Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

volba barvy - na OLOVO ??

Jak postupovat při...
Odpovědět
cobra

Re: volba barvy - na OLOVO ??

Příspěvek od cobra »

Zdravím všechny modelíky.
Potřeboval bych radu : A to zdali má někdo zkušenost s barvením doplňků lodí z OLOVA.

Oč jde ? Odlil jsem si kotvy z olova (záměr - budou funkční a tudíž spouštitelné),a nevím jaká barva (typ barvy) bude vhodnější.Počítám s tím že díky použitému materiálu bude kotva brzku slušně obouchaná.Asi by to chtělo něco co zcela neztvrdne leč tvářiti se bude suše a nelepíce....;)
Díky všem za podněty.
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
carrot

Příspěvek od carrot »

nemám s tím zkušenosti, ale zkusil bych chemické černidlo na zbraně. Mám ho doma, ale na olovo jsem to zatím nezkoušel.
zdravím carrot
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj
pokud máš v okolí nějakou práškovou lakovnu tak je ideální komaxit vypaluje se v teplotě cca 200 stupnů a to olovo vydrží. Milan
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
cobra

Příspěvek od cobra »

Nalim píše:Ahoj
pokud máš v okolí nějakou práškovou lakovnu tak je ideální komaxit vypaluje se v teplotě cca 200 stupnů a to olovo vydrží. Milan
Tak to asi bohužel - no pozeptám se - no ale jestli se jim 2x kotvičky vůbec vyplatí stříkat ??? :D
Nalim

Příspěvek od Nalim »

....k něčemu je přihodí, neboj já to tak řeším při malých věcech :D
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Já jsem barvil olověné závaží na ploutvi malé plachetnice. Lehké přebroušení jemným smirkem, očištění suchým hadříkem od prachu a nástřik akrylátem ze spreje. Vypadá to dobře a nebyly problémy.
Zdenek
cobra

Příspěvek od cobra »

Zdenek Bílek píše:Já jsem barvil olověné závaží na ploutvi malé plachetnice. Lehké přebroušení jemným smirkem, očištění suchým hadříkem od prachu a nástřik akrylátem ze spreje. Vypadá to dobře a nebyly problémy.
Zdenek
No jo ale to je v nepoměrném měřítku,menší části kotvy jsou již jen v ohybu kloubu celkem náchylné jen na oděr,a nutno dodat Pb není zrovna špička na akryl.lak,co jsem tak zpozoroval stačilo jen vytažení z formy a byl viditelný škrábanec - v případě tvrdého laku by to byla zářivá stříbraná skvrna :(
SH

Příspěvek od SH »

Pokud budeš mít tvrdý lak, který bude odolný proti poškrábání, na měkkém olovu popraská. Pokud budeš mít měkký lak, nepopraská ale odře se.... Jak to tak vidím, chtělo by to změnit materiál kotvy...
ZBl

Příspěvek od ZBl »

cobra píše:
Zdenek Bílek píše:Já jsem barvil olověné závaží na ploutvi malé plachetnice. Lehké přebroušení jemným smirkem, očištění suchým hadříkem od prachu a nástřik akrylátem ze spreje. Vypadá to dobře a nebyly problémy.
Zdenek
No jo ale to je v nepoměrném měřítku,menší části kotvy jsou již jen v ohybu kloubu celkem náchylné jen na oděr,a nutno dodat Pb není zrovna špička na akryl.lak,co jsem tak zpozoroval stačilo jen vytažení z formy a byl viditelný škrábanec - v případě tvrdého laku by to byla zářivá stříbraná skvrna :(
Ta kotva bude plně funkční? Myslím tím i kývání "pazourů" na dříku, eventuálně spouštění a vytahování? Tam by to asi akrylát opravdu neustál. Já myslel, že chceš "jenom" nabarvit odlitek kotvy, který bude umístěn na modelu. Na to to musí stačit, protože žádné mechanické namáhání tam není.
S tou plachetnicí jsem i jezdil po rybníce i na mělčinu se mi podařilo vjet, ale nic to neudělalo. Ale nutit tě do toho samozřejmě nebudu :)
Zdenek
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

nešlo by to jen nějak chemisky nechat ,,zajít,, ?
jestli jo tak by mě zajímalo jakou chemikálii
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:nešlo by to jen nějak chemisky nechat ,,zajít,, ?
jestli jo tak by mě zajímalo jakou chemikálii
určitě by to šlo. Olovo rádo černá. Ale neřeší to problém poškrábání...
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

no mě by to přišlo docela realistický s tí poškrábáním , skutečná kotva se taky dře o dno i boky lodě , proto jsem se tak ptal , já mám rád patinu a takhle by byla opravdu realistická.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
cobra

