Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Mig 400/3Li ???
Mig 400/3Li ???
Zdravím všechny,
řeším problém s příliš vysokými otáčkami MIGu400, už jsem ho ventiloval na RCManii, ale zatím bez odezvy, tak to zkusím tady :-)
Koupil jsem si motorek MIG 400/3Li s tím, že je na 12V -3xLi článek. Jenomže na motorku je, kromě toho 3Li, ještě napsáno taky 3,6-8,4V!! Jak tomu mám tedy rozumět? Je na 12V, nebo na 8,4V ?
Díky...
řeším problém s příliš vysokými otáčkami MIGu400, už jsem ho ventiloval na RCManii, ale zatím bez odezvy, tak to zkusím tady :-)
Koupil jsem si motorek MIG 400/3Li s tím, že je na 12V -3xLi článek. Jenomže na motorku je, kromě toho 3Li, ještě napsáno taky 3,6-8,4V!! Jak tomu mám tedy rozumět? Je na 12V, nebo na 8,4V ?
Díky...
Re: Mig 400/3Li ???
Provozné napetie má od 3,6- 12V .
pro rokony,
"Nenávidím" motory ""400-480"!! .........na co ho chceš použít...??
Ať Tvoje lodě plujíí
"Nenávidím" motory ""400-480"!! .........na co ho chceš použít...??
Ať Tvoje lodě plujíí
Mám ho pro loď Pilot od Vladyky. Mají tam doporučenou čtyřstovku. Viděl jsem videa s touto lodí a přišlo mi, že jede až příliš rychle, proto jsem koupil (chtěl koupit?) 12ti voltový, s napájením 7,4V. A také proto, aby tolik zbůhdarma nežral a nezatápěl.
Ale i na těch 7,4V je to frkot, 4,5A jen to hvízdá.
Nechci také použít regulátor, když mám udělaný relátkový reverz.
Když to nepůjde jinak, dám před něj odpor tak 3ohmy.
prosím netfinityho ,
ať se ozve ohledně pohonu, svého pěkně postaveného vladykova pilota,
děkuji
Ať Vaše lodě plují
ať se ozve ohledně pohonu, svého pěkně postaveného vladykova pilota,
děkuji
Ať Vaše lodě plují
relátkový reverz???rokony píše:Mám ho pro loď Pilot od Vladyky. Mají tam doporučenou čtyřstovku. Viděl jsem videa s touto lodí a přišlo mi, že jede až příliš rychle, proto jsem koupil (chtěl koupit?) 12ti voltový, s napájením 7,4V. A také proto, aby tolik zbůhdarma nežral a nezatápěl.
no - dobrá - je to řešení, ale pak si nestěžuj, že motor točí moc - Vladyka sice doporučuje 400-ku, ale nedoporučuje náhodou i regulátor??? No a ten řeší problém s vysokými otáčkami, topením i žravostí - prostě v autě je taky k něčemu pedál plynu - kdyby tam nebyl, tak by to asi moc nebylo košer, že :-)
Takže tam dej regl a budeš mít vyřešeno - klidně stačí nějaký laciný od Flajzara nebo podobný - netřeba tam hned cpát špičku od DSYSů :-)
Pěkný den
MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd
- Pepa Darvaš
Jednoduchá rada.Stačí snížit napětí.jestli to má 3.6 V, tak tam pusť čtyři volty a pojede to pomalu.Těch 12 V je maximum.Na tyhle motory stačí olověnej Acu 6V 1.2Ah smenším odběrem a když to je i tak moc, dej tam převod, nebo menší šroub.
