Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Barvení a lakování

Odpovědět
ZIPP

Re: Barvení a lakování

Příspěvek od ZIPP »

Čím barvíte, lakujete a tmelíte RC modely, které jsou ze dřeva. Používá se na lakování a barvení syntetika, nebo akrylátové barvy ve spreji, které se dají koupit v mototechně?? Co se týče tmelení trupu, který je plaňkový tak jsem někde slyšel něco o epoxidovém tmelu??? , ale nevím ani jaký se má použít. Co se týče dřevěné paluby tak nitrolakem nikdy nedosáhnu takového lesku jako syntetickým lakem na lodě. A jak se syntetikou pracujete, stříkáte či nanášíte štětcem?? Nechci aby se mi barva po roce používání modelu oloupala, nebo popraskala. Díky za radu...
Nemusíš vše znát, ale musíš vědět, kde na vše najdeš odpověď.
to

Příspěvek od to »

Tmelení hrubé nerovnosti:
1. Na tmelení trupu (obecně velkých ploch) používám dvousložkový polyesterový tmel se skelným vláknem, mám vyzkoušené na laminátové trupy. Tento tmel může nahradit i vrstvu klasického laminátu, používá se na tmelení karosérií.
2. Na tmelení menších ploch používám klasiku nitrobarvu a dětský zásyp. Tento tmel jsem používal i na plaňkované trupy.

Tmelení dokončovací práce:
1. Tmely ve spreji k sehnání v mototechně.
2. Plnič ve spreji k sehnání tamtéž.

Barvení:
1. Jedině stříkám, štětec vyjímečně, používám pistoli na airbrush (ruskou) za cca 200,- kč (před patnásti lety).
2. Barvy syntetické, pokud chci nějaký konkrétní odstín tak Humbrol.
3. Lesk lze zvýšit leštěním mě se osvědčila zubní pasta.
4. Malé množství barvy ředím v injekční stříkačce (není to můj nápad). Výhoda je přesné naředění (vždy stejné) a malá spotřeba.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.

Tomáš
SH

Příspěvek od SH »

Projdi si celou diskuzi "Stavba modelu"... probíralo se to už tu tolikrát, že se už nechce psát...

Jestli má plaňkovaný model chvíli vydržet, tak olaminovat. Pokud to má být věrný model rybářské lodi po 20ti letech používání je to zbytečné. Po pár namočeních získáš přesnou patinu... :)

A až to všechno přečteš, tak už jistě budeš mít konkrétní problém, a pokud budu vědět, tak rád odpovím. Pokud nebudu vědět, jistě se najde někdo, kdo vědět bude.
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Obě odpovědi jsou věcné a vyčerpávající tvůj dotaz.Lesklá paluba,to snad nemyslýš vážně!
No a votom to je! Zdraví Karlík.

Karlík 5. dubna 2013 zemřel. Čest jeho památce.
ZIPP

Příspěvek od ZIPP »

Karlík píše:Obě odpovědi jsou věcné a vyčerpávající tvůj dotaz.Lesklá paluba,to snad nemyslýš vážně!
Jsem začátečník, tak proto tyto pro někoho stupidní otázky.....třeba teď díky tobě vím, že se lesklé paluby nejsou....díky
Severan

Příspěvek od Severan »

Bořík píše:lesklé paluby jsou ... když se podíváš na dřevěné čluny Riva, tak jejich dřevěné paluby ( vpředu, před kabinou a vůbec všechno - kromě podlahy, kde se chodí ) jsou lakované a vyleštěné do vysokého lesku. Stejně tak chromované kování a další doplňky jsou jak zrcadlo. Takový povrch je dost těžké udělat a chce to pořádnou vrstvu kvalitního laku a leštit a leštit a leštit ....
Hlavně to chce mít dobře připraveníé dřevo, po břebroušení lehce navlhčit povrch, nechat vyschnout a znovu přebrousit. Pak hodně vrstev laku, mezitím přebrušovat, až dokjde k zaplnění pórů dřeva, pak dát ještě 1 i více vrstev a povrch je pak dokonalý (téměř). Kresba dřeva dostane hloubku a plasticitu.

Severan
mitom

Příspěvek od mitom »

Ešte som to neskúšal, ale na plastikásrkom fóre som čítal niečo o Sidoluxe...
To by nohlo byť dobré riešenie aj pre nás, keď potrebujeme hladké vyleštené drevo...
http://modelforum.upce.cz/forum/viewtop ... &start=210
Vyzerá to, že má dobrý "plniaci" efekt.
SH

Příspěvek od SH »

Nevíme co staví ZIPP: jestli RIVU, třeba Aquaramu nebo Rivaramu, tak ty mají potah a paluby z mahagonu a originál má 12 vrstev laku, každá broušená a leštěná.

