Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Plachetnica Babeta

Vše co se týká funkčních historických a sportovních plachetnic.
Odpovědět
tami

Re: Plachetnica Babeta

Příspěvek od tami »

pustil som sa do stavby plachetnice babetta. podla mojho nazoru pekna lod , ale trosku mi na nej nesedi kyl. hladal som na mnohych forach , ale nikde som sa zatial nedopatral , ako sa da vypocitat dlzka kylu a hmotnost zavazia vzhladom na velkost trupu a dlzky stazna. dakujem Vam za rady a podnety
Dědek

Příspěvek od Dědek »

tami píše:pustil som sa do stavby plachetnice babetta. podla mojho nazoru pekna lod , ale trosku mi na nej nesedi kyl. hladal som na mnohych forach , ale nikde som sa zatial nedopatral , ako sa da vypocitat dlzka kylu a hmotnost zavazia vzhladom na velkost trupu a dlzky stazna. dakujem Vam za rady a podnety
Pokud vím , tak délka kýlu se odvíjí od kategorie do které plachetnice patří. Pro kategorie maket je to 150-200 % původního ponoru dle plánu a u speciálů je dána maximální délka (ponor) pravidly pro jednotlivé typy. Já ty míry neznám, stavím a jezdím pouze NSS-makety. Ale je určitě plno vebových stránek na kterých jsou míry dostupné i plány.
Váha závaží(balastu) dle zkušeností a rad zkušených by pro makety měla být 60% celkové váhy modelu. Tj.: při váze kompletního modelu bez zátěžě 4 kg, tak závaží (balast) 6 kg. Proto je nutné u plachetnic postavit model co nejlehčí, aby předpokládanou zátěž potom uvezl. Jiný poměr rozdělení hmotností, myslím pod 60% se negativně projeví na jízdních vlastnostech.
P.S.: o jaký typ plachetnice se jedná?
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
tami

Příspěvek od tami »

Jedna sa o plachetnicu Babetta :https://www.mo-na-ko.cz/images/LodPlachetniceBabetta-2.jpg , https://www.mo-na-ko.cz/images/LodPlach ... etta-3.jpg ... ked sa dostanem k mojmu pocitacu, tak poslem foto zamyslanej modifikacie kylu a zavazia .
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

Zdravim,

asi tak pred rokem tu k tomuto modelu probihala diskuse, na monaku je nekde v archivech serie clanku ke stavbe.
Kyl, jeho delka a tvar, velikost a tvar balastu nezaviseji ani tak na velikosti trupu a vysce stezne, jako spis na vytlaku, tvaru trupu v pricnem rezu a teziste plochy plachet. Obecne nedoporucuji menit overene konstrukce, dokud zmeny neoverite vypoctem.

Napsal jsem o vypoctu modelu plachetnice pred casem nekolik radku a nakreslil nejaky ten obrazek. Je to jednak v knize "RC-Segelmodelle, ABC für Scale-Modellsegler", kterou lze objednat u nakladatelstvi vth (www.vth.de). Dale je mozne clanek k vypoctum najit na www.minisail-ev.de (uvodni stranka "Aktuelles", asi tak 12. prispevek shora).

Vypocet neni slozity, po matematicke strance by jej dokazal provest i skolak. Jedina obtiznost spociva v tom, ze neexistuje pevny pocatecni bod - musite nektere hodnoty zvolit, abyste vypoctem zjistil jine. Toto nekolikrat opakujete a postupne se priblizujete k idealnimu stavu. Rika se tomu tusim aproximace.

Pokud by neco nebylo jasne, ptejte se. Budou-li na to moje znalosti stacit, rad odpovim.

