Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

potpron versus loď

Jak postupovat při...
Odpovědět
petr hájek

Re: potpron versus loď

Příspěvek od petr hájek »

před nedávnem jsem tady někde na fóru předhodil myšlenku na plaňkování lodi pásky nařezanými z desek potpronu.
Myšlenka ve mě doutnala až jsem se dnes rozhodl vy... se na momentálně probíhající stěhování a spáchal jsem pro syna něco jako říční nákladní člun.
Trup je kombinován z balsy 2mm a potpronu 3mm, k lepení jsem použil purex rapid a vteřiňák styro.
Purex vytvoří mezi plaňkami pěnu která neuvěřitelně zpevňuje plaňkovanou část, práce ubíhá ůžasně rychle a tvarování planěk je jednoduché - stačí je sešpendlit a než usadíme jednu stranu můžeme ihned dělat druhou .Purex je zafixuje do 5 minut,takže žádný prostoj.
po vytvrzení jsem přebytečný purex seřízl a trup obrousil smirkem na prkénku.
po vybroušení je celý trup tmelen SÁDROU MOLTOFIL pro sádrokartonové spáry, ta se dokonale dá brousit už za 15 minut.
po vybroušení jsem trup olaminoval zatím jednou vrstvou tkaniny 48g s epoxydem ze starých zásob(epoxy 15).
Tak těď už jsem spokojený a se spravenou náladou se jdu odstěhovat.
Fotky dávám do galerie.
Myslým , že tento postup je velmi vhodný ke stavbě neuvěřitelně lehkých trupů použije li se potpron i na kostru a palubu.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
cobra

Příspěvek od cobra »

petr hájek píše:před nedávnem jsem tady někde na fóru předhodil myšlenku na plaňkování lodi pásky nařezanými z desek potpronu.
Myšlenka ve mě doutnala až jsem se dnes rozhodl vy... se na momentálně probíhající stěhování a spáchal jsem pro syna něco jako říční nákladní člun.
.
Vypadá to velice zajímavě - popiš prosím blíže ten materiál "potpron",jak se to chová s nitrem,či acetonem ??Představuji si to jako nějakou ztuženou pěnu ?? :/
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Ante

Příspěvek od Ante »

jestli se nepletu je to stavení izolační materiál, je to vlastně polystyren bez kuliček taky se tomu myslím říká styrodur.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

ano je to pěna - totéž jsou tácky pod maso, ale dá se koupit i jako desky v OBI s cenou 88Kč za 3mm a 99Kčza 6mm .
Deska má 1,5x1m.
Obchodní název je extrupor , ale ten se asi liší dle prodejce pro letadýlkáře je to ten potpron(ovšem neůměrně předražený modelářskými obchody až na cenu okolo 300Kč).
Chová se jako každý polystyren, jen má obrovskou výhodu v přesné síle desek.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Severan

Příspěvek od Severan »

v případě plachetnic nebo extrémně namáhaných částí (kormidla, motorové lože atd.) je potřeba potpron či depron..... odstranit a uvedené místo zesílit tkaninou eventuelně jiným způsobem. Jinak dojde k vytržení! Jinak práce s tímto materiálem je opravdu rychlá. Hodí se i na použití kopyta, je vhodné ho potáhnout hnědou samolepící páskou, lehce namazat vazelínou a laminovat, pak jde krásně vyjmout.

Severan
cobra

Příspěvek od cobra »

petr hájek píše:ano je to pěna - totéž jsou tácky pod maso, ale dá se koupit i jako desky v OBI s cenou 88Kč za 3mm a 99Kčza 6mm .
Deska má 1,5x1m.
Obchodní název je extrupor , ale ten se asi liší dle prodejce pro letadýlkáře je to ten potpron(ovšem neůměrně předražený modelářskými obchody až na cenu okolo 300Kč).
Chová se jako každý polystyren, jen má obrovskou výhodu v přesné síle desek.
Takže je to pravděpodobně daleko tvrdší - nežli např."Mirelon" !! ??A aceton a pod cem.látky jej leptají !!
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
Severan

Příspěvek od Severan »

Leptají.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pracovní postupy“