Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Proxxon MF70

Nástroje, nářadí, přípravky, přihrádky atd.
Odpovědět
Piponek

Proxxon MF70

Příspěvek od Piponek »

Ahoj máte někdo zkušenost s touto frézkou? s tímto by šli dělat i ozubená kola že? Obrázek
BOBR

Re: Proxxon MF70

Příspěvek od BOBR »

Na fotce je dělička,která se používá u frézek a vrtaček k přesnému dělení při vrtání a frézování podle stupnice.BOBR
SH

Příspěvek od SH »

toto je dělička k frézce. Jak se s tím dělá budu moci říct po vánocích - mám ji objednanou :)

Abysmohl dělat ozubení, budeš kromě frézky a děličky potřebovat ještě profilové frézy. V tom vidím největší problém.
Piponek

Příspěvek od Piponek »

to: SH a tu frézku MF70 máš? Nechceš napsat jak jsi spokojený jak se ti na ní dělá? Dá se s ní dobře opracovávat hliník(jako masa, třeba obrobky 100*20*20mm?). nevím no fréza na ozubené kola se snad dá sehnat nebo se mýlím? ted mám objednaný soustruh cq mini od unimaxu. chystám se na nějaké převedovky a pak možná i tank 1:6 (ne jeden) nebo by byla lepší nějaká větší fréza? Jestli tak jaká? Tato my přijde i ideální na výrobu malých ozubených koleček.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Mám MF70ku i tu děličku. Problémem jsou opravdu ty tvarové frézky. Vzhledem k malému upínacímu průměru nelze použít komerční, je potřeba si je nabrousit z radeko tyčí.

Radek
Piponek

Příspěvek od Piponek »

aha aha, no ale ještě pořád jste my nikdo neřekl vaší zkušenost s touto frézkou díky
SH

Příspěvek od SH »

nebuď netrpělivý.... někteří mají i štědrovečerní večeři....

No,já se s ní pořád ještě učím. Používám ji spíš na laminát - okýnka, díry,... Hliník to výkonově zvládne ale jde spíš o to, mít dobré nástroje. Jestli je přesnost dostatečná na výrobu ozubení a převodovek , to nemohu posoudit. Tak daleko jsem ještě nedošel.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

MF70 - vcelku dobrá investice vzhledem k ceně (v Německu, u nás předražené).

Nevýhody
- mrtvá vůle ve šroubech (tzv. backslash) - pootočením kličky v protisměru o cca 0.2mm (myšleno na stupnici) se osa nepohne. Dělají to téměř všechny manuální stroje a prostě se s tím musí počítat.

- na svislé ose Z se to ještě sčítá s uhýbáním; při vrtání (frézování taky) nástroj nejdřív odtlačí celou hlavu od obrobku, a pak se zakousne a spadne dolů (v setinách mm, ale na frézovaném povrchu je to znát)

- stroj vyžaduje neustálé seřizování klínových lišt v rybinách stolku. Dělá se to dost blbě matkou 5.5 a imbusem (3x na každé ose).

- jednou za čas je potřeba dotáhnout samojistící matice M6 pod krytkama na koncích os. Příliš volné = vaklání; příliš tuhé = neotočíš kličkou a kroužek noniu se kousá.

- celkově určeno pro pidi nástroje. Sice jdou upnout LUXtools z OBI z průměrem až 10mm na trojce stopce, ale při těch vysokých otáčkách spíš brousí než by braly třísku.

Na konec opakuji, že MF70ka je dobrý stroj a výše zmíněné není míněno jako přehlídka důvodů "proč nekupovat".
Lze ji snadno doplnit o "strojní posun" pomocí silného serva a procesoru PICAXE. Není zde kvůli odstranění manuálního točení kličkami, jako spíš pro plynulost pohybu, a tím i lepší kvalitu obrobku.

Radek
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

kartonist píše:Nevýhody
- mrtvá vůle ve šroubech (tzv. backslash) - pootočením kličky v protisměru o cca 0.2mm (myšleno na stupnici) se osa nepohne. Dělají to téměř všechny manuální stroje a prostě se s tím musí počítat.
Jsa strojarsky analfabet, jsem uz to tehle vulich parkrat pemyslel, kdyz si osahavam v ruznych bauxech soustruhy. To je opravdu normalni? Ja si vzdycky myslel ze je to v tech supermarketech nejak spatne sestavene - ze je tam nejak blbe predepjata matka nebo tak neco.

Jeste bych se chtel zeptat, jak je to teda vlastne ve finale presne. Kdyz treba budu chtit udelat do mosazi 1mm drazku ve tvaru obdelnika 20 x 50, jak ve finale budou sedet rozmery toho co se s tim vyfrezuje.

---
Jinak prosim pro "Piponek" banana - tohle se tu snad nepestuje.
Přema

Příspěvek od Přema »

Každá mašinka má "mouchy",pro modelářské účely opravdu zanedbatelné.Stejně je třeba si svou mašinku "ošahat",časem ani nepřijde,počítat i s vůlí.
Piponek

Příspěvek od Piponek »

to kartonist: díky moc za názor a kolikpak by měla tedy stát v německu já ji u nás našel za 8500kč
romank52

Příspěvek od romank52 »

Napriklad : http://cgi.ebay.de/PROXXON-MICRO-Frase- ... 51936c65bd a to bolo bez hladania....
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Když bude v mašině kuličkový šroub s předepjatou matkou, tak to bude jezdit absolutně přesně (strojaři znají to absolutno), ale nikdo si to nekoupí, protože jeden šroub s matkou stojí minimálně tolik, co celá MF70ka.

Když jsem já kupoval, byla u nás asi za 13t a v .de za 8.5t

Radek
duke

Příspěvek od duke »

Pokud bys chtěl MF70 málo jetou, byla by k mání moje za 7tis Kč... Případně kontakt přes SZ.
Piponek

Příspěvek od Piponek »

díky ale za 7tisíc budu mít novou bez daně (to dam na firmu)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Vybavení dílny“