Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
mikro TT
- petr hájek
Re: mikro TT
Přátelé pojďte zkusit mikroTT tak jak jsem to četl v jiné části MONAKA.
Co vy nato?
Myslím , že podzimní ModelHobby s bazénkem v Praze by bylo ideální a zřejmě by nebyl problém s domluvou podobné akce.
Co vy nato?
Myslím , že podzimní ModelHobby s bazénkem v Praze by bylo ideální a zřejmě by nebyl problém s domluvou podobné akce.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Nejblíže je tomu okruh kolem Boříka v Brně, takže bych se vsadil, že první taková akce vypukne v Brně ;-).
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.S přátelským pozdravem ladous
Přesně tohle mě leží v hlavě, jsem pro, ale stihnul bych maximálně postavit tak remorkér a potřeboval bych poradit s elektronikou, zvažoval jsem vnitřnosti z minshipu (něco jako minicars)petr hájek píše:Přátelé pojďte zkusit mikroTT tak jak jsem to četl v jiné části MONAKA.
Co vy nato?
Severan.
Myslím, že super by bylo použít elektroniku z těchto modelů: http://epoch1-43.com/
Má proporcionální dva kanály a ještě to umí všelijak blikat a svítit. Jsou v tom tři takové malé baterky co se nabíjí ze stojánku, ve kterém je šest tužek. Jen ta cena :-(
Jaký byste navrhli pravidla velikosti remorkéru?
Má proporcionální dva kanály a ještě to umí všelijak blikat a svítit. Jsou v tom tři takové malé baterky co se nabíjí ze stojánku, ve kterém je šest tužek. Jen ta cena :-(
Jaký byste navrhli pravidla velikosti remorkéru?
Já si myslím, že ideálním řešením by byla taková velikost, aby se tam dala minimalizovaná normální elektronika nacpat. Nikdy jsem "netowingoval" ale bez proporcionálního ovládání si to trochu neumím představit. Zkrátka si myslím, že nic se nemá přehánět. Jen můj názor...
- petr hájek
to je to co mám namysli a co výhradně používám.Severan píše:Přesně tohle mě leží v hlavě, jsem pro, ale stihnul bych maximálně postavit tak remorkér a potřeboval bych poradit s elektronikou, zvažoval jsem vnitřnosti z minshipu (něco jako minicars)petr hájek píše:Přátelé pojďte zkusit mikroTT tak jak jsem to četl v jiné části MONAKA.
Co vy nato?
Severan.
Nešlo mi o elektronicky vypiplaný remorkér který by málem uměl i ,,viset na vrtuli,, díky počítačové soupravě,ani o různé ůpravy plastiků , ale jen o umění tahat v co nejmenším měřítku .
Proto bych navrhoval omezit délku lodi do cca 20 cm , minimálním časem plavby na jedno nabití ak. cca 10 min. a MAXIMÁLNÍ POŘIZOVACÍ CENOU CELÉ LODI DO 1000,-KČ.
To vše v rámci dohody a z důvodu nepřetechnizovanosti výtvorů.
Ze zkušenosti je mi jasné , že jsem li ochoten investovat více peněz seženu lepší techniku(viz:http://www.wes-technik.de/) , ale o to by tady jít nemělo
- petr hájek
myslím , že uplná blbost to není .
Jde jen o dohodu a důvěru mezi kamarády .
Ty náklady na loď jsem si také nevycucal z prstu:
RC střívka z mikroaut150,-Kč
materiál100,-Kč
práce s cenou 100,-Kč/hod 750,- protože takováhle loď se alespoň u mě dá postavit za 4 večery u televize.
A ještě ke kontrole poctivosti , když uvidíš 2 procesorové regly v podpalubí a futabu v ruce , lehce vydedukuješ , že asi lodička stála podstratně více a právě o to mi jde aby se nestávalo.
Myslím , že podobně levnou záležitostí by se dalo přilákat mnohem více zájemců (soudě třeba podle zájmu o mikrovrtulníčky PIKO-Z které jsou zcela vyprodány při ceně do 1000,-Kč oproti sice kvalitním ale 3x -20x dražším ostatním vrtulníkům).
Jde spíše o to abychom se snažili o co nejednodušší řešení než o co nejvypiplanější.TO PŘENECHME SOUTĚŽIVÝM MAKETÁŘŮM.
Jde jen o dohodu a důvěru mezi kamarády .
Ty náklady na loď jsem si také nevycucal z prstu:
RC střívka z mikroaut150,-Kč
materiál100,-Kč
práce s cenou 100,-Kč/hod 750,- protože takováhle loď se alespoň u mě dá postavit za 4 večery u televize.
A ještě ke kontrole poctivosti , když uvidíš 2 procesorové regly v podpalubí a futabu v ruce , lehce vydedukuješ , že asi lodička stála podstratně více a právě o to mi jde aby se nestávalo.
Myslím , že podobně levnou záležitostí by se dalo přilákat mnohem více zájemců (soudě třeba podle zájmu o mikrovrtulníčky PIKO-Z které jsou zcela vyprodány při ceně do 1000,-Kč oproti sice kvalitním ale 3x -20x dražším ostatním vrtulníkům).
Jde spíše o to abychom se snažili o co nejednodušší řešení než o co nejvypiplanější.TO PŘENECHME SOUTĚŽIVÝM MAKETÁŘŮM.
Nevím jestli je potřeba být soutěžívý abych dělal složité a pěkné modely. nějak se mi to nezdá. Taky umím něco ulepit u TV za dva večery, ale kdo se má na to potom dívat. To bych neudělal ani pro svou šestiletou vnučku.
Nechci vyvolávat diskuzi, je to jen názor na konstatování o soutěžívých modelářích.
Ještě, proč třeba KEBA cpe do remorkéru naviják a přední dýznu?
Ivan
Nechci vyvolávat diskuzi, je to jen názor na konstatování o soutěžívých modelářích.
Ještě, proč třeba KEBA cpe do remorkéru naviják a přední dýznu?
Ivan
Ivan
Teď mi tady asi něco uniklo. Já myslel, že si mám postavit mini loď pro radost. Když mi někdo řekne měřítko 1:200 tak budu trochu smutný, protože nevím co tam nacpat. Asi bych to taky řešil nějakým tím mikro autem. Ale dvě už jsem doma měl a vím co to je za sra... (pardon)
Když se dohodne velikost do 20cm je to už přece jen dostatečně velké, abych tam nacpal elektroniku z mini-z. Uznávám, že je drahá jak blázen, ale zase funguje. Ono totiž ty mikro auta mají v lepším případě přepínač frekvence - ovšem ty už zase nestojí rozhodně 150,- Kč a i u těch nikdo neví, jaká ta frekvence ve skutečnosti je - tudíž použití např na Model Hobby je víceméně nemožný. Jakmile by lodička překonala nedej bože :-) bazén už by jistojistě nereagovala na to "svoje" rádio, ale něco by si určitě našla.
Do modelu 20cm si dovedu představit, že dostanu i normální mini régl, přijímač a mikroservo. Všechny tyhle záležitosti jdou koupit v hodně velkým cenovým spektru, takže asi ne do tisícovky, ale řekněme do dvou, max dvouapůl by se to poskládat dalo.
Když se dohodne velikost do 20cm je to už přece jen dostatečně velké, abych tam nacpal elektroniku z mini-z. Uznávám, že je drahá jak blázen, ale zase funguje. Ono totiž ty mikro auta mají v lepším případě přepínač frekvence - ovšem ty už zase nestojí rozhodně 150,- Kč a i u těch nikdo neví, jaká ta frekvence ve skutečnosti je - tudíž použití např na Model Hobby je víceméně nemožný. Jakmile by lodička překonala nedej bože :-) bazén už by jistojistě nereagovala na to "svoje" rádio, ale něco by si určitě našla.
Do modelu 20cm si dovedu představit, že dostanu i normální mini régl, přijímač a mikroservo. Všechny tyhle záležitosti jdou koupit v hodně velkým cenovým spektru, takže asi ne do tisícovky, ale řekněme do dvou, max dvouapůl by se to poskládat dalo.
Boříku jaký je Tvůj názor na ten problém s frekvencemi, který jsem se snažil nastínit?
Boriku, jaky pouzivate regulator? 2.8g?
- petr hájek
,, Taky umím něco ulepit u TV za dva večery, ale kdo se má na to potom dívat. To bych neudělal ani pro svou šestiletou vnučku,,
záleží na tom kdo se dívat chce a pro svého 6 letého syna bych to také nelepil , protože bych ho vedl aby to lepil on sám v tom věku pod dohledem klidně může já začal v 7 letech .
Asi mám štěstí protože těch mini autíček mám doma celkem 12 (nejdražší za 450,- i se světly a terénní ) a jediný problém jsem si způsobil sám neumyslným přepólováním přijímače.Takže o s prominutím sr... nemůžu polemizovat.
záleží na tom kdo se dívat chce a pro svého 6 letého syna bych to také nelepil , protože bych ho vedl aby to lepil on sám v tom věku pod dohledem klidně může já začal v 7 letech .
Asi mám štěstí protože těch mini autíček mám doma celkem 12 (nejdražší za 450,- i se světly a terénní ) a jediný problém jsem si způsobil sám neumyslným přepólováním přijímače.Takže o s prominutím sr... nemůžu polemizovat.
- petr hájek
Já bych se nebránil i jiné cenové hranici jen se bojím , že ta zmiňovaná ,,jakákoli ,,řešení nám nepřidají na početnosti lodí .Bořík píše:Nevidím sebemenší důvod, abychom se měli snažit o co nejjednodušší řešení. Myslím, že důležitější je, abychom se snažili o jakákoli řešení. Zatím nás je jen pár jedinců - nadšenců a tak budeme rádi za každou další novou mikroloď. Jestli za to někdo utratí pár stovek nebo pár desetitisíců, je absolutně jedno - je to jen jeho věc vycházející z jeho možností.petr hájek píše:... Jde spíše o to abychom se snažili o co nejednodušší řešení než o co nejvypiplanější.TO PŘENECHME SOUTĚŽIVÝM MAKETÁŘŮM.
Každý, kdo se v tom byť jen trochu orientuje, tak mi potvrdí, že pokud má někdo v rukách nebo v hlavě nasr.... , tak mu nepomůže ani super Futaba za 60 tisíc a nebo když je lempl, tak stejně nepostaví pěknou loď i kdyby byl miliardář.
Jak psal Salvatore v posledním příspěvku: Jde především o radost a zábavu.
Až budou s mikroloděmi jezdit desítky lidí a budou mít potřebu mezi sebou soutěžit, pak si pište pravidla jaká vás napadnou a klidně si udělejte "ecokategorii" . Myslím, že do takového stádia jsme se ještě ani zdaleka nedostali.
Psychycky totiž zapůsobí Česká mentalita která říká že když do toho ten či onen nacpe tolik peněz pak mu to jezdí tak , že nemá cenu zkoušet být lepší.
U nás totiž nefunguje zdravě se naštvat a udělat to lépe třeba za méně, ale spíše přebít toho druhého za každou cenu.
Nechci na nikoho nasazovat ani nikoho naštvávat, jen jsem si (možná naivně) myslel , že začneme stavět a ne teoretizovat .
Neumím si představit jak se mužou lodě rušit když jedna je na 40mhz , druhá na 27mhz a třetí na 49mhz a to se dá zařídit i stěmi miniauty .
Muj vyzkoušený dosah s lodí na 49mhz je 30m za současného provozu dalších 3 klasicky velkých modelů . Pokud se nepletu pak se soutěží v tahání za pomoci 2 nebo 3 lodí a tak problémy s frekvencí jsou trochu mimo pokud se nenajde ,,někdo,, kdo si nutně musí zrovna během jízdy vyzkoušet to svoje nádobíčko(ale to je právě o té přátelské dohodě).