- petr hájek
flajzarovic regl jest relátkově reverzován..........msob píše:relátkový reverz???rokony píše:Mám ho pro loď Pilot od Vladyky. Mají tam doporučenou čtyřstovku. Viděl jsem videa s touto lodí a přišlo mi, že jede až příliš rychle, proto jsem koupil (chtěl koupit?) 12ti voltový, s napájením 7,4V. A také proto, aby tolik zbůhdarma nežral a nezatápěl.
no - dobrá - je to řešení, ale pak si nestěžuj, že motor točí moc - Vladyka sice doporučuje 400-ku, ale nedoporučuje náhodou i regulátor??? No a ten řeší problém s vysokými otáčkami, topením i žravostí - prostě v autě je taky k něčemu pedál plynu - kdyby tam nebyl, tak by to asi moc nebylo košer, že :-)
Takže tam dej regl a budeš mít vyřešeno - klidně stačí nějaký laciný od Flajzara nebo podobný - netřeba tam hned cpát špičku od DSYSů :-)
Pěkný den
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
- petr hájek
rychlost lodě je jednoduše možno snížit tím že prostě nebudu jezdit na plný knypl, osobně mám 2x480 v novgorodu napřímo s dvoureglem od jirky chaloupky a jezdím jak mi libo , pro předvádění někdy i na 3 zoubky trimu , pro nouzové situace na plný plyn.
Je to jako mít v autě 0,9l motor nebo 3,5l oboje se z křižovatky rozjede ale s tím velkým motorem prostě ani na plyn nešlápnu a ten malej musím vytočit tak že v konečném důsledku sežere víc než ten velkej(ověřeno osobně ...BMV 3,5 -----10,5 městská spotřeba felda 1,2 -----11,8 také městská spotřeba a mezi nimi 2 generace neb bavor byl ze 78 roku....)
Prostě výkon navíc netřeba používat vždy ale je to pak jen o rukách.
Je to jako mít v autě 0,9l motor nebo 3,5l oboje se z křižovatky rozjede ale s tím velkým motorem prostě ani na plyn nešlápnu a ten malej musím vytočit tak že v konečném důsledku sežere víc než ten velkej(ověřeno osobně ...BMV 3,5 -----10,5 městská spotřeba felda 1,2 -----11,8 také městská spotřeba a mezi nimi 2 generace neb bavor byl ze 78 roku....)
Prostě výkon navíc netřeba používat vždy ale je to pak jen o rukách.
Jenže to stavíme pro kluka (11let) a ten s tím bude lítat naplno. A to znamená koupit víc baterek, namotat chladící trubku na motor, která se na rybníku stejně hnedka zacpe, regl s chladičem... A navíc bude machrovat, že je rychlejší než můj rybářský kutr... Tak to teda né!
Škoda, že nejde na reglu nastavit omezení výkonu.
Nazdar Ufoune :-)petr hájek píše: flajzarovic regl jest relátkově reverzován..........
Ano - flajzarregl je relátkový - na tom není nic špatného, jen umí kromě reléového reverzu i regulovat = funkci plynu :-)
Jestli jsem totiž pochopil správně, tak úpůvodní konstrukce tazatele je reverz přes relátka s FULL-FULL spínáním. A to jsem se snažil říct - že tam chybí ten regulační člen prostě :-)
Pěkný den.
rokony píše:Jenže to stavíme pro kluka (11let) a ten s tím bude lítat naplno. A to znamená koupit víc baterek, namotat chladící trubku na motor, která se na rybníku stejně hnedka zacpe, regl s chladičem... A navíc bude machrovat, že je rychlejší než můj rybářský kutr... Tak to teda né!
Na některých reglech JDE omezit výkon - viz. DSYS třeba :-)
P.S. Možná by bylo dobré vyplnit bydliště - třeba je v dosahu nějaká spřízněná lodněmodelářská duše :-)
cest je mnoho ....třeba omezit výchylku plynu ...jde li .....ale hlavně bych se nebál že to 11ctiletý klučina nezvládne ....zvládne a v pohodě ...mám pilota, 400 7,4 , 6článek, vodní chlazení, šroub Graupner 32 dvoulist a jezdí to akorát .....
Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....
Ahoj, stavěl jsem od Vladyky policejní člun WSP9 viz. https://forum.mo-na-ko.cz/portal/viewtopic.php?id=3708, galerie https://plus.google.com/photos/10397923 ... banner=pwa.
Chtěl jsem rychlejší než doporučená 400, takže mám 480race s 2S LiPol. Chlazení jsem tam udělal jen proto, že jsem měl chladící spirálu i hadičky, ale podle zahřívání motorku nebylo potřeba. Regl. chlazený vodou nemám. Regl jsem koupil kdesi v bazaru autíčkový za 400kč. Bez reglu bych do toho nešel. Proč ? No protože i když tam dáš jen 4 články NiMH/NiCd, tak to bude dopředu jezdit normálně, pomalu, ale na zpáteční chod začneš přelívat vodu přes zrcadlo na palubu. Zpáteční chod je nutné dost omezit.
Jinak v kroužku do lodí kategorie EX500 (trup vydry) používáme 400 napřímo s kompakt hřídelí a 4-5 článků NiCd. 4články 3listá vrtule 30mm, 5 článků 2listá.
Každopádně 3články můžou být málo pro napájení přijímače v lodi a serva. Při odběru serva nebo motorku ti klesne napětí přijímače a model se stane neovladatelný.
Snižovat napětí odporem je nesmysl. Odpor buď spálíš, nebo budeš teplo vyzařovat přes něj a proud se ti stejně nezměnší.
Chtěl jsem rychlejší než doporučená 400, takže mám 480race s 2S LiPol. Chlazení jsem tam udělal jen proto, že jsem měl chladící spirálu i hadičky, ale podle zahřívání motorku nebylo potřeba. Regl. chlazený vodou nemám. Regl jsem koupil kdesi v bazaru autíčkový za 400kč. Bez reglu bych do toho nešel. Proč ? No protože i když tam dáš jen 4 články NiMH/NiCd, tak to bude dopředu jezdit normálně, pomalu, ale na zpáteční chod začneš přelívat vodu přes zrcadlo na palubu. Zpáteční chod je nutné dost omezit.
Jinak v kroužku do lodí kategorie EX500 (trup vydry) používáme 400 napřímo s kompakt hřídelí a 4-5 článků NiCd. 4články 3listá vrtule 30mm, 5 článků 2listá.
Každopádně 3články můžou být málo pro napájení přijímače v lodi a serva. Při odběru serva nebo motorku ti klesne napětí přijímače a model se stane neovladatelný.
Snižovat napětí odporem je nesmysl. Odpor buď spálíš, nebo budeš teplo vyzařovat přes něj a proud se ti stejně nezměnší.
- petr hájek
když jde o náhradu spínače reglem bez zbytečných investic pak bych hledal tady:
http://aukro.cz/listing.php/search?stri ... egory=8469
http://aukro.cz/listing.php/search?stri ... egory=8469
- Marek Vrbka
Naprosto souhlasím s Netfinity. Mám v Arturu Mig 480, převodovku 1:2.3 ,baterie 6V 2400 mAh , reg. dsys 20 . Na vysílači si nastavím rychlost hned při jízdě, na regu je to možné udělat taky. Jezdí nádherně,vydrží až 1 hod.Hlučnost je minimální.Samozřejmě jsem taky laboroval , toto použití mě vyhovuje,jezdím s tím asi 5 rokem.
Ntfinity: Při použití odporu se proud samozřejmě sníží (jak vyplývá z ohmova zákona), ovšem o výkon se dělí s motorem a příslušný podíl musí tedy vyzářit ve formě tepla. Uznávám, že to není čisté řešení.
- petr hájek
náhodou ......... kdyby se použil spirálový odpor a ten se umístil do nádobky s olejem ........dokonce by to i hezky umělo čoudit .........rokony píše:Ntfinity: Při použití odporu se proud samozřejmě sníží (jak vyplývá z ohmova zákona), ovšem o výkon se dělí s motorem a příslušný podíl musí tedy vyzářit ve formě tepla. Uznávám, že to není čisté řešení.
