Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Odlučovač (separátor) oleje
Re: Odlučovač (separátor) oleje
Ahoj.
Zkoušel jsem hledat tady i jinde, jestli někdo něco podrobnějšího (případně s fotkami) nenapsal o odlučovačích oleje z výfukové páry.... ale nic mi nevyskočilo.
Nemáte někdo ponětí, kde by se o tom našlo něco rozumného...?
Zkoušel jsem hledat tady i jinde, jestli někdo něco podrobnějšího (případně s fotkami) nenapsal o odlučovačích oleje z výfukové páry.... ale nic mi nevyskočilo.
Nemáte někdo ponětí, kde by se o tom našlo něco rozumného...?
Napíš si do googlu :
steam engine oil separator
a je tam toho mraky ...
steam engine oil separator
a je tam toho mraky ...
Ano... google je můj velký kamarád. Jenže, světe div se, neumím anglicky. Tak jsem myslel spíš něco v češtině...
Tak ináč, pán Mikulka - vyskytujúci sa na tomto fóre - mi vyrobil dané zariadenie.
Je to jeho know-how, neopovažujem sa tu dať nákres.
Je to jeho know-how, neopovažujem sa tu dať nákres.
kludne môžeš ja sem neviem vložiť obrázok
Dobre, najprv to musím nafotiť, upraviť, popísať,...
Trpezlivosť pls
Trpezlivosť pls
Nuž nafotil som, upravil som, popísal som, ale napriek neuveriteľne zrozumiteľnému
ladousovmu návodu : https://forum.mo-na-ko.cz/portal/view ... 2008010014
som si galériu nedokázal založiť.
)
Napíš mailovú adresu - fotky Ti odošlem...
ladousovmu návodu : https://forum.mo-na-ko.cz/portal/view ... 2008010014
som si galériu nedokázal založiť.
Napíš mailovú adresu - fotky Ti odošlem...
To budeš moc hodný.... díky předem 
adresa: studio.penguin@seznam.cz
adresa: studio.penguin@seznam.cz
To je návod ještě od Keby a s DF moc nesouvisí.Tujano píše:Nuž nafotil som, upravil som, popísal som, ale napriek neuveriteľne zrozumiteľnému
ladousovmu návodu : https://forum.mo-na-ko.cz/portal/view. ... 2008010014
som si galériu nedokázal založiť.)
Pro nahrávání obrázků na DF je vhodnější tento:
https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewtopic.php?id=3618
Oba dva návody mají společné to, že vyžadují předem zmenšené obrázky - neumí si je na potřebnou velikost zmenšit z těch obřích souborů, které lezou z foťáku.
Pokud by s tím byl problém, nějak sem ty obráky vložím. Stačí je doručit na některý můj e-mail:
ladous@gmail.com
wwwmonako@seznam.cz
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Díky Ladousi,
teraz som v práci, ale podvečer sa o niečo pokúsim.
Obrázky mám zmenšené pod 100 kB.
To isté platí pre penguina.
teraz som v práci, ale podvečer sa o niečo pokúsim.
Obrázky mám zmenšené pod 100 kB.
To isté platí pre penguina.
Obrázky, které zaslal Tujano:

Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Díky za fotky.
Nevypadá to nijak složitě, jak to funguje? Hádal bych, že olej kondenzuje na té přepážce a stéká po ní dolů..? Vypadá to, že nad přepážkou pod víčkem je taky mezera... tudy proudí pára..?
A jak je to účinné?
Nevypadá to nijak složitě, jak to funguje? Hádal bych, že olej kondenzuje na té přepážce a stéká po ní dolů..? Vypadá to, že nad přepážkou pod víčkem je taky mezera... tudy proudí pára..?
A jak je to účinné?
Veľa ti o tom nepoviem, skúšky prebiehajú
a budem asi niečo meniť. Toto je prvý mnou skúšaný kus.
Z môjho hľadiska je najdôležitejšie, aby olej neodchádzal do okolia,
aby prípadne nevznikali mastné oká na hladine.
Viac by o tom mohol povedať pán Alexander Čimo, autor pôvodnej
myšlienky. Ak sa neozve dobrovoľne, tak ho na to vyzvem
Ale až na budúci týždeň. teraz idem vegetiť do termálov a bez lodí.
a budem asi niečo meniť. Toto je prvý mnou skúšaný kus.
Z môjho hľadiska je najdôležitejšie, aby olej neodchádzal do okolia,
aby prípadne nevznikali mastné oká na hladine.
Viac by o tom mohol povedať pán Alexander Čimo, autor pôvodnej
myšlienky. Ak sa neozve dobrovoľne, tak ho na to vyzvem
Ale až na budúci týždeň. teraz idem vegetiť do termálov a bez lodí.
