Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Sťažeň a ráhno na plachetnicu
Re: Sťažeň a ráhno na plachetnicu
Robím sťažeň a rahno zo smrekových líšt. Chcel som sa opýtať či mi vie niekto poradiť ako z lišty vybrúsiť gulatinu . Či nemáte nejaký osvedčený postup poprípade naky zlepšovák.
Ďakujem
Ďakujem
Pokud tim nic nevede tak se da koupit rovnou kulatina. V obi jsem kupoval kulatin par na ruzne vyztuhy. Maji ruzne prumery az do 20mm tusim. Pokud ses jen spletl v oznaceni a je to trubka tak s tim ti neporadim.
Nie je to klasicka smrekova lišta . U nas v modelarskom obchode nič vhodne nemali. No ale asi sa poohliadnem po tej gulatine asi to bude vhodnejsie a hlavne casovo a pracne menej narocne
V obi to maji urcite. Jinak v domacich potrebach a obchodech se drevem to maji. U nas to taky v modelarske prodejne nemaji.
Já osobně jsem to nezkoušel, ale dobře tři roky zpátky tady Borek Dvořák radil, jak klasickou násadu na koště s pomocí ručního hoblíku upravuje ku obrazu svému. Jelikož většina prodávaných kulatin použitelných průměrů končí na délce jednoho metru a to může být dost často málo, tak proto ta násada.
Jinak určitě by stačilo vzít i Al trubku a tu po obvodu oblepit dýhou ;-).
Jinak určitě by stačilo vzít i Al trubku a tu po obvodu oblepit dýhou ;-).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Mam stažeň 1200 mm takže s tou dĺžkov bude asi problem . Ručka od metli ( nasada na košte ) znie to ako dobry napad je to uz gulatina tak by to malo ist lahsie len odoberat postupne material . Ale nevidi sa mi ta pevnosť. Na tu dĺžku by to chcelo asi niečo pevnejšie. Začínam rozmýšlať nad AL trubkov aspom čo sa týka sťažňa.
portal/viewtopic.php?id=51
Když si člověk odmyslí ty slovní výpady, jakých jsem se tam dopouštěl, tak to snad nějaký informační přínos mít bude.
portal/viewtopic.php?id=1551
A zde je nedávný pohled na zhotovení stěžně ;-).
Když si člověk odmyslí ty slovní výpady, jakých jsem se tam dopouštěl, tak to snad nějaký informační přínos mít bude.
portal/viewtopic.php?id=1551
A zde je nedávný pohled na zhotovení stěžně ;-).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Zohnať modelovy rozmer hotovej guľatiny priamo v obchode nie je problém. V modelárskych obchodoch ale niečo podobné asi nenájdeš. Chce to skôr predajňu zameranú na stolárstvo alebo také to klasické domáce kutilstvo. Tam majú kadejakých líšt a guľatiniek rôznych priemeriov a dĺžok hafo. Myslím, že by si pochodil aj v nejakon väčsom obchoďáku, terbárs v Kauflande. Nevýhodou takýchto hotových drevených guľatiniek je to, že často nie sú vyrodené po vláknach. Musíš si dať záležať na tom, aby si nevybral takú, ktorej vlákna vybiehajú von. Taká sa i pri minimálnej námahe môže prelomiť. To samé platí aj o rúčkach z metly. Ani pri nich výrobca nerešpektuje priebeh vlákien. Aj preto sa časom mnohé výrazne povykrúcajú.
A čo napríklad tyčky na záclonky? Rôzny materiál, dĺžky, priemer ... Myslím, že až na cenu takej tyčky by to nemusela byť úplne neschodná cesta.
Konkrétne k tvojej pôvodnej otázke toľko. Ak už robiť guľatinku z hranola, tak určite z lamelovaného. Pracné, no určite nie neschodné. Pevnosť takétoto sťažňa by bola veľmi slušná. No robiť to len tak na kolene a bez sústruhu ... asi by to na tú dĺžku vôbec nevyzeralo pekne. Ľuboš.
A čo napríklad tyčky na záclonky? Rôzny materiál, dĺžky, priemer ... Myslím, že až na cenu takej tyčky by to nemusela byť úplne neschodná cesta.
Konkrétne k tvojej pôvodnej otázke toľko. Ak už robiť guľatinku z hranola, tak určite z lamelovaného. Pracné, no určite nie neschodné. Pevnosť takétoto sťažňa by bola veľmi slušná. No robiť to len tak na kolene a bez sústruhu ... asi by to na tú dĺžku vôbec nevyzeralo pekne. Ľuboš.
O pevnost dřevěného stěžně nemusíš mýt strach. Používám pouze dřevěné stěžně. Na příklad Phantom je pořádný kus plachetnice a stožáry jsou z násad.(Podívej se na www. minisail.cz galerie Velké Dářko) Můžeš použít i uhlíkovou lyžařskou tyčku , ale o ceně raději pomlčím.
Ešte otazočka
Ak nemam na plane zakreslený Crosstree , je nake pravidlo aký má byt velký a ako bysoko na stažni sa ma umiestniť ?
Ak nemam na plane zakreslený Crosstree , je nake pravidlo aký má byt velký a ako bysoko na stažni sa ma umiestniť ?
