Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Druh barev a použité techniky na povrch.úpravu lod.modelů
Re: Druh barev a použité techniky na povrch.úpravu lod.modelů
Po mnoha letech se hodlám vrátit k lodnímu modelářství. V minulosti jsem pro povrchové úpravy modelů používal nitrolaky na nášené buď štětcem (malé detaily) nebo obyčejnou fixírkou pohonem vlastním dechem. Tomu bych se už nyní rád vyhnul a uvažuji jakou stříkací pistoli pořídit (kompresor už mám) a jaké barvy používat. U pistolí pro airbrush uvažuji s pistolí spíš s větší nádobkou (20 ccm), neboť se domnívám, že pistole s nádobkou 2 ccm není na nástřik lodního trupu délky přes 1 m vhodná. Co se týče barev v tom už se vůbec nevyznám, vím jen že existují syntetické, lihové, vodou ředitelné, případně další. Dále ještě je nabídka různých výrobců. Barvy pro modelářské použití se prodávají v malém balení a není mi jasné jakou plochu z té malé plechovky nastříkám/natřu. Byl bych rád pokud mne někdo nasměruje někam, kde si doplním potřebné informace, zejména v oblast barev a jejich použití pro plovocí modely.
- petr hájek
každopádně bych zavrhnul vodou a lihem ředitelné barvy z důvodu malé životnosti a ostatní se budou hodit podle materiálu na který je aplikuješ.
Na monaku se podobný dotaz už vyskytl pročti si starší příspěvky, já osobně používám pouze syntetické emaily kterési nechávám namíchat do odstínů podle vzorníku mezinárodního standardu RAL a ředím je pouze čistým toluenem.
Pro zvýšení přilnavosti přidávám chemopren(průhledný) který mi zaručí přilnutí i k podkladu jako je polypropylen , nebo purocel a pak mohu stříkat i měkčené PVC.
Důrazně doporučuji nepoužívat originální ředidlo na bázi benzinu, dlouho se odpařuje a občas dokáže i vyschlou základovou vrstvou tmelu pěkně zahýbat(vrásky).
Stříkám vše jen vlastnoručně zhotovenou pistolkou na principu fixírky jen s menšími průměry trubiček a se zdrojem vzduchu z ledničkového kompresoru.Tato kombinace má velkou výhodu v trvalém průchodu vzduchu a možností stříkat i barvy se speciálně hustými pigmenty(dokážu stříkat i lak s rozmíchaným škrobovým práškem.To jako imitaci omítky když stavím diorama s domky).
Na monaku se podobný dotaz už vyskytl pročti si starší příspěvky, já osobně používám pouze syntetické emaily kterési nechávám namíchat do odstínů podle vzorníku mezinárodního standardu RAL a ředím je pouze čistým toluenem.
Pro zvýšení přilnavosti přidávám chemopren(průhledný) který mi zaručí přilnutí i k podkladu jako je polypropylen , nebo purocel a pak mohu stříkat i měkčené PVC.
Důrazně doporučuji nepoužívat originální ředidlo na bázi benzinu, dlouho se odpařuje a občas dokáže i vyschlou základovou vrstvou tmelu pěkně zahýbat(vrásky).
Stříkám vše jen vlastnoručně zhotovenou pistolkou na principu fixírky jen s menšími průměry trubiček a se zdrojem vzduchu z ledničkového kompresoru.Tato kombinace má velkou výhodu v trvalém průchodu vzduchu a možností stříkat i barvy se speciálně hustými pigmenty(dokážu stříkat i lak s rozmíchaným škrobovým práškem.To jako imitaci omítky když stavím diorama s domky).
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Jestli máš kompresor s redukčním ventilem, tak pro začátek je dobrá pistolka od Revellu Beginner ESB100. Cena kolem 500Kč, stačí na drobné věci i velké trupy. Počíte ale s tím, že chvíli si s tím budeš muset hrát a učit se co a jak (hustota barvy, tlak vzduchu, nastavení trysky) než bude výsledek OK. Stříkám tím hlavně nitro (neříkám, že nitro je to nejlepší, ale jeho hlavní výhoda je rychlé schnutí.), barvy, laky, stříkací tmel, sysntetiku i vodou ředitelné akryly.
A až Ti ta pistolka už nebude stačit, tak budeš mít tolik zkušeností, že si vybereš to, co budeš opravdu potřebovat.
A až Ti ta pistolka už nebude stačit, tak budeš mít tolik zkušeností, že si vybereš to, co budeš opravdu potřebovat.
