Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Kupuji frézku...

Nástroje, nářadí, přípravky, přihrádky atd.
Odpovědět
Pavel Riedl

Re: Kupuji frézku...

Příspěvek od Pavel Riedl »

Zdravím.
Hodlám v nejbližší době koupit frézku. Rozhoduji se mezi PROMA FPX-20E a PROXXON MF 70. Stále se mi nedaří najít dostatek argumentů, které by mě přiklonili k jedné z nich...

Nezbývá tedy, než se zeptat těch, kteří něco takového již používají.

Zkusím zde shrnout 'své' argumenty pro jednotlivé volby:

PROMA FPX-20E
+ solidní kus železa (25 kg)
+ posuv stolu 180 x 90 (už jsem si to pro lepší představu kreslil i na papír)
+ vřeteno s kuželem MK2, tj. dostupnost nástrojů a kompatibilita s tím, co už mám pro soustruh
- problematická kvalita (viz. různé diskuze na iternetu)
- levněji než za 13000,- ji neseženu a musím ještě investovat do svěráku a kleštin.

PROXXON MF 70
+ je to slušná značka
+ pokud do ní zainvestuji to, co do PROMY, tak mám navíc přesný svěrák, děličku, několik fréz a ještě něco zbyde
- posuv stolu 134 x 46

Na závěr ještě zmíním, k čemu bude používána:
- frézování malých součástí převážně z barevných kovů (duraz, mosaz) a plastů, vyjímečně i ocel včetně nerezové (zde vycházím z toho, co už musel přežvýkat můj soustruh).
Jedná se o kusovku pro modelařinu a opravy v domácnosti.

V případě nouze mám možnost práce i na 'velké' frézce.

Toť vše, s napětím očekávám vaše názory.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Nazdar,
MF 70 mám, navíc předělanou na CNC. Po konstrukční stránce je výborná, u nové jsem musel seřídit rybiny, vypodložit stolek, aby byl kolmý na Z osu a vše namazat. Svěrák je taky fajn. Původně jsem si nadával, že jsem koupil navíc upínky a jedny byly přibaleny, ale teď zjišťuju, že je využiju.
Barevné kovy jsem zatím moc nedělal, zato, když jsem spletl program, odfrézovala v pohodě kus svěráku. :)
Jedinou nevýhodou je opravdu malý rozsah v Y ose (46mm). Když chystám CNC výrobu, jsem omezený na 40mm, abych to ze všech stran objel nástrojem.
Proxxna můžeš mít i v bytě (já ho měl dlouho na stole na chodbě), Promu asi jen těžko...
Takže pokud máš přístup k "normálnímu" stroji, ber bych Proxxon.

Radek
BRadek

Příspěvek od BRadek »

Možná dobrý levnější kup by byl přes ebya v německu nebo rakousku (kvůli ceny dopravy). I nové M70 se dají koupit od 180 - 230Eu. Pokud jsem sledoval.
Radek
Pavel Riedl

Děkuji všem, kteří mi zaslali svůj názor, ať už zde do fóra nebo na soukromý email. Velmi mi to pomohlo v rozhodování. A jak to dopadlo?

Dlouhým neúspěšným hledáním 'plátce DPH' se to vyřešilo skoro samo. Na Aukru se objevila za slušný peníz frézka Proxxon FF 230. Po vyčištění, namazání, seřízení a přišroubování k solidní kovové desce mám první krůčky za sebou.

A první dojmy?
- slušné zařízení, zejména s přihlédnutím k pořizovací ceně
- frézování posune vaše možnosti o kus dál, tj. teď vyrobíte to, na co jste se dříve báli i jen pomyslet.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Na s-bazaru jsem viděl nabídku za 11.900,-. Pokud jsi se dostal na tuto (poloviční) cenu, tak gratuluju a přeju hodně zábavy.

Radek

P.S.: Časem (rozuměj brzy) dáš stejné peníze za příslušenství. :D
Pavel Riedl

Tahle je z Aukra za 13000,- Podle konzervační vazelina je nová, akorát asi někde dlouho stála, protože občas je na černěných dílech rez a i celá krabice je taková vyšisovaná.

Jinak s tím příslušenstvím máš pravdu, už to pomalu sčítám. Něco do začátků jsem dostal od kamarádů, provizorní úpinky jsem si taky vyrobil, ale asi to bude chtít svěráček. Ten co mám je brutálně velký a je mi líto ho 'zmenšit'.

Taky bych potřeboval kleštinu 3 mm. Sada je brutálně drahá, snad je ze zlata. Třeba někde něco najdu levnějšího.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Vybavení dílny“