Po delším čase váhání sem se rozhodl, že budu zveřejňovat zde na DF stavbu mé prvotiny. Rozhodl jsem se, že postavím remorkér Watergeus v měřítku 1:25. V průběhu stavby sem pak zjistil, že je plno modelářů, které tento remorkér už postavilo a nebo stavím.
Podklady čerpám z plánu od p. Syrovátka s upraveným trupem a podle fotek, které jsem si od něj zakoupil, fotky byla skvělá investice, hodně člověku pomohou a pak má představu, co má jak skutečně být.
Nejprve bych se chtěl zmínit o trupu. Zvolil jsem zřejmě tu nejpracnější metodu, ale zase jsem si ji chtěl zkusit, takže jsem se rozhodnul pro Plaňkování. 6ebra jsou z 4mm překližky, kýl z 5mm překližky a lišty na plaňkování jsou velikosti 2x10mm.
Sice se to nezdálo, ale trvalo mi několik měsíců, než jsem celé oplaňkoval, plaňky jsem lepil pomocí sekundového lepidla a kanagonu.
Jak vypadal výsledek vidíte na této fotce.

Na příď a záď jsem poté nalepil balzu a tu sem následně zbrousil do potřebného tvaru. Nalepil jsem poté kýl. Jeho tvar jsem odhadnul z jediné fotky trupu, co sem měl, snad jsem ho alespoň trochu trefil.

Další fází bylo laminátování trupu, rozhodl jsem se udělat 2 vrstvy, použil jsem epoxid L285 a tkaninu myslím že kolem 60 g/m2. První moje počínání nebylo moc úspěšné, laminoval jsem s jedním kusem tkaniny a s výsledkem jsem nebyl moc spokojen, takže jsem po první vrstvě nerovnosti zbrousil.
Po první vrstvě jsem udělal otvory na příčný pohon a na hřídele šroubů, ovšem pořekadlo dvakrát měř, jednou řež mě jaksi tentokrát nepomohlo a i tak sem se pěkně netrefil, nepřesnost vidíte na fotce, ale naštěstí jsem díru dolepil lištou a poté zalil epoxidem. Pak jsem uložil hřídele a příčný pohon.
Díry na hřídele:

Příčný pohon na hrubo:
Po zabroušení:
Uložení hřídelí:
Pohled z vnější části:

Po první vrstvě sem nebyl spokojený s tvarem zádě, nevypadala tak jak měla, proto jsem nalepil na záď balzu a poté sem ji zbrousil do požadovaného tvaru.
Před

Po
U druhé vrstvě jsem byl už trochu zkušenější a laminátoval jsem ze dvou dílů tkaniny, jak vidíte na obrázku. Po položení tkaniny jsem byl o hodně více spokojený, již jsem měl alespoň trochu zkušenost, že nemusím tolik pospíchat s položením tkaniny (hodinka lítání kolem trupu a i tak sem si s tím mohl pořád hrát).
Položení tkaniny:

Po laminaci:
Pak přišlo na řadu broušení, nejdříve jsem vybrousil nerovnosti způsobené tkaninou a pak jsem nerovnosti vytmelil smícháním epoxidu L285 se sádrou.

Myslel jsem si, že tento zmel se bude krásně brousit, no 2 večery mě to stejně zabralo, odhaduji zhruba tak 8 hodinek ? Na obrázku vidíte výsledek broušení.

Přemýšlel jsem od začátku, co s dýzami a šrouby, nakonec jsem si je nechal vyrobit od pana Karpatského, musím smeknout nad jeho prácí, má je opravdu perfektně udělané. Na dýzy jsem přilepil z laminátových desek uchycení k trupu, poté zbrousil do tvaru, jen sem brousil trochu více a tak nejsou tak jak bych si představoval, ale jestliže to bude mít nějaký důsledek k mastnostem jízdy, tak to budu muset předělat. Uchycení dáz k trupu bude pomocí šroubů, abych je mohl sejmout, jak mi bylo doporučené.
Výsledné uložení dýz:
Dále jsme vytvořil kormidla, vytvořil jsem žebra z překližky a laminátové desky, které jsem pak na sebe nalepil a vložil ještě do nich koupené kormidlo. Ještě potřebují přetřít epoxidem a do tmelit

Momentálně si hraji s nádstavbami, které jsou z z laminátových desek tloušťky 1mm. Abych mohl pokračovat ve stavbě trupu, potřebuji dokoupit nějaké součástky a hlavně epoxid na vytření vnitřku trupu.
Zde dávám jednu část nádstavby s okny. Je to zatím jen spodní část, vrchní zatím nemám ještě nakreslenou.