Stříkám plastový trup. Nejprve jsem dal základ na plasty a pak stříkám vlastní barvu. Části, které mám v jiné barvě jsem zakryl igelitem nalepeným na trup elektrikářskou páskou. Nicméně, když jsem pásku sundával, tak mi na několika místech vzala i barvu.
Máte někdo tip, jak toto udělat lépe? Co jiného na zakrytí použít, abych po sundání nebral i barvu.
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Čím zakrýt části modelu
Re: Čím zakrýt části modelu
tamiya masking tape - https://www.google.com/#hl=cs&safe=off& ... 57&bih=788
Zachovejte paniku :-)
pokud ti páska vzala barvu, tak je nějaký problém buď s nástřikem barvy (mastná plocha, prach, základ na plasty si nerozumí s tím plastem atd.), nebo odtrháváš pásku moc kolmo. Pásku je třeba stahovat téměř do protisměru tak aby v místě odlepování se páska točila o 180° do protisměru.
Použití Tamia pásky, je perfektní, jejím použitím si jenom polepšíš, toto není příspěvek proti jejimu používání, pouze zamaskuješ problém s přilnavostí barvy a problém se objeví časem a jeho oprava bude o to komplikovanější.
Jako základ na plasty mi byl kdysi doporučen Formex - syntetická základní barva na lehké kovy. Když jsem stříkal Korála, tak jsem si říkal, dej tam něco lepšího, použil jsem základ na plasty ve spreji, pak tmel, barva, povrchovka,... pak co to tu je za stroupek.... drbnul jsem do něho a stáhnul komplet barvu jak fólii... Takže znova s Formexem a ten drží fest.
Použití Tamia pásky, je perfektní, jejím použitím si jenom polepšíš, toto není příspěvek proti jejimu používání, pouze zamaskuješ problém s přilnavostí barvy a problém se objeví časem a jeho oprava bude o to komplikovanější.
Jako základ na plasty mi byl kdysi doporučen Formex - syntetická základní barva na lehké kovy. Když jsem stříkal Korála, tak jsem si říkal, dej tam něco lepšího, použil jsem základ na plasty ve spreji, pak tmel, barva, povrchovka,... pak co to tu je za stroupek.... drbnul jsem do něho a stáhnul komplet barvu jak fólii... Takže znova s Formexem a ten drží fest.
- petr hájek
v dřívějších dobách jsem používal obyčejnou hnědou papírovku po vysušení se dokonale přilnula k podkladu a napnul ase tudíž nepodtekla, po nástřiku a dokonalém vytuhnutí barvy nástřiku jsem vše odmočila omyl tehdy jemným pískem na nádobí dnes nejlépe cifem.
Osobně ale používám spíše maskovací vodičky-ať už koupené nebo míchané z přírodního latexu s plavenou křídou nebo na bázi PVAC lepidel pro školní omladinu nebo klasické samolepkové natěračské pásky z obi, ale pozor ty co se tváří krémově -ty totiž mají mnohem menší přilnavost než ty co jsou dožluta.
Osobně ale používám spíše maskovací vodičky-ať už koupené nebo míchané z přírodního latexu s plavenou křídou nebo na bázi PVAC lepidel pro školní omladinu nebo klasické samolepkové natěračské pásky z obi, ale pozor ty co se tváří krémově -ty totiž mají mnohem menší přilnavost než ty co jsou dožluta.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
ta maskovací kapalina je zajímavý podnět. Jak s ní vytvoříš rovnou linku (čára ponoru)? Obyčejně "štětcem"?
To si totiž nedokáži u sebe představit, protože si nejsem jist, zda udržím pevnou linii. ;o)
To si totiž nedokáži u sebe představit, protože si nejsem jist, zda udržím pevnou linii. ;o)
Moje zkušenost - může být odlišná od jiných ...... Jak psal Jaroj: Tamiya páskou (10 mm) si udělám hranu. Z "igelitu" (mikroténového pytlíku atd.) překryji loď a ten igelit přilepím k Tamiyi např. zakrývací malířskou páskou (19, 25 mm) z nějakýho Bauhau.
V každém případě spodní vrtva barvy na níž lepíš pásku musí být řádně proschlá. 3 - 4 dny by měly stačit na většinu běžných barev, např. u syntetiky to může být i podstatně víc, tam bude záležet na použitém ředidlu a síle vrstvy barvy. Nicméně Tamiya páska se k podkladové barvě chovala "nejzdvořileji" ze všech, co jsem zkoušel.
V každém případě spodní vrtva barvy na níž lepíš pásku musí být řádně proschlá. 3 - 4 dny by měly stačit na většinu běžných barev, např. u syntetiky to může být i podstatně víc, tam bude záležet na použitém ředidlu a síle vrstvy barvy. Nicméně Tamiya páska se k podkladové barvě chovala "nejzdvořileji" ze všech, co jsem zkoušel.
Používam identický spôsob, ako Tatka.
Len dodám, že páska "Tamyia" je len prebalovaná tzv. Kabuki páska pôvodm z Japonska.
Vo vačších a finačne výhodnejších baleniach som ju objavil v potrebách Farby Laky.
Ponúka ju výrobca Storch Art.Nr. 96 05 25 22 vo viacerých šírkach napr. š. 25mm v návine 5O m za cca 6 €.
Vyzerá presne ako Tamyia, teda je žlta.
Od toho istého výrobcu mali v predajni viacero ďalších maskovacích pások rôznych farieb s rôznymi vlastosťami.
Dobrá je vraj aj fialová.
P.S. Žltú kabuki pásku prebaľuje aj Scotch (potreby pre autolakýrnikov), len neviem kat.no.
Len dodám, že páska "Tamyia" je len prebalovaná tzv. Kabuki páska pôvodm z Japonska.
Vo vačších a finačne výhodnejších baleniach som ju objavil v potrebách Farby Laky.
Ponúka ju výrobca Storch Art.Nr. 96 05 25 22 vo viacerých šírkach napr. š. 25mm v návine 5O m za cca 6 €.
Vyzerá presne ako Tamyia, teda je žlta.
Od toho istého výrobcu mali v predajni viacero ďalších maskovacích pások rôznych farieb s rôznymi vlastosťami.
Dobrá je vraj aj fialová.
P.S. Žltú kabuki pásku prebaľuje aj Scotch (potreby pre autolakýrnikov), len neviem kat.no.
PeterP
- petr hájek
na dlouhé rovné linky není kapalina moc použitelná bez předešlého vytvoření linky naříznutím podkladu žiletkou ale je nutno pamatovat že to naříznutí je obvykle ,,jáma,, až na materiál trupu kterou je nutno přelakovat.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 2704 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Admirál
-
- 0 Odpovědi