Jasně blbě jsem to napsal. Každopádně na odporu budeš mít větší napětí než na motoru, takže ten se asi ani nerozběhne a na odporu budeš mít velké ztráty vyzářené teplem. Teda v případě, že ho budeš mít na tento výkon dimenzovaný.rokony píše:Ntfinity: Při použití odporu se proud samozřejmě sníží (jak vyplývá z ohmova zákona), ovšem o výkon se dělí s motorem a příslušný podíl musí tedy vyzářit ve formě tepla. Uznávám, že to není čisté řešení.
Když už tam máš přijímač, tak tam dej i regulátor otáček. Jinak regulace motorku se řeší například přes integrovaný obvod NE555 + budící tranzistor. Celý obvod pak funguje jako pulsně šířková modulace budícího tranzistoru. Viz. http://filipo.g6.cz/bastleni/pwm-555.
Ale dát tam regl za 300kč snad není problém.
pro rocony,
teď, co tady napíšu nemá s daným tématem ....regulátorem....-modelařinou co dělat ......,ale v důsledku možná, že ano.
7.4. v 22:43- jsi napsal: Jenže to stavíme pro kluka(11 let)a ten s tím bude lítat. .... A navíc bude machrovat, že je rychlejší než můj rybářský kutr. Tak to teda né !
Já bych byl velice rád, kdyby v dnešní době můj 11-letý syn měl zájem chodit s otcem k vodě a pouštět modely a nesedět u
"Borise" ( PC) a hrát bojové hry, to v lepším případě. V horším případě se toulat s " cigaretovou partou" , těch 11let je tak akorát pro zahájení, jak je to vidávat u nás na malém sídlišti. Na těch velkých to už asi je pozdě.
Proto bych obětoval přes těch 1000,- Kč za programovatelný regulátor DSYS 32 do jeho modelu (dá se omezit výkon), a pak s tím může lítat třeba na 60% výkonu naplno. Je předpoklad, že k té modelařině přičichne a zůstane modelařit.
A vůbec, od kdy je rybářský kutr rychlejší než moderní člun lodivoda.
Ať Vaše lodě plují
teď, co tady napíšu nemá s daným tématem ....regulátorem....-modelařinou co dělat ......,ale v důsledku možná, že ano.
7.4. v 22:43- jsi napsal: Jenže to stavíme pro kluka(11 let)a ten s tím bude lítat. .... A navíc bude machrovat, že je rychlejší než můj rybářský kutr. Tak to teda né !
Já bych byl velice rád, kdyby v dnešní době můj 11-letý syn měl zájem chodit s otcem k vodě a pouštět modely a nesedět u
"Borise" ( PC) a hrát bojové hry, to v lepším případě. V horším případě se toulat s " cigaretovou partou" , těch 11let je tak akorát pro zahájení, jak je to vidávat u nás na malém sídlišti. Na těch velkých to už asi je pozdě.
Proto bych obětoval přes těch 1000,- Kč za programovatelný regulátor DSYS 32 do jeho modelu (dá se omezit výkon), a pak s tím může lítat třeba na 60% výkonu naplno. Je předpoklad, že k té modelařině přičichne a zůstane modelařit.
A vůbec, od kdy je rybářský kutr rychlejší než moderní člun lodivoda.
Ať Vaše lodě plují
Mozna se zeptam blbe. Nevsiml jsem si jestli se uz nekdo ptal. Jakou vysilacku si pro syna vyhradil? Ptam se jen proto, ze jsem klukovi (13let) musel stejne koupit radio, tak jsem vzal 6kanalovy 2,4Ghz hobbyking za 450kc, ktery se de nastavit kompem. To znamena ze jsem pro jeden prepinac nastavil polovicni vychylky kormidla a na druhem polovicni plyn. I na plno jsem ale ubral na reverzu. Kdyz jezdim ja tak plyn naplno a polovicni kormidlo, pro kluka obracene. At se nauci plynulou regulaci otaceni ale nema plny plyn. Tzn omezeni mam na radiu, regl obyc pro auto neprogramovatelny.