Také si nedovedu představit trať univerzální pro lodě do 20cm a lodě okolo 40cm a už vubec ne v bazénku.
Ono je totiž celkem nejasné kde je hranice mikromodelu občas se to může odvíjet nejen od měřítka , ale také od počtu dioptrií.
No nic když už tedy tak pěkně navrhujeme pravidla ukažme nejdříve to co nás k tomu opravňuje -tedy každý tu svoji mikroloď
pro TT.
- petr hájek
portal/gallery.php?cid=7
moje vstupenka do případné NEJEN TEORETICKÉ diskuse...!
Přemýšlím jak vyjádřit obdiv.....OBDIV........stačí?petr hájek píše:portal/gallery.php?cid=7
Jinak si myslím že máte s Boříkem pravdu oba.Pro někoho je ideál originál mikroregl, někomu stačí to autíčko----po pravdě jsem na straně kanibalů, protože víc než bazének to nezvládne a tam auto stačí.
K přetechnizování jsem skeptický=ač staví Keba super TT(příčné pohony,protiběžné šrouby navijáky...)2x vyhrál s jednošroubem s tácků.....a vo tom to je,vymoženosti ti pomůžou, ale máš li najeto se svou lodí, vyrovnáš se jim....
v mini to bude(dle mého) o ovladatelnosti.....Petrovy lodě jsou o zatáčení příčným pohonem?Nějak nevím jak bych přepínal ten pohon,když"regl" je na šroubu.(ale někde jsem viděl cca za 4 stovky tank-2x motor dopředu dozadu-to by šlo, ne?
Jinak moje nejmenší loď měla 30cm a byla vybavena standatrními věcmi(hs 55 a regl ze serva)-do menší bych to už nenacpal
když se vás sejde 5 družstev, jste dobří a máte budoucnost, držím palce.
Roman
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
- petr hájek
já se nechci dohadovat , ale tvoje zmínka o řešení mikroregulátorů mě právě přivedla k zamyšlení o dostupnosti podobných systémů .Bořík píše:Nevsázej se .... zatím nemáme vyřešené regulátory - tedy máme, ale 1 kus váží 2.8g a tak počkáme pár týdnů na nový, podstatně lehčí a menší. Problém je v tom, že DSYS nestíhá a nestíhá .... - je toho moc ve vývoji.ladous píše:Nejblíže je tomu okruh kolem Boříka v Brně, takže bych se vsadil, že první taková akce vypukne v Brně ;-).![]()
Takže zatím doděláme na remorkérech co se dá a pak jen zapojíme elektroniku. A taky mezitím bude třeba udělat nějakou bárku na tahání a tlačení.
jinak je mi to zcela jedno když chceš dejsi do lodi co chceš sám časem přijdeš nato co je a co není v tomto měřítku přehnaným luxusem a zbytečnou přítěží,jinak si myslím , že řešit pravidla není zrovna modelařina takže se budu držet svého kopyta .
TÍMTO SE OMLOUVÁM A SOUHLASÍM S VYVAŽOVÁNÍM LODÍ ZLATEM DLE PŘEDEŠLÝCH NÁVRHŮ (jdu vyloupnout hodinky po babičce z jejich zlatého pásku).
Chci se zeptat na jednu věc Petře, ovladání modelu kormidlem je problem? malá účinost nebo proč příčný pohon?
Severan
Severan
- petr hájek
malo učinné je protože vše je mikro a hlavně pohyb přídě bez nutnosti pohybu vpřed či vzad považuji za to nejdůležitější přiTT.
Ale hlavní důvod byl nutnost používat super mikro serva s cenou okolo 2500,- za kus protože prostory lodi uvnitř jsou opravdu 2cm široké(myslím KOLCHIDU).
Tu účinnost jsem popravdě ze začátku vubec neřešil a to že je kormidlo málo účinné jsem zjistil až u té nákladní lodi co je v galerii.Ta má ovládání magnetem z autíčka a příště se vrátím k příďové trysce.
