Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Plexi
- Šiška Roman
Re: Plexi
Poradí někdo jak nejlépe řezat plexi a síle 4mm?Jedná se o rovný řez,asi 80 cm.Děkuji za odpovědi.
Přímočará pilka a jet rychle, aby se ohřátý materiál vyhazoval v podobě pilin ven. Pokud začneš mít pocit, že se plexi začíná tavit, okamžitě s pilkou ven a počkat až všechno zchladně. Anebo ručně plátkem pilky na železo. V případě tavění platí totéž - okamžitě vytáhnout. Jak se Ti pilka přilepí, může být problém ji uvolnit.
Někteří doporučují mazat plátek mýdlem.
Někteří doporučují mazat plátek mýdlem.
Jediný způsob jak opravdu rovně "uříznout" plexi je ho zlomit!Šiška Roman píše:Poradí někdo jak nejlépe řezat plexi a síle 4mm?Jedná se o rovný řez,asi 80 cm.Děkuji za odpovědi.
Potřebuješ k tomu rovnou lať nebo něco jiného po celé délce "řezu" a plátek pilky na železo.
Pak už je postup jednoduchý.
Přiložíš lať, pilkou přejíždíš tak, aby vznikl žlábek hloboký cca 1mm (pro to 4mm plexi). Pak plexi v "řezu" zlomíš přes ostrou hranu. Musíš desku plexi dobře zatížit. Nejlépe tak, že si na ni někdo třeba přes prkno stoupne.
"Řez" je dokonale rovný a hladký. Není třeba ho dále opracovávat.
Pilkou bych to osobně nedělal. Jde to špatně, je z toho binec a výsledek nejistý.
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Idealna je ohybacka na plech. Upnes plexi ako keby si ho chcel ohnut, podla listy na ohybacke spravis ryhu, otocis aby ryha bola z druhej strany a ohybackou zlomis. Lamali sme tak 8mm plexi, lom bol perfektny, len je asi problem dostat sa k slusnej, velkej ohybacke.
- petr hájek
pokud chceš řezat plastovou desku je dobré namontovat kotouč opačně (zuby od sebe) a do řezu stříkat líh(neničí reznutím a dokonale uchladí).Měli jsme dokonce na kotouči nasazenou houbičku namočenou lihem,jen je potřeba přitáhnout ji ke stolu latí a nedržet ji rukou TO JE O PRSTY!!!!
TAKHLE SE DÁ ŘEZAT JAKÝKOLI PLAST NA KOTOUČOVCE KTERÁ BY HO JINAK TŘÍŠTILA A PÁLILA.
TAKHLE SE DÁ ŘEZAT JAKÝKOLI PLAST NA KOTOUČOVCE KTERÁ BY HO JINAK TŘÍŠTILA A PÁLILA.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
- Pepa Darvaš
Krásný rovný řez udělá pila.Přivezl jsem 4 mm plexi do truhlárny a tam mi to nařezali na potřebnou délku.Není nic lepšího.Bez chlazení ,mazání ,jen to našteloval na tu míru ,co jsem chtěl a hotovo.
Tak rovný řez už by byl snad jasný. Takže mi dovolte se zeptat, jak řezat nějaké složitější tvary?
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
- Pepa Darvaš
Na CNC fréze,ale já je s dobrými výsledky řežu na el.lupenkové pilce.
tak to by jsme měli řezy
Chci teď vytvarovat plexi (obal z CD) podle nastavby která má poloměr cca 5cm. Potřebuji to na zasklani oken, ale když to začnu nahřívat a poté ohybat podle nástavby nebo kulatiny přibližně stejného průměru tak se mi to vždy zkroutí jinak (zvlní). Zkoušel jsem i jiné plasty (např. PET lahev) a vysledek stejný... Jak na to?
Chci teď vytvarovat plexi (obal z CD) podle nastavby která má poloměr cca 5cm. Potřebuji to na zasklani oken, ale když to začnu nahřívat a poté ohybat podle nástavby nebo kulatiny přibližně stejného průměru tak se mi to vždy zkroutí jinak (zvlní). Zkoušel jsem i jiné plasty (např. PET lahev) a vysledek stejný... Jak na to?

NeJaToD team
tluste max 2 mm, pevne tak aby se to nekroutilo a dalo se to zalepit do kabiny...SH píše:Obal z CD myslím není plexi.
A co se týče druhé otázky - použít něco jiného - Vivak nebo jeho levnější varianty. Jak to má být tlusté a pevné?

NeJaToD team
Obaly na CD jsou z polystyrenu. Na okýnka se dají použít různé průhledné obaly a krabičky - vhodné jsou třeba na dárkových předmětech. Jsou ohebné i za studena ale na okna dostatečně pevné.
Dobře vypadající a fungující model nechť jest výkladní skříní Tvého umění.
Lukáš Jančar
Lukáš Jančar
Pokud máš horkovzdušnou pistoli tak vyzkoušej následující postup:ivvo píše:tak to by jsme měli řezy![]()
Udělej si kopyto - třeba ze dřeva nebo z kousku plechu, které bude mít požadovaný poloměr. Na kopyto polož plastovou destičku a horkovzduškou z větší vzdálenosti pomalu nahřívej. Ideální vzdálenost určíš empiricky. Materiál časem sám změkne a hezky se položí na kopyto. Jakmile to udělá přestaneš nahřívat a necháš pomalu vychladnout.
UPOZORNĚNÍ: nejde to s každým plastem!
Keba - webmaster
jj to jsem zkoušel, asi jsem empiricky přišel na to, že ta vzdálenost od horkovzdyšky je moc krátkáKeba píše:Pokud máš horkovzdušnou pistoli tak vyzkoušej následující postup:ivvo píše:tak to by jsme měli řezy![]()
Udělej si kopyto - třeba ze dřeva nebo z kousku plechu, které bude mít požadovaný poloměr. Na kopyto polož plastovou destičku a horkovzduškou z větší vzdálenosti pomalu nahřívej. Ideální vzdálenost určíš empiricky. Materiál časem sám změkne a hezky se položí na kopyto. Jakmile to udělá přestaneš nahřívat a necháš pomalu vychladnout.
UPOZORNĚNÍ: nejde to s každým plastem!
no budu to zkoušet dál, třeba se povede...

NeJaToD team
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek