Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Výroba příčného pohonu pro WG 1:30 - ladous

Vše co se týká této modelářské disciplíny.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Re: Výroba příčného pohonu pro WG 1:30 - ladous

Příspěvek od ladous »

Zde zasílám odkaz na můj postup při výrobě příčného pohonu pro WG 1:30.
http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_pohon

Takto vypadá první pokus o lopatkové kolo. Výchozím materiálem jsou 3 laminátové desky o rozměru 30x40 mm, které jsou v půli naříznuté a spojené (v této fázi jsem ještě nefotil):
Obrázek

První pokus o vytvarování novodurové trubky d = 15 mm pro odvod a přívod vody:
Obrázek

Zalepení celé trubky je daleko jednodušší:
Obrázek

Hřídel z polotovaru od dlouhé hřídele MP JET s maznicí a jednou stěnou. Průhledné plexisklo bude možná těžké, ale lze jím pozorovat funkci:
Obrázek

K vyfrézování stačil vrták v minibrusce na nejnižší otáčky:
Obrázek

Ovšem zbytek už musel jít ručně pilníkem a model. dlátem:
Obrázek

Vlepení čela - vycentrování. Dolepení proběhne snad zítra:
Obrázek
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Možná jsem to přehlídl, ale čím to všechno lepíš?

Radek
Dědek

Příspěvek od Dědek »

ladous píše:Zde zasílám odkaz na můj postup při výrobě příčného pohonu pro WG 1:30.

Takto vypadá první pokus o lopatkové kolo. Výchozím materiálem jsou 3 laminátové desky o rozměru 30x40 mm, které jsou v půli naříznuté a spojené (v této fázi jsem ještě nefotil):
http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_ ... 0_2956.jpg

http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_ ... 0_2969.jpg

http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_ ... 0_2963.jpg

Hřídel z polotovaru od dlouhé hřídele MP JET s maznicí a jednou stěnou. Průhledné plexisklo bude možná těžké, ale lze jím pozorovat funkci:
http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_ ... 0_2975.jpg

http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_ ... 0_2980.jpg

http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_ ... 0_2990.jpg

http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_ ... 0_3006.jpg
Podobný pohom jsem používal v požárním člunu pro F7. Z vyobrazení není jasná výška lopatek. mně se osvědčily lopatky stejné jako je průměr , nebo jen o malimko větší, trubky pro vývod vody. V tomto případě si myslím, že motor honí zbytečnou vodu v tělese čerpadla, která bude brzdit . Možná se mýlím, stejně více vody nevytlačí než nasaje. Model délky 800 x250 mm s jedním šroubem a otočnou kortovou dýzou reagoval na příčný pohon i při jízdě dopředu i dozadu. průměr trubek byl 20mm , lopatek též 6 a motor řady380 napřímo, baterie 6 V olovo.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

kartonist píše:Možná jsem to přehlídl, ale čím to všechno lepíš?
To nejzákladnější jsem nenapsal...

Takže lepím montážním lepidlem 48A (SOUDAL).
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
Dědek

Příspěvek od Dědek »

Dědek píše:
ladous píše:Zde zasílám odkaz na můj postup při výrobě příčného pohonu pro WG 1:30.

http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_ ... 0_2956.jpg

http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_ ... 0_2969.jpg

http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_ ... 0_2963.jpg

http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_ ... 0_2975.jpg

http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_ ... 0_2980.jpg

http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_ ... 0_2990.jpg

http://ladous.rajce.idnes.cz/wg_pricny_ ... 0_3006.jpg
Podobný pohom jsem používal v požárním člunu pro F7. Z vyobrazení není jasná výška lopatek. mně se osvědčily lopatky stejné jako je průměr , nebo jen o malimko větší, trubky pro vývod vody. V tomto případě si myslím, že motor honí zbytečnou vodu v tělese čerpadla, která bude brzdit . Možná se mýlím, stejně více vody nevytlačí než nasaje. Model délky 800 x250 mm s jedním šroubem a otočnou kortovou dýzou reagoval na příčný pohon i při jízdě dopředu i dozadu. průměr trubek byl 20mm , lopatek též 6 a motor řady380 napřímo, baterie 6 V olovo.
omlouvám se : lopatky ne jako průměr, ale jako výška tělesa . Vůle mezi kryty a lopatkami 0,5- max 1 mm
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Keba

