Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Materiál FOREX

Nástroje, nářadí, přípravky, přihrádky atd.
Odpovědět
Pavel Riedl

Re: Materiál FOREX

Příspěvek od Pavel Riedl »

Poslední dobou se rozmáhá stavba lodí z plastikových desek. Co jsem zatím zjistil, preferuje se materiál FOREX.

Toto jsem o ní zatím vypátral:
- lehká pěněná PVC deska s uzavřenými buňkami
- nízká hmotnost
- zvláště jemná a homogenní struktura
- nenasákavá, samozhášivá a odolná proti nárazu
- schopnost tepelné izolace
- mimořádná odolnost vůči vlivům počasí

Lepí se: Körapac HS300 od firmy Kömmerling, nicméně řídké sekundové lepidlo ji lepí taky výborně. Výrábí se v tloušťkách od 1 do 6 mm, pak 8 a 10 mm. Na paluby se používá 2 mm.

Příkladem použití je President Masaryk Martina Housky.

Nějaké tech. údaje a ceník je na http://www.arango.cz

Má to jeden háček, v okolí Vsetína je zaužívaný VEKAPLAN, který vypadá stejně, akorát je oproti FOREXU křehký a jeho tepelná roztažnost je příliš velká.

Takže má otázka zní: Neznáte nějakého designéra či přímo prodejce FOREXu na Vsetínsku?
Přema

Příspěvek od Přema »

Jestli je to to co mám doma,a myslíš Presidenta Masaryka p.Housky z Plzně,jakože asi jo,zkus reklamní agentury které dělají vývěsní štíty,cedule,....V Olomouci bych věděl.Zatím mám jen potíže čím to lepit.Prodejce mi sehnal tubičku lepidla smrdící po dentacrylovém ředidle,ale moc přesvědčivé to není.A ta cena- lOO ml 200Kč,l kg 1200,-Kč.Takže díky za tip tvého lepidla.Kde se dá sehnat?
Pavel Riedl

Je to tak jak píšeš, materiál i loď...
Lepidlo: zatím jsem lepil tím co mám, tedy Loclite, typ si zrovna nevzpomínám, snad 601, mám ho celou pixlu, ale myslím, že jakýkoliv modelářský kyanoakrylát to s přehledem slepí.

M. Houska z Plzně používá následující postup: díly slícuje k sobě a pak aplikuje na spáru řídké kyanoakrylátové lepidlo, které kupuje v nějaké modelářské prodejně v Plzni. Dle jeho slov se jedná o průmyslový kyanoakrylát, akorát je rozlévaný do plastových nádobek s dávkovačem. Vylepšil to ještě tím, že do dávkovače zastrčil cévkovací silikonovou trubičku (snad 0.3 mm). Pak nemusí lepidlo ani zavírat a i po roce je stále ku použití.
Pavel Riedl

Tak jsem to už zjistil: je to LOCTITE 401, ale je to nějaké průmyslové, čert ví, pod jakým názvem se to plní do normálních tubiček. Když to slepím naplocho, tak to drží jak šlak a odtrhne se materiál. To samé se stane, když to slepím kolmo k sobě (plocha + hrana 90 st.), akorát se vyrve ta výplň. A výplň není moc pevná, tak to zase super nedrží. Ale lepil jsem to už značně hustým lepidlem, takž pokud použiji něco řídkého, výsledek by byl určitě lepší.
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

A muze nekdo srovnat FOREX a PSH? (z hlediska zpracovatelnosti a hlavne trvanlivosti)
Přema

Příspěvek od Přema »