Děkuji za náměty jak k barvám, tak k pistolce. Vím, že se budu muset hodně učit a žačít s jednodušší pistolkou asi bude dobré. Alespoň si vyzkouším co a jak. Původně jsem uvažoval o nějaké pistolce Fengda, ale nejsem si jistý jak velká plocha se nastříká z těchn malých nádobek. Prohledal jsem několik modelářských fór, ale jsou v této oblasti zaměřené spíš na drobné plastikové modely. S nitrobarvami mám celkem slušné zkušenosti, ale nevím zda jsou použitelné v kombinaci s airbrush pistolkami a navíc bych se už rád zbavil acetonového aroma. Myslím, že jsem měl svůj dotaz rozdělit na dvě části, zvlášť na vhodné barvy a pak na vhodnou pistolku.
- Pepa Darvaš
Z Polska jsem si dovezl super pistolku za 250,-
Taky něco přihodím.
Jako základ dávám plnič dvousložkový 2K-PUR od Poly Tmelu. Přilne na všechno a barva pak dobře drží. Dále sjednotí povrch a po výbrusu je povrch dokonalý - "téměř". Doba schnutí jsou 2 hodiny, poté lze brousit a následně stříknout barvou jakoukoliv.
K barvám, osobně používám hlavně syntetiku, na velké plochy, kde nejsou detaily, tak z velkých plechovek zakoupených v barvách lakách - výhodu je cena/množství.
Na nástavby a detaily, pak používám Humbrol, Agam či Revell (vše opět syntetika) nebo podobné barvy. Při použití kvalitnější airbrush pistole je pak spotřeba malá. Barvy ředím za pomocí injekční stříkačky. Používám od 2 ml do 20 ml. Poměr ředění tak 1-3:1. Dle potřeb a záměru. Syntetiku používám z toho důvodu, že je povrch o něco déle živější a lépe se slije. Barva je pak i odolnější oproti nitro, to je křehké. Doporučuji stříkat více vrstev než jen jednu. Nevýhoda syntetiky je v její hmotnosti, u lehkých modelů se to může projevit negativně.
Jsou i tací, kteří dokážou nastříkat metrový trup 3 plechovkami Revelu či Humbrolu.
Nitro občas, jinak nemusím.
Barvy lze pak eventuelně ještě rozleštit, pokud se něco nepovede.
Ta fixírka od Revellu je výborná, osobně ji také používám, není ovšem vhodná na acetonové barvy, neb naleptávají materiál, z kterého je vyrobená. Seříznutím brčka na šikmo v nádobce zvětšíš plochu, kterou pistole pokryje, takže není marné mít ještě jedno brčko na výměnu. Klasickou fixírku lze taky použít nebo její mutace, ale vyžaduje to cvik.
Pokud by jsi šel do pistole, tak asi použít trysku 0,5 mm a pak eventuelně menší. Opatrně z jehlou, nepoškodit. Pistoli není nutno po každém stříkání rozebírat, ale stačí jen propláchnout ředidlem a jednou za čas rozebrat a vyčistit. Opět používám dvoučinnou, oproti jednočinné rozdíl. V ceně samozřejmě taky. Mám obě a jednočinnou už nepoužívám. Přesnost a práce hovoří ve prospěch dvoučinné. Doporučuji prostudovat web, je tam řada informací na toto téma. Nejen modelářské servry. Jinak jsem s ní stříkal i 90 cm trup bez problémů.
Jiank co se týče lihovek, nejsou špatné na detaily, napodobení brynýru, mosazi, mědi či kalení. Práce jednoduchá a vydrží. Nejsou samozřejmě vhodné na trupy. Vzhled je dokonalý.
Hodně zdaru při výběru a samotné stavbě - Severan
Jako základ dávám plnič dvousložkový 2K-PUR od Poly Tmelu. Přilne na všechno a barva pak dobře drží. Dále sjednotí povrch a po výbrusu je povrch dokonalý - "téměř". Doba schnutí jsou 2 hodiny, poté lze brousit a následně stříknout barvou jakoukoliv.
K barvám, osobně používám hlavně syntetiku, na velké plochy, kde nejsou detaily, tak z velkých plechovek zakoupených v barvách lakách - výhodu je cena/množství.
Na nástavby a detaily, pak používám Humbrol, Agam či Revell (vše opět syntetika) nebo podobné barvy. Při použití kvalitnější airbrush pistole je pak spotřeba malá. Barvy ředím za pomocí injekční stříkačky. Používám od 2 ml do 20 ml. Poměr ředění tak 1-3:1. Dle potřeb a záměru. Syntetiku používám z toho důvodu, že je povrch o něco déle živější a lépe se slije. Barva je pak i odolnější oproti nitro, to je křehké. Doporučuji stříkat více vrstev než jen jednu. Nevýhoda syntetiky je v její hmotnosti, u lehkých modelů se to může projevit negativně.
