Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Identifikace plechového člunu.

Všechno co se týká rychlých závodních člunů všech kategorií.
Odpovědět
Jarda17

Re: Identifikace plechového člunu.

Příspěvek od Jarda17 »

Zdravím vás pánové, mám na vás dotaz.
Zakoupil jsem plechovou loď, která mne moc zaujala a snažím se dohledat výrobce. Předpokládám, že je to tovární výroba.
Je tu ve skupině dost pamětníků, kteří by něco mohli vědět. Já jsem už hledal hodně a vůbec nic jsem nenašel.
Sám bych to datoval někdy do 50.let podle tvaru lodi. Ale je to poměrně silný plech a proto bych netipoval výrobu o moc později. V 70 letech už bylo vše z tenkého plechu. Loď je cca 50cm dlouhá. Upřímně si ani nejsem jistý pohonem. Je tam trubička pro hřídel lodního šroubu. Na elektromotor se mi to v těchto letech nezdá... pro parní stroj mi moc nesedí poměrně moderni tvar lodi a když si představím před hřídelí parní stroj, tak ani výsledné těžiště. Ještě by mohla být varianta nějakého spalovacího motoru, ale to by asi byla loď umaštěná a nějak by se to spíš poznalo. Poslední variantou je mechanické péro, tudíž na klíček... ale na to už mi ta loď přijde poměrně velká... Netušíte někdo?

Někteří říkají, že to mohla být tzv. puf puf lodička, ale to by muselo mít dvě trubičky na vývod, je to na tento pohon dlemne moc velká lodička a v neposlední řadě je zkrátka vidět, že tam byl klasický lodní šroub.

Čím víc nad tím uvažuji, tím víc se kloním k tomu, že to bude asi nějaká zahraniční výroba... tipnul bych nějakou východní Evropu.... podle toho zpracování a podle toho, že jsem o ní nic nenašel..
Jarda17

Příspěvek od Jarda17 »

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Ještě fotografie...
Naposledy upravil(a) Jarda17 dne pát čer 25, 2021 12:27, celkem upraveno 1 x.
Steve7

Příspěvek od Steve7 »

Tipuji to na samo-domo (pokud to opravdu není zahraniční).
Určitě na spalovák.
To že to po létech není mastné moc neznamená. Možná to nebylo dokončeno a tedy nebyl osazen ani motor.
Očistit, vytmelit a srovnat a zaformovat ;-)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Rychlíci“