Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Čím kdo laminuje
Re: Čím kdo laminuje
Čau modeláři !
Mám na Vás všechny co laminujete dotaz. Rád bych se od Vás dozvěděl jaké lamináty používáte. Jedná se mi o to jaký druh pryskyřice a látku používáte a na co. A také kolik stojí a jak jste s tím spokojeni.
Nechci tu žádné komentáře typu, to a to je nejlepší a nebo ten nemá pravdu toto je nej. Prosím Vás o vaše názory na Vaše používané materiály. V brzké době se chci pustit do laminování, tak chci mít přehled do čeho mám jít. Děkuji za Vaše postřehy.
Mám na Vás všechny co laminujete dotaz. Rád bych se od Vás dozvěděl jaké lamináty používáte. Jedná se mi o to jaký druh pryskyřice a látku používáte a na co. A také kolik stojí a jak jste s tím spokojeni.
Nechci tu žádné komentáře typu, to a to je nejlepší a nebo ten nemá pravdu toto je nej. Prosím Vás o vaše názory na Vaše používané materiály. V brzké době se chci pustit do laminování, tak chci mít přehled do čeho mám jít. Děkuji za Vaše postřehy.
používám epoxy pryskyřici od skolil kompozit www.skolil.cz přesný ty si nepamatuji účet mám někde v práci. Cena cca 250kč za 0,5 kg pryskyřice + tvrdidlo. Předtím jsem používal Lamit 109 ale žere polystyrén a taky dost smrdí. Přesto že je to že Lamit je laminovací pryskyřice tak u té epoxy je nižší spotřeba výtečně sytí.
Moc jsem zatím nelaminoval, ale na první loď (oliver) jsem použil Epoxy 1200 a 40g tkaninu (3vrstvy) a bez problémům, jen je dost viskózní a hůře prosytila... Nyní mám koupený Lamit 109, jak ale píše Ante je to polyester takže na polystyrénové kopyto to nejde použít a polyestery obecně smrdí... epoxy pryskyřice ne...

NeJaToD team
Používám tolik diskutovanou 1200ku. Tkaninu používám od 35 g po 180 g, použil jsem i 350g, ale není na modely nejvhodnější.
Víťa
Víťa
Naposledy upravil(a) Severan dne pon črc 02, 2007 20:53, celkem upraveno 1 x.
L-285 draha (cca 500 kc za 400 mll a tvrdidlo), ale neni s ni zadny problem, jednoduse se micha (1:2 objemove) a dobre se s ni dela. nesmrdi, dobre syti (minimalni spotreba). tkaninu pouzivam 80 gr.
kazdy dobry skutek musi byt po zasluze potrestan
Pouzivam stejnou epoxydovou pryskyrici jako Ante od Skolik kompozit. Je to uplne zakladni pryskyrice (snad nejaky Araldit GY???), bez atestu, ale dle vyjadreni pracovniku skolila, je to uplne stejna kvalita, jako s atestama (hodne laicky receno). Nemaji ji v nabidce na internetu, ale staci se zeptat. Cca pred mesicem jsem ji kupoval 0,5kg pryskyrice + tvrdidlo, celkem za 208,- Kc. Pracuje se s ni vyborne, nesmrdi, spotreba opravdu minimalni a mam dojem, ze je to neco hodne podobneho jako L285. Michani je v pomeru 100:42. M.
Já používal PR102M od fy 5M z Boršic, teď mám PR122 (prý je méně alergizující), práce stejná - vynikající.Je trochu levnější nez L285.
K Lamitu109 - je to polyester - smrdí, rychle tuhne, je zdravotně závadnější než epoxydy a je problém s pevností spojů když na něj pak lepíš epoxydem.
K Lamitu109 - je to polyester - smrdí, rychle tuhne, je zdravotně závadnější než epoxydy a je problém s pevností spojů když na něj pak lepíš epoxydem.
Zdá se,že tohoto se chtěl autor - dle své žádosti - vyvarovat !!! (poznámka k tomu co používá někdo jiný)SH píše:K Lamitu109 - je to polyester - smrdí, rychle tuhne, je zdravotně závadnější než epoxydy a je problém s pevností spojů když na něj pak lepíš epoxydem.
