Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Využití dílů z vyřazených pc.

Jak postupovat při...
JuraSach

Re: Využití dílů z vyřazených pc.

Příspěvek od JuraSach »

Zdravím,
mám k dispozici větší množství dílů z vyřazených počítačů. Kapacitně nedostatečné pevné disky, disketové jednotky atd...mám to vyházet nebo se to bude na něco hodit ? Někde jsem četl jak si kdosi vyrobil z motorku z disketové jednotky motor stříďák...
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Doplním :

Tak jsem prozatím vymontoval 2x motor se všík okolo z IDE disků 5400 ot., 1x motor z disketovky a 1x motor ze SCSI disku....
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Jestli jsi hračička, tak si je nech. Pokud ale víš, že tvůj čas jsou peníze, tak se většinu věcí vyplatí koupit originál, než předělávat.
Jiná věc jsou konektory, dráty, staré AT zdroje, to se dá využít vždy, resp. třeba zdroj na nabíjení.

(Taky mi projde rukama spousta vyřazené elektroniky a PC a vyhazuju.)
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Nejsem hračička, vůbec ne elektrikář, ale nechce se mi to vyhazovat když by bylo k něčemu a někomu..zdrojů mám několik..200 a 250 W...
Merrimack

Příspěvek od Merrimack »

Upřímě jsem měl jeden čas též možnost pc a několik, každý jiný, ovšem moc toho vydolovat nejde, možná repráček, nebo jen ty kabely,..v cd nebo dvd mechanice ale je slušný převod, pěkné kolečka...atd..to se použít dá na pohyblivé funkce...otáčení radaru a vysouvání rampy či něčeho podobného...hard disk je kničemu, a dělat z toho brusku či podobné blbosti, myslím že to je stráta času,...raději si koupím pořádnou a s pořádným výkonem...
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

v HD jsou bezvadně vyvážené hliníkové disky ideální na podklad pro brusný papír na brusku, dále lze použít spoustu LED diod , konektorů , ale i pasivních součástek .
Motory lze samozřejmě použít pro ůpravu na střídáky ale jen s malým výkonem, jiná věc jsou vypalovačky ze kterých se dají použít laserové diody jako základ pro gravírovací plotry (za podpory starých souřadnicových zapisovačů)s možností vypalování i z tenkého plechu. Pak motory pro vysouvání mechanik jsou ideální co do síly pro pomocné funkce v modelech , cd mechaniky obsahují i nízkovýkonné zesilovače pro sluchátkové repro.
zdroje jsou upravitelné na nabíjecí zdroje , mnohdy i podstatně levněji a rychlej než upravou dle internetových odkazů.
převody jsou jasné. pak spousta šroubků, mikrospínačů koncových spínačů , optočleny atd.
když nic jiného pak mohu doporučit supermagnety z uchycení laseru v každé DVD neboCD mechanice , jsou to ty které se kupují jako neodymové za celkem nemalé prachy (každá mechanika obsahuje 2 ks.
samostatná kapitola jsou vodiče , i lakované se dají dosti dobře využít jako stáčený vodič k palubním světlům,
A KDYBYCHOM ŠLI DO DETAILŮ, PAK STAČÍ CELOU DESKU VYLUHOVAT VE RTUTI A ZLATO Z KONTAKTŮ SE V NÍ ROZPUSTÍ .......;)
TOLIK K PC ODPADU
stačí trochu si dát práci s rozebíráním a můžem ušetřit nemalé penízky.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
SH

Příspěvek od SH »

a pokud potřebuješ velké supermagnety, tak ty jsou ve vychylování hlaviček v HDD. Třeba na stažení věcí kam se nedostaneš svěrkou...

No, a pokud bys měl nějaké FD a CD/DVD mechaniky z notebooků, tak bych měl zájem o miniaturní krokové motorky z vystavování hlaviček - potřebuju něco o průměru tak 10mm a výšce 5mm .... kdyby to tak někde bylo...
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Z notebooků mám jen 3 baterky, nefunguje u nich komunikace s notebookem o stavu nabití...velké magnety jsem objevil...zmagnetizovaly mi šroubovák....
SH

Příspěvek od SH »

JuraSach píše:Z notebooků mám jen 3 baterky, nefunguje u nich komunikace s notebookem o stavu nabití.....
pokud jsou článkyještě poměrně dobré, tak máš fajn pohonnou Li-Ion baterku
JuraSach píše:..velké magnety jsem objevil...zmagnetizovaly mi šroubovák....
což je někdy žádoucí, a někdy ne... :)
blue-rose

Příspěvek od blue-rose »

petr hájek píše:... jiná věc jsou vypalovačky ze kterých se dají použít laserové diody jako základ pro gravírovací plotry (za podpory starých souřadnicových zapisovačů)s možností vypalování i z tenkého plechu...
máš s tím nějaké konrétní zkušenosti? v garáži mi leží nevyužitý minigraf (souřadnicový zapisovač s krokem 1/8 mm)
petr hájek

osobní nee , ale mám kamaráda co to používá, jde o přeostřený laser z DVD vypalovačky a používá to ke gravírování na tenké plechy(AL, MOsaz), vyřezávání papírových součástí a kresbu na dřevo-kde to jde upně ideálně.
Jde o ůpravu samotného laseru a možnost značného zpomalení posuvů zapisovače.
jinak samotný princip je ke kouknutí na několika místech na netu jako třeba tady:

http://www.metacafe.com/watch/756433/la ... light_hack
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

