Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Literatura o plachetnicích - kdo co má + hodnocení

Všechno co se týká modelů historických plachetnic v obecné rovině.
kopi

Re: Literatura o plachetnicích - kdo co má + hodnocení

Příspěvek od kopi »

Už je tady:
[url]http://www.mo-na-ko.cz/php/portal/viewtopic.php?id=1726[/url]
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

nejsem nijaky velký odborník, ale o modely plachetnic se zajímám (od svých 12 let a poslední asi 2roky vcelku usilovně, myslím). To co jsem prozatím stačil pochytit (většinou v angličtině) je zatím v souladu s tím, co jsem se dočet v knize M. Cajthamla (ale nechodím do detailů)! Já rozhodně nechci tvrdit, že je to nejlepší publikace, kterou lze sehnat! Nic méně si myslím, že "spoustě" lidem (co se vrhnou do stavby), kteří si koupí stavebnici (vyjma asi JoTiky) dokáže přiblížit co k čemu a nač!!!!!!!!!!!!!! A to je dle mého soudu duležité (Nejsem nějakej lovec historické věrnosti). Kdo chce věrnost ať hledá, ale pro někoho, kdo "lepí" loď může být užitečná! Určite objasní co k čemu slouží a jak se co dělá.

V odkazu výše ji (podle mě, vcelku dost haníte) a asi je za co ( jak jsem psal nejsem odborník), ale ukažte jinou knihu v češtině která dá takový obecný přehled!!! Nikdy se nikdo nezavděčí všem, ale tohle byl dobrý pokus :) !!!!!!!!! Chyby jsou chyby, ale děkuju za pěkné počtení!!!!!!!!
midshipman

Příspěvek od midshipman »

[quote=Peta_V]nejsem nijaky velký odborník, ale o modely plachetnic se zajímám (od svých 12 let a poslední asi 2roky vcelku usilovně, myslím). To co jsem prozatím stačil pochytit (většinou v angličtině) je zatím v souladu s tím, co jsem se dočet v knize M. Cajthamla (ale nechodím do detailů)! Já rozhodně nechci tvrdit, že je to nejlepší publikace, kterou lze sehnat! Nic méně si myslím, že "spoustě" lidem (co se vrhnou do stavby), kteří si koupí stavebnici (vyjma asi JoTiky) dokáže přiblížit co k čemu a nač!!!!!!!!!!!!!! A to je dle mého soudu duležité (Nejsem nějakej lovec historické věrnosti). Kdo chce věrnost ať hledá, ale pro někoho, kdo "lepí" loď může být užitečná! Určite objasní co k čemu slouží a jak se co dělá.

V odkazu výše ji (podle mě, vcelku dost haníte) a asi je za co ( jak jsem psal nejsem odborník), ale ukažte jinou knihu v češtině která dá takový obecný přehled!!! Nikdy se nikdo nezavděčí všem, ale tohle byl dobrý pokus :) !!!!!!!!! Chyby jsou chyby, ale děkuju za pěkné počtení!!!!!!!![/quote]
Ahoj,
myslim ze jsi to presne vystihl - je to nenarocna knizka pro zacinajici modelare, kterym je jedno, ze jsou tam vecne chyby (a to spousty) a ze ve skutecnosti to bylo jinak, kterym nevadi nesmyslna terminologie a historicke nepresnosti, ze tam toho hodne chybi a kteri se ctenim poradnych knih o plachetnicich nechteji zdrzovat. Pak by se ale nemela jmenovat Historicke lode. Mozna mas jine vydani nez ja :rolleyes: , ale ja ji porovnal s z anglickymi a francouzskymi knihami, a tam jsem nasel casto uplne jine informace, ze jsem ziral jako puk. A taky jsem ji probiral v hospode s nekolika namornikama co znam, a ti u procitani nekterych pasazi rvali smichy. Byli to chlapi, co na opravdovych plachetnicich pluli. Ja mam plachetnice moc rad, na nekolika jsem taky plul, ale tohle bylo i na me silny kafe, jak je ta knizka zpatlana (a to se za historickou presnosti nehonim). Nejslusnejsi je cast o lanovi, to je z vetsi casti osvihnute z Marquarda a Mondfelda (ale i tam je spousta chyb). Uvod a kapitoly do str. 80 a pak od str. 232 dal radsi necti, tam je tech nesmyslu nejvic. A hlavne se neuc te podivne terminologii, to uz Star Wars jsou technicky vymakanejsi :D . Dobre poctenicko poskytne spousta knih, treba nektere sci-fi nebo fantasy. Verim, ze by se daly vypracovat perfektni plany a popis letajiciho clunu z Verneova Robura dobyvatele. Koukni, jake nadherne modely delaji modelari podle Star Wars nebo Star Treku. Jeste jsem ale neslysel, ze by nektery z nich tvrdil, ze jsou to historicky a technicky presne letajici stroje :lol: (coz Cajthamlova knizka tvrdi, alespon ten muj vytisk). Na miste je troska soudnosti, jak rikava muj kamarad. Z toho obrovskyho mnozstvi informaci, co je dnes k dispozici, se tahle knizka dala snadno napsat mnohem lip.
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

stejně tak jak ty souhlasíš se mnou, tak stejně souhlasím já s tebou! Je to pohled 2 asi trochu odlišných lidí. Já nemám o skutečných lodí ani potuchy (max fotky a obrázky z netu), ale na svou obranu musim říct, že fotek modelů jsem viděl spousty (ale zase žádnej na živo:(, ale už se těšim na Jablonec:) ). Já když jsem ji čet, tak jsem dostal prostě představu, proč zrovna tahle a tahle věc je udělaná tak a tak.

Asi z toho co jsem se dočetl na jednotlivých fórech a zájmových skupinách vím víc, ale něco, co jsem v cizím jazyce nepochopil, tahle kniha vysvětlila. Nevim jestli člověk, který o tom a tom nikdy neslyšel by porozuměl, ale doplněk je to (myslím) dobrý. Souhlasím, že termíny co jsou tam použitý jsou dost matoucí aspoň pro mě, když jsem většinu znal anglicky!!

BTW: pro lidi co stavěj modely plachetnic stejně asi nebudou takový ty úplný detaily životně důležitý. Není moc lidí, který by v našich končinách stavěli modely velkých válečných plachetnic např. 1:48, kde už se dá hrát se všema serepetičkama:) ! Já co stavim svoji "Karolínu", tak si nedokážu představit, že bych tam dělal všechny detaily, který vím, že by tam být měly. Nicméně vím (i z toho co jsem měl možnost vidět), že takový lidi jsou.

dám jsem jeden odkaz, ale asi ho znáte (nic méně to jsou ruští "mástři"):)
[url]http://modelshipworld.com/phpBB2/viewtopic.php?t=3197&start=530[/url]

a ještě jedna věc!!! Pokud se ne modelshipworld.com zaregistrujete a přihlásíte se k online build, tak získáte zdarma přístup k plánům buď "cross section" nebo celé lodi HMS Triton!!! A musím říct, že plány jsou udělaný v CADu a moc pěkný:)
Peta_V

Příspěvek od Peta_V »

to Midshipman: sice jsem ji dostal koncem června, ale koukal jsem, že je to první vydání, takže asi to samý co máš nebo jsi viděl ty. Až zase nebudu něco vědět, určitě se ozvu, ale asi spíš ve svým vlákně, doufám, že budeš po ruce! :))) Měj se................ a třeba někdy na živo! Pic:)
kopi

Příspěvek od kopi »

Jen bych doplnil doušku k tomu názvosloví - problém byl v tom,že si autor trval na doslovných překladech.Proto ta podivná slova.
midshipman

[quote=kopi]Jen bych doplnil doušku k tomu názvosloví - problém byl v tom,že si autor trval na doslovných překladech.Proto ta podivná slova.[/quote]
Ahoj,
tak to se jako překladatel moc nevyznamenal. Třeba [b]Rahhanger[/b] se doslovně přeloží jako [b]ráhnový závěs[/b]. Jak jsem zjistil, námořníci tomu říkají - [b]ráhnový závěs[/b] :cool:. Takhle doslovně přeložený název by začínajícím modelářům pomohl asi víc než Cajthamlův [b]visatec[/b]. Jsem strojař a zajímám se taky o historii techniky, a [b]visatec[/b] jsem si matně pamatoval jako starý název pro druh mostní konstrukce pro zavěšení ve třech bodech, což není případ ráhnového závěsu.

Autorovy technické překlady jsou opravdu kuriózní, radši by měl překládat básničky, třeba jako tahle národní od Františka Ladislava Čelakovského (1799-1852):

Visí, visí visatec,
pod ním čouhá chlupatec;
visatec upadne, chlupatec ho popadne.

(Hruška a svině)

Žeby nastávalo nové národní obrození? :D:
midshipman

[quote=Peta_V]Souhlasím, že termíny co jsou tam použitý jsou dost matoucí aspoň pro mě, když jsem většinu znal anglicky!!

BTW: pro lidi co stavěj modely plachetnic stejně asi nebudou takový ty úplný detaily životně důležitý. Není moc lidí, který by v našich končinách stavěli modely velkých válečných plachetnic např. 1:48, kde už se dá hrát se všema serepetičkama:) ! Já co stavim svoji "Karolínu", tak si nedokážu představit, že bych tam dělal všechny detaily, který vím, že by tam být měly. Nicméně vím (i z toho co jsem měl možnost vidět), že takový lidi jsou.[/quote]
Ahoj,
jako strojař jsem zvyklý na jasné vyjadřování. Když učím, nemůžu studentům říkat, že rychlost auta se mění pomocí šlapátka v kabině, ale pomocí plynového pedálu (+ další vysvětlení principu) :D. A dětem doma nebudu říkat, že světlo v místnosti se rozsvěcuje [b]vypínadlem[/b], ale [b]vypínačem[/b]. Cajthamlova knížka je jazykový a netechnický úlet a měla se jmenovat třeba: [b]Modely plachetnic pro začínající modeláře[/b]. A na zadní straně mohli napsat, že se jedná o základní příručku pro nenáročné modeláře, která nepoužívá odborné názvosloví, ale vlastní modelářský slang, a slibuje, že čtenáře nebude vůbec zatěžovat serepetičkami :P
midshipman

Prosba na admina
Navrhuji přemístění diskuze do sekce Modelářské časopisy a knihy, vlákno Historické lodě
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Českých knížek o plachetnicích je jako šafránu. A tato nulová konkurence nijak nenutí autory k přesnosti (kdo neumí anglicky tak si ji koupí protože tu nic lepšího není). kéž by se tu našlo nakladatelství jež by přeložilo a vydalo alspoň to základní ze světové literatury pro nás jazykové analfabety.
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real
midshipman

[quote=Admirál]Českých knížek o plachetnicích je jako šafránu. A tato nulová konkurence nijak nenutí autory k přesnosti (kdo neumí anglicky tak si ji koupí protože tu nic lepšího není). kéž by se tu našlo nakladatelství jež by přeložilo a vydalo alspoň to základní ze světové literatury pro nás jazykové analfabety.[/quote]
Ahoj,
moje řeč, mám přesně stejný názor. Cajthamlova knížka je - doufám, že jenom dočasně - mezi slepými jednookým králem. Za sebe můžu říct, že ze situace, kdy je lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše, moc nadšený nejsem.
Admirál

Příspěvek od Admirál »

Bohužel knihy s přesnou terminologii je něco pro úzký okruh zájemců o plachetnice a tudíž je to pro nakladatelství nerentabilní. Zatímco tato kniha je něco pro širší okruh nenáročných laiku jimž stačí vědět že loď měla něco čemu se říká kormidlo a dále plachty a tak nějak fungovala. A dokud nebudou mít výhled na prodej několika stovek výtisků tak asi nám nic jiného nezbude než se spokojit se zahraničními tituly a s hooodně tlustým slovníkem. :(
Mynymaks

Příspěvek od Mynymaks »

Nebo si kazdej koupime 20 kousku, aby se to nakladatelstvi rentovalo :D .. Sem si tu knihu co tu tak resite pro zajimavost objednal, aspon budu mit ve sbirce taky kousek u kteryho budu vedet, ze to nazvoslovi je opravdu spatne a bude mi slouzit jako odstrasujici pripad.. :) Pro nas amiky co nikdy skutecnou plachetnici nevideli "live" jenom dobre.. :)
Admirál

Příspěvek od Admirál »

A nebo si založit vlastní nakladatelství “Modeláři celých čech a samozřejmě slovenska spojme se“.:lol: :lol: :lol:
I já když jsem slyšel že vyšla nová kniha jsem si ji chtěl koupit, ale po těchto recenzích mě to přešlo.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Trošku se pochlubím a předem se za to omlouvám. :)

[url=http://kartonist.wz.cz/Granado/knizky1.jpg][img]http://kartonist.wz.cz/Granado/mknizky1.jpg[/img][/url]

K nadcházejícím narozeninám jsem si koupil pár knížek a mezi nimi i Architecturu Navalis a Naval history of GB.

[b]Architectura Navalis Mercatoria[/b]
poprvé vyšla roku 1768. Nakreslil ji švédský námořní architekt [color=#000080]Frederik Henrik af Chapman[/color], kontraadmirál švédského námořnictva, autor knih o stavbě lodí, považovaný za zakladatele vědeckého přístupu ke stavbě.
Vydání z roku 2006 vyšlo v Dover Publications jako paperback, obsahuje 62 výkresů a anglickou verzi A Treatise on Shipbuilding (soubor článků o proporcích lodí a základních výpočtech).
[color=#808080](Dříve tu byl uveden odkaz na web, kde je kniha celá k dispozici, bohužel však se švédským komentářem. Za cenu 400Kč originál rozhodně stojí!)[/color]

[b]Naval History of Great Britain[/b] From The Declaration Of War By France In 1793 To The Accession Of George IV (Six Volumes And An Index)
Tento soubor šesti knih a rejstříku od [color=#000080]Williama James[/color]e pokrývá poměrně krátkou epochu 34 roků, které však byly neobyčejně bohaté a historicky zajímavé. Nebudu předstírat, že jsem to všechno stihnul přečíst, ale knížky se zdají být velmi podrobné a kromě samotných faktů vysvětlují i souvislosti a hlavně jak která událost ovlivnila námořní techniku a architekturu.
Rejstřík (Index) má téměř 200 stran a zahrnuje v samostatných částech výčet britských i cizích lodí, námořní důstojníky, vojenské důstojníky včetně velvyslanců a námořní akce. Byl sepsán dodatečně roku 1895.
[color=#808080](Tento soubor knih byl kompletně naskenován a je k dispozici na internetu. Bohužel v ne příliš dobré formě. :( Osobně raději čtu z knihy než z monitoru a protože mě dané historické období velmi zajímá, byla cena souborného vydání shledána vcelku únosnou.)[/color]

Radek
Godric

Příspěvek od Godric »

Bomba! Tak až budeš číst, tak to simultálně překládej a pak si počteme :D ;)
margo

Příspěvek od margo »

Panove nema nekdo toto vydani Architectura Navalis Mercatoria? Ci nevite co je na ni vyobrazeno za lod?
[img]http://www.mo-na-ko.cz/php/portal/img/gallery/702_1238419140.jpg[/img]
Podle nekterych udaju co jsem nasel jde o svedskou fregatu Bellona 1782, to by ale nesedelo s rokem vydani knihy(1768)

Chci stavet lod privateer Neptunas, ktera je v poslednim vydani Architectura Navalis Mercatoria) a shanim o ni co nejvice udaju.
[img]http://www.mo-na-ko.cz/php/portal/img/gallery/702_1238419346.jpg[/img]
midshipman

[img]http://www.orlogsbasen.dk/tegn/b31a.jpg[/img]

Ahoj,

jde o švédskou těžkou 40dělovou fregatu [b]VENUS[/b] z r. 1783 (barevný plán je datován 24.6.1789). Na obálce nového vydání knihy je asi proto, že ji projektoval Wilh. Chapman - v jakém vztahu k F.H. Chapmanovi tento konstruktér byl, se mi nepodařilo zjistit (možná syn?). Fregata Bellona z r. 1782 patřila do stejné třídy.

Info
40-gun frigate Venus launched 19.7 1783, and captured by Russians in 1.6 1789.
ship dimensions were : 156 x 40 x 17,5 ft. (46,32 x 11,88 x 5,20 m.), displacement 1360 ton.
Crew was 342.Guns : 26-24,14-6. This class(10) was the first designed 24 pdr. frigates service in world.

Překlad:
40dělová fregata Venus, spuštěná na vodu 19.7.1783, zajata Rusy 1.6.1789.
Technické parametry lodi: 156 x 40 x 17,5 stop (46,32 x 11,88 x 5,20 m), výtlak 1360 tun.
Posádka 342 mužů. Děla: 26 x 24liberních, 14 x 6liberních. Tato třída (10 lodí) představovala první 24liberní fregaty na světě.

[img]http://www.orlogsbasen.dk/tegn/b31b.jpg[/img]

[img]http://www.orlogsbasen.dk/tegn/b31c.jpg[/img]

Zdroj: Svenska Flottans Historia Vol. II + Rigsarkivets
margo

Příspěvek od margo »

Diky za info, myslim ze pri navrhu fregat tridy Beloona vychazel prave z privateersky fregaty Neptunas, v podstate jsou temer totozny.
[img]http://www.mo-na-ko.cz/php/portal/img/gallery/702_1238486197.jpg[/img]

Jinak ty dalsi dva obrazky co jsi poslal bych rek ze znazornuji jinou lod, minimalne maji o jednu strilnu min. Jestli jsou ale datovany ze stejny doby, tak je to dobry kvuli plachtam.

Rozhoduji se kterou z tech lodi stavet, sice mam plany na Neptunas, ale milejsi mi jé asi Venus :-)
midshipman

Ahoj

přestože jsou mírně odlišné, dolní 2 plány představují konstrukční návrhy této třídy těžkých fregat z r. 1782 (je to na těch plánech z Rigsarkivet napsáno). Barevný plán z r. 1789 představuje již postavenou loď - v archívech se nachází často několik verzí plánů téže třídy lodí (někdy až 9 verzí) - první návrh, někdy několik modifikovaných, zřídka také plány skutečně postavené lodi. Změny se na pracovní plány zakreslovaly barevnými inkousty.

Honza
margo

Příspěvek od margo »

Vysla nova kniha "Plachty v ohni" od Frantiska Novotnyho.
Vcera jsem si ji poridil a vypada dobre. Je v ni hromada tabulek o poctu lodi, posadek del, proviantu, a podobne, plus ruzny dobovy plany lodi ( v tech jsem tedy bohuzel nasel par chyb, tak snad jich celkove nebude moc). Az ji proctu, napisu jeste vic.

to: midshipman
diky za poskytnute info:) kdyby jsi jeste neco o svedskych fregatach te doby mel a chtel se podelit, dej vedet:-)

Martin
siréna

Příspěvek od siréna »

Po dvaceti letech jsem se dostal dodělání Vasy od Igry a u hodně věcí mi pomohly knihy, které jsem si koupil ještě v NDR a to:Der holländische Zweidecker von 1660/1670(od Heinricha Wintera) a Risse von Schiffen des 16. und 17. Jahrhunderts(několik autorů). A koukám,že vyšla další kniha v češtině, aspoň si udělám radost k svátku.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - obecně“