Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Jak upravit povrch jednoduchého plováku z polystyrenu
Re: Jak upravit povrch jednoduchého plováku z polystyrenu
Poraďte mi někdo prosím, jak co nejjednodušeji upravit povrch jednoduchého plováku (trupu) lodi pro pohon leteckou vrtulí. Díky.
Znáte to, líná huba-hotové neštěstí. Toš sa radši ptám rovnú....
Znáte to, líná huba-hotové neštěstí. Toš sa radši ptám rovnú....
Trošku by to chtělo definovat ten problém, čeho se má ta úprava týkat?
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Mám představu, že trup jednoduše "vystrouhám" s PS, obrousím na požadovaný tvar a nyní by to asi chtělo povrch nějak zpevnit a nalakovat. Laminovat se mi to moc nechce. Tak by mne zajímalo, jestli je na to nějaká vyzkoušená technologie povrchové úpravy (krom lamina), nebo to jednoduše nechat tak jak to je. Loď je určena na blbnutí a jako záchrana při selhání druhé lodi, žádný výstavní kus.
Díky.
Díky.
Pokud ho uděláš z nekuličkového polystyrenu, tj. z EPS, tak stačí obrousit šmirglpapírem a případně natřít čímkoliv, co ho nerozleptá.
Druhá možnost, v případě šarpiového trupu, je oblepit kuličkové jádro pruhy EPS a ty už jsou hladké.
Na druhou stranu bych to, na tvém místě, bral jako dobrý způsob seznámení se s technikou laminování.
Radek
Druhá možnost, v případě šarpiového trupu, je oblepit kuličkové jádro pruhy EPS a ty už jsou hladké.
Na druhou stranu bych to, na tvém místě, bral jako dobrý způsob seznámení se s technikou laminování.
Radek
- Pepa Darvaš
zkus ohoblovat prkno ,to určitě poplave.
-
Návštěvník
Už zase si hraješ na hňupa?Pepa Darvaš píše:zkus ohoblovat prkno ,to určitě poplave.
cenná rada pro začínající modeláře, není nad podporu.nevím čím to je, ale vtipné mi to taky nepřišlo....Pepa Darvaš píše:zkus ohoblovat prkno ,to určitě poplave.
Tak Ti tedy dám cennou radu, kterou bohuže pochopíš, až už budeš pokročilým modelářem: Nechat tak jak to vyřežeš, maximálně natřít Balakrylem,.... .... anebo olaminovat.tkolo píše:cenná rada pro začínající modeláře, není nad podporu.nevím čím to je, ale vtipné mi to taky nepřišlo....Pepa Darvaš píše:zkus ohoblovat prkno ,to určitě poplave.
Jsou ještě možnosti jako například trup okašírovat papírem, ale budeš řešit čím ho impregnovat a zároveň aby to nenaleptalo PS, a .. a... A nakonec dojdeš k výše napsanému. Jen Tě to bude stát čas a úsilí. Na druhou stranu se tímto postupenm staneš modelářem pokročilým.
- Pepa Darvaš
tak Ti teda radím:V modelářské prodejně zakup potahový papír pro letadlýkáře a potáhni to .Barvu použij ,syntetickou ,nebo vodovou.Podle toho ,ale počítej ,že to bude velice nedokonalé.Je to jako v životě.Pokud chceš něčeho v životě dosáhnout ,tak se k tomu postav čelem.Jsou věci které prostě nejdou.Píšeš ,že to má sloužit k případnému svozu jiné lodičky.Stavěl jsi ji?jestli ano ,postav takovou aby ses za ní nemusel stydět
Dělali jsme se synem hydroglyzer-materiál stavební kuličkový polistiren(sakra jak se to píše?)-bez úpravy to saje vodu a dost. až po několikaterém přetření balakrylem se to zlepšilo.ALE-vybrousit do hladka to nejde, pořád to vypadá jako přišera,bez dalších úprav skoro nepoužitelné i před modelářskými laiky.....možná na učelovou loď dobré, ale už bych to neudělal-příště=vytmelit,okašírovat,použít jako kopito.....tkolo píše:cenná rada pro začínající modeláře, není nad podporu.nevím čím to je, ale vtipné mi to taky nepřišlo....Pepa Darvaš píše:zkus ohoblovat prkno ,to určitě poplave.
na svážecí loď si od Pepíka Darvaše kup trup na Spriglera, stojí tuším300? a máš to-loď na blbnutí i na svážení...ahoj Roman
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Zapoměl jsem-asi na toho springlera by šla i ta letecká vrtule, ale pokud to nebude motor s velkýmM nepočítej s velkými výkony-Roman
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Ten trup není vhodný pro let. vrtuli. Optimum je tvar něco jako pramice s minimálním ponorem. Ale dík za radu.RomanT píše:Dělali jsme se synem hydroglyzer-materiál stavební kuličkový polistiren(sakra jak se to píše?)-bez úpravy to saje vodu a dost. až po několikaterém přetření balakrylem se to zlepšilo.ALE-vybrousit do hladka to nejde, pořád to vypadá jako přišera,bez dalších úprav skoro nepoužitelné i před modelářskými laiky.....možná na učelovou loď dobré, ale už bych to neudělal-příště=vytmelit,okašírovat,použít jako kopito.....tkolo píše:cenná rada pro začínající modeláře, není nad podporu.nevím čím to je, ale vtipné mi to taky nepřišlo....Pepa Darvaš píše:zkus ohoblovat prkno ,to určitě poplave.
na svážecí loď si od Pepíka Darvaše kup trup na Spriglera, stojí tuším300? a máš to-loď na blbnutí i na svážení...ahoj Roman
Nevím,jak bude tan glizér veliký.Pakliže se vejde do punčochy,tak ho tam dej tak,aby vrch punčochy byl v místě otvoru pro přijímač a pod. Potom to natři epoxidem.Druhý den to obrousíš a máš hotovo Rrychleji to asi nepůjde!Jstli se ti nechce laminovat,tako natři přes punčochu Balakrylem,ale nebude to tak pevné.
Myslím, že hodně se dozvíš v tomto článku portal/view.php?cisloclanku=2007020006. Je to sice stavba malého osobního parníku ale je tam popsána úprava polystyrenového trupu. S jiným tvarem trupu to bude super pro leteckou vrtuli...

NeJaToD team
- Šiška Roman
Zrovna jsem se chtěl zeptat na to samé.Ještě že jsem to neudělal jako první.......ty reakce,škoda že nikdo neporadí jen odrazuje.
Taky bych potřeboval natřít polystyren aby nesál vodu.Není to na trup lodě,ale přístav pro loď.
Taky bych potřeboval natřít polystyren aby nesál vodu.Není to na trup lodě,ale přístav pro loď.
- Šiška Roman
No osobně si myslím, že na tom odkazu je ta stavba popsána velmi dobře a dá se podle toho postupovat, nevím jakou další radu by jsi ještě chtěl? Navíc je to popis stavby lodě která skutečně funguje a ne nějaký neověřený postup...
Co se týká impregnace polystyrenu, máme z něho udělaná mola, přístavy i maják a různé hrady a kromě barvy na povrchu (nad hladinou) nijak impregnován proti vlhkosti není (zespodu). Jediné co mě napadá je nalakovat to jakýmkoliv lakem který neleptá polystyren (neobsahuje aceton) nebo použít impregnační spreje (na stany, na boty apod. ty také odepuzují vodu, ale to asi nebude trvalá impregnace)...
Co se týká impregnace polystyrenu, máme z něho udělaná mola, přístavy i maják a různé hrady a kromě barvy na povrchu (nad hladinou) nijak impregnován proti vlhkosti není (zespodu). Jediné co mě napadá je nalakovat to jakýmkoliv lakem který neleptá polystyren (neobsahuje aceton) nebo použít impregnační spreje (na stany, na boty apod. ty také odepuzují vodu, ale to asi nebude trvalá impregnace)...

NeJaToD team
Balakryl, latex, a jiné vodou ředitelné ale ve vodě nerozpustné barvy.Šiška Roman píše:Zrovna jsem se chtěl zeptat na to samé.Ještě že jsem to neudělal jako první.......ty reakce,škoda že nikdo neporadí jen odrazuje.
Odpověď, která se neshoduje s tím co očekáváš, není odrazování...
Jízlivé poznámky tě optimizmem ani chutí něco dělat nenaplní, vážený SH. Tečka.SH píše:Balakryl, latex, a jiné vodou ředitelné ale ve vodě nerozpustné barvy.Šiška Roman píše:Zrovna jsem se chtěl zeptat na to samé.Ještě že jsem to neudělal jako první.......ty reakce,škoda že nikdo neporadí jen odrazuje.
Odpověď, která se neshoduje s tím co očekáváš, není odrazování...