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

- Pepa Darvaš
Zmińovaná pryskyřice se jmenuje LG 700 kupuji ji po deseti KG a tak mně vyjde kilo i s poštovným na cca 380,-.Jako tkaninu používám různé druhy od jemných po hrubé ,dle složitosti trupu.Na metrovém trupu začínám třeba 80g/m2 dvě vrstvy ,dále jednou vrstvou 110g/m2 ,140g/m2 ,280g/m2 a končím 350g/m2.Není to ale vždy stejné ,někdy dám víc vrstev ,někdy zase méně.Do rohů dávám ještě celulózu smíchanou s epoxidem na kašičku.Lépe se to laminuje.Na spevnění se také používá skelný roving.Toto vše ,ale laminuji do negativních forem ,když chci laminovat do pozitivní formy ,tak muisí být kopyto dobře vybroušené ,napastované separačním voskem a ještě použiji PVA,(vše u Havel composite).Opět začínám s látkou s nižší gramáží (80,110,140,280,350).Mám dobrý zdroj ,kde dostávám zbytky pásků za symbolickou cenu ,takže jsem začal používat ty deseti cm pásky,je s nimi lepší práce a jelikož nejsem profesionál(dělám to asi dva roky)jde mi to rychleji než ,když bych ustřihl tkaninu v kuse .Také to někdy dělám ,to pak v rozích a místech ,kde má tkanina tendenci se shrnout ,tak jí nastřihnu.USSAlaska píše:Pouzivam stejnou epoxydovou pryskyrici jako Ante od Skolik kompozit. Je to uplne zakladni pryskyrice (snad nejaky Araldit GY???), bez atestu, ale dle vyjadreni pracovniku skolila, je to uplne stejna kvalita, jako s atestama (hodne laicky receno). Nemaji ji v nabidce na internetu, ale staci se zeptat. Cca pred mesicem jsem ji kupoval 0,5kg pryskyrice + tvrdidlo, celkem za 208,- Kc. Pracuje se s ni vyborne, nesmrdi, spotreba opravdu minimalni a mam dojem, ze je to neco hodne podobneho jako L285. Michani je v pomeru 100:42. M.
Tak jsem se dival na fakturu a pryskyřice se jmenuje: ARALDIT GY 764 CH, tvrdidlo je MGS H 285. Cena je 218,- Kč. M.
Dobrá přeformuluji své vyjádření:cobra píše:Zdá se,že tohoto se chtěl autor - dle své žádosti - vyvarovat !!! (poznámka k tomu co používá někdo jiný)SH píše:K Lamitu109 - je to polyester - smrdí, rychle tuhne, je zdravotně závadnější než epoxydy a je problém s pevností spojů když na něj pak lepíš epoxydem.
Používal jsem dlouho polyester ChS109 (teď se to jmenuje Lamit 109) ale opustil jsem ho ve prospěch epoxydů protože .... a teď si dosaď původní příspěvek.
Je už to tak lepší?
Zdar - já používám tkaninu od fa.JINO www.jino.cz o hmotnosti od 80 - 160 g/m2.
Na větší záhyby používám jemnější a na větší rovinu hrubší (případně kombinace :jemnější základ/hrubší finále ) na olaminování dávám 2 - 3 vrstvy,na laminování kopyta 4 - 6 vrstev (opět podle hrubosti).Pryskyřici používám Lamit 109 a Epoxy CHs 1200.
Lamit 109:výborně prosycuje tkaninu ale rozežírá polystyren (nevýhoda:šíleně páchne),(výhoda:pro mě!rychle vytvrzuje!)poměr míchání 100:2.
Epoxy 1200:lze použít na polystyren (nerozežírá),hůř prosycuje tkaninu (nevýhoda: dlouhá doba vytvrzení a poměr míchání 100:6,5),(výhoda: téměř vůbec nepáchne).
S oběma jsem spokojen !Navíc - lepím Epoxydem téměř vše.
Na větší záhyby používám jemnější a na větší rovinu hrubší (případně kombinace :jemnější základ/hrubší finále ) na olaminování dávám 2 - 3 vrstvy,na laminování kopyta 4 - 6 vrstev (opět podle hrubosti).Pryskyřici používám Lamit 109 a Epoxy CHs 1200.
Lamit 109:výborně prosycuje tkaninu ale rozežírá polystyren (nevýhoda:šíleně páchne),(výhoda:pro mě!rychle vytvrzuje!)poměr míchání 100:2.
Epoxy 1200:lze použít na polystyren (nerozežírá),hůř prosycuje tkaninu (nevýhoda: dlouhá doba vytvrzení a poměr míchání 100:6,5),(výhoda: téměř vůbec nepáchne).
S oběma jsem spokojen !Navíc - lepím Epoxydem téměř vše.

OK -SH píše:Dobrá přeformuluji své vyjádření:cobra píše:Zdá se,že tohoto se chtěl autor - dle své žádosti - vyvarovat !!! (poznámka k tomu co používá někdo jiný)SH píše:K Lamitu109 - je to polyester - smrdí, rychle tuhne, je zdravotně závadnější než epoxydy a je problém s pevností spojů když na něj pak lepíš epoxydem.
Používal jsem dlouho polyester ChS109 (teď se to jmenuje Lamit 109) ale opustil jsem ho ve prospěch epoxydů protože .... a teď si dosaď původní příspěvek.
Je už to tak lepší?

K té 1200ce, když se ohřeje v teplé lázní, tak prosycuje tkaninu dobře, v normálním nezahřátém stavu je to horší.