Jsou i tací, kteří dokážou nastříkat metrový trup 3 plechovkami Revelu či Humbrolu.
Nitro občas, jinak nemusím.
Barvy lze pak eventuelně ještě rozleštit, pokud se něco nepovede.
Ta fixírka od Revellu je výborná, osobně ji také používám, není ovšem vhodná na acetonové barvy, neb naleptávají materiál, z kterého je vyrobená. Seříznutím brčka na šikmo v nádobce zvětšíš plochu, kterou pistole pokryje, takže není marné mít ještě jedno brčko na výměnu. Klasickou fixírku lze taky použít nebo její mutace, ale vyžaduje to cvik.
Pokud by jsi šel do pistole, tak asi použít trysku 0,5 mm a pak eventuelně menší. Opatrně z jehlou, nepoškodit. Pistoli není nutno po každém stříkání rozebírat, ale stačí jen propláchnout ředidlem a jednou za čas rozebrat a vyčistit. Opět používám dvoučinnou, oproti jednočinné rozdíl. V ceně samozřejmě taky. Mám obě a jednočinnou už nepoužívám. Přesnost a práce hovoří ve prospěch dvoučinné. Doporučuji prostudovat web, je tam řada informací na toto téma. Nejen modelářské servry. Jinak jsem s ní stříkal i 90 cm trup bez problémů.
Jiank co se týče lihovek, nejsou špatné na detaily, napodobení brynýru, mosazi, mědi či kalení. Práce jednoduchá a vydrží. Nejsou samozřejmě vhodné na trupy. Vzhled je dokonalý.
Hodně zdaru při výběru a samotné stavbě - Severan
Již chvíli pracuji s toutopistolkou.
http://www.utm.cz/shop/index.php?act=vi ... uctId=6855
Má dvě nádobky:jednu 22ml,druhou 50ml,takže se dají stříkat i větší plochy,cena je přijatelná.Barvy také syntetika a na drobné detaily HUMBROL nebo REVEL.Ředidlo jakoukoliv 6000.
Má dvě nádobky:jednu 22ml,druhou 50ml,takže se dají stříkat i větší plochy,cena je přijatelná.Barvy také syntetika a na drobné detaily HUMBROL nebo REVEL.Ředidlo jakoukoliv 6000.
Vypadá lépe než ta revelka.Janek píše:Již chvíli pracuji s toutopistolkou.
Jinak ještě jedna maličkost co usnadní práci. Krepová páska pro lakýrníky na hrubé maskování. Na přesnější maskovací páska od Tamyie a není špatná maskovací tekutina od humbrolu či jiné firmy - vytvoří gumový film, který zabrání barvě v přilnutí, následně se sloupne. Vhodné na komplikované tvary, kde se nedá použít páska.
Severa
Taky jsem vlastníkem této "bouchačky" a jsem navýsost spokojen (za ty prašuleJanek píše:Již chvíli pracuji s toutopistolkou.
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

Nezbývá mi než znovu poděkovat za příspěvky k mému dotazu. Přiznám se, že než jsem tento dotaz položil, tak jsem na netu prohledal dost různých příspěvků týkajících se airbrush pistolek, jenomže se téměř vždy týkaly opravdu převážně stříkáním malých ploch (plast.kity) a hlavně se týkaly možností pistolí stříkat linky, hady a pod. I informací týkající se druhů použitelných barev si velmi cením. Ještě jednou díky všem.
Tak to prosím neříkel té mojí... Už víc jak 5 let ji krmím hlavně nitrobarvama, někdy epoxydový lak, a ještě nic není naleptané. Asi o tom neví...Severan píše:...Ta fixírka od Revellu je výborná, osobně ji také používám, není ovšem vhodná na acetonové barvy, neb naleptávají materiál, z kterého je vyrobená. Seříznutím brčka na šikmo v nádobce zvětšíš plochu, kterou pistole pokryje, takže není marné mít ještě jedno brčko na výměnu. Klasickou fixírku lze taky použít nebo její mutace, ale vyžaduje to cvik.
....
17 let používám airbrush pistoli aerograf s kompresorem z ledničky, jak na detaily (linky a hadi s ní moc nejdou), tak na plochy. Stříkal jsem sní desku stolu cca 1m2. Barvy jakékoli, jenom u nitra jsem narazil na zanášení výstupní trysky je to dané rychlostí schnutí barvy, ale kontrolou a otíráním se problém odstranil.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.