Já dělal před nějakou dobou taky pokus o hydroglyzér z kusu pěnového polystyrenu. Ten jsem polepil papírovou lepicí páskou a celé to důkladně několikrát natřel Balakrylem. Dokonalý povrch to není, ale mnohem uspokojivější než samotné hrubé kuličky PS. S odolností Balakrylu proti vodě mám dobré zkušenosti, podobnou technikou (trup vybroušený z PS, polepený papírem a natřený Balakrylem) jsem už postavil pár lodiček a zatím nemám potíž s praskáním nátěru a propouštěním vody. Na druhou streanu ale musím přiznat že se jedná jen o sporadické krátké ježdění, takže nemůžu říct že je tato technika důkladně prověřená dostatečnou provozní zátěží a časem.
K samotnému hydroglyzéru. Mám zkušenost, že je to s ním složitější než s normální lodí, chce to si s tím trochu vyhrát, aby to pořádně jelo, nebořilo příď do vody, aby to drželo směr a zároveň dobře manévrovalo, navíc účinnost pohonu (tah) mi přijde jako nic moc, pokud se jedná o samotný hydroglyzér, který je lehký, nemá prakticky ponor a klouže po hladině, tak to jde a s vhodným pohonem se dá dosáhnout slušné rychlosti, ale jestli to chceš použít i na svážení modelů tak nevím nevím, asi to moc nepůjde.
Pro takový případ bych doporučoval radši klasický pohon, hřídel pro jednoduchost pořídit kompakt k tomu motor 400, vhodný šroub, kormidlo se dá koupit taky hotové. Trup jednoduchý krabicový tvar, příď kvůli možnosti tlačení jiných modelů tupá, může být z toho PS. Pokud bys použil EPS tak by to snad stačilo jen natřít, pokud kuličkový tak lepší před natřením aspoň polepit tím papírem. Trup nechat plný (pevnost, nepotopitelnost), akorát vydlabat otvory pro mechanismy. Jednoduše instalovat dovnitř, navrch nějakou nástavbu a je to. Inspirace třeba ten parníček jak je na něj odkaz výše v diskuzi.
K samotnému hydroglyzéru. Mám zkušenost, že je to s ním složitější než s normální lodí, chce to si s tím trochu vyhrát, aby to pořádně jelo, nebořilo příď do vody, aby to drželo směr a zároveň dobře manévrovalo, navíc účinnost pohonu (tah) mi přijde jako nic moc, pokud se jedná o samotný hydroglyzér, který je lehký, nemá prakticky ponor a klouže po hladině, tak to jde a s vhodným pohonem se dá dosáhnout slušné rychlosti, ale jestli to chceš použít i na svážení modelů tak nevím nevím, asi to moc nepůjde.
Pro takový případ bych doporučoval radši klasický pohon, hřídel pro jednoduchost pořídit kompakt k tomu motor 400, vhodný šroub, kormidlo se dá koupit taky hotové. Trup jednoduchý krabicový tvar, příď kvůli možnosti tlačení jiných modelů tupá, může být z toho PS. Pokud bys použil EPS tak by to snad stačilo jen natřít, pokud kuličkový tak lepší před natřením aspoň polepit tím papírem. Trup nechat plný (pevnost, nepotopitelnost), akorát vydlabat otvory pro mechanismy. Jednoduše instalovat dovnitř, navrch nějakou nástavbu a je to. Inspirace třeba ten parníček jak je na něj odkaz výše v diskuzi.
Díky za informace. Po zkušenostech jiných postupně opouštím vizi plystyrenu, a asi slepím z plastových desek jednoduchý trup s pohonem jak říkáš, asi to bude lepší. Nebudu se pouštět do experimentů s nejistým výsledkem, na to nemám dostatek času....
lodě z polystyrenu (nebo lépe z EPS) nejsou tak pracné a ani nejsou problémy s úpravou viz ten odkaz. jiné je to ale s použitím, které od ní očekáváš. Pokud ji chceš opravdu jako záchranou tak lod z EPS má i nevýhodu že je hodně lehká a bude mít problémy s tlačením větších lodí...
Pokud chceš stavět klasickou loď z plastových desek, jde to taky ale doporučil bych ti udělat šarpiový trup (viz stavba lodi MoNaKo I. - ta by šla velmi dobře z plast. desek viz portal/view.php?cisloclanku=2007050012) nebo trup jako má Springer (více najdeš zdde portal/page.php?id=9 včetně plánu trupu. nástavba je na fantazii stavitele).
Pokud chceš stavět klasickou loď z plastových desek, jde to taky ale doporučil bych ti udělat šarpiový trup (viz stavba lodi MoNaKo I. - ta by šla velmi dobře z plast. desek viz portal/view.php?cisloclanku=2007050012) nebo trup jako má Springer (více najdeš zdde portal/page.php?id=9 včetně plánu trupu. nástavba je na fantazii stavitele).

NeJaToD team
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 15 Odpovědi
- 40202 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od burun
-