Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Výběr high-end přímé brusky - DREMEL nebo PROXXON

Nástroje, nářadí, přípravky, přihrádky atd.
Odpovědět
A.l.ee.x

Re: Výběr high-end přímé brusky - DREMEL nebo PROXXON

Příspěvek od A.l.ee.x »

Ahoj,
ačkoliv velká přímá bruska na 230V není nejpopulárnější nástroj, tak si říkám, že se zde určitě najde spousta zkušených lidí, kteří budou tak hodní a poradí. Přímou brusku používám na spoustu činnosti, tzn. ne pouze pro modely (brousím s ní nože sekačky a poslední dobou jsem s ní úspěšně řezal otvory do plechu a plastu). Po letech práce s noname výrobky bych si velice rád dopřál kvalitní nástroj, který vydrží mnoho let. Vybírám z těchto:

DREMEL 4000
http://www.dremeleurope.com/dremelocs-c ... at_id=2075
Nejvyšší drátový model (bez akumulátoru) velice známého DREMELu.

PROXXON IB/E nebo LB/E
http://www.proxxon.com/eng/html/28481.html
http://www.proxxon.com/eng/html/28485.html
Nejvyšší model PROXXONu.

Podle toho, co jsem různě slyšel a četl, by měl být PROXXON mnohem kvalitnější než DREMEL. Jeden člověk, který měl v ruce DREMEL 4000 i PROXXON IB/E mi dokonce říkal, že DREMEL 4000 působí vedle PROXXON IB/E jako dětská hračka. Na druhou stranu je PROXXON horší v parametrech, jeho maximální otáčky jsou 20 000, kdežto DREMEL má 33 000.

PROXXON je v porovnání s DREMELem o něco dražší, resp. sada PROXXONu je levnější, ale obsahuje minimum příslušenství, takže po zakoupení ohebné hřídele a dalších nástrojů nakonec vyjde dráž. V této cenové kategorii mi již ale na tomto cenovém rozdílu příliš nesejde, takže to neřeším.

Pokud budu kupovat PROXXON, tak se ještě musím rozhodnout, zda zakoupit klasickou variantu IB/E nebo dlouhokrkou variantu LB/E. Jediný rozdíl v LB/E je v tom, že má dlouhý krk, cenově jsou brusky prakticky shodné. Přemýšlím hlavně nad tím, zda má význam mít variantu s prodlouženým krkem LB/E a to navíc v případě, kdy mám v plánu zakoupit ohebnou hřídel. Navíc je tu pravděpodobnost, že s dlouhokrkou bruska bude mít v budoucnu problémy při použití různých držáků a stojanů - bruska bude příliš dlouhá a nebude stabilně držet. Co myslíte, klasickou IB/E nebo dlouhokrkou LB/E

U DREMELu se mi velice líbí množství přídavného příslušenství, které u PROXXONu nekoupím. Obzvlášť se mi libí přímořezný a vykružovací nástavec. Rád bych tento nástroj použil k přesnému a čistému vyřezávání kruhů a obdélníků do plastu. Má prosím někdo zkušenost s tímto nástrojem? Velice by mě zajímalo, zda by šel upnout do PROXXON brusky.

Předem Vám děkuji za každý tip.
Aleš Papoušek
Aleš Papoušek
SH

Příspěvek od SH »

Dremmel je výkonnější (175 vs 100W) ale takový "hrubší". Proxxon je přesnější ale zase ne tak odolný... S Dremmelem mám osobní zkušenost (víc jak 5 let ho používají děcka v kroužku, takže žádné zacházení v rukavičkách, a jede pořád stejně jako na začátku), o Proxxonu jsem to jen slyšel od jiných.

V každém případě, pokud přejdeš od "noname brusek z Lidlu" (Manesman, Ferm,....) k Dremmelu nebo Proxxonu, bude to jak přesednout z Š105 do BMW nejvyšší třídy. Osobní zkušenost. Takže chybu neuděláš s žádným z nich.

A ještě důležitější jsou nástroje - zapomeň na "výhodné sady" za 300,-.... Teprve s pořádnými nástroji poznáš co bruska dovede. Buď přímo nástroje Dremmel/Proxxon, ale není to žádná láce a kupodivu nejsou tak super jak by podle ceny vypadalo, ale koupit si profi frézy cca 45-80Kč/ks nebo jeté levněji které jsou přesto lepší... Viz moje staší vlákno o frézach z Polska.
A.l.ee.x

Příspěvek od A.l.ee.x »

Děkuji SH za velmi rychlou reakci. Je mi jasné, že DREMEL 4000 je silnější a tím pádem i hrubší. Překvapil jsi mne ale s tou odolností. Slyšel jsem přesný opak, tzn., že nejodolnější je PROXXON, protože na rozdíl od plastového DREMELu má na sobě více kovu.

S tím přesednutím do BMW jsi mne odhadnul velmi dobře. Za poslední dva roky jsem oddělal dvě noname brusky (naštěstí jsem se k nim dostal ve výprodeji za pár korun) a už se moc těším na profesionální nástroj.

Nástroje jsem vždy kupoval značkové, většinou DREMEL. Vyplatí se to nejenom z finančních důvodů, ale i kvůli bezpečnosti, protože značkové nástroje se tak snadno neroztříští. Vlákno o frézkách z Polska si rád přečtu, děkuji SH.

Aktuálně se snažím najít obchod, kde by byl skladem zmíněný přímořezný a vykružovací nástavec. Mít možnost snadno a přesně řezat do plastu obdélníky a kruhy je můj velký sen ;-).
Aleš Papoušek
SH

Příspěvek od SH »

Pokud jsi ještě značkovou neměl v ruce, tak neváhej. Budeš nadšený oběma.
Můj vývoj byl přesně opačný - do kroužku mi pořídili Dremmela + základní sada nástrojů k němu. No, nebylo to špatné, ale taky nic extra, prostě běžné nářadí. Pak jsem si domů pořídil Ferma s bovdenem... párkrát použil a pak ležel, bovden jsem nepoužil ani jednou... no a k dovršení všeho jsem dostal na Vánoce Manesmanna z Lídlu - toho vemu do ruky jen s největším sebezapřením a když už není jiná možnost - děs a běs.
Pak se mi dostaly do ruky frézy, co prodávají na Allegru (polské AUKRo) borci co je tahají z Německa. Jsou jeté ale vyměňují se po daném počtu hodin práce bez ohledu na stav. Když se jich vezme dost, vyjde to podle rozměru na 1-2 Zlote/ks (6-12Kč). A i ty jeté jsou o řád lepší co tu koupím jako nové od Dremmela za 100Kč/ks a více. A někde byl odkaz i na nové a ta se dají koupit v cenách kolem 50Kč/ks. A od té doby, co je mám, nedám Dremmela z ruky. Najednou se z něho stala pilka, dlátko, vrtačka, pilník.... nejpoužívanější nástroj.

Ještě k té "dlouhokrké"... Nevím jaký je její smysl, já mám spíš problém, že i klasická bruska je moc dlouhá a nedostanu se s ní tam, kam chci.
A.l.ee.x

Příspěvek od A.l.ee.x »

Ten přechod z kvalitního na podstatně méně kvalitní nástroj ti nezávidím. Tuto zkušenost mám sice z něčeho jiného, než z nářadí, ale musím uznat, že je to velmi nepříjemné.

Na ty frézky se velice rád mrknu. Do dnes jsem kupoval hlavně DREMEL a PROXXON, protože mám kousek od mého bydliště hned dva obchody, kde je prodávají. Děkuji.

Smysl dlouhokrké je velmi prostý. Pokud řežeš např. okénka do plechu, který ti leží na stole, a chceš mít kolmý řez (chceš, aby kotouček byl kolmo k plechu), tak toho můžeš dosáhnout díky malému průměru krku i s „ojetým“ kotoučkem. Na druhou stranu tohoto mohu dosáhnout s ohebnou hřídelí a není tak nutné mít dlouhý krk.
S délkou brusky jsem nikdy neměl problém, protože vždy pracuji na věcech z vnějšku a místa mám dost. To ale neznamená, že nikdy v budoucnu nezačnu dělat v místě, kde není místo, a proto ti děkuji za dobrý tip. Na dlouhokrkou brusku jsem slyšel ještě jedno negativum. Díky dlouhému krku má prý větší vibrace. Jestli je to pravda, tak to netuším, ale zní to logicky.
Negativa dlouhokrké brusky převládají, takže jsem se v podstatě už rozhodl a budu brát IB/E s krátkým krkem.

Díky SH.
Aleš Papoušek
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Vybavení dílny“