Nie som autor pôvodnej myšlienky,okukal som to v dostupnej literatúre.Princíp spočíva v tom,že kvapky oleja narazia na stenu oproti prívodu pary a stečú dole spolu s časťou skondenzovanej pary.Zvyšná para vytečie cez medzeru medzi víkom a olejovou stenou.Viečko by som určite zaletoval,alebo priskrutkoval,pretože para v odlučovači oleja môže mať dosť sily na jeho odstrelenie.Celý odlučovač môže fungovať aj ako kondenzátor,pokiaľ bude mať dostatočný objem.Pri kotlíku s aktívnym objemom vody 0,3l,je potrebné mať kondezátor s objemom aspoň 0,15l.Nie je to dané výpočtom,ale skúsenosťou,že pri
sýtej pare mám kondenzátor po jednej jazde plný kondenzátu.Odlučovač samozrejme neodlúči všetok olej.Je veľmi jednoduchý a pre odlúčenie všetkého oleja by bolo treba filtre a znalostí špecializovaných firiem.Preto mažem panenským olivovým olejom,ktorý je ekologický,nešpiní parnú mašinku,lodičku a menej smrdí. Nemám žiadne mastné oká na hladine.
Ahoj Šaňo Čimo.
sýtej pare mám kondenzátor po jednej jazde plný kondenzátu.Odlučovač samozrejme neodlúči všetok olej.Je veľmi jednoduchý a pre odlúčenie všetkého oleja by bolo treba filtre a znalostí špecializovaných firiem.Preto mažem panenským olivovým olejom,ktorý je ekologický,nešpiní parnú mašinku,lodičku a menej smrdí. Nemám žiadne mastné oká na hladine.
Ahoj Šaňo Čimo.
Koukám, že jsem se s tou funkcí odlučovače ani moc nesekl.... 
Já bych z toho kondenzátor ani nechtěl dělat, rád bych zbytkovou výfukovou páru použil jako imitaci kouře z komína.
Jen mne trošku zarazil ten nápad s olivovým olejem. Já si doteď myslel, že na mazání parního strojku se používá speciální parní olej, protože běžné oleje se při teplotě uvnitř parního strojku přepálí...
Já bych z toho kondenzátor ani nechtěl dělat, rád bych zbytkovou výfukovou páru použil jako imitaci kouře z komína.
Jen mne trošku zarazil ten nápad s olivovým olejem. Já si doteď myslel, že na mazání parního strojku se používá speciální parní olej, protože běžné oleje se při teplotě uvnitř parního strojku přepálí...
Aj keď budeš mať kondenzátor,zostane ti dosť pary do komína.Čo sa týka oleja pre parné stroje,ten je určený pre tlak od 6bar
vyššie.Modelové mašinky pracujú pri tlaku 1 až 3 bar,čo zodpovedá teplote max 130 st C.Pri takej teplote je olej pre parné stroje zbytočný a jeho viskozita je skôr na škodu.Kolegovia mažú starým olejom z prevodoviek,ale tie tiež veľmi špinia.Hlavne pri oscilačných strojčekoch.Použitie olivového oleja je dostatočne zdôvodnené na nemeckých parnomodelárskych DF.
Pokiaľ by si chcel olej pre parné stroje,mám v pivnici 10 litrov ktorých sa rád zbavím.
vyššie.Modelové mašinky pracujú pri tlaku 1 až 3 bar,čo zodpovedá teplote max 130 st C.Pri takej teplote je olej pre parné stroje zbytočný a jeho viskozita je skôr na škodu.Kolegovia mažú starým olejom z prevodoviek,ale tie tiež veľmi špinia.Hlavne pri oscilačných strojčekoch.Použitie olivového oleja je dostatočne zdôvodnené na nemeckých parnomodelárskych DF.
Pokiaľ by si chcel olej pre parné stroje,mám v pivnici 10 litrov ktorých sa rád zbavím.
O tom olivovom oleji som ani ja nevedel 
To mne zajímá... nen ašel by jsi nějaká odkaz na ty německé (nebo jiné) stránky..? Díky...Holub píše:....Použitie olivového oleja je dostatočne zdôvodnené na nemeckých parnomodelárskych DF.
Stačí dať do vyhladávača "dampfforum"a máš tam adresy.Ale skús www.modell-dampf-forum.info,www.dampfforum.info,
www.buntbahn.de,atd.
www.buntbahn.de,atd.
Ještě bych položil takovou otázečku, která nesovisí přímo s odlučovačem... když pájíte například mosazný kotel stříbrnou pájkou, kolik nejméně stříbra by měla obsahovat? (Třeba nějaké zkušenosti..)
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8 Odpovědi
- 8152 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od carrot