Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Tug Towing - Otrokovice - květen 2008

Vše co se týká této modelářské disciplíny.
Ivvo

Re: Tug Towing - Otrokovice - květen 2008

Příspěvek od Ivvo »

Bořík píše:
ivvo píše:
Bořík píše:I když teď jsem zkoušel na té minutce dvakrát po sobě spustit timer a jde to snadno, není potřeba se na nic dívat.
to je presne ten duvod proc jsem je navrhoval, jdou drzet v ruce a jen zmacknout pri dostatecnem vpluti a po zvukovem znameni vyplout, navic ho uslysi i soutezici...

a nejak nechapu to rozdeleni prvni pule za 10 bodu a druha za 5...
No právě jsem myslel na to, že když někdo z doku vyjede hned třeba ve druhé vteřině a někdo vyjede dejme tomu v 18-té vteřině ( z 20 celkových pro úspěšné zdolání překážky ), tak budou potrestáni oba stejně. Proto by mně připadalo spravedlivější, že když někdo vydrží v překážce míň jak polovinu stanoveného času, tak bude penalizován 10 body a pokud někdo vyjede z doku až ve druhé polovině stanoveného času, tak by dostal penalizaci jen 5 bodů.
Ale je to jen návrh .... o nic nejde. Pro rozhodčího by to znamenalo jen dvakrát po sobě spustit timer - a jde to velice snadno, problém by v tom neměl být.
aha ja myslel ze to je jako celkovy cas tzn. kdyz nebude stihat limit tak muze vynechat s mensim trestem...

nevim jestli je dobre to rozlisovat.. da se to udelat tak ze pri vyjeti musi znovu zaparkovat jinak dostane ty body... kdyz pristanes v pristavu a behem 3 vterin vyjedes tak musis pristat znovu...
Obrázek
NeJaToD team
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Nové prvky bude třeba doladit na místě, [/color]neb jen provozem se ukáže co to potřebuje-je samozřejmě nutné to obodovat tak, aby ten kdo minul byl na tom hůř než ten kdo se pokusil(a třeba hodně skazil)-honění času vynecháním překážky je blbost, limit musí být takový aby se trať dala projet se všemi překážkami v předepsané podobě+ malá rezerva.(samozřejmě se tak mohu rozhodnout když někde zkazím natolik a takovým způsobem, že mě to stojí moc času)- ten kdo si to skusil v realu ví kolik usilí a času stojí znovu najetí obyčejné branky!!-(natož dokování)
Dobře míněná rada rozhodčím a pořadatelům:čím nekomplikovanější a přehlednější bude bodování,tím lepší soutěž ,stačí přehmátnutí na stopkách a je na problém zaděláno(vyhnete se zbytečným debatám, oficialním i neoficialním protestům a pod)
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Jiný systém bodování než je v pravidlech je cesta do pekla, moc rozhodčích je cesta do pekla, trať co nerespektuje malé lodě je cesta do pekla,složité bodování je cesta do pekla, mačkání stopek během cesty je cesta do pekla.
Rovnou si ukládám 50 bodů za provokaci........
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

RomanT píše:Jiný systém bodování než je v pravidlech je cesta do pekla, moc rozhodčích je cesta do pekla, trať co nerespektuje malé lodě je cesta do pekla,složité bodování je cesta do pekla, mačkání stopek během cesty je cesta do pekla.
Rovnou si ukládám 50 bodů za provokaci........
Neboj Romane NeJaToD je v tom s tebou... my je už máme taky... pravidla jsou od toho aby se porušovala...
Obrázek
NeJaToD team
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

bod 1) Po včerejší noční debatě na chatu jsem se rozhodl že nebudu jeztit TT a ukončím veškeré své aktivity v tomto směru.Do rána jsem z toho nespal.

bod 2)jenže ráno bývá moudřejší večera a tak jsem rozhodnutí změnil-moc si vážím lidí okolo modelaření všeobecně, hodně se mi na tom líbí že se dokážeme poštěkat až do úplného vysvětlení :-) , proto mě včerejšek trochu zarazil.....:-((-a kluk to chce ještě zkusit

bod 3)Takže- team NO JO FURT má nového kapitána, vše řešte s mojím 11letým synem(jeho protesty platím)-budeme se snažit sehnat nového zadáka, když ne- odjedu to já bez protestů ze své strany

bod 4) Je mi jedno jaké jsou překážky a jak se bodují a kdo to pořádá-jde mi o lidi se kterými se podkám

bod 5)doufám že přes všechny neshody mohu VŠEM podat ruku a
podívat se jim do očí (ovšem panáka se všemi odmítám, to bych nevydržel:-)

bod6) Budu se snažit dostát svým závazkům ohledně dovozu věcí(van) na soutěže v Otrokovicích a v Oseku!-na tom se nic nemění

Roman Tyll, 41 let zcela při smyslech 3.4.2008
Keba

Příspěvek od Keba »

Včera večer jsem místo chatování raději vymejšlel pravidla pro nové překážky na trati. Jak jsem měl dnes možnost číst, udělal jsem dobře. Tahal jsem dřevěné lodičky po stole a představoval co všechno se může stát, jak situace mohou vnímat soutěžící a jak rozhodčí.
1. následující čtvery pravidla jsou návrh.
2. návrh co nejvíce vychází ze stávajících pravidel a zvyklostí
3. bylo snahou aby návrh byl co nejjednodušší, jasný jak pro soutěžící i rozhodčí
Keba - webmaster
http://www.tugtowing.cz
Keba

Příspěvek od Keba »

1. točna
1.1 Popis překážky:
Tato překážka je prakticky stejná jako plavební kanál.
Má začátek a konec, stejně jako plavební kanál.
Má pravou a levou stranu, stejně jako plavební kanál.
Má stejně jako plavební kanál předepsaný způsob proplutí.
Plavební kanál je považován za branku, jejíž bóje jsou protažené.

1.2 Předepsaný způsob proplutí:
1.2.1 vplutí i vyplutí přímo
1.2.2 vplutí přímo - obrat o 180° - vyplutí couváním
1.2.3 vplutí přímo - obrat o 360° - vyplutí přímo

1.3 Hodnocení dotyků v točně:
V brance platí, že se počítá první dotyk každé lodi na každé bóji.
Dle pravidel tedy v točně platí, že se počítá každý první dotyk na každé bóji (straně) zvlášť.
Dvoučlenné družstvo může tedy za dotyky v točně nasbírat max. 6 trestných bodů.

1.4 Další penalizace:
1.4.1 neprovedení předepsaného manévru - 10b.

1.5 Manévrování s vlekem při proplouvání točny:
1.5.1 jednočlenné družstvo: je povoleno manévrování způsobem trup o trup. Vyplývá to z pravidel.
1.5.2 dvoučlenné družstvo:
1.4.2.0 není povoleno manévrování způsoben trup o trup (platnost bodu dle praktických zkoušek)
1.4.2.1 je povoleno (pravidla to umožňují) (platnost bodu dle praktických zkoušek)
1.4.2.2 od okamžiku kdy tažný remorkér celou délkou trupu na vodorysce vpluje do točny. Obdobná situace jako při přistání v přístavu.
1.4.2.3 končí okamžikem, kdy oba remorkéry opustí točnu
1.5.3 tříčlenné družstvo: není povoleno manévrování způsoben trup o trup. Vyplývá to z pravidel.

1.6 Povinosti soutěžících a rozhodčích při proplouvání překážky:
Rozhodčí ani soutěžící nemají při proplouvání této překážky žádné zvláštní povinosti.
Keba - webmaster
Keba

Příspěvek od Keba »

2. zdymadlo
2.1 Popis překážky:
Tato překážka je prakticky stejná jako plavební kanál.
Má začátek a konec, stejně jako plavební kanál.
Má pravou a levou stranu, stejně jako plavební kanál.
Má stejně jako plavební kanál předepsaný způsob proplutí.
Plavební kanál je považován za branku, jejíž bóje jsou protažené.

2.2 Předepsaný způsob proplutí:
Soulodí vpluje do zdymadla přímo.
Ve zdymadle musí remorkéry udržet vlek po celé délce na vodorysce po stanovenou dobu mezi začátkem a koncem zdymadla.
Pokud vlek přejede na celé délce vodorysky začátek nebo konec zdymadla před vypršením časového limitu, soulodí se již nevrací a je penalizováno.
Pokud vlek přesáhne začátek začátek nebo konec zdymadla částí délky na vodorysce, musí jej remorkéry vrátit zpět, ale časový limit se neprodlužuje.
Vlek behem zastávky nemusí být zcela v klidu, může plout a remorkéry s ním mohou manévrovat.
Remorkéry ve zdymadle během zastávky být nemusí, ale musí zdymadlem proplout.
Manipulace s vlekem způsobem trup o trup dle pravidel o manevrování s vlekem na trati.

2.3 Hodnocení dotyků ve zdymadle:
Dle pravidel tedy ve zdymadle platí, že se počítá každý první dotyk na každé bóji (straně) zvlášť.
Dvoučlenné družstvo může tedy za dotyky ve zdymadle nasbírat max. 6 trestných bodů.

2.4 Další penalizace:
2.4.1 za nedodržení časového limitu pro pobyt ve zdymadle: 10b. (Vlek celou délkou na vodorysce opustí zdymadlo před vypršením časového limitu)
2.4.2 za každé částečné přeplutí začátku nebo konce zdymadla vlekem na vodorysce před vypršením časového limitu: 2b.

2.5 Povinosti soutěžících a rozhodčích při proplouvání překážky:
2.5.1 Po vplutí soulodí do zdymadla, oznámí tým rozhodčímu požadavek na odpočítání časového limitu pro pobyt ve zdymadle zvoláním - TEĎ!
2.5.2 Pokud rozhodčí zjistí, že je celý vlek předepsaným způsobem ve zdymadle spustí časomíru, která odpočítá časový limit pro pobyt vleku ve zdymadle.
2.5.3 V opačném případě zvolá NELZE! a časomíru nespustí.
2.5.4 Družstvo musí celý vlek na vodorysce dostat mezi hranice zdymadla a opakovat zvolání - TEĎ!
2.5.5 Vypršení časového limitu rozhodčí oznámí zvoláním HOTOVO!
2.5.6 Po tomto zvolání může soulodí vyplout ze zdymadla.
Keba - webmaster
Keba

Příspěvek od Keba »

3. boční dok
3.1 Popis překážky:
Dok má obdélníkový tvar, jehož jedna delší strana je otevřená a tvoří hranici doku.
Kratší strany tvoří pravou a levou stranu doku. Delší stěna tvoří konec doku.
Pravá a levá strana doku se považuje za branku, jejíž bóje jsou protažené.

3.2 Předepsaný způsob proplutí:
Remorkéry musí do doku umístit vlek tak, aby podélná osa vleku byla přibližne rovnobězná s podélnou osou vleku.
Vlek musí celou délkou na vodorysce přeplout hranici doku a dotknout se konce doku. Poté je remorkéry vytažen zpět.
Pro pobyt vleku v doku není stanoven žádný časový limit.
2.2.1 Jednočlenné družstvo:
Manipulace s vlekem způsobem trup o trup dle pravidel o manevrování s vlekem na trati.
2.2.2 Dvou a více členné družstvo:
Manipulace s vlekem způsobem trup o trup je možná od okamžiku, kdy se některý z remorkérů po proplutí předchozí branky přiblíží k doku na vzdálenost 1m.
Možnost manipulace s vlekem způsobem trup o trup je ukončena od okamžiku, kdy rozhodčí zvolá HOTOVO!

3.3 Hodnocení dotyků při bočním dokování:
Dle pravidel tedy v doku platí, že se počítá každý první dotyk na každé straně doku zvlášť.
Dotyky vleku i remorkérů o konec doku se nepočítají.
Dvoučlenné družstvo může tedy za dotyky při bočním dokování nasbírat max. 6 trestných bodů.
4.3.1 Dotyky se počítají:
4.3.1.1 pro jednočlený tým do okamžiku než rozhodčí zvolá HOTOVO!
4.3.1.2 pro dvou a více člený tým po celou dobu pobytu v doku.

3.4 Další penalizace:
3.4.1 tým zahájí další branku aniž by dokončil dokování (rozhodčí zvolal HOTOVO!) - 10b.

3.5 Povinosti soutěžících a rozhodčích při proplouvání překážky:
3.5.1 V okamžiku, kdy si soutěžící myslí, že vlek je správně zadokovám, zvolá TEĎ!
3.5.2 Rozhodčí posoudí polohu vleku vůči hranici doku a zda se vlek dotkl konce doku.
3.5.3 Pokud je vlek po celém obvodu vodorysky za hranicí doku a byl dotyk vleku na konci doku, zvolá HOTOVO!
3.5.4 V opačném případě zvolá NELZE! a soutěžící musí dokončit dokování vleku a opakovaně zvolat TEĎ!
Keba - webmaster
Keba

Příspěvek od Keba »

4. čelní dok
4.1 Popis překážky:
Dok má obdélníkový tvar, jehož jedna kratší strana je otevřená a tvoří hranici doku.
Delší strany tvoří pravou a levou stranu doku. Kratší stěna tvoří konec doku.
Pravá a levá strana doku se považuje za branku, jejíž bóje jsou protažené.

