Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Parní stroje - polotovary, stavebnice, plány
- Plnouparou
Re: Parní stroje - polotovary, stavebnice, plány
Profesionální odlitky hlavních dílů parních strojů včetně plánů na http://www.plnouparou.cz/stuart-models/sady-odlitku/
Nejběžnější stavebnice jsou skladem, ostatní na objednávku cca 3 týdny.
Nejběžnější stavebnice jsou skladem, ostatní na objednávku cca 3 týdny.
Nazdar.
Děkuji za "novou" adresu. Chtěl bych se zeptat, zda je někde možné vidět stavební postup - jinými slovy chci zjistit náročnost a nutnou výbavu (soustruh, frézka, ale jaké příslušenství?) potřebnou k postavení strojku z odlitků.
Díky, Radek
Děkuji za "novou" adresu. Chtěl bych se zeptat, zda je někde možné vidět stavební postup - jinými slovy chci zjistit náročnost a nutnou výbavu (soustruh, frézka, ale jaké příslušenství?) potřebnou k postavení strojku z odlitků.
Díky, Radek
- Plnouparou
Ke stavbě ze sady odlitků je nutné vrtání, soustružení a frézování, s tím souvisí příslušné běžné nástroje, plus řezání závitů. Výhodou je, že máte u složitějších dílů daný základní tvar. Čili neděláte ojnici z plného materiálu, ale polotovar vyvrtáte (vystružíte) v místě nasazení na klikovku, naříznete, vyvrtáte otvor pro šroub, který to stahuje....atd. Další výhodou je, že sada obsahuje veškerý materiál včetně šroubků i těsnění, takže není potřeba nic shánět. Představu o náročnosti můžete získat nejlépe při osobní návštěvě prodejny, uvidíte sadu odlitků a stejný stroj již v opracovaném stavu. Nebo si můžete zakoupit plány a v klidu to zvážit...
Určitou nevýhodou je uvedení rozměrů v palcích, ale pomocí jednoduché excelové tabulky (nebo kalkulačky) se na začátku rozměry přepočítají a pak už jen pracovat...Navíc většina rozměrů není kritická co do absolutní hodnoty, ale vždy jde o správné "spasování", ale to je asi jasné...
Kdo má soustruh a frézku (nebo nějaký univerzální hobby stroj) a něco už dělal, ten to zvládne. Ostatním bych doporučil koupit stavebnici, kterou stačí jen nalakovat a sešroubovat...
Tady je dobře vidět, co a v jakém stupni předpracování je v sadě odlitků: http://www.plnouparou.cz/products/staci ... tuart-10v/
Určitou nevýhodou je uvedení rozměrů v palcích, ale pomocí jednoduché excelové tabulky (nebo kalkulačky) se na začátku rozměry přepočítají a pak už jen pracovat...Navíc většina rozměrů není kritická co do absolutní hodnoty, ale vždy jde o správné "spasování", ale to je asi jasné...
Kdo má soustruh a frézku (nebo nějaký univerzální hobby stroj) a něco už dělal, ten to zvládne. Ostatním bych doporučil koupit stavebnici, kterou stačí jen nalakovat a sešroubovat...
Tady je dobře vidět, co a v jakém stupni předpracování je v sadě odlitků: http://www.plnouparou.cz/products/staci ... tuart-10v/
nevím nakolik je soustruh a fréza "běžný nástroj" vyskytující se v každé modelářské dílně
Improvizace - základ života
- Pepa Darvaš
Počítám, že zítra mi jeden kousek dojde, tak se určitě Radku ozvu jak na to s mými malými znalostmi .
nevím proč, ale mi odkazy na tento web nefungují...
Stránky mi jedou...
A tady dokonce plánek... sakra, to vypadá dobře!!!

A tady dokonce plánek... sakra, to vypadá dobře!!!

Šlo mi o to, že malou frézku (MF16) a soustruh mám. Ale pokud je potřeba třeba dělička, naklápěcí stůl, přesné řezací kotouče na frézku, vyvrtávací hlava,... jsme v úplně jiné kategorii...
Každopádně se Pepo těším na recenzi a možná by to mohl být i článeček, že???
