Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

BeeBop - hračka pro děti

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
AmaterTeoretik

Re: BeeBop - hračka pro děti

Příspěvek od AmaterTeoretik »

http://www.svensons.com/boat/?p=RunaboutsOutboard/Bebop

Při brouzdání po netu jsem narazil na model pro děti. Vytvořit něco takového by na jistý čas umlčelo ženu.
Léto se blíží a zjistil jsem že modely asi nestačí. První loď ale má být darována nepříteli, druhá příteli
a teprve třetí si má stavitel nechat. Já se rozhodl pasovat do role křečků své děti:-)

Návrhář tvrdí že motor o 3,5 koně udělí modelu rychlost 16 km.
Vím že se prodávají závěsné elektrické motory ale rád bych design modifikoval:-)
Rád bych použil 12V autobaterie (nabíječka je doma) a 2 vestavěné motory
s dvěma šrouby (jde o styl). Poradíte prosim někdo s výběrem elektromotorů?
Rozpočet je na prvním místě, co doporučíte? Kolik minut zábavy bych mohl očekávat
ze 2 baterií, kolik ze tří?
Já vím, otázky idiota, ale to humanitní vzdělání...

Prosím pomozte:-)
Loděnice shromažďuje informace a materiál.
AmaterTeoretik

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... unner.html

Stačily by prosím tyhle 2? Chápu dobře že by dohromady daly 3, 5kw?
Prodává u nás někdo něco podobného,
přímo v ČR za rozumnou cenu? Zřejmě budou potřebovat chlazení. Je to tak?

Přestože jsem mo-na-ko pročetl skrznazkrz, kdykoliv uvidím vzorec, vzpomenu si na našeho vilného profesora fyziky
a začnou se mi zavírat oči. Vyvolával jen spolužačky s výstřihem a známky dával podle obsahu:-)
Od té doby ta fyzika dost pokulhává... omlouvám se za 100x opakované dotazy.
ik33

Příspěvek od ik33 »

To vážne chceš stavať 2,4m čln s motormi čo uvádzaš??? Nie motory by nestačili. Uvedom si že majú výkon 1,7kW ale pri odbere 80A a napätí 22V a pritom točia viac ako 30 tis. ot/min. Ak bude stačiť rýchlosť chôdze tak možno by sa dali použiť. Čím a ako to chceš preboha uchladiť - potrebuješ z malého motora chladiť cca. 200W ak nie viac. Aké autobatérie plánuješ použiť 44Ah alebo 180Ah. - pri maximálnom odbere 80A vidíš koľko vydržia nie? Vrtule mieniš vyrábať doma sám ? Myslím že na 12V pri odbere 80A a otáčkach 16800 na prázdno utiahne vo vode aj 80-100mm stúpanie 0,5. Možno by stálo za vyskúšanie pohľadať elektromotor s otáčkami okolo 300 ot/V ale čo najťažší alebo ešte ťažší, ale možno to budú len vyhodené peniaze http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Glow_.html
Popozeraj radšej niečo v rybárskych e-shopoch - závesný elektromotor
AmaterTeoretik

Děkuji za radu,
závěsný elektromotor jsem zamítl hned v prvním dotazu.
Takže zbývá jen spalovací motor:-) Ten vypadá zajímavě...
http://www.rcplace.cz/rcplace-cz/eshop/ ... led-Engine
Ale ten hluk... a cena:-)
msob

Příspěvek od msob »

ježíšikriste... zlatý zavážečky....
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