Příspěvek od Keba »

ladous píše:

Technický dotaz...
Pokud už máš trup potažený - jak tam ten jinak pěknej příčňák dostaneš ?

Keba
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Tak jsem pokročil a přilepil druhou stěnu. S tou to ovšem bylo náročnější, takže musel pomáhat svěrák se svěrkou. Též jsem zbrousil hřídel kvůli pojišťovacímu červíku:
Obrázek
duke

Příspěvek od duke »

Dědek píše:mně se osvědčily lopatky stejné jako je průměr , nebo jen o malimko větší, trubky pro vývod vody. V tomto případě si myslím, že motor honí zbytečnou vodu v tělese čerpadla, která bude brzdit . Možná se mýlím, stejně více vody nevytlačí než nasaje.
K tomuto názoru se také přikláním.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

duke píše:
Dědek píše:mně se osvědčily lopatky stejné jako je průměr , nebo jen o malimko větší, trubky pro vývod vody. V tomto případě si myslím, že motor honí zbytečnou vodu v tělese čerpadla, která bude brzdit . Možná se mýlím, stejně více vody nevytlačí než nasaje.
K tomuto názoru se také přikláním.
Nechám se překvapit, co to udělá. Během týdne snad poreferuji o výsledku.
Severan

Příspěvek od Severan »

Keba, ten příčňák tam není problém dostat. Dělal jsem ho podobně.

Severan
ESN

Příspěvek od ESN »

ladous píše:

montážní lepidlo - pod tím si nedokážu nic moc konkrétního představit - je hezké že tu píšeš název ale jedná se o jaký druh ? (příklad lepidla - akrylové nebo jaké ?? )
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Nojby píše:montážní lepidlo - pod tím si nedokážu nic moc konkrétního představit - je hezké že tu píšeš název ale jedná se o jaký druh ? (příklad lepidla - akrylové nebo jaké ?? )
Lepím metodou CDD, ale vážně. Je to lepidlo v tubě, co se prodává snad ve všech hobbymarketech. K vytlačení je nutná mechanická pistole. Jinak hlavním prvkem by měl být neoprén.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Jo tak proto jsou ty spoje tak ubleptané :)
(Původně jsem myslel, že jde o nějaký rychle schnoucí epoxyd a nestihl jsi to uhladit.)

Radek
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Bořík píše:Ladousi, jak prosím odstraňuješ z těch lopatek to přebytečné lepidlo ?
První 3 dny to jde pouze řezat modelářským nožem, ale pak už je to natolit tuhé, že lze i brousit. Z toho důvodu jsem to ani moc neřešil. Být to o něco větší, tak jsem použil nějaký dvousložkový epoxid, ale kvůli pár kapkám by se to nevyplatilo rozdělávat.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Tak jsem zase mnoho dní laboroval:
Po částečném neúspěchu s různými montážními lepidly CDD jsem na Boříkovo radu koupil Epoxy 1200. Asi na 3. pokus se mi povedlo zvolit vhodný poměr, ale stejně jsem mezitím pořídil dvousložkové epoxidové lepidlo UHU.

Ale nejprve jsem zkusil tavné lepidlo. Jen jsem si přidělal práci, neb stejně ve vodě při vibracích povolilo a ještě ke všemu jsem musel udělat novou trubku pro přívod vody - tentokrát jsem jí zapustil do tělesa příčného pohonu více:
Obrázek

Po pár dnech jsem si vše zase rozmyslel (severan poradil) a jal jsem se shánět lepidlo na novodur L-20. Bohužel mi vnutili jen jakousi náhradu:
Obrázek

Po slepení to vypadalo krásně, jen se mi nepovedlo přilepit pouzdro hřídele. Nyní přišel čas pro to trochu dražší lepidlo UHU. Raději jsem pouzdro vyztužil kouskem smrkové lišty:
Obrázek

A dnes jsem konečně přistoupil k testu správné funkce a těsnosti. K mému vzteku to náhradní lepidlo za L-20 na novodur začalo vyloženě propouštět vodu. Takže jsem zase zbytky tohoto lepidla odbrousil a upravil celý příčný pohon k olaminování tím, že jsem alespoň jedno čelo zabrousil podle tvaru trubky:
Obrázek

A samotné laminování pak proběhlo letitou tkaninou - konečně se mi vyplatilo, že jsem před x lety nevyhazoval odřezky. K laminování jsem využil raději to lepidlo UHU. K fixaci tkaniny jsem použil první gumičku, co byla po ruce:
Obrázek

Za hodinu v 50 stupních jsem mohl obrušovat a poopravovat.
SH

Příspěvek od SH »

Ahoj Láďo, dlouho, velmi dlouho, jsem zvažoval jestli Ti tu napsat to, co napíšu. Prosím, neber to jako kritiku nebo shazování Tvého nadšení, ale jako varování před věci příštími...

Můj odhad dalšího vývoje je, že při roztočení uletí nějaká lopatka a následné vibrace odtrhnou plexisklové víko. V lepším případě se to stane při zkouškách na suchu, v horším na vodě...

Všechno je to způsobeno nevhodnou kombinací materiálů. Můžeš použít ty super nej kosmické matroše a stejně jejich kombinací dopadneš hůř než kdyby jsi to vystrouhal ze dřeva a slepil kanagonem. Rozdílné matriály mají jinou roztažnost (kroucení), jinou nasákavost (povrchová úprava), jinou chemii (problémy s lepením),.... Toto neplatí jen pro ten Tvůj příčný pohon ale obecně. Když něco dělám z plechu tak když z mosazi tak všechno z mosazi, když z pozinku tak všechno z pozinku, když z ABS tak všechno z ABS.... Tím Všechno je myšleno celá montážní skupina třeba nástavba, nebo stožár, jeřábek, schůdky,...

Teď konkrétně:
ROTOR - nepoužil bych montážní pěnu. Ta je určena na velkoplošné lepení a ty tu máš lepený jen kořen lopatky a ten je velmi namáhán. A časem křehne. Prostě tady bych se opravdu namáhal rozdělat i těch pár kapek epoxydu. Nebo bych to udělal z mosazného plechu a připájel k hřídelce
STATOR - ten NOVODUR není špatný nápad, ale chce to sehnat opravdu lepidlo na novodur L20. To po 48h určitě nepustí. Budou ho mít v instalatérských potřebách. Chyba je ale to plexi. Plexi se obecně lepí dost blbě - sekunďák, chloroform, možná nějaké lepidlo na plexi ale pak zase máš problém jestli chytne k tomu novoduru. Taky časem křehne. Naštěstí je ten čas dost dlouhý. Nemá rádo ale oleje. Pokud chceš vidět dovnitř a trváš na plexi, tak bych to řešil čtvercovým tvarem přírub, jejich "přilepením" silikonem a sešroubováním přírub k sobě 4mi svorníky v rozích přírub. Ten silikon bude fingovat jako těsnění, pevnost zajistí šrouby. Hřídelku bych zapájel do menší příruby a to zase přes silikon přišrouboval na to plexi.

Při laminování máš (aspoň podle fotky) hodně tkaniny neprosycené.
Zdravím Svaťa
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

SH píše:Ahoj Láďo, dlouho, velmi dlouho, jsem zvažoval jestli Ti tu napsat to, co napíšu. Prosím, neber to jako kritiku nebo shazování Tvého nadšení, ale jako varování před věci příštími...
Kritiku přijímám...

O montážní pěně nepadlo ani slovo. Psal jsem o montážních lepidlech. Jinak to plexisklo jsem chtěl jen kvůli vizuální kontrole při testech.

K samotné tkanině: Máš pravdu, prosycená nebyla, ale to jsem snad napravil. A konečně k volbě materiálů - celé mojí koncepci dávám životnost max. jednu TT sezónu, ale nic lepšího jsem doma nesehnal.

Při roztočení vznikají opravdu takové vibrace, že budu ještě hodně zvažovat, jestli mi to nerozbije celý trup.

Tímto mým experimentem jsem si jen dokázal, že výrábět příčný pohon doma již nikdy více nebudu!
SH

Příspěvek od SH »

No vidíš, to je celý paradox světa. Kdybys ten příspěvek sem dal tak o měsíc dva dřív a já věděl co vím teď, tak bych já ten příčný pohon naopak doma dělal a nekupoval od Graupnera... Pak si vyber.

Co se týče těch vibrací. Nejlíp by bylo tu hřídelku s lopatkama uložit do ložisek na obou stranách. Zkus popřemýšlet, jestli by nešlo dát ložisko i na druhé čelo. Letmo uložený hřídel je vždy háklivější na vibrace. I vyvážení by bylo jednodušší.
Pokud to nejde/bylo by moc komplikované, tak bude třeba vyvážit to co máš. polož to na dva břity, jeden u vrtulky druhý na konec hřídelky a sleduj, v jaké poloze se to při otáčení zastaví. A pak dolí část odbrušuj. Pokud je vrtulka tak těžká že se z břitů převažuje, tak Ti nezbývá nic jiného, než ji udělat znovu protože: a) je móóc těžká, a čím je těleso těžší tím hůř se bude vyvažovat, b) při výrobě použiješ delší hřídel, aby vrtulku převážila. (pozn. zkoušet to v jiných ložiscích, dávat protiváhu a podobně je myslím ztráta času s nejistým výsledkem)
Při výrobě vrtulky zkus použít epox a jen trošku. Ty montážní lepidla/pěny se podle mě liší jen tím, jak moc napění (možná se mýlím, nejsem výrobce). Na lepení dřeva, nerovných povrchu a pod jsou super, ale zrovna tady to není to pravé ořechové.
No a pak tu vrtulku vyvážit.
Druhá možnost vzniku vibrací je vůle v ložiscích. Zkus to připojit na regulátor a pomalu zvyšovat otáčky. Pokud s otáčkama budou vibrace narůstat +/- plynule, je to od nevyváženosti. Pokud budeš mít pocit, že je to pořád OK a od určitých otáček to najednou začne vibrovat a kvičet, je to vůle v ložisku. možná pomůže namazání, možná ne.
ESN

Příspěvek od ESN »

SH píše:No vidíš, to je celý paradox světa. Kdybys ten příspěvek sem dal tak o měsíc dva dřív a já věděl co vím teď, tak bych já ten příčný pohon naopak doma dělal a nekupoval od Graupnera... Pak si vyber.