Severan
Severan
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Na Artura jsem použil LETOXIT PR 102,tkanina 20g. Ty malé gramáže tkanin se ale hůře
tvarují takže příště asi tak 80g. Ahoj Aleš:)
tvarují takže příště asi tak 80g. Ahoj Aleš:)
Budu potahovat plaňkový trup laminátem a řeším stejný problém.....jakou použít praskyřici. Jelikož jsem nikdy nepracoval s laminátem tak jsem rád za každé info. Plaňkový trup jsem vytmelil dvousložkovým polysterovým tmelem Polytmel s dřevní moučkou
http://www.drostra.cz/?pid=15488&PN=Pol ... evo+1.5kg.
Na foru jsem se dočetl, že pokud se vytmelí trup dvousložkovým polysterovým tmelem, musí se použít i na laminování polysterová pryskyřice, protože klasická epoxidová na tom špatně drží. Uvažoval jsem o Lamitu109. Kolega ji použil na vytření vnitřku trupu a mě se zdá moc hustá a mám pocit, že rychle zasichá a nestihnu pořádně prosytit tkaninu a nanést ji na trup
Vypadá to, že půjdu asi do LETOXIT PR 102 . Nějaké popisy těchto pryskyřic jsem našel zde http://www.5m.cz/p.php?p=sortiment,laminat,ep_pr#2
Snad udělám dobře a nezůstanu zalaminovane v trupu
http://www.drostra.cz/?pid=15488&PN=Pol ... evo+1.5kg.
Na foru jsem se dočetl, že pokud se vytmelí trup dvousložkovým polysterovým tmelem, musí se použít i na laminování polysterová pryskyřice, protože klasická epoxidová na tom špatně drží. Uvažoval jsem o Lamitu109. Kolega ji použil na vytření vnitřku trupu a mě se zdá moc hustá a mám pocit, že rychle zasichá a nestihnu pořádně prosytit tkaninu a nanést ji na trup
Snad udělám dobře a nezůstanu zalaminovane v trupu
Nemusíš vše znát, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
Zdravím.
Pracuji v leteckém průmyslu a vše laminujeme LG 285-7, 285 JE RYCHLEJŠÍ, 287 JE POMALEJŠÍ, ZPRACOVATELNOST KOLEM 2-3 HODIN, PODLE TEPLOTY MÍSTNOSTI...
tUHNUTÍ OD 18 STUPŇŮ, ALE DOPORUČUJI VÍCE...
U LG 285 doporučuji při zpracování většího množství chladit...protože v létě se může stát že se vám v kelímku doslova uvaří...
Tkaninu používám nejčastěji kepr, lépe se tvaruje a hlavně se perfektně prosycuje...
Gramáž kolem 110 - 280 ale to je podle velikosti trupu a zárověň i složitosti...
Polyester bych rozhodně nedoporučoval, když se blbě namýchá, rychle tuhne, pak se nestíhá zpracovat...
Rozhodně na LG 285 polyester. tmel drží!!! Bez problému, používáme tuto kombinaci pro model letadla 1:1 5m dlouhý model ...
Poslední věc je temperace, v létě není zrovna nutno temperovat, ovšem v chladnějších období už to je potřeba, epoxid je pořád nevytrvdlý ...doporučuji zahřád na 40 stupnů...možná i méně(30) jen aby byl vytvrdlý...
Pracuji v leteckém průmyslu a vše laminujeme LG 285-7, 285 JE RYCHLEJŠÍ, 287 JE POMALEJŠÍ, ZPRACOVATELNOST KOLEM 2-3 HODIN, PODLE TEPLOTY MÍSTNOSTI...
tUHNUTÍ OD 18 STUPŇŮ, ALE DOPORUČUJI VÍCE...
U LG 285 doporučuji při zpracování většího množství chladit...protože v létě se může stát že se vám v kelímku doslova uvaří...
Tkaninu používám nejčastěji kepr, lépe se tvaruje a hlavně se perfektně prosycuje...
Gramáž kolem 110 - 280 ale to je podle velikosti trupu a zárověň i složitosti...
Polyester bych rozhodně nedoporučoval, když se blbě namýchá, rychle tuhne, pak se nestíhá zpracovat...
Rozhodně na LG 285 polyester. tmel drží!!! Bez problému, používáme tuto kombinaci pro model letadla 1:1 5m dlouhý model ...
Poslední věc je temperace, v létě není zrovna nutno temperovat, ovšem v chladnějších období už to je potřeba, epoxid je pořád nevytrvdlý ...doporučuji zahřád na 40 stupnů...možná i méně(30) jen aby byl vytvrdlý...
Tak tonení tak docela pravda - popletl sis tmel a pryskyřici. Na polyesterový laminát bych epoxyd opravdu nedoporučoval, ale na polyesterovém tmelu epoxyd drží dobře.ZIPP píše:......
Na foru jsem se dočetl, že pokud se vytmelí trup dvousložkovým polysterovým tmelem, musí se použít i na laminování polysterová pryskyřice, protože klasická epoxidová na tom špatně drží.
Takže klidně použij ten Letoxit.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 14 Odpovědi
- 36981 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od petr hájek
-