Až dokončím svoji Revenge, bude mou další lodí Granado od Victoria Models (odnož AMATI). Ostatně už ho mám doma a chystám recenzi. Narazil jsem však na starý a stále se vracející problém.
Jakou barvu měly úponové příčky na anglických lodích druhé poloviny 18. století?
Dosavadní výzkumy shrnu do následujících bodů:
- [li]Jde o součást pevného lanoví a tudíž měly být dehtovány a tudíž černé případně tmavě šedé.[/li]
[li]Na replikách viděných ve filmech (např. 8xHornblower) se jejich odstín pohybuje od hodně tmavého přírodního konopí až po tu tmavě šedou.[/li]
[li]Na některých replikách jsou zářivě bílé, ale o je samozřejmě nesmysl. (Jak tu ostatně už bylo probíráno.)[/li]
[li]Ve stavebnicích Jotika - Caldercraft jsou ze světlého konopí, ALE stavitel je má po vypletení přetřít černou tuší (Indian Ink). Existuje ale mnoho modelů od této firmy postavených špičkovými modeláři, kde jsou příčky ponechány v přírodní barvě.[/li]
[li]A konečně (a zejména): U mého Granada jsou světlé, a to jak materiál (nitě 0.1mm), tak na fotce na krabici.[/li]
Na závěr si dovolím požádat o radu Kpt. KL (jestli je přítomen). Zjišťuju, že měl pravdu, když mi kdysi vytýkal, že mám tolik podkladů, až v nich ztrácím přehled...
Radek