Jestli staví rybářský člun, tak tam paluba obvykle broušení nevidí, natož leštěný lak. :)

Takže - co stavíš?
ZIPP

Příspěvek od ZIPP »

SH píše:Nevíme co staví ZIPP: jestli RIVU, třeba Aquaramu nebo Rivaramu, tak ty mají potah a paluby z mahagonu a originál má 12 vrstev laku, každá broušená a leštěná.

Jestli staví rybářský člun, tak tam paluba obvykle broušení nevidí, natož leštěný lak. :)

Takže - co stavíš?
Stavím rybářský člun....tak čím lakovat a barvit, syntetikou, nebo akrylátem???
to

Příspěvek od to »

To je otázka na kterou nedostaneš jednoznačnou odpověď. To je jako bych se ptal platikových modelářů jestli je lepší Humbrol nabo Agama. Já jsem používal z 80% Humbrol občas Tamiya a i ty Agamy, spíš jsem se řídil tím jaký potřebuji odstín.

Důležitá je příprava povrchu, jak psal Severan, a potom je to víceméně jedno.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.

Tomáš
cobra

Příspěvek od cobra »

Já osobně - mám s Akrylátem velice špatné zkušenosti (voda,vysušení,voda,vysušení.....),takže za sebe jednoznačně syntetiku!A ještě bych se pozastavil přímo nad lodním lakem (tak jak jej zlze zakoupit),lak je to dobrý ale absolutně nestálý vůči slunci!Na slunci se velice snadno znehodnotí (popraská).Rovněž pozor na to jaký synt.lak použiješ.Záleží na jeho vlastnostech po zaschnutí !Jsou laky které zůstanou (jaksi pružné,měkčí a jen velice špatně se brousí ) a laky které jsou tvrdé (ty je možné brousit,leštit).Je třeba si tedy nejprve ujasnit co od výsledného snažení požaduješ - toto platí o laku.V barvě je to něco jiného - barvy většinou vždy vytvoří tvrdý povrch,pokud to není nějaká speciální barva (na asfalt,bazény a pod..)!V zásadě můžeš použít jak autoemail tak i syntetickou barvu.Opět já používám syntetiku - nanáším pistolí Airbrush za cca 500 Kč.
Přeji hodně zdaru.
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
SH

Příspěvek od SH »

Takže, abycho to nepletli:
Na dřevěnou palubu kde má být vidět struktura dřeva, bez náteru to nechat nemůžeš, i když v originále je to třeba nenatřené.
1) epoxydový dvojsložkový lak
2) epoxydový jednosložkový lak ze starých zásob (nová receptura dělá problémy při nástřiku druhé vrstvy - krabatí)
3) lodní lak
4) akryláty - Sportakryl,... jsou dobré ale dřevo pod nimi zůstane takové jako vybledlé, pod těmi 1)-3) se krásně zvýrazní.

Možná bych zkusil i nějakou lazuru - Herbol Ofenporrig,.....

B)
Lakování trupu/paluby po laminování, tmelení,...
Syntetika z plechovky (Industrol,...) udělá lesklý hladký povrch ale dlouho schne (nebezpečí stékání) a dělá tlustou vrstvu.
Syntetika modelářská (Humbrol,Agama) - tenká vrstva, dobře kryje, ale drahé a odolnost proti otěruje malá
Nitrokombinační barvy - rychleschnou,tenká vrstva (jsou vidět i detaily, rytí, nýty což syntetika zaleje, ale taky škrábance a chyby v broušení), pouze velká balení,malý výběr odstínů, třeba si míchat barvy
Akryly - namíchajítilibovolný odstín v autolakovně ale zaplatíš....

Pro natírání štětcem jsou použitelné jen syntetiky.
Karlík

Příspěvek od Karlík »

Ještě jednou k lakům na modely lodí:Já mám jen ty nejlepší zkušenosti s polyuretanovými laky.V jakékoli podobě,i vodou ředitelnými.Dají se koupit v OBI,Baumaxech ,v Praze ve Slezké ulici ja speciálka Milesi.Na paluby mat,na ostatní pololesk.Lesklé paluby mají opravdu jen milionářské šífy,nebo mahagonové rychlolodě!.
No a votom to je! Zdraví Karlík.

Karlík 5. dubna 2013 zemřel. Čest jeho památce.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Barvy, lepidla a tmely“