Neříkám že né, nepočítal jsem nic v tomto konkrétním případě,jen si myslím, že je jednodušší věšet jako přídavný kýl třeba jen závaží obsahující sadu akumulátorů, než celý pohon , měl jsem toto řešení u mikro KOLCHIDY a při připojení kýlu se vlastně aktivoval celý systém , fakt je , že se stím nedalo brázdit slanou vodu protože kontakty byly pouze zasunuty do silikonovou vazelinou vypatlaných trubek v kýlu, ale to už je jen nutnost u mikro verze lodě, těsnění by bylo poněkud velké.marian_r píše:Nejaké závažie pod kýlom bude musieť byť 8-(.petr hájek píše:pohon motorem je dobré řešení efektní lod to bude jen bych motor použil bez klasického lodního šroubu .
Osobně jsem měl kdysi miniaturní torpedoborec kde byl pohon uskutečněn jako čerpadlo které mělo sání v kýlu na přídi a výtlak vody v kýlu na zádi samozřejmě s možností reverzu .
Pohon tedy nijak nebyl znát na výsledném modelu(tenkrát v 70. letech jsem ještě neuměl dostatečně miniaturizovat motor ani lodní šroub), proto bych to viděl jako asi nejlepší řešení u skoro plachetnice, a nebylo by nutné podvěšovat celek pod lodní kýl.
Jinak na stěžních, ráhnech i plachtách se ve skasané verzi dá velmi mnoho váhy ušetřit, inspiroval bych se v konstrukcích tzv. pomaloletů kde se tenoučkou vrstvou uhlíku potahují balzové kulatiny za pomoci velmi malého množství epoxu, samozřejmě bych toto zkonzultoval u dodavatele jako je třeba HAVEL COMPOSITES CZ. plachty skasané stačí imitovat malým pruhem látky naaranžovaným na základ tvaru skasané plachty vybroušeným z extrudovaného polystyrenu za pomoci jen minimálního množství sekundového lepidla , v tom případě ale bude nutné prolézt internet a okoukat způsoby patinování aby výsledek vypadal dobře.
No nic , skončím pro ted kacířskou větou:
Když začíná kdokoli podobným náročným projektem myslím, že není nutno respektovat ani veškeré zaběhlé postupy, spíše je to výzva pro netradiční řešení.