AmaterTeoretik píše:Děkuji za radu,
závěsný elektromotor jsem zamítl hned v prvním dotazu.
Takže zbývá jen spalovací motor:-) Ten vypadá zajímavě...
http://www.rcplace.cz/rcplace-cz/eshop/ ... led-Engine
Ale ten hluk... a cena:-)
Záleží jakou chceš rychlost.
Já jsem pro svoji jednomužnou plachetnici testoval (na sucho ve vaně) rezervní pohon pro případ bezvětří na dojetí. použil jsem motor z topení do auta 12V/65W, cca 5500 ot. , vrtule kopie dvoulistá z závěsného el. motoru pro rybáře. Ve vaně tah pěkný, test na lodi tak květen. Druhý motor také 12v, ale nevím waty byl ze zavírání oken u aut. Je menší (asi jako z Hobykingu) výsledek podobný. Pro takovéhle "modely" bych doporučil www.jachting.info. trup bych stavěl jako sešívanec z překližky. Jinak výhoda závěsného motoru je v tom, že je hotový a dá se s ním vyjet až na břeh. To s ponořenou vrtulí nejde. tak ať dílo podaří.
A je To . . . .!
AmaterTeoretik

Dobrý rádce se projevil:-)
Ty otáčky jste ve vaně nějakým způsobem měřil? Nebo je hodnota 5500 výrobcem deklarovaná?
Děkuji.
Fóra o dospělých lodích znám, metodu "stitch and glue" plánuji. Ta by mohla ušetřit i něco váhy.
Možná koupím i nějakou dýhu:-)

Že jsem gymnadebil jsem už také zmínil, výkon i požadovanou rychlost jsem uvedl hned v prvním příspěvku.
Mé ratolesti nějaký louda neuspokojí, chtěl bych, aby to výrazně převyšovalo rychlost chůze.
Ideální by byla hodina provozu, půlka na plný knedlík, zbytek vycházkově. Vyrobím i pádlíčka,
ale myslím že první manuální návrat s vybitou baterií princezny naučí hospodárnému režimu.
Že nechci závěsný motor jsem také zmínil, i když znám jeho uživatelské výhody. 2x cca 1,5 až 2kW je dost,
že offshore modely v těchto výkonových kategoriích používají spalovací motory jsem také zaregistroval,
já bych zřejmě koupil Tummler, raději bych ale upřednostnil elektrickou variantu. Ty 2 šrouby ať to vypadá.
Nechci uplně přesně BeeBop, beru ho jako inspiraci. Vzhledem k výtlaku prostě pár baterií nebude problém.
BeeBop podle plánu váží 45 kg. Něco ušetří Stitch and Glue.
Děti dalších 5O.

Lodní šrouby a hřídele bych si nechal udělat někým zkušeným.
Rozhodně bych instaloval jejich ochranu proti kontaktu se dnem.
Teď jen najít někoho kdo už zkoušel a poradí ve věci výběru elektromotorů....
Ivo Michal

Příspěvek od Ivo Michal »

Být tebou, tak celý projekt s chladnou hlavou zvážím. Určitě to realizovatelné je, ale nebude to rychle ani levně. Ovčem ze všeho nejdřív bych řešil, jestli holčičky po něčem takovém touží. Problémů spojených s tímhle nápadem máš celou řadu a pokud se dětí nechceš zbavit, tak vyžadují solidní řešení a jsme zpět u ceny.
burun

Příspěvek od burun »

Pro AmateraTeoretika,
1) stéjný výkon u elektromotoru jako u spalovacího motoru nedosáhneš.
Při výkonu 3,5HP = cca 2600 W. Při účinnosti elektromotoru 75% ..potřebuješ 3500 W příkonu ...při 12V baterii by byl odběr cca 290A, což jak vidíš je nesmysl.
2) Při zabudovaných motorech musíš komletně přepracovat vnitřní část člunu.
Prostor, kde byl vyhrazen pro závěsný motor a nádržka nejde použít. Velký
odklon os šroubů od osy pohybu. (záď bude nadlehčována a příď tlačena do vody ....vektory) Motory budeš muset uložit v prostoru, kde jsou v současnosti nohy, aby nebyl takový odklon os šroubů.
Když nechceš použít přívěsný motor a chceš to pode dno, tak co kdyby jsi použil sice dvou podvěsných motorů, které by jsi upravil jako azipody pod dno člunu. elektroniku bys dotáhl k palubní desce. Natáčení by šlo vyřešit přes kladky k volantu. Ale i tak budes muset zesílit dno a najít prostor pro akumulátory.
Např. motory Hastwing 20 Lb. za 1900,- Kč nebo Minn Kota 30 C2 za 3870,- podívéj se na www.boat007.cz máš prodéjnu v Praze.
Výjde to podstatně levněji než motor, regulátor, hřídele, šrouby ..atd.

