Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

tmel na trup

Kadlos

Re: tmel na trup

Příspěvek od Kadlos »

zdravím, nevíte někdo jestli je možné na trup s balsy použít polyesterový tmel pro finální tmelení. Nebude to praskat?
Dada

Příspěvek od Dada »

Já jsem použil rychleschnoucí akrylátový stříkací tmel ve spreji osvětčilse dobře Dada
SH

Příspěvek od SH »

Bude praskat? Bude.
Když na něco měkého dáš skořepinu něčeho křehkého tak to dopadne jak? Odpověz si sám.

Po milióntéprvé - olaminovat a pak tmelit. Anebo to jenom napatlej barvou, tmelení je pak zbytečné.
duke

Příspěvek od duke »

no pokud je ten trup jen z balsy, tak doporucuji použít nějaký jemný lehce brousitelný tmel. Pokud použiješ něco tvrdšího, nebo jen dvouslořkový a dáš tam hodně tužidla, tak mam zkušenost že u polyesterového tmelu dojde k dost velkému vytvrdnutí, což by mělo za následek probrušování balsového trupu, přecijen nenaneseš stejně tlustou vrstvu. Hodně záleží i na tom zda chceš kitovat jemné nedostatky (dirky, spáry) apod., nebo celé plochy. Pokud jen ty dirky apod. tak by stačil jakýkoli kit nebo plnič ve spreji.
Pokud celé plochy, tak doporučuji přelaminovat celý trup jemnou tkaninou (80-110g/m2) ve dvou vrstvách (použít téměř cokoli jen ne Epoxy 1200) a pak to celé dostane odpovídající pevnost a až pak bych to kitoval....
Severan

Příspěvek od Severan »

....ve dvou vrstvách (použít téměř cokoli jen ne Epoxy 1200) ....
Proč ne epoxy 1200 ?

Severan
duke

Příspěvek od duke »

Protože to je spíše lepící epoxid, mám zkušenost že pokud se použije na laminování, tak na prudkém horku měkne apod. Je to konstrukčne pryskyřice z 70. let, dnes v roce 2006 jsou daleko kvalitnější materiály.
Pepa Darvas

Příspěvek od Pepa Darvas »

myslím a jsem přesvědčen o tom ,že lze použít i Epoxy 1200 na celé laminování.Je spousta modelářů ,kteří jej používají ,protože je levnější ,než kvalitní epoxydové pryskyřice z dovozu.Před použitím je dobré na několik vteřin materiál ohřát v mikrovlné troubě,lépe se s ním pracuje.Pokud nechceš dát několik stovek za kvalitní epoxydovou pryskyřici ,lze také použít pryskyřici polyesterovou ,kilo stojí cca 150 ,-má jen nevýhodu ,že smrdí a musí se rychleji zpracovat.V každém případě ,tak jak radí SH přelaminovat,nebo celé to Tvé kytování bude na draka
Severan

Příspěvek od Severan »

myslím a jsem přesvědčen o tom ,že lze použít i Epoxy 1200 na celé laminování.Je spousta modelářů ,kteří jej používají ,protože je levnější ,než kvalitní epoxydové pryskyřice z dovozu.Před použitím je dobré na několik vteřin materiál ohřát v mikrovlné troubě,lépe se s ním pracuje.Pokud nechceš dát několik stovek za kvalitní epoxydovou pryskyřici ,lze také použít pryskyřici polyesterovou ,kilo stojí cca 150 ,-má jen nevýhodu ,že smrdí a musí se rychleji zpracovat.V každém případě ,tak jak radí SH přelaminovat,nebo celé to Tvé kytování bude na draka
Co se považuje za kvalitní epoxydovou pryskyřici - které to jsou? Můžeš uvést co používáš?

Severan
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Kdo nechá model na prudkém slunci až mu epox změkne je ..... Raději to vytečkuji. Dojedu a maketu dám do bedny. Nemám potřebu se realizovat před obecenstvem.
Pokud někdo ano, tak opravdu ta 1200 nestačí. Mně stačí.
Ivan
Ivan
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Je to záležitost rukou, ne peněz. 1200 je kvalitní a l=ty prověřená.
Jestli má někdo volšový ruce ....
Ivan
Ivan
Severan

Příspěvek od Severan »

Je to záležitost rukou, ne peněz. 1200 je kvalitní a l=ty prověřená.
Ivan
Tak jsi mě potěšil, už mě jímala hrůza, že se trup rozpadne :?, protože nic jiného nepoužívám. Na odlévání ji také používáš? Potřebuji si odlít nějaké maličkosti a nevím co použít.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Severan píše:
ivankap píše:Je to záležitost rukou, ne peněz. 1200 je kvalitní a l=ty prověřená.
Ivan
Tak jsi mě potěšil, už mě jímala hrůza, že se trup rozpadne :?, protože nic jiného nepoužívám. Na odlévání ji také používáš? Potřebuji si odlít nějaké maličkosti a nevím co použít.
Žadné strachy , při dodržení míchacich poměrů vydrží EPOXY 1200 hodně, nevýhoda je jeho hustota, ale dá se mírným nahřátím hodně "naředit". Já dokonce používám jen čistě laminátové trupy i do délky 125 cm a nic , žádné měknutí nepozoruji.
Ante

Příspěvek od Ante »

Laminoval jsem polyesterem Lamit 109, CH1200 a naposledy Aradit GY 764 CH 1kg za 185 kč + tvrdidlo

polyester : dobrá cena, smrdí, rychle tuhne, nelze použít na kopyto na bázi polystyrenu (leptá ho)

CH:1200 příznivá cena, nesmardí, neleptá polystyren, je to lepidlo huře se sním pracuje.

Aradit GY 764 CH: zatím pro mne bezkonkurenční pryskyřice, perfektně se sní pracuje, super prosytí tkaninu, minimální spotřeba která kompenzuje trochu vyžší cenu. Spotřeba je proti CH1200 více jak poloviční.
SH

Příspěvek od SH »

Lamit 109 (ex ChS 109) - polyester který má:
+ je levný
- rychle tuhne = špatně se s ním pracuje
- nechytájí na něj epodydové lepidla, respektive chytají ale po čase rády odprýskávají - = lepit zase polyesterem = opruz
- smrdí - uvolňuje styren nebo co to je a je to alergen a karcinogen a já nevím co ještě, takže pěkné svinstvo

Epoxy ChS1200 - je LEPÍCÍ pryskyřice, na to je bezkonkurenční ale jako laminát...
+ má ji každý v dílně
+ zdánlivě levnější
+ i ve vytvrzeném stavu je pružnější než jiné pryskyřice což může být někdy žádoucí
- laminování s ní je forma masochismu. Kdo nevyzkoušel nic jiného si ji pochvaluje, kdo vyzkoušel nechápe jak s ní mohl pracovat.

Epoxydové LAMINOVACÍ pryskyřice - zmíněný Araldit neznám, L285 letci velmi vychvalovaná, PR102M s ní dělám
+/- cena vyšší 2-3x, spotřeba při práci poloviční až třetinová ve srovnání s 1200 takže výsledná cena přibližně stejná
+ vysoká vzlínavost takže perfektně prosytí tkaninu při nízké spotřebě
+ tixotropní takže nestéká
+ zpracovatelnost 30-60minut podle návodu, dá se i déle
+ zdravotně výhodnější než polyester
+ míchání 100:50 nebo 100:40 podle typu takže pohodlné pomocí stříkaček
+ výsledný produkt vypadá profesionálně
+ je průsvitná s modrým nádechem což jde někdy taky využít

Kdo nevyzkoušel nepochopí a bude pořád chválit 1200ku a vykládat něco o olšových rukách a nahřívat a ředit a vymýšlet další prostocviky. Já nemám tolik času a proto raději místo toho stavím lodě.
Tímto chci poděkovat AEROvi za to, že mě přesvědčil o výhodnosti nových pryskyřic. Vás ostatní co vychvalujete 1200ku na laminování to poznání teprve čeká.
Pepa Darvas

Příspěvek od Pepa Darvas »

jen jsem chtěl zdůraznit ,že Epoxy 1200 není k zahození a že s ní lze laminovat .Já osobně používám L285 od Havel Composites,je sice dražší ,avšak výborně se s ní pracuje.Dále jsme pánové zapoměli na Epoxy 110,je to výborný materiál ,pracuje se s ním lépe ,než s Epoxy 1200 ,protože je řidčí ,více zapáchá ,než ty zahraniční,je však levnější.Kg stál kolem 400,- Kč ,ovšem není v každé drogerii,Firma má zastoupení jen někde.
SH

Příspěvek od SH »

nelze použít na kopyto na bázi polystyrenu (leptá ho)
lze, ale je třeba nejdříve kopyto nakašírovat novinovým papírem. To ostatně doporučuji udělat vždy na PS kopytě, povrch je pak rovnější a i vnitřek trupu vypadá estetičtěji.
Severan

Příspěvek od Severan »

Také jsem se kdysi snažil laminovat a moc mi to nešlo. Postupem času jsem si vytvořil jakousi fóbii z laminování a mám z toho pořád strach. Je ale pravda, že se mi nepodařílo olaminovat trup lodi, kde jsem použil tkaninu cca 350g/m2 a "laminoval" Chs 1200. Docela nedávno jsem se osmělil nějaké kousky v lodi vyspravovat pomocí L285 a tkaniny kolem 50g/m2 a šlo to parádně. Práce s kvalitní pryskyřicí je opravdu o něčem jiném a rozhodně se k ChS 1200 už nevrátím ( na laminování ). Chci mít z koníčka radost a ne po svém výtvoru šlapat. A za to mi ta dražší pryskyřice opravdu stojí.
Já jsem využil informace z článku o laminování 1200 stovkou na monaku, a funguje to skvěle.
Kadlos

