Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Plexi

Jak postupovat při...
Odpovědět
Šiška Roman

Re: Plexi

Příspěvek od Šiška Roman »

Poradí někdo jak nejlépe řezat plexi a síle 4mm?Jedná se o rovný řez,asi 80 cm.Děkuji za odpovědi.
SH

Příspěvek od SH »

Přímočará pilka a jet rychle, aby se ohřátý materiál vyhazoval v podobě pilin ven. Pokud začneš mít pocit, že se plexi začíná tavit, okamžitě s pilkou ven a počkat až všechno zchladně. Anebo ručně plátkem pilky na železo. V případě tavění platí totéž - okamžitě vytáhnout. Jak se Ti pilka přilepí, může být problém ji uvolnit.
Někteří doporučují mazat plátek mýdlem.
Keba

Příspěvek od Keba »

Šiška Roman píše:Poradí někdo jak nejlépe řezat plexi a síle 4mm?Jedná se o rovný řez,asi 80 cm.Děkuji za odpovědi.
Jediný způsob jak opravdu rovně "uříznout" plexi je ho zlomit!
Potřebuješ k tomu rovnou lať nebo něco jiného po celé délce "řezu" a plátek pilky na železo.
Pak už je postup jednoduchý.
Přiložíš lať, pilkou přejíždíš tak, aby vznikl žlábek hloboký cca 1mm (pro to 4mm plexi). Pak plexi v "řezu" zlomíš přes ostrou hranu. Musíš desku plexi dobře zatížit. Nejlépe tak, že si na ni někdo třeba přes prkno stoupne.
"Řez" je dokonale rovný a hladký. Není třeba ho dále opracovávat.
Pilkou bych to osobně nedělal. Jde to špatně, je z toho binec a výsledek nejistý.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
romank52

Příspěvek od romank52 »

Idealna je ohybacka na plech. Upnes plexi ako keby si ho chcel ohnut, podla listy na ohybacke spravis ryhu, otocis aby ryha bola z druhej strany a ohybackou zlomis. Lamali sme tak 8mm plexi, lom bol perfektny, len je asi problem dostat sa k slusnej, velkej ohybacke.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

pokud chceš řezat plastovou desku je dobré namontovat kotouč opačně (zuby od sebe) a do řezu stříkat líh(neničí reznutím a dokonale uchladí).Měli jsme dokonce na kotouči nasazenou houbičku namočenou lihem,jen je potřeba přitáhnout ji ke stolu latí a nedržet ji rukou TO JE O PRSTY!!!!
TAKHLE SE DÁ ŘEZAT JAKÝKOLI PLAST NA KOTOUČOVCE KTERÁ BY HO JINAK TŘÍŠTILA A PÁLILA.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Krásný rovný řez udělá pila.Přivezl jsem 4 mm plexi do truhlárny a tam mi to nařezali na potřebnou délku.Není nic lepšího.Bez chlazení ,mazání ,jen to našteloval na tu míru ,co jsem chtěl a hotovo.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Tak rovný řez už by byl snad jasný. Takže mi dovolte se zeptat, jak řezat nějaké složitější tvary?
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Na CNC fréze,ale já je s dobrými výsledky řežu na el.lupenkové pilce.
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

tak to by jsme měli řezy ;)

Chci teď vytvarovat plexi (obal z CD) podle nastavby která má poloměr cca 5cm. Potřebuji to na zasklani oken, ale když to začnu nahřívat a poté ohybat podle nástavby nebo kulatiny přibližně stejného průměru tak se mi to vždy zkroutí jinak (zvlní). Zkoušel jsem i jiné plasty (např. PET lahev) a vysledek stejný... Jak na to? ;)
Obrázek
NeJaToD team
SH

Příspěvek od SH »

Obal z CD myslím není plexi.

A co se týče druhé otázky - použít něco jiného - Vivak nebo jeho levnější varianty. Jak to má být tlusté a pevné?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

SH píše:Obal z CD myslím není plexi.

A co se týče druhé otázky - použít něco jiného - Vivak nebo jeho levnější varianty. Jak to má být tlusté a pevné?
tluste max 2 mm, pevne tak aby se to nekroutilo a dalo se to zalepit do kabiny... ;)
Obrázek
NeJaToD team
Lucky

Příspěvek od Lucky »

Obaly na CD jsou z polystyrenu. Na okýnka se dají použít různé průhledné obaly a krabičky - vhodné jsou třeba na dárkových předmětech. Jsou ohebné i za studena ale na okna dostatečně pevné.
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
SH

Příspěvek od SH »

Takže použít Vivak nebo jeho levnější ekvivalent. Doporučuji zkusit návštěvu spřízněného sklenářství nebo reklamní agentury, dají se tam vyžebrat odřezky.
Keba

Příspěvek od Keba »

ivvo píše:tak to by jsme měli řezy ;)

Chci teď vytvarovat plexi (obal z CD) podle nastavby která má poloměr cca 5cm. Potřebuji to na zasklani oken, ale když to začnu nahřívat a poté ohybat podle nástavby nebo kulatiny přibližně stejného průměru tak se mi to vždy zkroutí jinak (zvlní). Zkoušel jsem i jiné plasty (např. PET lahev) a vysledek stejný... Jak na to? ;)
Pokud máš horkovzdušnou pistoli tak vyzkoušej následující postup:
Udělej si kopyto - třeba ze dřeva nebo z kousku plechu, které bude mít požadovaný poloměr. Na kopyto polož plastovou destičku a horkovzduškou z větší vzdálenosti pomalu nahřívej. Ideální vzdálenost určíš empiricky. Materiál časem sám změkne a hezky se položí na kopyto. Jakmile to udělá přestaneš nahřívat a necháš pomalu vychladnout.
UPOZORNĚNÍ: nejde to s každým plastem!
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Keba píše:
ivvo píše:tak to by jsme měli řezy ;)

Pokud máš horkovzdušnou pistoli tak vyzkoušej následující postup:
Udělej si kopyto - třeba ze dřeva nebo z kousku plechu, které bude mít požadovaný poloměr. Na kopyto polož plastovou destičku a horkovzduškou z větší vzdálenosti pomalu nahřívej. Ideální vzdálenost určíš empiricky. Materiál časem sám změkne a hezky se položí na kopyto. Jakmile to udělá přestaneš nahřívat a necháš pomalu vychladnout.
UPOZORNĚNÍ: nejde to s každým plastem!
jj to jsem zkoušel, asi jsem empiricky přišel na to, že ta vzdálenost od horkovzdyšky je moc krátká ;)

no budu to zkoušet dál, třeba se povede...
Obrázek
NeJaToD team
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pracovní postupy“