Na toto jsem se ptal dodavatele po diskusích na DF,pakliže je to Forex.Tvrdí že na 6bm v ve velké ploše bilboardu roztažnost je,mírné zvlnění,ale v našich modelářských měřítkách prý minimální.Životnost je nekonečná./?/Zatím ten pmateriál je tu 20let.Ten P.M.z Plzně byl na sluníčku,a ničeho jsem si nevšiml.Ani nějakého měknutí,...Pomohl jsem ho potom nést.Snad se do DF zapojí majitel se zkušenostmi. 8) Potřeboval jsem nalepit na to jiný druh plastu ze stavebnice na vyztužení,polyesterovou pryskyřicí,bohužel,neúspěšně.Je to velmi inertní a houževnatý materiál.Dá se krájet nožem,lehce brousit vč.velmi jemného zpracování díky napěněnosti.Matroš "pair excelence"!Měl jsem z toho nákupu/3dny před tím Bolevákem/velkou radost,že ten nápad s tímto materiálem měl i někdo jiný :P .Kvůli WG jsem další zkoušky s lepením odložil.Ale určitě časem k lepení něco poznamenám.Plánuji z toho nástavby,původně jsem to chtěl na paluby,ale po těch diskusích zde raději nerisknu tu životnost.
Přema

Příspěvek od Přema »

Pavle děkuji za tip.Průmyslové balení mě právě zajímá.Můžete napsat kde lze a za kolik sehnat?
Pavel Riedl

K tomu LOCTITU: byla to jednorázová akce, je toho asi litr, nerad bych to tady probíral...

Zkusím od Martina zjistit název toho sekunďáku, co používá, případně doma vyzkoušet i něco 'normálního'. Mám jen pár odřezků, ale od toho je mám, že...

Vůbec bych se nebál koupit třeba něco u Pelikána: http://www.rcm-pelikan.cz/index.php?kategorie=75

K lodi President Masaryk: trup je lepený tím doporučeným drahým lepidlem, jak je psáno v původním příspěvku), zbytek sekunďákem.
Přema

Příspěvek od Přema »

Tak to je docela slušný cenový nářez./Kanagom koupím i v papírnictví u nás za 12 Kč/a toto je internet! Zkusím se rozhlédnout taky.Těším se na další zkušenosti,protože je to velmi slušný materiál stojící za pozornost.
Pavel Riedl

Dal jsem si do Googlu "LOCTITE 601" a něco to vybralo i v češtině, tak věřím, že se to koupit dá.

Např:
http://www.kovaz.cz/?ref=2&id=27&child_id=172
http://www.lepidla-centrum.cz/_srovnani.html

OPRAVA:
Dal jsem hledat chybné lepidlo, toto je správně:
http://www.kovaz.cz/?ref=2&id=28&child_id=173
Pavel Riedl

Tak jsem na to doma vlítnul a zjistil jsem že:
- UHU KUNST STOFF lepí
- SOUNDAL CYANOFIX si ani neškrtne (možná proto že je starý, ale nový kvůli tomu kupovat nebudu)

Tak to je snad k tématu vše.
Pavel Riedl

Tak se mi podařilo objevit firmu, která je schopna Forex na Vsetínsku dodat. Připojuji část emailu, ve kterém je vše, včetně cen, patrné.

Nabízím kalkulaci a rozměry desek. U rozměru tl. 1 a 2mm jsem nucen nabízet pouze celou desku. U rozměrů tl. 3mm a více je možnost uříznout dle potřeby a platit samozřejmě pouze za odebrané množství. Ceny jsou za celé desky.

nejmenší dodávaný rozměr celé desky Forex clasic:
- tl. 1mm..............2500 x 1220mm, cena ......564,-Kč+19%DPH
- tl. 2mm..............2500 x 1220mm, cena ......860,-Kč+19%DPH
- tl. 3mm..............2000 x 1000mm, cena ......750,-Kč+19%DPH
- tl. 4mm..............3050 x 1220mm, cena .....1930,-Kč+19%DPH
- tl. 5mm..............2000 x 1000mm, cena......1045,-Kč+19%DPH

IVO MISCHINGER
MIGER COMPU PRESS
valašská fabrika na reklamu
--------------------------------------------------------
1. máje 2609, 756 64 Rožnov p.Rad.
Tel./Fax: +420 571 651 652-4
Mobil: +420 602 264 546
GSMgate:+420 604 304 040
E-mail: visual@miger.cz
www.miger.cz
Godric

Příspěvek od Godric »

Čtu to pořád dokola a nepochopil jsem to stejně. Je tento materiál vhodný na nádstavby nebo ne?
Pavel Riedl

Ano, materiál je vhodný na nástavby.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Vybavení dílny“