Zdravim
Borek Dvorak
vs

Příspěvek od vs »

Zkusím přispět trochou vzpomnek i já - Babetu jsem kdysi dělal podle originálního plánu Modelář. Pokud mě má chorá hlava neklame, tak hmotnost olověné zátěže byla okolo 4kg, kýlová plotev byla celkem z 3x5mm překližky. Loď to nebyla špatná, pouze při silnějším větru byl handikapem její trup, neboť při větších náklonech neměl trup dostatečný výtlak a nořila se značná část paluby.
Ale v tehdejších dobách s pevným nastavením plachet a špagomatikem na ovládání kormidla .... fantasie. Apropó, ještě jedna připomínka - při silnějším větru a s výše uvedeným jednokanálovým ovládáním kormidla Babeta nechtěla moc zatáčet.
vs
vs

Příspěvek od vs »

Tak jsem prošel znovu plán a mea culpa - hmotnost olověné zátěže je jen cca 2,5-2,8 kg. Těch cca 4-4,5 kg byla pravděpodobně celková hmotnost lodi ......
Dědek

Příspěvek od Dědek »

vs píše:Tak jsem prošel znovu plán a mea culpa - hmotnost olověné zátěže je jen cca 2,5-2,8 kg. Těch cca 4-4,5 kg byla pravděpodobně celková hmotnost lodi ......
Lelikož jsem laik nebudu zde rozebírat výpočty. velikost zátěže řečím tak, že hotový trup bez zátěže s kýlem položím do vody(zatím se vždy vešel do vany), dám do něj vše co potřebuje (baterie, naviják, serva, radio atd.), dovážím čímkolli do předpokládaného ponoru, potom vše vyjmu zvážím (mino vybavení) a podle toho do sádrové formy odliji závaží.
Dědek

Příspěvek od Dědek »

vs píše:Zkusím přispět trochou vzpomnek i já - Babetu jsem kdysi dělal podle originálního plánu Modelář. Pokud mě má chorá hlava neklame, tak hmotnost olověné zátěže byla okolo 4kg, kýlová plotev byla celkem z 3x5mm překližky. Loď to nebyla špatná, pouze při silnějším větru byl handikapem její trup, neboť při větších náklonech neměl trup dostatečný výtlak a nořila se značná část paluby.
Ale v tehdejších dobách s pevným nastavením plachet a špagomatikem na ovládání kormidla .... fantasie. Apropó, ještě jedna připomínka - při silnějším větru a s výše uvedeným jednokanálovým ovládáním kormidla Babeta nechtěla moc zatáčet.
vs
Tady zatáčení nebylo pravděpodobně ovlivněno jenom jednokanálem, ale i špatným rozložením těžiště plachet oproti ponořené části. Čili umístěním stěžně na palubě.
tami

Příspěvek od tami »

Stazen sa da posuvat o cca 7cm. Nema na zatacanie vplyv aj pozdlzna sirka kylu ? na Babete je kyl siroky nejakych 10-12 cm.
vs

Příspěvek od vs »

Vyvážení na silný vítr bylo správné, protože kupodivu držela směr i v silném náklonu, ale jaxi nebyla reakce na kormidlo .....

Podélná šířka kýlu může mít určitý vliv na zatáčení, nicméně nejdůležitější je moment, který vytvoří síla na kormidelní ploutvi a její vzdálenost od těžiště laterálu ...

vs
Dědek

Příspěvek od Dědek »

vs píše:Vyvážení na silný vítr bylo správné, protože kupodivu držela směr i v silném náklonu, ale jaxi nebyla reakce na kormidlo .....

Podélná šířka kýlu může mít určitý vliv na zatáčení, nicméně nejdůležitější je moment, který vytvoří síla na kormidelní ploutvi a její vzdálenost od těžiště laterálu ...

vs
Dík za bližší vysvětlení problému. Toto je zppůsobeno malou plochou kormidla. Bude třeba změnit velikost. Změnil bych šířku i délku o 50%. Lepší obraty jsou už v technice jízdy, a to tím že před obratem vylít plachty(povolit) provést obrat a plachty přitáhnout. Při silném větru a náklonu je reakce na kormidlo snížena .
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „RC historické a sportovní plachetnice“