Po vybrúsení je potrebné trup olaminovať jednou vrstvou tenkej sklenej tkaniny.
Celý trup sa olaminovat jedným kusom tkaniny okrem zrkadla a provy. Tkaninu je vhodné položiť osnovou diagonálne na pozdlžnu os trupu. Ľahšie sa potom tvaruje cez hrany.
Pri práci čo najviac šetríme živicou kvôli zachovaniu nízkej hmotnosti trupu.
Takže sa vyhneme lesklým fľakom od živice na tkanine.
Po vytvrdnutí živice orežeme ostrým nožom tkaninu, prebrúsime na hranách a olaminujeme malým kúskom tkaniny zrkadlo a provu trupu.
Po začistení olaminovaného zrkadla a provy je vhodné celý trup zľahka prebrúsiť jemnejším brúsnym papierom. Zlepší sa tak priľnavosť ďalších vrstiev pvrchovej úpravy na laminát a súčasne sa odstránia prípadne drobné nerovnosti ( chlpy z tkaniny,...).
Ďalšiu povrchovú úpravu je možné robiť stierkovým tmelom ( ľahčený polyesterový) alebo rovno striekacím tmelom. Ja som použil šedý stierkací tmel v sprayi Body. Po prebrúsení pod vodou sa mi kvalita povrchovej úpravy javila ako dostačujúca.
Na palubu som použil tenkú sklotextilovú dosku, ale samozrejme sa dá použiť aj tenká preglejka a pod.
Pred nalepením paluby je samozrejme potrebné dorobiť vnútro trupu, vystuženia, šachtu kýlu, lôžka pre servá, ...
Všetko toto bohužiaľ nemám nafotené, ale postupoval som podľa manuálu k Jifovi a nie je to nič zložitého.
Kolegovia urobili trup JIFa z Komatexu. Materiál sa dá zohnať v reklamkách. Je ľahký, pomerne dobre sa lepí sekunďákom, netreba ho laminovať a tmeliť, čím sa ušetí dosť času a práce.
Takto staviame aj JIFov na krúžku.