Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Proxxon MF70
Proxxon MF70
Ahoj máte někdo zkušenost s touto frézkou? s tímto by šli dělat i ozubená kola že? 

Re: Proxxon MF70
Na fotce je dělička,která se používá u frézek a vrtaček k přesnému dělení při vrtání a frézování podle stupnice.BOBR
toto je dělička k frézce. Jak se s tím dělá budu moci říct po vánocích - mám ji objednanou 
Abysmohl dělat ozubení, budeš kromě frézky a děličky potřebovat ještě profilové frézy. V tom vidím největší problém.
Abysmohl dělat ozubení, budeš kromě frézky a děličky potřebovat ještě profilové frézy. V tom vidím největší problém.
to: SH a tu frézku MF70 máš? Nechceš napsat jak jsi spokojený jak se ti na ní dělá? Dá se s ní dobře opracovávat hliník(jako masa, třeba obrobky 100*20*20mm?). nevím no fréza na ozubené kola se snad dá sehnat nebo se mýlím? ted mám objednaný soustruh cq mini od unimaxu. chystám se na nějaké převedovky a pak možná i tank 1:6 (ne jeden) nebo by byla lepší nějaká větší fréza? Jestli tak jaká? Tato my přijde i ideální na výrobu malých ozubených koleček.
Mám MF70ku i tu děličku. Problémem jsou opravdu ty tvarové frézky. Vzhledem k malému upínacímu průměru nelze použít komerční, je potřeba si je nabrousit z radeko tyčí.
Radek
Radek
aha aha, no ale ještě pořád jste my nikdo neřekl vaší zkušenost s touto frézkou díky
nebuď netrpělivý.... někteří mají i štědrovečerní večeři....
No,já se s ní pořád ještě učím. Používám ji spíš na laminát - okýnka, díry,... Hliník to výkonově zvládne ale jde spíš o to, mít dobré nástroje. Jestli je přesnost dostatečná na výrobu ozubení a převodovek , to nemohu posoudit. Tak daleko jsem ještě nedošel.
No,já se s ní pořád ještě učím. Používám ji spíš na laminát - okýnka, díry,... Hliník to výkonově zvládne ale jde spíš o to, mít dobré nástroje. Jestli je přesnost dostatečná na výrobu ozubení a převodovek , to nemohu posoudit. Tak daleko jsem ještě nedošel.
MF70 - vcelku dobrá investice vzhledem k ceně (v Německu, u nás předražené).
Nevýhody
- mrtvá vůle ve šroubech (tzv. backslash) - pootočením kličky v protisměru o cca 0.2mm (myšleno na stupnici) se osa nepohne. Dělají to téměř všechny manuální stroje a prostě se s tím musí počítat.
- na svislé ose Z se to ještě sčítá s uhýbáním; při vrtání (frézování taky) nástroj nejdřív odtlačí celou hlavu od obrobku, a pak se zakousne a spadne dolů (v setinách mm, ale na frézovaném povrchu je to znát)
- stroj vyžaduje neustálé seřizování klínových lišt v rybinách stolku. Dělá se to dost blbě matkou 5.5 a imbusem (3x na každé ose).
- jednou za čas je potřeba dotáhnout samojistící matice M6 pod krytkama na koncích os. Příliš volné = vaklání; příliš tuhé = neotočíš kličkou a kroužek noniu se kousá.
- celkově určeno pro pidi nástroje. Sice jdou upnout LUXtools z OBI z průměrem až 10mm na trojce stopce, ale při těch vysokých otáčkách spíš brousí než by braly třísku.
Na konec opakuji, že MF70ka je dobrý stroj a výše zmíněné není míněno jako přehlídka důvodů "proč nekupovat".
Lze ji snadno doplnit o "strojní posun" pomocí silného serva a procesoru PICAXE. Není zde kvůli odstranění manuálního točení kličkami, jako spíš pro plynulost pohybu, a tím i lepší kvalitu obrobku.
Radek
Nevýhody
- mrtvá vůle ve šroubech (tzv. backslash) - pootočením kličky v protisměru o cca 0.2mm (myšleno na stupnici) se osa nepohne. Dělají to téměř všechny manuální stroje a prostě se s tím musí počítat.
- na svislé ose Z se to ještě sčítá s uhýbáním; při vrtání (frézování taky) nástroj nejdřív odtlačí celou hlavu od obrobku, a pak se zakousne a spadne dolů (v setinách mm, ale na frézovaném povrchu je to znát)
- stroj vyžaduje neustálé seřizování klínových lišt v rybinách stolku. Dělá se to dost blbě matkou 5.5 a imbusem (3x na každé ose).
- jednou za čas je potřeba dotáhnout samojistící matice M6 pod krytkama na koncích os. Příliš volné = vaklání; příliš tuhé = neotočíš kličkou a kroužek noniu se kousá.
- celkově určeno pro pidi nástroje. Sice jdou upnout LUXtools z OBI z průměrem až 10mm na trojce stopce, ale při těch vysokých otáčkách spíš brousí než by braly třísku.
Na konec opakuji, že MF70ka je dobrý stroj a výše zmíněné není míněno jako přehlídka důvodů "proč nekupovat".
Lze ji snadno doplnit o "strojní posun" pomocí silného serva a procesoru PICAXE. Není zde kvůli odstranění manuálního točení kličkami, jako spíš pro plynulost pohybu, a tím i lepší kvalitu obrobku.
Radek
Jsa strojarsky analfabet, jsem uz to tehle vulich parkrat pemyslel, kdyz si osahavam v ruznych bauxech soustruhy. To je opravdu normalni? Ja si vzdycky myslel ze je to v tech supermarketech nejak spatne sestavene - ze je tam nejak blbe predepjata matka nebo tak neco.kartonist píše:Nevýhody
Jeste bych se chtel zeptat, jak je to teda vlastne ve finale presne. Kdyz treba budu chtit udelat do mosazi 1mm drazku ve tvaru obdelnika 20 x 50, jak ve finale budou sedet rozmery toho co se s tim vyfrezuje.
---
Jinak prosim pro "Piponek" banana - tohle se tu snad nepestuje.
Každá mašinka má "mouchy",pro modelářské účely opravdu zanedbatelné.Stejně je třeba si svou mašinku "ošahat",časem ani nepřijde,počítat i s vůlí.
to kartonist: díky moc za názor a kolikpak by měla tedy stát v německu já ji u nás našel za 8500kč
Napriklad : http://cgi.ebay.de/PROXXON-MICRO-Frase- ... 51936c65bd a to bolo bez hladania....
Když bude v mašině kuličkový šroub s předepjatou matkou, tak to bude jezdit absolutně přesně (strojaři znají to absolutno), ale nikdo si to nekoupí, protože jeden šroub s matkou stojí minimálně tolik, co celá MF70ka.
Když jsem já kupoval, byla u nás asi za 13t a v .de za 8.5t
Radek
Když jsem já kupoval, byla u nás asi za 13t a v .de za 8.5t
Radek
Pokud bys chtěl MF70 málo jetou, byla by k mání moje za 7tis Kč... Případně kontakt přes SZ.
díky ale za 7tisíc budu mít novou bez daně (to dam na firmu)
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek