Nemám dílničku a každí kousek místa navíc v bytě je malý zázrak.
Konečně jsem po opravě sestavil zařízeníčko, které mne svými rozměry nepřivádí k beznadějnému šílenství...
Jen pro ilustraci: ten pidi-stolek měří 60 x 60 cm a ta lupa v lampičce má průměr 9 cm.
(Výrobce: Emco-Maier, Rakousko, tento model dělali od půlky 70.let do 90.let)
To je taková typická Emco-vská vychytávka.... aby nemusely být dva motory, tak motorek soustruhu, který honí přes kulaté řemínky hlavní vřeteno, je i s panýlkem s řemeničkami přidělán takovým polo-bajonetem, utaženým jen dvěma šrouby.
Rukou se sundají řemínky, šrouby se povolí, pootočením se to celé uvolní, a přendá nahoru do vertikální polohy a zacvakne a utáhne opět dvěma šrouby. Pak se nasadí řemínky, které také umí s dvěma rychlostmi motoru nakombinovat 8 rychlostí v rozmezí 130 - 4000 otáček. (Samozřejmě, pokud si člověk sežene druhý motor, může to mít bez přehazování... ale pak mu ten horní může občas překážet)
Na to horní frézovací vřeteno se dá nasadit samozřejmě nejen vrtací sklíčidlo, ale také sklíčidlo s kleštinami nebo napřiklad univerzálka z hlavního vřetene nebo čtyřpaknová univerzála.
Nevýhodou je, že je to opravdu jen na malé věci (točný průměr nad ložem 90 mm, točná délka 200 mm).
Časem sem hodím nějaké zkušenosti s prací na tomhle prckovi...
První zkušenosti se soustružením (na frézku nemám ještě vyrobený náhon s motorkem - přehazování motoru nehodlám praktikovat).
Soustruženy distanční sloupky pro upevnění motorku k frézovací hlavičce. Materiálem byla automatová ocel, kulatina průměru 10 mm. Nůž s připájeným karbidovým plátkem 6x6 mm (protože ať si tvrdí kdo chce co chce, víc jak 6x6 se nedá pořádně použít), rychlost vřetene 350 ot/min, ruční posuv cca 0,1 mm/sec. (mimochodem... na eBay jsou HSS nože 4x4, viděl jsem i 3,5 x3,5).
Soustružení probíhalo bez problémů, odvíjela se dlouhá, spirálová tříska. Ubíral jsem po 0,25 - 0,3 mm na jeden posuv... takže pomalá práce. Kvalitu povrchu neposoudím, nemám srovnání (na můj vkus by mohl být podélně hladší...).
Jinak, co mne hrozně leze na nervy, jsou vibrace motoru... hlavně na druhý výkonový stupeň motoru a na rychlý převod (4000 ot/min). Ale pro tohle zatím nemám řešení.
Momentálně mám pauzu... se svou vrozenou šikovností jsem strčil ruku do kotoučové brusky a kus nešikovného masa šlo pryč.