4.2 Předepsaný způsob proplutí:
Remorkéry musí do doku umístit vlek tak, aby podélná osa vleku byla přibližne rovnobězná s podélnou osou vleku.
Do doku nejdříve vpluje čelní remorkér, potom vlek a to tak, aby svou celou délkou trupu na vodorysce se dostal za hranici doku.
Poté může být vlek vytažen.
Zbývající remorkéry do doku vplouvat nemusí.
Pro pobyt vleku v doku není stanoven žádný časový limit.
Dokování se považuje za zahájené v okamžiku, kdy čelní remorkér protne na vodorysce hranici doku.

4.3 Hodnocení dotyků při čelním dokování:
Dle pravidel tedy v doku platí, že se počítá každý první dotyk na každé straně doku zvlášť.
Dotyky za konec doku se nepočítají.
4.3.1 Dotyky se počítají:
4.3.1.1 pro jednočlený tým do okamžiku než rozhodčí zvolá HOTOVO!
4.3.1.2 pro dvou a více člený tým po celou dobu pobytu v doku.
Dvoučlenné družstvo může tedy za dotyky při čelním bodování nasbírat max. 6 trestných bodů.

4.4 Další penalizace:
4.4.1 tým zahájí další branku aniž by dokončil dokování (rozhodčí zvolal HOTOVO!) - 10b.

4.5 Povinosti soutěžících a rozhodčích při proplouvání překážky:
4.5.1 V okamžiku, kdy si soutěžící myslí, že vlek je správně zadokovám, zvolá TEĎ!
4.5.2 Rozhodčí ihned posoudí polohu vleku vůči hranici doku.
4.5.3 Pokud je vlek po celém obvodu vodorysky za hranicí doku zvolá HOTOVO!
4.5.4 V opačném případě zvolá NELZE! a soutěžící musí dokončit dokování vleku a opakovaně zvolat TEĎ!
Keba - webmaster
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Kebo, zhruba takto nějak jsme to včera v noci vymejšleli a dneska to sepisuju, večer ti to pošlu a doladíme.

Pavel
Keba

Příspěvek od Keba »

Moje osobní postřehy ke včerejšímu chatu:
1) Jako laik bych řekl, že rozhodčí pro lety na lyžích by neměli posuzovat krasobruslení i když perfektně ovládají pravidla této disciplíny. A to přesto, že obojí je zimní sport.
2) Koho nominuje pořadatel soutěže jako rozhodčí je jeho rozhodnutí a jako soutěžící to mohu buď akceptovat a nebo se soutěže neúčastnit.
3) Autor/Autoři tratě ignorovali některá doporučení pro konstrukci tratě, která vychází hlavně ze zahraničních, ale i domácích zkušeností. Některé odpovědi na připomínky k délce okruhu byly dle mého soudu nešťastné. Stejně tak některé následující odezvy.
4) Přiznám se, že četba včerejšího chatu mě silně otrávila. Přesto se do Otrokovic těším. Věřím, že to byla jen názorová přeháňka. Kdyby TT měl lodní modeláře rozdělovat, tak se opravdu raději na to vyprdnu a spokojím se stím, že si jednou za 1/4 roku zajezdím na Lužinách nebo u Vltavy. Kluci pro přípravu setkání odvedli spoustu skvělé práce. Bylo by škoda, kdyby to mělo přijít vniveč.
Keba - webmaster
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

Kebo přesně v tomto duchu jsme chtěli ta pravidla domluvit. Co strana to jeden celek a ne segmenty.
Velmi dobře a přehledně zpracováno. Myslím, že by se tímto mohli doplnit pravidla pro seriál TT aby byla jednotná i pro jiné soutěže kde se objeví tyto překážky.
Obrázek
NeJaToD team
Godric

Příspěvek od Godric »

Řeknu jednu věck celkovému TT. Potkal sem zde dobré lidi.. účastním se těch soutěží hlavně proto, abych se potkal s lidmi co mají podobné zájmy, pokecal, pobavil se, odpočinul si od práce. To jestli vyhraju nebo ne, pro mne není rozhodující. Jestliže někdo stanoví taková a taková pravidla, tak se jich budu držet. Vrážím do lodí celkem dost peněz, ale je to i díky tomu, že nemám rodinu a dokážu utajit před přítelkyní náklady na modelařinu, beru v potaz ty lidi, co mají rodinu a těch peněz tolik nemají, ostatně já jich taky moc nemám, ale zatím krmím jen sebe a díky tomu těch peněz je relativně víc.. ale jak sami musíte uznat, to jesli někdo projede trať bez doteku nebo z dotekem není o tom, jestli má loď za 20 tisíc a nebo za 3 tisíce, je to v rukách, to mi snad nikdo neodepře.
V otrokovicích se objevili nové překážky, na které nejsou pravidla, myslím se, že ten kdo vymyslel překážku, měl by mít i právo zasáhnout do znění pravidel.

Těším se na ně, trať se mi líbí a i když je mi jasné, že nasekáme doteků habaděj, sem rád, že je tak složitá, kdyby sme měli jezdit pořád tu samou, nebylo by to přecejen ono.
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

Ahoj, mám problém
nepojedete někdo 2.5 odpoledne do Otrokovic přez Prahu?Potřeboval bych naložit manželku(v Otrokovicích bych si ji přebral!!)
Důvod- potřebuji jet už ráno abych klukum odvezl vleky a další věci na trať.
Žena musí být bohužel v pátek v práci.......
Dík
MB/RomanT

Příspěvek od MB/RomanT »

RomanT píše:Ahoj, mám problém
nepojedete někdo 2.5 odpoledne do Otrokovic přez Prahu?Potřeboval bych naložit manželku(v Otrokovicích bych si ji přebral!!)
Důvod- potřebuji jet už ráno abych klukum odvezl vleky a další věci na trať.
Žena musí být bohužel v pátek v práci.......
Dík
A ještě- mám jedno pohodlné místo v autě tam i zpět.......
Cabadaj

Příspěvek od Cabadaj »

:) keba diplomaticky odlehčil situaci... a videem nás správně nasměroval, ať vím proč jsme tady..... :D

hmm lodě mají na tom severozápadu krásné, ale určitě jste si všimli, že zadní loď je vždy otočená... otázkou je proč ..? co nemají pevné přední úvazníky..? neumí jejich lodě, šrouby couvat.. ? nebo je v tom ještě jiná finta.... ???
Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.
Godric

Příspěvek od Godric »

Když se na ty videa díváš, tak vzhledem k těsnosti trati tak krásně projíždí trať, tu nákladní loď vůbec neotáčejí, to třeba když se podíváš jak jezdíme, tak vanu většinou vždy otáčíme, protože nikdo do branky couvat nechce
pavelst

Příspěvek od pavelst »

TR-Robert píše:Nazdar, mám takový neobvyklý dotaz, který absolutně nenavazuje na předchozí odpovědi.

Je možné spát v Otrokovicích pod stanem?
Takže podle posledních informací v areálu probíhají nějaké terénní úpravy a pí. ředitelka má obavy zda se tam stany vejdou.
Zatím vím o tobě Roberte a ještě o jednom klukovi do stanu, tak snad by to neměl být problém.
V neděli bych měl s klukama z Otrokovic mluvit osobně, tak snad budu vědět víc.

Pavel
pavelst

Příspěvek od pavelst »

Včerejší testování točny:

http://s163.photobucket.com/albums/t313 ... ter=images

Pavel
Godric

Příspěvek od Godric »

Moc pěkný, takže to nebude taková hrůza vidím, ta točna je veliká dost a ta loď zabrala polovinu.
kartonist

Příspěvek od kartonist »

Točna je fakt v pohodě, trénovalo se v ní i s vanou.
liberk

Příspěvek od liberk »

Spíš s "vaničkou" ;) , ale nic většího jsme nenašli.
Šiška Roman

Příspěvek od Šiška Roman »

Chci se zeptat.
Je možné jako neůčastník vzít svoji loď a ve volných chvílích si zajezdit?
Bude možný přístup do areálu pro neregistrované?
Šiška R.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Tug Towing“