Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Americký parní strojek na Lánské louži 2010

Pára, parní stroje, parolodě v modelářské praxi.
Odpovědět
ladous
Kontaktovat uživatele:

Re: Americký parní strojek na Lánské louži 2010

Příspěvek od ladous »

Pod článkem o Lánské louži 2010 se rozhořela bohatá debata o parních strojích. Byla by škoda, kdyby tam upadla v zapomnění:
T.Vilcsek 14.09.2010 09:53:19 píše:Titulek: Máša
Moc pěkný článek.
Nejvíce mně zaujala Máša. Není to náhodou na trupu RŽ? Jezdí to na tekutý líh nebo se pletu? A na co je tam to zrcátko, kontrola těsnosti nádoby?
Na tom parníku je spousta vlastnoruční práce a toho si cením nejvíce.
ladous 14.09.2010 10:38:46 píše:Titulek: Re: Máša
Jezdí to na tekutý líh a zrcátko je tam jako kontrola toho, jestli to hoří.
Ivan Hořejší 15.09.2010 20:02:30 píše:Titulek: Máša
Ahoj vsichni!
I nas parnikare mile potesila pritomnost noveho kolegy.
Mne osobne o to vice, ze inspiraci mu byl muj clanek o americke stavebnici parniho strojku v casopisu RCrevue. Jeho bratr mu jej zakoupil a poslal... No a zatimco me zatim jen beha na zkusebnim prkynku v dilne, on uz ho namontoval do modelu. S parnim kotlikem, pokud vim, mu vypomohl Jirka Voracek.
Zajimave je, ze na tlak pouhe pul atmosfery parnicek jezdil velmi svizne. Nakonec mu sice v druhe jizde dosel lih v horaku, ale i tak to byla moc hezka premiera!
Pare zdar, kdo se prida na jare? :o)
Ivan
ladous 15.09.2010 20:29:44 píše:Titulek: Re: Máša
Předháním se s Dadou v tom, kdo z nás bude rychlejší v dokončení funkčního modelu. RomanT se též nedávno přiznal, že strojek z Ameriky má doma.
Do Vyžlovky 2011 vkládám velké naděje ;-).
kartonist 15.09.2010 21:43:14 píše:Tak já se snažím od jara vyrobit (alespoň) jednočinný jednoválec do lokotky, a tady je za míň, než co jsem do toho zatím vrazil. :( Do háje...
Jak jste ten strojek kupovali - přímo? Vidím tam na výběr furt jenom US...
Radek
ladous 15.09.2010 22:01:14 píše:V tomto příspěvku na DF je zmíněna jedna z možných cest:
portal/viewtopic.php?pid=30688#p30688
Ivan Hořejší 15.09.2010 22:58:59 píše:Titulek: stavebnice parniho stroje
[url]http://cgi.ebay.com/Live-Steam-Eng ... efaultDoma in_0&hash=item518cb82066[/url]
na tomhle odkazu je ta stavebnice k mani. Cena kup ted za 149,- americkych dolaru
http://www.cz-ebay.cz/
a na tehle strance lze strojek objednat po jednoduche registraci v ceskem jazyce. Berou si asi deset procent za zprostredkovani, ale jsou skutecne solidni. Penize se prevadi na bankovni ucet - tedy zadna rizikova platba a zbozi prijde z Ameriky primo na vasi adresu.
Tim, ze jsem o strojku psal do RCrevue, uz jsem nepsal na mo-na-ko, ale mozna by nebylo od veci o nem jeste neco malo napsat. Protoze se mi skutecne jevi jako docela dobra prilezitost, jak s funkcni parou zacit.
Ivan
Ivan Hořejší 15.09.2010 23:10:42 píše:Titulek: stavebnice parniho stroje
http://www.youtube.com/watch?v=61hLEpF3BJo
http://www.youtube.com/watch?v=l0FXjRd- ... re=related
na techto dvou adresach se muzete mrknout, jak to zhruba vypada a chodi.
Na prvnim videu jsem natocil i obsah krabicky po rozbaleni a jednotlive soucasti, ktere jiz neni treba opracovavat, ale pouze sesadit a sesroubovat.
Na druhem videu je jeste jakesi vylepseni (z nouze :o) uchyceni kyvavych valcu na cepech. Strojek bezi asi na jednu a pul atmosfery. Pri vetsim tlaku uz litaji provizorni silikonove hadicky :o) Zkusebni kotlik neni taky kdovico. Obycejny lezaty medeny valec asi na 400ml vody a malej kulatej keramickej horak.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

kartonist 16.09.2010 06:49:07 píše:Titulek: kotlík
Ahoj Ivane.
Když už je řeč o úplných začátečnících, nemáš tip na hotový kotlík? V mém případě nejlépe ležatý na (tuhý) líh.
Ne, že bych neuměl hledat nebo byl líný (no dobře, trošku), ale hlavně nemám představu, co s tím dvojválcem bude reálně chodit.
A ještě poprosím o číslo RC revue, kde je ten článek. Na stránkách časopisu jsem v posledních číslech nenašel.
Omlouvám se za spoustu otázek a Ať to pára tlačí!
Ivan Hořejší 16.09.2010 07:13:45 píše:Titulek: parni strojek
http://www.rcrevue.cz/casopis-rc-revue/ ... slo=9/2009
RCrevue c.9 r.2009
Co se tyka kotliku, tak jedna z moznosti je pohledat na ebayi, myslim, ze tem stejna firma nabizi jak komponenty, tak i hotovy kotel. Akorat mam pocit, ze je urcen spis pro stacionarni vyuziti nez do modelu lodi. Pokud bys ho chtel vyrobit od nekoho, tak se zkus obratit bud na Jirku Voracka nebo Pepu Darvase. Pokud vim, tak Pepa nekde tady v nejake diskusi nabizel kotlik z nerezu cca za 3000,- vyhoda je, ze z nerezu bude naveky, nevyhoda horsi tepelna vodivost oproti medi. Kazdopadne v tom mym remorkeru P21 nerezovej od Pepy je a funguje dobre. Jsou to takovy dva horizontalni bubinky propojeny asi osmi trubkami ve kterych cirkuluje voda. Obsah asi 400ml, tlak 1,5-2 bary pohani dvouvalec 2x10mm. Fotka toho kotle je tu na mo-na-ku v clanku o mym remorkeru. Dalsi planky a schemata parnich kotlu jsou tu taky nekde.
T.Vilcsek 16.09.2010 09:26:16 píše:Titulek: Máša
Nenašly by se fotky vnitřku kotle?
Ivan Hořejší 16.09.2010 10:03:30 píše:Titulek: kotlik z remorkeru
portal/view.php?cisloclanku=2007090003
tady na tom odkaze je cely clanek, jak jsem zacal stavet remorker tzv. Prazsky Pecko neboli P21 neboli RŽ1 neboli Austria ci tez Víla. Trup od Pepy Darvase, jinak staveno jako polomaketa podle dobovych fotografii a vlastniho navrhu. Parnicek uz ma nyni noveho majitele, se kterym byl smenen za repliku historickeho kola Pedersen. A kamarad je z nej uplne nadseny :o)
kartonist 16.09.2010 12:12:37 píše:Titulek: Mazání
Ještě jsem si Ivane všimnul, že to máš bez maznice, tak se chci zeptat, čím a jak často mazat.
(Jinak výroba kondenzační maznice by snad neměla být až takovým problémem.)
Ivan Hořejší 16.09.2010 13:49:29 píše:Titulek: maznice
Ahoj,
maznice tam samozrejme je. Od 1,5 baru, kdy para dosahuje vyssi teploty nez 100 stupnu celsia je temer nezbytnosti. Sam je delam tim nejjednodussim zpusobem. Svisla trubicka, dole zaslepena, nahore pripajena maticka a do ni sroub s tesnenim. Skrz ni vede opet na obou stranach pripajena trubicka, ktera vede paru od kotle ke stroji a uvnitr je navrtana mala dirka cca 0,2mm. Do ni pouzivam olej do prevodovek. Po jizde pak odsroubuju sroubek a injekcni strikackou ze dna odsaji kondenzat a opet doplnim olejem.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Já bych jen dodal k otázce T.Vinšálka.Ota Křen má trup Máši ode mně.Je to Péčko -Silesia.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Před několika týdny mi ten americký strojek také dorazil, tak mohu napsat současné náklady:
  • Strojek i s dopravou vyšel na 202 USD.
  • Jelikož jsem si ho objednal přes http://www.cz-ebay.cz, kde si za zprostředkování nákupu připočtou 6 %, zaplatil jsem dopředu 4550 Kč.
  • Po několika týdnech dorazila obálka z celní pošty v Praze s tím, že je třeba doplatit 842 Kč jako clo.
  • Dalších 96 Kč chtěla pošta za vyřízení celního řízení, k čemuž jsem musel e-mailem doložit všelijaké doklady o platbě a popisu zboží.
Celkem mně stavebnice vyšla na 5488 Kč.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

No taky podražili.Možná by někdo mohl zkusit tenhle , prodává jej Století páry na eshopu.Je sice bez reversu a je o něco levnější(4905,-)Obrázek
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Dorazil mi dotaz na označení toho strojku z USA:
Twin Cylinder Marine Steam Engine Fully Machined Kit 8M
http://www.ebay.com/itm/Twin-Cylinder-M ... 0436266815
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Parní stroje a parníky“