Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Google SketchUp a CZ návod

Programy pro tvorbu modelářských výkresů a další grafické zpracování.
jaroj

Re: Google SketchUp a CZ návod

Příspěvek od jaroj »

Ahoj lidi,
koukám do komentářů k článku "Užitečný software pro modeláře" a tenhle me opravdu zaujal:

[spoiler]Autor: neregistrovaný - RiMr (richardmrazek@seznam.cz)
Titulek: Ještě možná
Google SketchUp... Základní ale rychlé 3D zdarma...
Používám ho, neříkám že to nejde bez toho, ale když už jsme u toho softu........
[/spoiler]

Jsem grafické tele, ale věta "Skvělé české modelářské tutoriály..." mě nedala a opravdu, to je poklad.
na adrese http://www.mikac.cz/stahuj.htm
je učebnice v PDF stylem klikni tady, a tady ... (ne kuchařka: do omáčky přidáme XY a pokračujeme obvyklým způsobem)
Během cca 30 min i s instalací mám první přepážku:
Obrázek
Jiste, k modelu je to daleko, však jsem zatím zvládl jen dvě lekce, ale zítra pokračuji, tohle mě nadchlo.

Mimochodem koukněte i na to co např dělá on:
Obrázek

Viz: http://www.mikac.cz/modely.htm

Dik RiMr za link!
Zachovejte paniku :-)
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Drobný problém vidím v (placeném) exportu do obecně používaných formátů, např. dxf. Buďto si za nemalý peníz koupíte originál anebo to budete provádět nelegálně. Chci tím jen naznačit, že zde asi nebude nijak podstatný rozdíl od používání např. Autodesk Inventoru, který se zde před časem probíral.

Radek
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

No nechci prudit, ale k čemu kxakru budu potřebovat to co vytvořím převádět do např. DXF ??????
Další věc ... srovnávat tenhle soft a např ten inventor je poněkud zcestné.... tohle je gratis a uživatelsky přívětivé což se o inventoru říct zrovna nedá, instalace u tohohle zabere cca 40mb narozdíl od min1 GB u jiných ..... google sketchup poběží i na slabších mašinách, není nutné 1 GB Ram a dvoujádrový procesor ....... prostě pro běžného uživatele je Google Sketchup jako dělaný, jediná nevýhoda je v angličtině, ale díky tutorialu to zas až tak moc nevadí ....
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
msob

Příspěvek od msob »

Ten chybějící export do *.DXF je třeba z mého hlediska hodně diskvalifikující :(

Jinak by SketchUp neměl chybu

Využiješ to třeba pro vyřezání namalovaných dílů na laseru či frézce - pochopitelně CNC :D
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
Morpheus141

ehmm ... a kolik modelářů má možnost si něco nechat vyřezat na CNC ?????? Uznávám, že nemožnost exportu do DXF může být pro "pár" modelářů diskvalifikující, ale jsem přesvědčen, že pro naprostou většinu modelářů je tento soft perfektní ...... rýsovat se v něm naučí opravdu každý (zvládl jsem to dokonce i já) a kladení důrazu na nemožnosti exportu do DXF může jen odradit modeláře kteří o rýsování nic nevědí a přesto by se to chtěly naučit. Zhrnul bych to asi takhle " Až na nemožnost exportu do DXF který využije jen pár modelářů je tento program pro běžného uživatele vyhovující díky svému intuitivnímu ovládání, systémavým nárokům a v neposlední řadě i díky ceně JE TOTIŽ ZADARMO"
msob

Příspěvek od msob »

Možná by bylo překvapení, kolik modelářů má přístup k CNC technice - a když už, tak vždycky jde poslat výkres mailem a poštou obdržet vyřezané díly :)

jinak souhlasím - je to dobrý soft - bohužel bez toho dost důležitého exportu
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
jaroj

Příspěvek od jaroj »

Ještě jsem to nehledal, ale jistě bude něco, co převede skechup soubory do DXF a bude to též zdarma.
Pokud to není teď, tak je to dle mého jen otázka času.
Zachovejte paniku :-)
Morpheus141

Takže plugin je na světě ..... kdo má zájem tak SZ ... nebo tak nějak ...
:)
Morpheus141

Doplňuji .... Plugin na převod SKP do DXF
Admirál

Příspěvek od Admirál »

A kde se dá sehnat ten plugin?
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
Morpheus141

Dobře tak polopatisticky, kdybych měl link tak jej sem dám. Plugin jsem sehnal na jednom **rezfóru. Takže kdo o něj máte zájem, dejte mi E-mail nebo napište E-mail do SZ. Popřípadě mě kontaktujte na ICQ: 230596654 nebo skype: Vaclav.K1
to

Příspěvek od to »

Odkaz na stažení pluginu (je to freeware), postup instalace tamtéž.

http://www.guitar-list.com/download-sof ... dxf-or-stl
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.

