Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

JIF 65 - stavba, skúsenosti, fotky

Vše, co se týká plachetnic třídy RG-65, můžete probírat zde.
Odpovědět
PeterP

Re: JIF 65 - stavba, skúsenosti, fotky

Příspěvek od PeterP »

Tu sa budú objavovať informácie ohľadne modelu JIF65, dnes už takmer legendy medzi RG-65.

Napriek tomu, že tento model je na dnešné pomery "zastaraný" jazdí veľmi dobre.

Má voľne stiahnuteľné plány, ktoré jeho dizajnér Maximo Lange spracoval tak, že model postaví aj začiatočník. Materiálovo je tiež nenáročný.

Tu je možné stiahnutie plánu s anglickým popisom:
http://www.marinemodelmagazine.com/article.aspx?a=3686

Tu sú "planos kompletos" v španieštine ( alebo je to portugalština ? ;))
http://www.caym.com.ar/jif65.htm
PeterP
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Pár fotiek zo stavby trupu JIFa 65.

Po vytlačení plánu na papier A3 som urobil šablonky z transparentnej fólie. Jedná sa o material, ktorý sa používa do rýchloväzby dokumentov.
Obrázek

Materiál na trup predstavuje pár plátov balzy hr. 2 a 3mm. Ešte treba lepidlo ( použil som disperzné), ostrý nôž a modelárske špendlíky.
Obrázek

Jedno z rebier nevojde na bežnú šírku balzovej dosky, takže treba balzu lokálne "nadstaviť" prilepením trojuholníku . Pri umiestňovaí dielov na balzu treba dodržať smer vlákien dreva ( letá) podľa plánu. Pripravíme si tak rebrá ( 3 mm balza) aj diely poťahu trupu ( dva krát dno aj bočnice z 2mm balzy)
Obrázek

Vyrezané rebrá. Keď je ostrý nôž a reže sa presne, netreba brúsiť.
Obrázek

Rebrá pripevníme na pracovnú dosku s plánom, ,ktorý je dobré zakryť igelitom.
Najprv lepíme bočnice. Po zaschnutí hranu bočnice, na ktorú sa bude lepiť dno pribrúsime podľa sklonu rebier. Najlepšie brúsnym papierom nalepeným na hranole dreva.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Po zaschnutí jedného dielu poťahu dna prilepíme aj druhú polovicu. Ak robíte aspoň trochu podľa plánu, všetko sedí tak, ako má.
Obrázek

Všetky doterajšie kroky sa dajú urobiť za jeden večer.
Po zaschnutí , najlepšie do druhého dňa, trup snímeme z pracovnej dosky a zľahka obrúsime poťah trupu, zrkadlo aj provu trupu. Ak treba, drobné chyby môžeme pretmeliť. Nalepšie to ide šľahanými tmelmi, ako napríklad Red Devil.
PeterP
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Po vybrúsení je potrebné trup olaminovať jednou vrstvou tenkej sklenej tkaniny.
Celý trup sa olaminovat jedným kusom tkaniny okrem zrkadla a provy. Tkaninu je vhodné položiť osnovou diagonálne na pozdlžnu os trupu. Ľahšie sa potom tvaruje cez hrany.
Obrázek

Pri práci čo najviac šetríme živicou kvôli zachovaniu nízkej hmotnosti trupu.
Takže sa vyhneme lesklým fľakom od živice na tkanine.

Po vytvrdnutí živice orežeme ostrým nožom tkaninu, prebrúsime na hranách a olaminujeme malým kúskom tkaniny zrkadlo a provu trupu.
Obrázek

Po začistení olaminovaného zrkadla a provy je vhodné celý trup zľahka prebrúsiť jemnejším brúsnym papierom. Zlepší sa tak priľnavosť ďalších vrstiev pvrchovej úpravy na laminát a súčasne sa odstránia prípadne drobné nerovnosti ( chlpy z tkaniny,...).

Ďalšiu povrchovú úpravu je možné robiť stierkovým tmelom ( ľahčený polyesterový) alebo rovno striekacím tmelom. Ja som použil šedý stierkací tmel v sprayi Body. Po prebrúsení pod vodou sa mi kvalita povrchovej úpravy javila ako dostačujúca.

Na palubu som použil tenkú sklotextilovú dosku, ale samozrejme sa dá použiť aj tenká preglejka a pod.
Pred nalepením paluby je samozrejme potrebné dorobiť vnútro trupu, vystuženia, šachtu kýlu, lôžka pre servá, ...
Všetko toto bohužiaľ nemám nafotené, ale postupoval som podľa manuálu k Jifovi a nie je to nič zložitého.

Kolegovia urobili trup JIFa z Komatexu. Materiál sa dá zohnať v reklamkách. Je ľahký, pomerne dobre sa lepí sekunďákom, netreba ho laminovať a tmeliť, čím sa ušetí dosť času a práce.
Takto staviame aj JIFov na krúžku.
PeterP
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Link na stavbu JIFa trochu inak :
http://home.vrweb.de/~hagenwolleb/seiten/jif65.htm

Na fotografiach vidno rozmiestnenie pomocných výstuh v trupe, púzdro kýlu,...
PeterP
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Ešte pár fotiek môjho JIFa tesne pred dokočením.

Nie je ešte namontované kormidlo, nastriekaný kýl a chýbajú poklopy na prístupových otvoroch.
Kýl mám urobený z 2mm sklotextitu. Bomba na konci je odliata z dvoch polovíc do sádrovej formy.

Obrázek

Takeláž je urobená podľa návodu.
Sťažeň a rahná sú z uhlíkovej trubky 6/5mm. Keďže sa u nás bežne predávajú iba metrové trubky, bolo potrebné sťažeň na 1100 mm nadstaviť pomocou vlepenia spojky z kúsku 5mm uhlíkovéj trubky. Lepil som epoxidovým lepidlom a nadstavenú časť som dal na vrchol sťažňa.
Háčiky a očká sú naohýbané z nerezového zváracieho drôtu.
Obrázek

Kĺb rahna je taktiež podľa návodu. Je len potrebné ustrážiť súososť sťažňa a trubky ložiska, aby rahno voľne chodilo na obe strany. V praxi stačí omotať pevnou niťou a po "vycentrovaní" zaliať sekundovým lepidlom.
Obrázek

Plachty sú z ikarexu. Spevnenia pre úvazy a spiry sú urobené zo samolepiacej ikarexovej pásky. Kolieska vyrezávam kružítkom olfa. Plachty sa na sťažeň privazujú lankom a je to plne postačujúce. Plachta naesmie byť uviazaná úplne na tesno. Iné riešenia ( komínky, vodiace drážky v sťažni,...) sa nepoužívajú najmä kvoli šetreniu hmotnosti oplachtenia. Otvory v plachte pre úvazy sú urobené horúcim klincom. Lanká som kúpil v "drachen shope" ( potreby pre stavbu riaditeľných drakov), ale vyhovujú aj lanka z rybárského obchodu.
Obrázek

Prístupové otvory v palube je možné buď prelepiť samolepiacou fóliou alebo krytmi z ľahkého materiálu ( lexan, tenký laminát) . Ja mám kryty z tenkého sklotextitu prelepené na krajoch priesvitnou lepiacou páskou. Na obrázku ešte nie sú.
Obrázek
PeterP
mach.3

Příspěvek od mach.3 »

Teraz riešim problém dľžky ramienka voči servu.
Po poslednom jazdení jedno servo zhorelo hneď po nasadení swingrigovej plachty./BMS-705 MG/
Bolo to to isté servo čo mám na apsare s ramienkom 7.5cm dlhým a jazdí bez problémov.
Vymenil som ho za to isté, prerobil som vedenia a znížil trecí odpor. Pri ramienku 8.5cm a na klasickom oplachtení to išlo bez problému. Ako náhle som tam dal swingrig /ten z apsary/ tak som ho hneď odpálil.
Samozrejme tam môžem dať 12 kg servo, ale chcel by som nájsť optimálnu dĺžku
ramieka. Akú máte s týmto skúsenosť?
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Plachetnice třídy RG-65“