Příspěvek od cobra »

jj - kotva plně funkční - to jsem psal již na počátku tohoto vlákna ;)
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Omlouvám se, zřejmě jsem četl nepozorně.
Jinak jsem si vzpoměl, že existovalo něco jako reaktivní barva na neželezné kovy. Formex se to myslím jmenovalo. Používalo se to jako adhezní můstek na pozinek a hlinik. Pokud by kotva byla odlitá ze zinku, mělo by to fungovat. Na olovu nevím...
Zdenek
romank52

Příspěvek od romank52 »

Mozno by stalo za to skusit tu praskovu farbu "vo vlastnej rezii" podla nasledovneho postupu:
http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=796
Naposledy upravil(a) romank52 dne pon bře 09, 2009 15:56, celkem upraveno 1 x.
cobra

Příspěvek od cobra »

romank52 píše:Mozno by stalo za to skusit tu praskovu farbu "vo vlastnej rezii" podla nasledovneho postupu:
http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=796
JO - tak to je velice zajímavý tip - to bych mohl vyzkoušet !
Děkuji za info.:D
sas

Příspěvek od sas »

prášková barva je křehká, nemá ráda ohyb, a tady k němu určitě časem dojde, navíc pokud se naruší povrch vrtáním tak se začne odlupovat, mám s ní zkušenosti ze zaměstnání,
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

hoy hade, tak jsem to vyzkoušel ať ti nepíšu nějakou kravinu... použil jsem "smalt na vařič", jedná se práškové barvy které zakoupíš v prodejnách s výtvarnými technikami cena sca za malou lékovku je kolem 50,- Kč, nahřívá se to přes např. kovovou mřížku na el.vařiči přibližně na sca 160 st.C, při vyšší teplotě barva vytváří puchýře a pálí se, pokud jde všechno dobře prášek se rozteče a vytvoří barevný smaltový film.... malé množství spečeného prášku jde z olova seškrábnout u většího již to má dobrou pevnost, nehtem přes vešketou snahu neseškrábneš, ale zde pozor při nasypání velkého množství při spékání na možnou hrudkovitost... jediný problém vidím u kulatých prostorových tvarů v rovnoměrné posypání prášku smaltu na předmět.... testoval jsem to na kuželovém rybářském olovu postupně sypal a nahříval hořákem, ale při troše snahy, odskoušení a hlavně trpělivosti to jde,... práškový smalt by mohlo být pro tvé účely velmi vhodné řešení jak olovo nabarvit..... cab
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

pokud to olovo posypeš tak hajdalácky jako já při zkoušce.. tak máš nejkvalitnější patinu se rzí vyžraných kráterů kovu :lol:
Obrázek
sas

Příspěvek od sas »

ten smalt vypadá dobře jen co to udělá při možném ohybu, to potahování plastem by bylo dobrý , nechávali jsme tak potahovat držadla pro zkratovací soupravy na vysoké napětí, bylo to perfektní a odolné, ale na modelu kotvy by zmizely všechny detaily, drobné rýhy a spáry to dokonale zalilo,
Pavel Daněk
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

to sas - co či koho chceš pořád ohýbat... :D samotný materiál ? :rolleyes: pak ti odpovím co to udělá, popraská a z části odpadne, ale pokud myslíš otěr dříku v hlavě kotvy tak protože ty ani já nevíme o jakou kotvu se jedná a jak má kvalitně vyrobené dosedací plochy dřiku s hlavou tak můžem akorát předpokládat, že určitě i zde se namahaná místa barvy odřou... :)
sas

Příspěvek od sas »

dřík kotvy, pokud bude také z olova, se může pří používání funkční kotvy ohnout, jinak prášek je nejodolnější povrch vúči otěru v určité míře i vúči nárazům, asi by bylo nejlepší dřík udělat z mosazi nebo bronzu, železo bych nedoporučoval, protože po něm dobře vzlíná voda pod barvu, co se tam potom děje snad nemusím rozvádět,
Pavel Daněk
cobra

Příspěvek od cobra »

sas píše:dřík kotvy, pokud bude také z olova, se může pří používání funkční kotvy ohnout, jinak prášek je nejodolnější povrch vúči otěru v určité míře i vúči nárazům, asi by bylo nejlepší dřík udělat z mosazi nebo bronzu, železo bych nedoporučoval, protože po něm dobře vzlíná voda pod barvu, co se tam potom děje snad nemusím rozvádět,
No ještě uvidím s tím dříkem - asi to bude jistější volba (mosaz) - už jen z toho důvodu že bude lepší zpracování řetězového oka.Sic to bude pracnější - ale určitě vhodnější.
cobra

Příspěvek od cobra »

Každopádně děkuji všem za nápady - no a když to vyjde (a nikdo mne neukamenuje ) tak by v určité době mohl být i nějaký ten článeček z vlastního provedení (i s fotem) ;)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pracovní postupy“