Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Barva úponových příček (žebříků)

Všechno co se týká modelů historických plachetnic v obecné rovině.
Odpovědět
kartonist

Re: Barva úponových příček (žebříků)

Příspěvek od kartonist »

Zakládám toto téma, abych se dopídil pravdy (která jak známo objektivně neexistuje).

Až dokončím svoji Revenge, bude mou další lodí Granado od Victoria Models (odnož AMATI). Ostatně už ho mám doma a chystám recenzi. Narazil jsem však na starý a stále se vracející problém.

Jakou barvu měly úponové příčky na anglických lodích druhé poloviny 18. století?

Dosavadní výzkumy shrnu do následujících bodů:
  • [li]Jde o součást pevného lanoví a tudíž měly být dehtovány a tudíž černé případně tmavě šedé.[/li]
    [li]Na replikách viděných ve filmech (např. 8xHornblower) se jejich odstín pohybuje od hodně tmavého přírodního konopí až po tu tmavě šedou.[/li]
    [li]Na některých replikách jsou zářivě bílé, ale o je samozřejmě nesmysl. (Jak tu ostatně už bylo probíráno.)[/li]
    [li]Ve stavebnicích Jotika - Caldercraft jsou ze světlého konopí, ALE stavitel je má po vypletení přetřít černou tuší (Indian Ink). Existuje ale mnoho modelů od této firmy postavených špičkovými modeláři, kde jsou příčky ponechány v přírodní barvě.[/li]
    [li]A konečně (a zejména): U mého Granada jsou světlé, a to jak materiál (nitě 0.1mm), tak na fotce na krabici.[/li]
Takže kde je pravda?

Na závěr si dovolím požádat o radu Kpt. KL (jestli je přítomen). Zjišťuju, že měl pravdu, když mi kdysi vytýkal, že mám tolik podkladů, až v nich ztrácím přehled... :)

Radek
Tujano

Příspěvek od Tujano »

Tak ja ti priateľu neviem , ale na jar idem do USA a tam si plánujem kúpiť knihu :
http://www.amazon.com/Bomb-Vessel-Grana ... 60-8779238
a tam to hádam bude. Ináč až dokončím všetky svoje rozrobené veci, chystám sa práve túto loď postaviť , buď podľa tej knihy , alebo si kúpim stavebnicu od Jotiky.
Teším sa na tú Tvoju recenziu.
Tujano
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Ahoj,

problém je asi v tom, že některé prameny uvádějí světlé a jiné prameny konzervované.
U tohoto se (podle mě, ale to vůbec nemusí být pravda) nedá říct, anglické lodě to měli takhle v tomto období, francozi takto.
Odborně fakt nevím, můj názor je že je to součást pevného lanoví, tudíž zakonzervovaná (dehtem?). Taky může být pravda, že se hodně používalo, tudíř ošlapalo.

Pavel.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Tujano píše:Tak ja ti priateľu neviem , ale na jar idem do USA a tam si plánujem kúpiť knihu :
http://www.amazon.com/Bomb-Vessel-Grana ... 60-8779238
a tam to hádam bude. Ináč až dokončím všetky svoje rozrobené veci, chystám sa práve túto loď postaviť , buď podľa tej knihy , alebo si kúpim stavebnicu od Jotiky.
Teším sa na tú Tvoju recenziu.
Tujano
Nazdar,
tuto knihu mám taky objednanou :)
Dopředu prozradím, že stavebnice od Jotiky a Victory Models zachycují loď v různém čase. A Admiralita (dokonce několikrát) měnila její výzbroj, lanoví a určení, takže v podstatě mají oba výrobci pravdu. :)

Ale abych se vrátil ke své otázce. Úponové příčky jsou asi považovány za tak samozřejmou věc, že jejich barvu ve většině knih, co mám, autoři nijak zvlášť neřeší. :(

Radek
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Děkuju kapitáne.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Historické plachetnice - obecně“