Tomáš
Morpheus141

mno asi takhle, tento link jsem sem nedal ze dvou důvodů, za prvé nejdříve se mi na něj nepodařilo připojit, stále mi to vyhazovalo stránka je nedostupná a za druhé potom my to začal blokovat firewall s hláškou že stránka obsahuje malware a spyware.......... takže je na každém z vás jestli si to stáhnete odtamtud ... pokud se vám to podaří a nebo vám to pošlu .....
petrricek

Příspěvek od petrricek »

Možno stáhnout ode mne - je to čisté:
http://www.quickshare.cz/stahnout-soubo ... stl-rb_0MB
Petr
Morpheus141

To je zajímavé jak najednou všichni vědí že ten plugin existuje a odkud jej stáhnout ...... ještě před chvilkou bylo ticho po pěšině ........... :D
Ivo Mikač

Příspěvek od Ivo Mikač »

Děkuji za navedení na tento plugin, ale musím vás trochu zklamat. Funguje to, ale není to náhrada za export, který je v placené verzi SketchUp. Model k exportu nsmí být seskupen do group nebo komponent, exportované plochy jsou rozděleny do elemetárních trojúhelníků a výstup je vždy v palcích. Nejvíc vadí ty trojúhelníky, musí se to upravit v nějakém CADu. Přesto jsem to zařadil ke stažení z mých stránek.
KEDEDOREF

Příspěvek od KEDEDOREF »

Morpheus141 píše:To je zajímavé jak najednou všichni vědí že ten plugin existuje a odkud jej stáhnout ...... ještě před chvilkou bylo ticho po pěšině ........... :D
Nemáš dělat drahoty s něčím co je jinde volně. Asi jsi chtel být zajímavý.
Morpheus141

:D Sákryš, to mě nenapadlo, díky za vysvětlení. ;)
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

každý dobrý skutek je třeba po zásluze pohanit a potrestat......;) dyť jsme v Čechách néééé
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

No a když jsme ti češi!!!Dostal jsem od Morpheuse ten plugin na převod do DXf,zkusil to a nepřejte si vidět tu síť ,která mi vylezla v cadu po převodu.Uplně se rozsypaly boční linky.nevím jestli jsem opravdu takový poleno ,ale mě to opravdu nefunguje.Nejde mi ani to co píše autor,to je potáhnout trup,nebo natáhnout kýlovou lištu.Autor píše ,že lišta sama přiskočí k přepážce ,no mě ne.Ale pořád to zkouším protože to je jedniný prográmek ,kde se dá aspoň něco dělat zadarmo.Učit se až po zakoupení nějakýho suprovýho programu se mi nechce.
Ivo Mikač

Příspěvek od Ivo Mikač »

To Pepa Darvaš
možná moc tlačíš na pilu. Určitě vše funguje tak, jak popisuji. Když jsem to psal, tak jsem na jedné obrazovce kreslil a na druhé jsem hned popisoval, co se dělo. Možná by chtělo prvně nacvičit jednoduché tvary a zkoušet, jak se to chová. Byl jsem kdysi ve stejné situaci jako ty.
LADA.MMP

Příspěvek od LADA.MMP »

Tak jsem si také stáhl tento program,zjistil jsem že je to verze 7.Vytiskl jsem si k tomu český návod a zkouším to krok po kroku zatím úspěšně.Jsou tam drobné odlišnosti v možnostech nastavení,ale jináč bez problémů.Myslím si že nelze během několika dnů dělat zázraky.To samé jsem před časem řešil,když jsem se učil v CORELU ,abych mohl vyřezávat na plotru samolepky.LADA.MMP .PS jináč zdrávím PEPU.
Morpheus141

Po důkladném testování jsem zjistil, že ten plugin se chová různě i v jednotlivých verzích programu, i když je důležité to, že záleží na kvalitě nakresleného, testoval jsem jej na verzích 5,5 a 6 a v každé té verzi při exportu z toho vylezlo něco jiného. Pane Mikač, děkuji za učebnici, velice mi pomohla a já se konečně mohl ponořit do tajemství 3D rýsování na PC ........ určitě na Vás budu mít spoustu otázek ...... takže se dopředu omlouvám za to jak budu otravný... :)
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Já jen ukazuju jak jsem blbej a nehaním program Ivo,jsem rád že ho tady mám.Mám teď víc času ,tak to do sebe hustím jak se dá.Třeba do třech dáno.Nadávám si proč jsem se ve škole víc neučil ,ale za našich časů byly i ty kalkulačky pro nás ve škole zakázaný.Občas ke mě přijede kámoš něco vysvětlit na fréze a ukáže mi pár fíglů a než odjede už to nevím .Proto jsem myslel ,že když by mi někdo vypálil na Cd krok po kroku jak namalovat 3D trup , nemusel bych s tím nikoho otravovat.
čau Láďo
Morpheus141

Pepo, nejseš blbej, žádnej učenej z nebe nespadl. Já se s tím taky peru pomalu, krok za krokem ale jde to .... chce to trpělivost a zkoušet to znova a znova dokud se to nepodaří ......
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „CAD a grafika“