Co se týče těch vibrací. Nejlíp by bylo tu hřídelku s lopatkama uložit do ložisek na obou stranách. Zkus popřemýšlet, jestli by nešlo dát ložisko i na druhé čelo. Letmo uložený hřídel je vždy háklivější na vibrace. I vyvážení by bylo jednodušší.
Pokud to nejde/bylo by moc komplikované, tak bude třeba vyvážit to co máš. polož to na dva břity, jeden u vrtulky druhý na konec hřídelky a sleduj, v jaké poloze se to při otáčení zastaví. A pak dolí část odbrušuj. Pokud je vrtulka tak těžká že se z břitů převažuje, tak Ti nezbývá nic jiného, než ji udělat znovu protože: a) je móóc těžká, a čím je těleso těžší tím hůř se bude vyvažovat, b) při výrobě použiješ delší hřídel, aby vrtulku převážila. (pozn. zkoušet to v jiných ložiscích, dávat protiváhu a podobně je myslím ztráta času s nejistým výsledkem)
Při výrobě vrtulky zkus použít epox a jen trošku. Ty montážní lepidla/pěny se podle mě liší jen tím, jak moc napění (možná se mýlím, nejsem výrobce). Na lepení dřeva, nerovných povrchu a pod jsou super, ale zrovna tady to není to pravé ořechové.
No a pak tu vrtulku vyvážit.
Druhá možnost vzniku vibrací je vůle v ložiscích. Zkus to připojit na regulátor a pomalu zvyšovat otáčky. Pokud s otáčkama budou vibrace narůstat +/- plynule, je to od nevyváženosti. Pokud budeš mít pocit, že je to pořád OK a od určitých otáček to najednou začne vibrovat a kvičet, je to vůle v ložisku. možná pomůže namazání, možná ne.
můžeš prsímporeferovat o tom příčném pohonu od Graupnera , docela by mě to zajímalo... díky Nojby
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Nojby píše:můžeš prsímporeferovat o tom příčném pohonu od Graupnera , docela by mě to zajímalo... díky Nojby
Příčný pohon od Graupnera zkuste řešit v jiném vlákně, sem se to nehodí.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

To je ta modelařina ,zahodit špatný kus a vyrobit nový!!!Nevzdávej to
ESN

Příspěvek od ESN »

ladous píše:
Nojby píše:můžeš prsímporeferovat o tom příčném pohonu od Graupnera , docela by mě to zajímalo... díky Nojby
Příčný pohon od Graupnera zkuste řešit v jiném vlákně, sem se to nehodí.
SAMOZŘEJMĚ ŽE JINDE, JEN JSEM REAGOVAL
kit

Příspěvek od kit »

Niečo pre inšpiráciu, len trochu náročné na realizáciu Obrázek
Naposledy upravil(a) kit dne čtv dub 05, 2007 16:45, celkem upraveno 1 x.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Bořík píše:paráda !! tak bych si to představoval ... ;)
Až na ty lodní šrouby a ozebená kola mi to přijde mnohem jednodušší ;-).
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Zde uvádím Boříkovo návod na příčný pohon:
Bořík píše:Ahoj kluci - k tomu PP - bohatě stačí plochá lopatka - jen 2 listy. především se to dobře vyrábí a hlavně se dá udržet přesnost i při výrobě na koleně. Základem jsou dva pásky z laminátu tl. 2 mm, které se zespodu podloží 0.5 mm podložkou a zboku nalepí vteřiňákem ( jen se to tak lehce přiheftne ) k nerezové osce s průměrem 3 mm. Pak se vezmou další dva užší pásky laminátu a podél se uprostřed kulatým pilníčkem vybrousí zářez do hloubky 0.5 mm ( může být i o kapku víc ). Oba tyto podélné plátky se pak nalepí shora přes tu hřídel na ty boční pásky - lopatky.Lepí se to opatrně tak, aby ta hřídel nebyla ještě přilepená k těm lopatkám. Nakonec se to upne do svěráčku a projede 3 mm vrtákem - opatrně a pomalu, aby se to celé nerozpadlo. Do hřídele v místě, kde bude ta lopatka zalepená, udělám jemnější zářezy ( pilkou, rozbrušovacím kotoučkem do proxxona atp. ), potře se hřídel i díra epoxydem a zalepí dovnitř tak, aby dopředu vyčníval kus hřídele ( cca 5 mm ) na uložení v čele.
Bořík promine ;-), ale všichni na ten Skype nelezou :D.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Tug Towing“