Příspěvek od Kadlos »

Dík za rady, stejně sem ten trup chtěl laminovat jen sem doma našel zbytek toho tmelu tak sem se chtěl jen zeptat jestli by se dal použít. Kde koupím tu pryskyřici a tkaninu?
Ante

Příspěvek od Ante »

pokud jde o L285 tak je to skvělá pryskyřice, ale je to pryskyřice certifikovná pro použití v leteckém prumyslu, ta cena je prostě za tu certifikaci, pro naše použití bohatě stačí nějaká bez certifikace, za příznivější cenu.
Tu Aradit jsem koupil zde http://www.skolil.cz/
Přema

Příspěvek od Přema »

Včera jsem nakoupil u HavelComposites,mají styrenové pryskyřice i vlastní výroby-zatím nemám zkušenost -HavelPol-2,ale mají množst.slevy,balí do kanystrů,posílají na dobírku PPL,...takže lOkg /805 Kč/+ peroxidové tužidlo 1dcl na těchto lOkg/44,50 Kč/-ředění 100:1 ,2Om2 tkaniny 160g 750Kč.Konzistence jen lehce větší než již kolegy uvedený Lamit.Ten je super.Jen tvrdne poměrně rychle,zvláště v těchto vedrech.Na bitevku 3,70 m zatím padlo na vnější plášť /3vrstvy-8Og/ 5kg.Mám polystyrenové kopyto,ale okašírované novinami a zvláštním papírem do parního autoklávu-velmi pevný.Přestříkl jsem to syntetickým lakem a separoval voskem na podlahy-ten nejlevněší v Globusu.Lamit mi nic nenaleptal.V případě Epoxy 1200-konzistenci mi u HavlaComposites profesionálové doporučili naředit Acetonem.Na menší lodě mi kolega modelář doporučil líh
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Trochu studuj. Ředím jen na prolakování dřeva. Na laminování nee. Tam se ze mne stává ten SADO _ MASO (definice podle SH :D )
Ivan
Ivan
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

Nejsem zadny poradny modelar, ale neco jsem uz laminoval. Doted blahorecim Vanouchovi ze me presvedcil misto 1200 koupit L285. V kauze 1200 x jine epoxid. pryskyrice bych se 100% podepsal pod SH prispevek.

ps: Ivane osobne si myslim ze pouzivanim 1200 nikomu jinemu bolest nezpusobujes. Zase tak tvoje namaha asi nikoho netrapi.
(nemoh jsem si pomoc, kdyz sam tak rejpas do "olsovych rukou")
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

burdal1 píše:Nejsem zadny poradny modelar, ale neco jsem uz laminoval. Doted blahorecim Vanouchovi ze me presvedcil misto 1200 koupit L285. V kauze 1200 x jine epoxid. pryskyrice bych se 100% podepsal pod SH prispevek.

ps: Ivane osobne si myslim ze pouzivanim 1200 nikomu jinemu bolest nezpusobujes. Zase tak tvoje namaha asi nikoho netrapi.
(nemoh jsem si pomoc, kdyz sam tak rejpas do "olsovych rukou")
Mám z Vás dojem, že každý hájí to svoje, To mé je nejlepší a fertik. Já myslím, že když se někdo zeptá co by to chtělo, tak by se mělo reagovat (já to dělám tak a tak) a ne napadat nebo kritizovat toho druhého za jeho postupy. Je vidět, že jsme češi do morku kosti. Bude model z XXX lepší , ovladatelnější, hezčí než Epoxydový?
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

Mám z Vás dojem, že každý hájí to svoje, To mé je nejlepší a fertik. Já myslím, že když se někdo zeptá co by to chtělo, tak by se mělo reagovat (já to dělám tak a tak) a ne napadat nebo kritizovat toho druhého za jeho postupy. Je vidět, že jsme češi do morku kosti. Bude model z XXX lepší , ovladatelnější, hezčí než Epoxydový?
Ale vdyt jsem napsal jak to delam a nikoho nenapadal. Obe metody jsem zkousel, takze je muzu skutecne porovnat. Nejde mi o to, jestli to nekdo dela tak a nebo jinak. A je asi celkem logicke ze "to me je nejlepsi" - kdyby si to autor nemyslel, delal by to nejak jinak ne?
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Volšový ruce mám i já, ale je to věkem.

Na 99% nikomu nevnucuji své postupy a používaný materiál, na rozdíl od jiných co by už nikdy nepoužili to a to.

To jedno zbývající % - to kyž přijdu třeba z koštu a zapnu PC a spatřím oblíbená témata - laminování, Melodie či Artur ve skluzu, jak chladit atd. Občas mi to ujede, ale ta sranda pak přeci stojí za to 8)

Ivan
Ivan
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Barvy, lepidla a tmely“