Tomáš
Tomáš
Ja mám pištoľ Triplex II a kompresor z chladničky. Nádobky na farbu sú na tom výmenné, takže by nebol problém dať si niekde vyrobiť aj nejakú veľkoobjemovú.
Pri striekaní veľkých trupov by som ale aj tak radšej volil farbu v spreji (nejaký autolak). Pripadá mi to praktickejšie, rýchlejšie a aj lacnejšie riešenie... Airbrush skôr na menšie diely...
Pri striekaní veľkých trupov by som ale aj tak radšej volil farbu v spreji (nejaký autolak). Pripadá mi to praktickejšie, rýchlejšie a aj lacnejšie riešenie... Airbrush skôr na menšie diely...
Pokud to bereš jako jednorázovou záležitost, tak sprej tě vyjde levněji, pokud je to ovšem dlouhodobější záležitost, tak se spreje celkově hodně prodraží.mitom píše:Pri striekaní veľkých trupov by som ale aj tak radšej volil farbu v spreji (nejaký autolak). Pripadá mi to praktickejšie, rýchlejšie a aj lacnejšie riešenie... Airbrush skôr na menšie diely...
Pavel
Díš pravdu Pavle + možnost ředit dle potřeby.pavelst píše:Pokud to bereš jako jednorázovou záležitost, tak sprej tě vyjde levněji, pokud je to ovšem dlouhodobější záležitost, tak se spreje celkově hodně prodraží.mitom píše:Pri striekaní veľkých trupov by som ale aj tak radšej volil farbu v spreji (nejaký autolak). Pripadá mi to praktickejšie, rýchlejšie a aj lacnejšie riešenie... Airbrush skôr na menšie diely...
Pavel
Severan
Tady bych se připojil. Spreje vyjdou na slušný peníz. Některého stačí sotva půl balení, některé naopak spotřebuješ i dva. Navíc, pokud si nenecháš někde namíchat a naplnit požadovaný odstín, tak ani neseženeš tu barvu, kterou potřebuješ. Jinak nastříkat se to dá pěkně, rozdíly v lesku se sjednotí přelakovánim pololesklým/polomatným lakem. Tolik vlastní zkušenost se sprejovánim...
Zdenek
Zdenek
připojuji se k názoru spreje nebrat používám Humbrolky a jsem spokojen na stříkání používám starou ruskou pistolku Aerograf a kompresor z lednice a odlučovač na olej Dada
Ještě by jsi mohl zmínit, jakou máš spotřebu barev Dado na trup.Dada píše:připojuji se k názoru spreje nebrat používám Humbrolky a jsem spokojen na stříkání používám starou ruskou pistolku Aerograf a kompresor z lednice a odlučovač na olej Dada
Severan - Víťa
Nepochybujem o tom, že dobrá striekacia pištol + dobrý kompresor je profi riešenie.
Ak k tomu pridáme profi farby ( napríklad PPG alebo Glasurit) a dostatočnú prax v práci s pištolu, ďalej priestor na striekanie (nie každý ma rodinný dom s dieľňou
), tak nie je o čom diskutovať. Akurát , že toto riešenie nie je lacné.
Otázkou tiež je, koľko modelov stihnem postaviť (napríklad za rok), aby sa oplatilo do tohoto všetkého investovať.
Preto ja spraye tak celkom nezavrhujem. Minimálne na veľké časti (trupy) sú v pohode. Povrch sa dá pri troche praxe dosiahnuť veľmi dobrý a cena nie je až tak závratná.
Malé veci striekam airbrushom s chladničkovým kompresorom.
Nastriekať veľké plochy (metrový trup) airbrushom s tryskou 0,25 (double action) sa mi moc nedarilo. Sprayom to dokážem rýchlejšie a s lepším výsledkom.
Navyše netreba čistiť pištol ...
Ak k tomu pridáme profi farby ( napríklad PPG alebo Glasurit) a dostatočnú prax v práci s pištolu, ďalej priestor na striekanie (nie každý ma rodinný dom s dieľňou
Otázkou tiež je, koľko modelov stihnem postaviť (napríklad za rok), aby sa oplatilo do tohoto všetkého investovať.
Preto ja spraye tak celkom nezavrhujem. Minimálne na veľké časti (trupy) sú v pohode. Povrch sa dá pri troche praxe dosiahnuť veľmi dobrý a cena nie je až tak závratná.
Malé veci striekam airbrushom s chladničkovým kompresorom.
Nastriekať veľké plochy (metrový trup) airbrushom s tryskou 0,25 (double action) sa mi moc nedarilo. Sprayom to dokážem rýchlejšie a s lepším výsledkom.
PeterP
Proto jsem se zmiňoval o 0,5 trysce (ideální je pokud máme trysek a evntuelně jehel více druhů). Jinak pistole se dají dnes sehnat slušné, ne špičkovní za dobrou cenu nebo je možnost zakoupit jetý kus, který pro naše potřeby bude postačovat ještě dlouhou a dlouhou dobu. Co se týče kompresoru s chladničky, tak jsem jeho uživatelem taktéž a nevidím nutnost pořizovat něco nákladnějšího. Pistoli jsem taky nekupoval novou, ale použitou. Přesto jsem spokojen a nelituji.PeterP píše:....Nastriekať veľké plochy (metrový trup) airbrushom s tryskou 0,25 (double action) sa mi moc nedarilo. Sprayom to dokážem rýchlejšie a s lepším výsledkom.
Co se týče čištění, opravdu není nutné pistoli rozebrat, ale jen propláchnout ředidlem (což je otázka chvilky). Vypláchnout nádobku a jede se dál. Jednou za čas provést důkladné čištění. Trvá to stejně dlouho jako vyčistit fixírku.
- petr hájek
všeobecně bych velkou plochu nestříkal nikdy pistolkou s jehlou , na to je právě lepší ta fixírka .Má totiž tu výhodu , že se nezanáší mezírka mezi jehlou a tryskou.
Jinak seveřane jak jsi to myslel s tím seříznutím brčka v nádobce a tím zvětšení nastříkané plochy ?! To spíše vypadá , že jsi měl moc dlouhé brčko a to se ti přiucpávalo o dno nádobky , plochu kterou nastříkáš reguluješ vysunutím či zasunutím jehly nebo trysky případně tlakem vzduchu.Měl jsem obě pistolky které zde jsou popsány a pak jsem se rád vrátil k AEROGRAFU -prostě není nad ruskou kovařinu, nicméně dlouhodobě se vždy po několika euforických dnech a dalších dnech pronadávaných nad další super pistolkou z ciziny která začala poněkud odcházet rád vrátím kté své vyrobené fixírce připojené na ,,CALEX-LUFT-MASCHIN,, a spokojeně stříkám podle průměru sací trubičky pruhy od 3mm do 20cm šíře...
Jinak seveřane jak jsi to myslel s tím seříznutím brčka v nádobce a tím zvětšení nastříkané plochy ?! To spíše vypadá , že jsi měl moc dlouhé brčko a to se ti přiucpávalo o dno nádobky , plochu kterou nastříkáš reguluješ vysunutím či zasunutím jehly nebo trysky případně tlakem vzduchu.Měl jsem obě pistolky které zde jsou popsány a pak jsem se rád vrátil k AEROGRAFU -prostě není nad ruskou kovařinu, nicméně dlouhodobě se vždy po několika euforických dnech a dalších dnech pronadávaných nad další super pistolkou z ciziny která začala poněkud odcházet rád vrátím kté své vyrobené fixírce připojené na ,,CALEX-LUFT-MASCHIN,, a spokojeně stříkám podle průměru sací trubičky pruhy od 3mm do 20cm šíře...
Ještě k té spotřebě bavy jak podotkl Vítek na P 19 dlouhá 1120 mm jsem spotřeboval 3 pixličky černé barvy a dvě červené osvětčilo se mě hotovou barvu postříkat hodně naředěným lodním lakem s pozdravem Dada
Plovoucí lodě RC mám stím nastříkaný 4 lodě bez problémů Dada
Pokud jde o použití barev Humbrol na plovoucí modely včetně podponorové části, tak ve světě je to dost běžná praxe (ale spreje taky...) s tím, že jak Dáda připomenul, je nutno přidat nejlépe několik vstev čirého laku.
Zdenek
Zdenek
- petr hájek
syntetický email PERLADIN výrobený v řecku je naprosto stejné kvality jako zmiňované HUMBROLKY ,jen s tím rozdílem , že tolik ,kolik stojí 10 mikroplechovek humbrol , tady stojí 1 kg emailu který se dá ještě ředit neboť je v konzistenci pro štětku a je namíchán dle mého požadavku na odstín RAL.
Podobný , jen méně hustý je email od fy. TIKURILA .
oba se dají sehnat v provedení mat ,polomat i lesk.
Podobný , jen méně hustý je email od fy. TIKURILA .
oba se dají sehnat v provedení mat ,polomat i lesk.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 21 Odpovědi
- 27973 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Ivvo
-
- 5 Odpovědi