Ahojte
Tak som uspešne zohnal materiál na sťažeň a ráhna
Snažím sa to pomali dávať do kopy. Ráhno na kosatku už je hotové

Teraz pracujem na ráhne hlavnej plachty a tu som vás chcel poprosit o radu.
Ako mám spracovat spojenie ráhna so sťažňom a prevedenie Kikingu (ak je u tohoto modelu nutné).
(Ráhno : smreková gulatina priemer 8mm , Sťažeň : smreková gulatina priemer 13 mm )
Dá sa na internete nájsť návod ( njalepšie s fotodokumentáciou ) ?
Ďakujem
Tak som uspešne zohnal materiál na sťažeň a ráhna
Snažím sa to pomali dávať do kopy. Ráhno na kosatku už je hotové

Teraz pracujem na ráhne hlavnej plachty a tu som vás chcel poprosit o radu.
Ako mám spracovat spojenie ráhna so sťažňom a prevedenie Kikingu (ak je u tohoto modelu nutné).
(Ráhno : smreková gulatina priemer 8mm , Sťažeň : smreková gulatina priemer 13 mm )
Dá sa na internete nájsť návod ( njalepšie s fotodokumentáciou ) ?
Ďakujem
Nejjednodušší kiking uděláš z napínáku a provázku.Napínák navlékneš na šroubovací očko a přišroubuješ asi 5 cm po ráhno.(záleží kolik tam máš místa). Na spodek ráhna asi 15cm od stěžně přišroubuješ druhé očko. Napínák a očko spojíš provázkem do přibližné polohy. Nyní můžeš pomocí napínáku upravovat polohu ráhna. Napínák je dobré zajistit matičkou. Jak bude ten stěžeň dlouhý? 13mm se mi zdá docela málo. Ráhno se stěžněm lze spojit mnoha způsoby: jednoduchá ja vidlička na ráhnu, na straně stěžně pok provázek s korálkama.. Jde li o nějaký rekreační model , můžeš použít 2 očka: jedno je ve stěžni a druhé na čele ráha. Potom jedno očko trochu otevřeš, navlékneš do druhého , stiskneš a je hotovo!
Ahoj
No čo sa týka priemeru sťažňa gulatinu mam 15 mm ... ale na plane je 12tka ( na dĺžku 1200 mm ) .... tiež mi to prišlo tenké na tú dĺžku. Asi ju necham u paty sťažňa 15mm a postupne zužim na 8-10mm .
Čo sa týka uchytenia toho ráhna ... rád by som vyskúšal nake "profesionálnejšie" uchytenie ... je to moj prvy moel a bude sa s nim jazdiť len tak rekreačne ale chcel by som sa postupne prepracovat k stavbe maketových plachetníc tak prečo sa nenaučiť už teraz ako to robyť správne. Preto aj zhánam nake návody poprípade aj detajlne foto ako to má vyzerať a aký materiál použiť . Ešte sa chcem spýtať ... tie napínáky si robýte sami alebo sa to dá zohnať už hotové ... taktiež by som uvítal radu, kde zohnat kladky a iné príslušenstvo čo sa tíka modelov plachetníc. Na Slovensku som zatial nenašiel obchod zameraný viac na modely lodí.
Dakujem
No čo sa týka priemeru sťažňa gulatinu mam 15 mm ... ale na plane je 12tka ( na dĺžku 1200 mm ) .... tiež mi to prišlo tenké na tú dĺžku. Asi ju necham u paty sťažňa 15mm a postupne zužim na 8-10mm .
Čo sa týka uchytenia toho ráhna ... rád by som vyskúšal nake "profesionálnejšie" uchytenie ... je to moj prvy moel a bude sa s nim jazdiť len tak rekreačne ale chcel by som sa postupne prepracovat k stavbe maketových plachetníc tak prečo sa nenaučiť už teraz ako to robyť správne. Preto aj zhánam nake návody poprípade aj detajlne foto ako to má vyzerať a aký materiál použiť . Ešte sa chcem spýtať ... tie napínáky si robýte sami alebo sa to dá zohnať už hotové ... taktiež by som uvítal radu, kde zohnat kladky a iné príslušenstvo čo sa tíka modelov plachetníc. Na Slovensku som zatial nenašiel obchod zameraný viac na modely lodí.
Dakujem
Ahoj , napínáky se dají koupit v mod. prodejnách , 2.5 a 3 mm. Dobrý , ale dražší je Polský RB model.com. Za poštovné 5 euro to pošle kamkoliv .
Máme to vyzkoušeno. Je však potřeba to nějakým způsobem předem zaplatit . Ten stěžeň je opravdu dřevěný? Při délce 1220mm je 12 mm. dost málo !!
Máme to vyzkoušeno. Je však potřeba to nějakým způsobem předem zaplatit . Ten stěžeň je opravdu dřevěný? Při délce 1220mm je 12 mm. dost málo !!
Předpokládám, že DF MoNaKo už máš prolezlé (hlavně ty sekce o plachetnicích), takže jen pro úplnost uvedu, že na webu minisail.cz byla popsána stavba několika plachetnic a odborníci na tuto problematiku se tam vyskytují v hojnější míře. Též je tam k tomu DF.merlon píše:Preto aj zhánam nake návody poprípade aj detajlne foto ako to má vyzerať a aký materiál použiť.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek