové pile se mi hodně těch "zubů" odlamovalo (možná by to bylo lepší s kotoučem jemnějším nebo nejlíp s tvrdokovovými plátky), tak jsem nakonec musel použít dekupírku, první asi dvě lišty nebyly ještě nic moc, ale kvalita se postupně zlepšovala. Stejně to ale pořád není ono, ještě někdy zkusím jestli to nepůjde s jiným kotoučem...
Obrázek
Obrázek

Nakonec jsem nařezal jednotlivé délky "hřebenů" a složil zkušební mříž, dole je vidět porovnání s tou ze stavebnice - ještě asi nadělám další várku s trochu většími otvory, na to bude stačit na začátku posunout ten přípravek z překližky cca 0,3 mm doleva...
Obrázek Obrázek[/img]
thomaslinke

Schody (Ladders)

Teď nevím jestli to nejsou spíš žebříky, tak mě případně opravte...

Tady je to vlastně stejné jako u mřížoví, jen je potřeba "upgradovat :D "
přípravek o 2 pomocné rysky (u mně 30°) a trochu zvětšit otvor pro kotouč - to má za následek že hrany okolo řezů již nejsou tak čisté, ale není to tak hrozné, a pak se dají obrousit...
Dá se potom nastavit vzdálenost stupnic od sebe, já je měl cca 3 mm. Hloubka řezu opět vypodložením překližky - cca 1 mm.
Obrázek

Nařezání na lišty jde v tomto případě (3 mm) bez vylamování citlivých výčnělků i na pile s hrubým kotoučem.
Obrázek

Protože jsem schody vyráběl opět z prken 250x40x3 mm, byly by schodnice příliš široké, tak jsem je seřezal na 2 mm.
Obrázek

Nařezané a nakrácené stupnice
Obrázek

Schodnice nejsou úplně přesné, je potřeba vybírat takové do páru, aby souhlasily zářezy. Tady však na tom byly ty ze stavebnice mnohem hůř, navíc teď je z čeho vybírat :)
Obrázek

Hotové schody - u dalších trochu zbrousím lišty na stupnice na menší tloušťku, tyhle mají cca 0,9 mm, ideální bude možná tak 0,7 mm...
Obrázek
Obrázek
cobra

Příspěvek od cobra »

[quote="thomaslinke"]Tak jsem dnes vyrobil své první schody a jelikož je postup velice podobný výrobě mřížoví, dal jsem to do jednoho téma...
No tě pic,klobouk dolů :shock: - ale nejvíc mne zaujalo tvé vybavení :rolleyes: .(Asi napíšu dědovi mrázů,vo nějakej hodnotnější dar :cry:
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj,
Tak tohle je teda síla, vypadá to perfektně. Tu překližkovou "pracovní desku" posunuješ po pracovní ploše cirkulky? Nebo je jenom jako nastavení hloubky řezu?
Severan

Příspěvek od Severan »

Pro Boříka: Na řezání laminátu používám pilové listy o průměru 2 mm (mají kruhový průřez - tuším, že to lze zakoupit v bamaxu a tak) a velká výdrž. Je sice na to speciálí rám, ale má malou hloubku, takže používám rám pro lupínkovou pilku. Pro rovné řezy home kotoučová pila :D .

V globu u nás teď nabízejí stolní kotoučovou pilu cca za 800,- docela by mě na ní zajímal názor, zda za ty prachy bude slušně fungovat.

Severan
thomaslinke

No vono ty moje "stroje" to jsou spíš takový starý krámy, kupoval jsem je jako použité a koukal jsem že dneska se už dělají trochu vylepšené, například dekupírka má stavitelné horní uchycení listu a když není potřeba řezat nějaký silný materiál, tak se list upne trochu níž a řežou zase ostré neopotřebované zuby, a hlavně se list tolik neprohýbá když je uchycen třeba těsně nad materiálem. Mě právě nejvíc vadí asi ten prohyb listu, ale je pravda že jsem tam neměl originální listy - jsou takové tužší, třeba to půjde líp, příště vyzkouším... A taky ta pila nemá žádné závaží, je dost lehká a tím pádem jezdí po stole a já ji musím při řezání honit :D ...asi ne nadarmo k ní byly ty šrouby, kterými se připevní ke stolu :) , je to prostě všechno takový provizorní, chci si udělat takovej bytelnej stolek - kostku na kterou bych vždycky připevnil ten strojek, který budu potřebovat.
Kotoučovka od Proxxonu je ideální na tyhlety drobné práce s měkkým dřevem, řeže přesně, žádná vůle v uchycení kotouče atd., má perfektní podélné pravítko, časem se určitě bude hodit úhlovací příčné (ikdyž to má vůli ale ta půjde něčím vymezit), ale třeba na nařezávání lišt z tvrdého dřeva by byla asi těžko použitelná - je slabá - 96W, když psal Severan něco o motorku z ventilátoru, napadlo mě sehnat silnější motorek, pak by neměla chybu...

pavelst: Díky, tu překližku tam mám připnutou těma skřipcema, vepředu jsem si ještě udělal takovej doraz. Nejdřív jsem ji měl přilepenou tavným lepidlem, ale pak jsem zjistil že bude potřeba nastavovat i jiné hloubky řezu, tak ji právě vždycky něčím vypodložím a upnu skřipcema, drží to i s jedním když by se ten druhý třeba pletl.
pavelst

Příspěvek od pavelst »

pavelst: Díky, tu překližku tam mám připnutou těma skřipcema, vepředu jsem si ještě udělal takovej doraz. Nejdřív jsem ji měl přilepenou tavným lepidlem, ale pak jsem zjistil že bude potřeba nastavovat i jiné hloubky řezu, tak ji právě vždycky něčím vypodložím a upnu skřipcema, drží to i s jedním když by se ten druhý třeba pletl.
Můj dotaz byl myšlenej jiným směrem, jak dociluješ kolmosti, rovnoběžnosti a pravidelnosti řezaných drážek ale až teď mě to trklo :oops: a fotky jsem si prohlídl pořádně a uviděl jsem tu vystouplou lištičku vedle kotouče, která slouží jako vodítko, že jo?

Pavel
thomaslinke

Můj dotaz byl myšlenej jiným směrem, jak dociluješ kolmosti, rovnoběžnosti a pravidelnosti řezaných drážek ale až teď mě to trklo :oops: a fotky jsem si prohlídl pořádně a uviděl jsem tu vystouplou lištičku vedle kotouče, která slouží jako vodítko, že jo?

Pavel
Přesně tak, pro tu lištičku jsem nejprve udělal do překližky asi 2 mm hluboký zářez - je dubová, tak snad nějakou dobu vydrží ;)
Ale jak mi poradil jeden kolega v práci, dát tam nějakou kovovou, třeba ustřihnout z plechu, to by už něco vydrželo, ale i tohle postačí...
mitom

Příspěvek od mitom »

"dát tam nějakou kovovou, třeba ustřihnout z plechu"...

... alebo použiť starý plátok z pilky - samozrejme smerom von dať tú "nezubatú" stranu. Ale to by tá "základná doska" musela byť trocha hrubšia.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pracovní postupy“