Jinak, ať se Ti to podaří postavit.
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

no řekl bych že když malý remorkér se dvěma malými oběžkami a celkem nerozměrnými vrtulemi utáhne nejen sebe , ale i nafukovací člun s dítětem není verze elektro se střídáky vubec neschůdná.
chce to někoho s praktickými zkušenostmi a ti se nacházejí na webu :
http://www.tugtowing.cz
Zde se spíše strhne dohadovačka o nemožnostech použití.
Pokud bys šel do spalovací verze lze jít i cestou nákupu 2 kusů křovinořezů a použít takřka celý i s dlouhou hřídelí a odstředivou spojkou, konec s noži se odmontuje a nahradí unašečem šroubu s patříčnými ložisky.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
ik33

Příspěvek od ik33 »

Použil by som to čo radí BURUN a čo som naznačil aj v mojom prvom príspevku - použiť závesné rybárske motory, akurát ich poriadne upraviť. Lenže by som motory neumiestnil pod trup, ale v zadnej časti trupu od spodu urobil vybratia ktoré by motory ukryli. Bolo by možné ich od spodu a od zadu prekryť sieťkou proti namotaniu rastlín, ale hlavne kôli bezpečnosti proti poraneniu od vrtule. Samozrejme vybratia pre motory by mali plynulé nábehy, kôli prívodu vody k vrtuliam a motory by boli otočne uložené a slúžili by aj ako kormidlo. Možno by stačil aj jeden výkonnejší do stredu. Možno by rýchlosť nebola úplne to čo očakávaš, ale deti by sa určite vyšantili.
petr hájek

na sítky pozor dokážou hodně ubrat z výkonu vrtule...... příliš hustá i třetinu z rychlosti nakonec jsem na zakrmovačce použil klece z chromovaných košíků na příbory od vietkongu.
LCT 751

Příspěvek od LCT 751 »

ta konstrukce je hodně stará, když se budeš držet plánku tak vychází hodně těžká, rychlost a potřebný výkon hodně závisí na hmotnosti lodě, u výtlačné plavby je to jedno...u poloskluzu je to někde u 15-20kg na 1koně.

aby to jelo,je to nutno postavit hodně odlehčené,laminátový trup,vyplněný pěnovou hmotou,,styrodur nebo něco podobného,moderní jachty používají do prostoru sendvičového dna balzu.

jsou lodní přívěsné motory co dole nemají lodní šroub,ale axiální čerpadlo položené na plocho,používají to záchranáři.

nebo pohon jako mají vodní skůtry,také z toho ven nic nekouká,co se může urazit nebo někoho zranit.
sas

Příspěvek od sas »

Ahoj, co zkusit jet pohon, je docela výkonný.
Podívej se tady:
https://www.youtube.com/watch?v=ZJmp_89wq-0
model táhne svoji předlohu a nevypadá, že by měl problémy.
Stavím ho taky, ale ve větším měřítku asi 1:7, výtlak má 12 kg a výkon jetu ( http://www.rc66.cz/jet-pohon-5 ) je více než dostačující. Poháním ho tímhle motorem

http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... Motor.html

a ještě jsem neměl odvahu to pustit naplno.
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
Karolinus I

Příspěvek od Karolinus I »

Něco jiného je táhnout jako šnek, a něco jízda 16 km/hod.
A je To . . . .!
LCT 751

Příspěvek od LCT 751 »

bavíme se o hmotnosti cca. 200 kg, a výkon pro to se neveme z ničeho,
rychlost na vodě je drahá, a první předpoklad je kvalitní trup pro rychlost.
podle starého počítání:
1 kůň utáhne vůz 1 tunu,,, na kolejích 12 tun a na vodě 60 tun krokem.
nutné lehké baterie Li-Fe
levný pohon starér, potopit do pouzdra s transformátorovým olejem (je nevodivý) a celé pouzdro dát pod vodu pro chlazení,,,a experimentovat.
SH

Příspěvek od SH »

LCT 751 píše:.... potopit do pouzdra s transformátorovým olejem (je nevodivý) ......
kam na ty prasárny lidi chodíte???? Transformátorový olej do vody.... :(

Když pominu to, že je to ekologické zvěrstvo, tak za dobu experimentování (podle primárního dotazu soudím, že dotyčný nemá o problematice ani ponětí...) utratí minimálně dvojnásobek toho co by dal za hotový funkční pohon a to nemluvím o čase po dobu kterého by se už dávno mohl vozit.

A taky by bylo dobré si uvědomit, že od jistého výkonu (nevím kolik koní to je, ale to si dotyčný jistě najde) je třeba mít průkaz vůdce malého plavidla, takový řidičák na lodě.
Ivo Michal

Příspěvek od Ivo Michal »

od výkonu 4 kW je třeba průkaz VMP.
Ale to téma takto pojaté lodičky pro děti je stejně teoretické :-)
petr hájek

ač nerad-opravdu-ale dal jsem ti ,,-,, LCT751 olej ve vodě i v pouzdru milionkrát těsněném je průůůůůůůůser (pardon za slovo , ale jiné nejde v tomto případě použít) kapka která pronikne otráví milion litrů vody a to stejným svinstvem co dotedka tráví děti ve vietnamu (pardon tam to bylo v jiné konzistenci , ale látky jedovaté, byly velmi-stejné.....)....... když už chceme experimentovat s ponořeným motorem použijme střídák a nemusíme těsnit nic krom spoje drátů na přívodu- někde uvnitř průchodky mezi dráty na povrchua uvnitř suchého trupu.... že to jde je myslím už dost známo modelářské veřejnosti.
samozřejmě nepředpokládám provoz ve slané mořské vodě.
Pro LCT ....beru Tě jako moc dobrého modeláře-praktika a moc dobře vím , že umíš, ale tohle bylo prostě moc.......
LCT 751

Příspěvek od LCT 751 »

tenhle řešení bylo použito u Triste při ponoru do 10 km,skleněné nádoby a takto uložené motory a plovák s mnoha tisíci litry benzínu.
SH

Příspěvek od SH »

LCT 751 píše:tenhle řešení bylo použito u Triste při ponoru do 10 km,skleněné nádoby a takto uložené motory a plovák s mnoha tisíci litry benzínu.
jj... 50 let staré řešení. V té době se taky tvrdilo,. že DDT je neškodné a doporučovalo se ho vtírat do vlasů proti vším..
Dnes jsme trochu dál.
sas

Příspěvek od sas »

Ještě chci upozornit na něco na co jsem zapoměl. Jet pohon je docela citlivý na nečistoty (např. písek) v kulovém kloubu na výtonové trysce.
Pavel Daněk
sas

Příspěvek od sas »

Karolinus I píše:Něco jiného je táhnout jako šnek, a něco jízda 16 km/hod.
Jo, ale ta loď váží 3150 kg a model má výtlak méně než 5 kg
Pavel Daněk
ZBl

Příspěvek od ZBl »

sas píše:Ještě chci upozornit na něco na co jsem zapoměl. Jet pohon je docela citlivý na nečistoty (např. písek) v kulovém kloubu na výtonové trysce.
Já si dovolím jednu poznámku: Bude ten Jet vůbec k mání? Nechci zbytečně strašit, ale Graupner potom, co byl převzat, toho hodně přestal dělat a i na uvedeném odkazu je uvedené, že není na skladě...
Možná by stálo za to se porozhlédnout i jinde, například zde: http://www.kehrer-modellbau.de/en/
sas

Příspěvek od sas »

ještě nedávno jsem ho sehnal, ale jsou i jiní výrobci, jde jen o to, že se to prodraží, pokud nechce použít rybářský motor, modelařina je prostě drahá
Pavel Daněk
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“