Ale hlavní důvod byl nutnost používat super mikro serva s cenou okolo 2500,- za kus protože prostory lodi uvnitř jsou opravdu 2cm široké(myslím KOLCHIDU).
Tu účinnost jsem popravdě ze začátku vubec neřešil a to že je kormidlo málo účinné jsem zjistil až u té nákladní lodi co je v galerii.Ta má ovládání magnetem z autíčka a příště se vrátím k příďové trysce.
K tomu vybavení z autíčka. Před pár roky, kdy jsem s RC modelařnou začínal, jsem byl ještě student bez větších příjmů, a tak jsem nějakou dobu než jsem si pořídil RC soupravu koketoval právě s využitím dálkového ovládání z hraček. Jednu svou lodičku jsem takto vybavil. Zkušenosti z provozu nejsou překvapivě až tak špatné. Na cca 20-30 m to funguje přestože anténa je jen malá drátěná smyčka dřív schovaná pod karosérií autíčka a teď v podpalubí. Občas sice přijde nějaký výpadek, ale obvykle se to dá spravit změnou polohy a loďka zase chytne signál. Když jsem pouštěl doma daleko od civilizace, tak problémy nebyly, horší když jsem si loďku vzal na nějaký modelářský sraz. Tam se mi přihodilo, že z ničeho nic model přestal reagovat na vysílač a fungoval pouze pokud jsem anténu vysílače přiblížil těsně k trupu. Brzo jsem však objevil příčinu. Použitá elektronika pracuje na 27 MHz a na stejné frekvenci někdo z kolegů zapnul své modelářské rádio (staršího data výroby) a to svým vyšším výkonem přebilo signál z hračkového vysílače. V tom vidím hlavní problém použití na nějakých hromadných modelářských akcích. Tahleta hračková neproporcionální rádia nefungují na přesných kanálech ale na celém pásmu. Aby se to navzájem nerušilo, tak modely co jsou současně v provozu musí pracovat na různých frekvencích. Co jsem si všimnul tak se používá těch 27 MHz, potom 35, 40, 49 MHz a možná ještě něco dalšího. 27 MHz se dneska v modelářské praxi už téměř nevidí, 49 MHz se nepoužívá vůbec takže OK, ale 35 a 40 MHz můžou být snadno rušeny modelářskými vysílači. Potom při TT se pracuje v týmu a aby se ty lodičky navzájem nerušily, musela by každá být na jiné frekvenci, což může být problém zajistit, pokud nebudou mít přepínač frekvencí.
PetrP: To jsem se snažil svým přispěvkem říci. Asi se to nepovedlo, nevadí. Nicméně k těm frekvencím. 27MHz používá 99% aut, které jsou prodávány jako Ready Sety. A každé tohle "velké" rádio to hračkové prostě smázne a hračkový přijímač se nějakým stylem přehltí a konec. Mám za sebou poměrně rozsáhlé laborace s přivedením takovéhop autíčka do provozu s běžnými rádii. Bez úspěchu...
A když už jsi to načal - pozor v CZ je povoleno 27 a 40MHz a 2,4GHz pro všechny modely a 35MHz pro létající. Můžeme s tím nesouhlasit, myslet si o tom svoje, ale je to úřednické nařízení. Jiná pásma nejsou povolena!
A když už jsi to načal - pozor v CZ je povoleno 27 a 40MHz a 2,4GHz pro všechny modely a 35MHz pro létající. Můžeme s tím nesouhlasit, myslet si o tom svoje, ale je to úřednické nařízení. Jiná pásma nejsou povolena!
Salvatore:
Já tomu porozuměl, akorát jsem to trochu rozvedl a na podporu tvého upozornění přidal něco z vlastní zkušenosti.
Já tomu porozuměl, akorát jsem to trochu rozvedl a na podporu tvého upozornění přidal něco z vlastní zkušenosti.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek