Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

NSS trup

Vše co se týká funkčních historických a sportovních plachetnic.
Odpovědět
Severan

Re: NSS trup

Příspěvek od Severan »

Zdá se mě to nebo přátelé z německa trup po čarou ponoru neupravují - stavi ho maketově podle výkresu? Ty plachetnice se musí asi hůře ovládat?

www.igminisail.de

Severan
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Zdá se mě to nebo přátelé z německa trup po čarou ponoru neupravují - stavi ho maketově podle výkresu? Ty plachetnice se musí asi hůře ovládat?

www.igminisail.de

Severan
Nevím co je myšleno "trup pod čarou ponoru neupravují" a ohledně stavby, podle toho co jsem viděl v Duchcově - tak spíše upravují.
Severan

Příspěvek od Severan »

Právě co jsem viděl fotky, tak jich spousta na první pohled působila bez úprav, tak mě to zarazilo. V tom Duchcově jsem nebyl, což mě mrzí.
Borek Dvorak

Příspěvek od Borek Dvorak »

www.igminisail.de

Severan
Zdani v drtive vetsine pripadu klame. Pouzivaji se v podstate dva druhy uprav:

1)Protazeni lateralu smerem dolu - pouziva se vetsinou u klasickych jachet. Kdyz se to provede citlive, neni ani 20%-ni protazeni prilis napadne. Zkuste si naskenovat bokorys lode, protahnout ve svisle ose tak asi o 15%, zkopirovat, a vlozit vedle puvodniho bokorysu.
2)Pridavny kyl s bombou. Lode se svislym prednim vazem a vicemene vodorovnou linii kylu dle metody 1) upravovat nelze. Jednak by to vypadalo priserne, a dale by takovy model spatne prochazel vetrem. Na vystavach jsou pridavne kyly zdemontovany, aby modely vypadaly verohodneji. Pokud jste videl nejake fotky napr. z veletrhu, muze snadno vzniknout dojem, ze trupy upravene nejsou.

Existuje jeste treti moznost: Podobne jako u 1) se da trup protahnout i pricne, tedy rozsirit. Toto je ucinnejsi nez zvetsovani ponoru, protoze se tim posouva metacentrum nahoru. To znamena, ze se nejenom zvetsuje stabilizujici vliv zavazi pod kylem (stejna sila, avsak vetsi paka), ale soucasne se zmensuje rameno klopneho momentu od sily vetru v plachtach. Rozsireni se da samozrejme jak s protazenim kylu tak i s pridavnym kylem kombinovat. Potrebne korektury jsou pak mensi, a tim i mene napadne.
Rozsirovani trupu "od oka" je ale pomerne riskantni zalezitost, protoze se tim mohou nauticke vlastnosti trupu dost podstatne zmenit. Pokud modelar nema dostatek zkusenosti a neni schopen vypocist ci alespon spravne odhadnout dusledky takovychto zmen, nemel by se radeji touto cestou poustet.

Zdravim
Borek Dvorak
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „RC historické a sportovní plachetnice“