Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Saturn - pohon

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
SH

Re: Saturn - pohon

Příspěvek od SH »

Tak jsem dneska učilplavat Saturna ve vaně a zkoušel čím ho pohánět Obrázek

A při tom jsem došel k tomuto poznání:
- budu muset někde sehnat hóóódně olova abych ho dostal na vodorysku
- přestože je trup velký jak kráva je v něm málo místa a ještě míň přístupu
- Graupnerův šroub 4-listý 70mm dopředu táhne málo a dozadu ještě míň. Uvidím jak to bude vypadat v reálu na rybníku, předpokládám, že proudění ve vaně dost negativně ovlivnilo tah. Ale stejně mám tušení, že dělání šroubu mě nemine.
- zkoušel jsem dvě varianty pohonu - nějaký asi 12V motor z auta, velikost delší 550ka, uhlíky v domečcích, docela nízkootáčkový připojený napřímo a 480/7,2V + planetová převodovka MPJ 1:3.33.

Výsledky: "12Vka" - na 12článků odběr 4-5A svižně točící se šroubem, při vytažení šroubu z vody a opětovném zanoření nebylo cítit nějaké nadměrné "zadušení" motoru.

480ka - na 6čl., odběr 7-8 A, o trošku (20%??) vyšší otáčky šroubu. ALE dost děsný kravál, v paneláku po 22hodině neakceptovatelný. Možná by pomohlo přádně ji namazat, byla v ní jen troška vazeliny z výroby.

Závěr pro mě? - jdu do přímého náhonu, i když jsem jeho zastáncem, jeho použitelnost při tak velkém šroubu mě překvapila.

Nebo zná někdo ještě jinou, lepší, možnost pohonu?
SH

Příspěvek od SH »

Neuspokojil mě tah. Chtěl bych s ním zkusit TT. A proto si myslím, že budu potřebovat nový šroub s větším tahem, což už ten 12V motor nemusí udýchat.
Až to bude na rybníku tak budu chytřejší.

BTW: co mě překvapilo bylo velké pulzování tahu aniž se změnily otáčky (poslechem). Třeba zabral dost silně a vzápětí byl tah téměř nulový. Vysvětluji si to prouděním ve vaně.
burdal1

Příspěvek od burdal1 »

To vanove skubani je opravdu vyrazne. Jsem velmi zvedavy, jak se bude mereni z vany shodovat s merenim na vetsi plose. Jinak ta neochota k S900 by se jiste dala vysvetlit tim ze ne kazdy je tak ochotny lodni investor jako ty Boriku. ;-)
Naposledy upravil(a) burdal1 dne úte úno 13, 2007 12:42, celkem upraveno 1 x.
Přema

Příspěvek od Přema »

SH:"tahem, což už ten 12V motor nemusí udýchat."
O kolik procent zvětšíš tah?Zvedneš odběr.Max 7A.Ty autové motorky jsou velmi odolné díky své konstrukci.Osobně bych se nebál.
SH

Příspěvek od SH »

Aby nedošlo k mýlce - ten motor je asi z auta (12V, konektory,...) ale vypadá jako 550ka a na čele má vyraženo "Johnson". Ale co to je za typ asi už nikdy nezjistím, na boku má natisknuté nějaké číslo ale to je spíš výrobní série než typ, na webu Johnsona jsem nic nenašel.

Anebo tam vrazím klasický stěračák - to ale abych ho rozebral a skládal po kouskách až v trupu pod palubou. :-)
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Pro SH - měls to vzít do Opole, tam bylo místa dost. Jen si rýpnu, jak dlouho stavíš lodě, že nevíš že vana je okorát na očistu. Ani vyvýžení v ní pořádně neudělá. K větší lodi nedáš hlavu a čirá voda na bílém smaltu - vidíš akorát nice.
Ivan:cool:
Ivan
SH

Příspěvek od SH »

ivankap píše:Pro SH - měls to vzít do Opole, tam bylo místa dost. Jen si rýpnu, jak dlouho stavíš lodě, že nevíš že vana je okorát na očistu. Ani vyvýžení v ní pořádně neudělá. K větší lodi nedáš hlavu a čirá voda na bílém smaltu - vidíš akorát nice.
Ivan:cool:
Měl... ale nestihl. :-) Budu rád, když budě v plavbychopném stavu na Modely-Brno. V maketovém nebude určitě. :-(

Ta vana byla jen na odzkoušení jestli a jaký motor utočí s tím šroubem. A výsledem mě překvapil, čekal jsem, že a) tah bude větší, b) převodovka bude výrazně lepší než přímý náhon.
Aleš

Příspěvek od Aleš »

Rozhodně bych použil převodovku a šroub Robbe-mají větší stoupéní než Graupner.Při vanovém testu sestavy 400 7,2,6Vgelovka a šroub Robbe 40 ,převod1:3 se to pomalu nedalo udržet v ruce.Graupnery jsou vhodné napřímo.:)
ivankap

Příspěvek od ivankap »

Kupovaný šrouby, tyto do hraček , jsou na dvě věci. Pokud berete to ježdění trochu vážněji. Udělat šroub nená zas tak velký problém. Já třebas poprosím Šekyna :P a mám ho do tří týdnů. Ale na remorkéry je dělám sám.
Ivan
Godric

Příspěvek od Godric »

ivankap píše:Kupovaný šrouby, tyto do hraček , jsou na dvě věci. Pokud berete to ježdění trochu vážněji. Udělat šroub nená zas tak velký problém. Já třebas poprosím Šekyna :P a mám ho do tří týdnů. Ale na remorkéry je dělám sám.
Někdo je šikovnej, někdo vůbec neví, jak je má udělat, jako já například, tápu v tom a sehnat materiál je pro mne noční můra. Takže jestli mi někdo udělá lodní šrouby, budu velice rád :)

PS: Dýzy budou taky sranda
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“