Radek
Každopádně se Pepo těším na recenzi a možná by to mohl být i článeček, že???
Radek
- Plnouparou
Běžnými nástroji jsou myšleny základní sady nožů do soustruhu, a pár fréz do frézky, vrtáky. Tzn. že k obrábění není třeba dokupovat žádné speciální, profilové frézy apod. Je to dáno tím, že základní tvar například válce je již daný odlitkem a akorát se zafrézují do roviny styčné plochy s víkem apod... Základem je ale mít ty stroje, což úplně běžné není, to je jasné.Tada9 píše:nevím nakolik je soustruh a fréza "běžný nástroj" vyskytující se v každé modelářské dílně
Samozřejmě lépe vybavená dílna=snadnější a přesnější práce. Např. víko válce, které má po obvodu otvory na připevnění: pokud máte děličku, jsou otvory přesněji a rychleji vyvrtány, ale jde to samozřejmě i bez toho, jen to chce déle a pečlivě vyměřovat. Každopádně se ale předpokládá určitá praxe i schopnost improvizovat. Kolikrát není největší problém díl vyrobit, ale hlavně ho pak neztratit
SH: Odkazy fungují, vidím to i na přístupech na web..mě ale zase nejde vložit obrázek a smajlík...
- Plnouparou
Tak smajlík šel...zkusím obrázek:

Díky. Tak zatím troskotám, že je to na moji pidifrézku moc velké - budu muset nejdřív pořídit nový stroj.
A úplně napřed to vysvětlit ženě.

Radek
A úplně napřed to vysvětlit ženě.
Radek
- Plnouparou
Ještě doplnění k závitům: závity a přiložené šrouby jsou podle britské normy, označení např 7BA, 8BA...Tam, kde je šroub + matka, není problém. Tam, kde je šroub do plného materiálu jsou dvě možnosti: koupit příslušný závitník nebo upravit na metrický (jedná se nejčastěji o průměry 2, 2,5, 3 a 4 mm). Závitníky i očka se v ČR dají koupit ve specializovaných obchodech, většinou na objednávku, momentálně chystáme dovoz kompletních sad závitníků+oček pro celou řadu 10BA až 2 BA. U jednodušších strojů se však spíše vyplatí nahradit pár "červíků" metrickými..
Nejsem si úplně jistý, ale viděl jsem stavby, možná jenom 1 stavbu některé z těchto stavebnic v některém z těchto DF.
http://modelsteam.myfreeforum.org/
http://www.modelboatmayhem.co.uk/forum/index.php
Předem bych měl ale upozornit, že ty DF jsou hodně velké a hledání může trvat hodně dlouho. Konkrétním místo si opravdu nepamatuju.
http://modelsteam.myfreeforum.org/
http://www.modelboatmayhem.co.uk/forum/index.php
Předem bych měl ale upozornit, že ty DF jsou hodně velké a hledání může trvat hodně dlouho. Konkrétním místo si opravdu nepamatuju.
- Pepa Darvaš
Tak jsem včera obdržel polotovary parního oscilačního jednoválce.Tak jak píše plnouparou jsou to všechno jen polotovary (špalky)nařezaných mosazných tyčí .Jedinou vyjímkou je základna stroje ta je odlita také do mosazi a válec, který má po stanách tři kanálky na uchycení horního a spodního víčka.To si myslím, že je výhoda nemusíte to na válci rozměřovat a pak vrtat.Plánek je velice přehledný, to že to je v palcích zase nebude až takový problém, protože téměř všechny míry se pohybují v mezích milimerových dírek.(Příklad:5/64 " 1.98 mm)Navíc si myslím, že pokud použijete naše míry vrtáků, tak to na některých místech určitě nebude vadit.Zatím jsem jen měřil a zapisoval si přepočty na papír od nemenší míry.Jsou tam míry, které se několikrát opakují, takže se nemusí pořád měřit.Profil válců jsem dnes odpoledne zkoušel upnout do tříčelisťového sklíčidla a kupodivu jsem našel střed, takže válec nebudu muset určitě frétovat, zarovnám jej na požadovaných 3/4"což je 19.05 mm.Trošku problém vidím v naklopení stolu při vrtání kanálků, které jsou pod úhlem 30°st ve válci.Taková lahůdka bude asi vrtání a frézování základny.Vyvrtání kanálků, díry pro osu a díry pro šroubek, který drží válec není vůbec žádný těžký úkon,jde o to ,dobře rozměřit narýsovat a dobře vrtat.Prozatím jsem nucen polotovary odložit do regálu, sic jsem poměrně vytížený, rozhodně tam nebude ležet déle než čtrnáct dní a pak slibuji článek s popisem a fotkami z celé stavby.Jen naokraj si dovolím tvrdit, že pokud se někdo rozhodne pro koupi tohoto polotovaru strojku mohu to doporučit, určitě se to nechá zvládnout s obyčejnými nástroji jako je stojanová vrtačka a malý čínský soustruh typu Asist.Je to spíš taková první třída,kde se začínáte vše od začátku, číst, psát, násobit atd.Já jelikož se v poslední době výrobou stroků zabývám to beru jako test na výrobu dalšího složitěšího šoupátkového stroje.Člověk ,který si chce postavit jen takovýto malý kousek nemusí lítat po Feroně a prosit aby uřízli kousek mosazi, to uvítá.ještě upřesním , že jsem zakoupil oscilační jednoválec dvoučinný vrtání 7/16"(11,11 mm)a shodného zdvihu.
- Plnouparou
Doplnili jsme sortiment o plány-výkresy parních strojů Stuart. Většina jich je za necelou pětistovku, což není tak hrozné. Budoucí stavitel si tak může před koupí plán prostudovat a zvážit, zda se do stavby pustí...http://www.plnouparou.cz/stuart-models/plany/
Mám připomínku k popisovaným stavebním nárokům - psal jste jen o obrábění, ale na ukázkovém plánu je něco o pájení stříbrem, což je např. pro mě problém. Chtělo by to zpřesnit a napsat do shopu, kde to je a není potřeba.
Radek
Radek
- Plnouparou
Pájení stříbrem je jedna z možností sestavení klikové hřídele. Druhou možností je sešroubování a zajištění pomocí "Loctite". Nic jiného mě v souvislosti se stavbou samotného stroje nenapadá.
Jinak pájení stříbrem se netřeba obávat, používám Bernzomatic, cena asi 3500,- hořák + jedna náplň, koupeno u Břendy v Praze. Dobrý je k tomu i takový nástavec, plamen je pak uzounký i na pájení trubiček. Není to žádný rozměrný "autogen", pracuju s tím na stole v kanceláři :-)
Používám hořák TS7000 a plyn MapPro. V hořáku je piezozapalovač, takže stiskem se pustí a zároveň zapálí.
http://www.bernzomatic.sk/?l=cz
Určitě je něco i na youtube...
Jinak pájení stříbrem se netřeba obávat, používám Bernzomatic, cena asi 3500,- hořák + jedna náplň, koupeno u Břendy v Praze. Dobrý je k tomu i takový nástavec, plamen je pak uzounký i na pájení trubiček. Není to žádný rozměrný "autogen", pracuju s tím na stole v kanceláři :-)
Používám hořák TS7000 a plyn MapPro. V hořáku je piezozapalovač, takže stiskem se pustí a zároveň zapálí.
http://www.bernzomatic.sk/?l=cz
Určitě je něco i na youtube...
Děkuji za objasnění. Pokud jde jen o klikovku, je to dobré.
Radek
Radek
- Plnouparou
K dotazu Pepy Darvaše: Přestože firma Stuart nenabízí sadu odlitků bez plánu, tak jsem již několika zákazníkům tuto variantu nabízel. Čili ano, je to možné, pokud si někdo u nás koupí plán, tak při dokoupení sady odlitků (stavebnice, celého parního stroje...) mu bude cena plánu odečtena.
Kromě sady odlitků prodáváme i jednotlivé díly, ty obsahuje katalog: http://www.plnouparou.cz/products/katalog/ V tomto případě se jedná ale spíš o univerzální díly, odlitek bloku konkrétního stroje v něm nenajdete - k tomu slouží to, čemu se říká sada odlitků. Berte to tak, že buď koupíte plán a vše ostatní zvládnete vyrobit sami, nebo koupíte kompletní sadu odlitů a materiálu a pak už nemusíte nic shánět. Snažit se komletovat nějaké speciální poloviční sady, kde "Pepa" chce blok a odlitek stervačníku, "Franta" k tomu chce ještě plotovar klikovky apod. by se ve výsledku prodražilo....
Kromě sady odlitků prodáváme i jednotlivé díly, ty obsahuje katalog: http://www.plnouparou.cz/products/katalog/ V tomto případě se jedná ale spíš o univerzální díly, odlitek bloku konkrétního stroje v něm nenajdete - k tomu slouží to, čemu se říká sada odlitků. Berte to tak, že buď koupíte plán a vše ostatní zvládnete vyrobit sami, nebo koupíte kompletní sadu odlitů a materiálu a pak už nemusíte nic shánět. Snažit se komletovat nějaké speciální poloviční sady, kde "Pepa" chce blok a odlitek stervačníku, "Franta" k tomu chce ještě plotovar klikovky apod. by se ve výsledku prodražilo....
- Pepa Darvaš
Pepa Darvaš píše:Mám také jeden dotaz, který se týká plánů na tyto strojky.Až teprve včera jsem se dostal k zpracování obrobků na strojek.Prozatím mám hotový válec, spodní a vrchní víko,excenter a setrvačník.Práce je to velice příjemná, přesto- že nejsem žádný odborník na tyto práce, dá se říci, že to zvládám velice dobře.Dnes se pustím do základny.Včera jsem jen stačil zafrézovat dosedací plochu na bloku.A tady je ten dotaz, který se týká předchozího příspěvku plnouparou k nabídce plánů.Mám jednoválcový oscilační strojekza velice příznivou cenu.Tato sada obsahuje kousky materiálů a odlitek bloku.K celé této sadě je dodáván docela přehledný plánek.Když bych jak píšeš chtěl koupit plán za ty peníze které uvádíš, dá se z toho postavit stroj bez toho abych od Tebe kupoval celou sadu obrobků?Přijde mi to dost zvláštní abych si koupil plán stroje který bych si chtěl později koupit , který bude určitě v celé sadě .Další věcí je, že když si koupím plánek,nebudu mít možnost koupit třeba jen odlitek bloku, který patří do sady a který jen těžko nějakým spůsobem obrobím nebo nechám někde vyrobit.jako příklad dávám obrázek toho jednoválce co jsem koupil.
- Pepa Darvaš
Jj ,šlo mi o to ,že jestli koupím plánek a prostuduji jej, v pozdější době budu chtít koupit sadu obrobků, plán mi bude odečten .To považuji za seriozní jednání.Nákres bloku jsem odstranil na žádost plnouparou.
- Plnouparou
Pepa - dík..
Ještě doplnění předchozí informace: je možné koupit samostatně libovolný odlitek, například základny nebo čehokoliv jiného v případě, že tento díl zničíte při výrobě. Takové případy se však řeší individuálně, včetně ceny. Je jasné, že když má někdo stavebnici za 30tisíc a zničí jeden odlitek, že ten zbytek nevyhodí.
To ale není prodej jednotlivých odlitků, ale jakési zajištění "náhradních dílů" k již prodaným parním strojům, stavebnicím...
Ještě doplnění předchozí informace: je možné koupit samostatně libovolný odlitek, například základny nebo čehokoliv jiného v případě, že tento díl zničíte při výrobě. Takové případy se však řeší individuálně, včetně ceny. Je jasné, že když má někdo stavebnici za 30tisíc a zničí jeden odlitek, že ten zbytek nevyhodí.
To ale není prodej jednotlivých odlitků, ale jakési zajištění "náhradních dílů" k již prodaným parním strojům, stavebnicím...
- Pepa Darvaš
No já zrovna teď zlomil vrták. je to v tom bloku, ale půjde to ven.Zítra zajdu za machrem .Jinak mám skoro všechno jen schází píst, tyč a upravit excenter.Brzy to rozběhnu.
- Pepa Darvaš
- Plnouparou
No paráda 
Doufám, že bude i krátké video..
Doufám, že bude i krátké video..
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-