No to je bomba....jen to tak umět...udělat si laserovou vyřezávačku na depron.....řízenou z počítače, z nějakýho cadu..to by byla bomba....
petr hájek

no zkus si projít elektrobastlírnu a je tam návodů na ůpravu laserů dost
SH

Příspěvek od SH »

Drobná poznámka k tomu pokusnictví: před začátkem pokusů si nejprve opatřete psa, černé brýle a bílou hůl. Pro zvýšení motivace se také doporučuje pře zahájením pokusů si dát čený šátek na oči a zkusit se s ním pohybovat po bytě i venku celý den..... ať víte, do čeho jdete.
petr hájek

SH píše:Drobná poznámka k tomu pokusnictví: před začátkem pokusů si nejprve opatřete psa, černé brýle a bílou hůl. Pro zvýšení motivace se také doporučuje pře zahájením pokusů si dát čený šátek na oči a zkusit se s ním pohybovat po bytě i venku celý den..... ať víte, do čeho jdete.
nebo mít rozum a nezírat do té tmavé dírky zpředu.....
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:
SH píše:Drobná poznámka k tomu pokusnictví: před začátkem pokusů si nejprve opatřete psa, černé brýle a bílou hůl. Pro zvýšení motivace se také doporučuje pře zahájením pokusů si dát čený šátek na oči a zkusit se s ním pohybovat po bytě i venku celý den..... ať víte, do čeho jdete.
nebo mít rozum a nezírat do té tmavé dírky zpředu.....
Jenom rozum nepomůže... Je třeba znalostí. Třeba nerez a hliník se laserem špatně řeže (mluvím o skutečných mašinách třeba Trumatic...) protože se paprsek odráží. A co udělá takový odražený paprsek je snad jasné. Ne všechny lasery jsou červené a tedy viditelné atd. Ta žlutá nálepka na krytech tam není pro nic za nic.
petr hájek

no tak tady na tom případě zrovna rozum stačí , zrcadlo by se asi doma nikdo řezat nepokoušel a logika říká , že zrcadlový povrch se bude chovat asi stejně......
nicméně na depron , eloxovanej al nebo mosaz, přejetou pískem na nádobí , či na dýhu papír a PSH se doma odvážit může opravdu každej kdo má rozum a to snad tady je každej;) .
jinak řečeno příslovím ,,kdo se bojí ................. nesmí do lesa,,,
SH

Příspěvek od SH »

no, pořád mi tu chybí smajlík s pokrčením ramen...

prostě pořád doporučuji nejprve test s šátkem a pak se rozhodnout, jestli je to akceptovatelná cena za zjištění, že rozumu bylo málo.

PS: znáš alespoň jednoho bezprstého/beznohého/bezrukého/slepého experimentátora který před osudovým experimentem připustil, že má málo rozumu? To až po experimentu připustí, že byli blbí jak tágo.
petr hájek

šátek je na prd , ten to propálí rychle:lol:
petr hájek

prkénko na cirkulu taky nedotlačuje nikdo nad kotoučem rukou a funkčnost frézy též neověřujeme okem v rovině odletujicích špon ,tak pokud máme tolik rozumu zcela jistě ho dokážeme použít i při práci s laserem ;)
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

SH nekatastrofuj ....... modeláři nejsou blbci ... teda aspoň většina ..... a tomu zbytku by ani šátek nepomohl :-D
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
SH

Příspěvek od SH »

Morpheus141 píše:SH nekatastrofuj ....... modeláři nejsou blbci ... teda aspoň většina ..... a tomu zbytku by ani šátek nepomohl :-D
jsou to vaše oči... Dělejte si co chcete.
KEDEDOREF

Příspěvek od KEDEDOREF »

SH píše:
Morpheus141 píše:SH nekatastrofuj ....... modeláři nejsou blbci ... teda aspoň většina ..... a tomu zbytku by ani šátek nepomohl :-D
jsou to vaše oči... Dělejte si co chcete.
Vždyť se leserem oči opravují, ne ničí, tak proč ty katastrofické scénáře?
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

A pak..mě zajímalo co by se dalo využít a ne to, že to budu dělat...doma se přece dá postavit i nukleární zbraň ale proč bych ji měl doma stavět, že...???
ne fakt, mám hafo starých pevných disků, sem tam nějakou vypalovačku, tiskáren hafo..tak mě napadlo to ještě na něco využít než to zadarmo dát někomu na "recyklaci"..
karaso

Příspěvek od karaso »

"Vždyť se leserem oči opravují, ne ničí, tak proč ty katastrofické scénáře? "

Laserem se oči opravují, ale dělá to lékař, na základě různých vyšetření, jeho laser je ovladatelný co do intezity a hloubky působení, a je veden tak aby odstranil vadu na oku, jmenovitě krátkozrakost, tím že odpaří svrchni vrstvu tkáně, tím změní zakřivení a tudíž i optické vlastnosti čočky. Operace se provádí na oku, které je znecitlivěné příslušným medikamentem, po zásahu se obváže a pacient dostane mastičky, které si aplikuje do oka do té doby, než se obnoví porušená vrstva epitelu, která chrání oko před vnějšími vlivy, zejména vniknutím infekce. Jestli si někdo troufá udělat amatérsky něco podobného laserem na vlastním oku, tak ho pámbu potěš. Náhodný záblesk laseru do oka rozhodně nebude mít ty blahodárné vlastnosti a účinky, jako cílená oční operace, ale spíš přípraví zasaženého když ne přímo o zrak, tak o jeho část. Takže nemohu než dát Sváťovi za pravdu, a pokud se někdo pustí do experimentování, je to jeho riziko, že si může způsobit postižení, většinou už nevratné.
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pracovní postupy“