Dalsi otazka jaky sroub pouzijes? Osobne si nemyslim, ze by 400 v pilotu jezdila rychle rekneme na 5-6clanku nicd. Jednak ma mensi napeti nez Lipol a taky pekne zatici lodku. Kazdopadne zmenou napajeni nebo sroubu to urcite doladis na max rychlost. Ale jestli nebudes mit plynulou regulaci plynu tak to kluka prestane bavit. Kdyz ho vezmes na soutez Moravsky pohar, kde nebude jezdit bezhlavy jak se mu zachce, potka tam sve vrstevniky, jiste ho to bude vice zajimat. Ja takhle pritahl kluka a vlastne i sebe k modelarine.
Diky Sneku a SH.
Dalsi otazka jaky sroub pouzijes? Osobne si nemyslim, ze by 400 v pilotu jezdila rychle rekneme na 5-6clanku nicd. Jednak ma mensi napeti nez Lipol a taky pekne zatici lodku. Kazdopadne zmenou napajeni nebo sroubu to urcite doladis na max rychlost. Ale jestli nebudes mit plynulou regulaci plynu tak to kluka prestane bavit. Kdyz ho vezmes na soutez Moravsky pohar, kde nebude jezdit bezhlavy jak se mu zachce, potka tam sve vrstevniky, jiste ho to bude vice zajimat. Ja takhle pritahl kluka a vlastne i sebe k modelarine.
Diky Sneku a SH.
Co se týč vysílačky, mám tu dva starší 4 kanály 40Mhz značky Pelikán a Zebra FM pro :-), nic moc, ale na loďku to bude stačit.
Po všech radách, za které všem děkuji, jsem se rozhodl postavit "Regulátor mini", uveřejněný tady na Monaku.
Pokud by se ukázalo, že bez reverzu to nepůjde,využil bych volný kanál na přepínání otáček motoru RC spínačem.(např známé zapojení s 4013 + přepínací relé)
Vypadalo by to asi tak, že pohybem páčky do strany by se "zařadila" zpátečka a stejným druhým pohybem páčky zase vyřadila.
Šroub tam mám originál trojlist průměr 25 s M3 od Vladyky.
Po všech radách, za které všem děkuji, jsem se rozhodl postavit "Regulátor mini", uveřejněný tady na Monaku.
Pokud by se ukázalo, že bez reverzu to nepůjde,využil bych volný kanál na přepínání otáček motoru RC spínačem.(např známé zapojení s 4013 + přepínací relé)
Vypadalo by to asi tak, že pohybem páčky do strany by se "zařadila" zpátečka a stejným druhým pohybem páčky zase vyřadila.
Šroub tam mám originál trojlist průměr 25 s M3 od Vladyky.
Burun:
Plně souhlasím,ale nechci kupovat nic drahého, hlavně proto, že je kluk divoch a určitě to utopí.
Počítačové hry taky může, ale kupodivu před asi týdnem si takhle sedl za počítač jako vždycky, postupně spustil a pochvíli zase vypnul všechny oblíbené hry a se slovy "už mě to nebaví" vypnul počítač. I rozhodl jsem se toho využít a předestřít mu nové podněty, pokud možno tvůrčí povahy.
Snad se chytne, byl bych rád.
Plně souhlasím,ale nechci kupovat nic drahého, hlavně proto, že je kluk divoch a určitě to utopí.
Počítačové hry taky může, ale kupodivu před asi týdnem si takhle sedl za počítač jako vždycky, postupně spustil a pochvíli zase vypnul všechny oblíbené hry a se slovy "už mě to nebaví" vypnul počítač. I rozhodl jsem se toho využít a předestřít mu nové podněty, pokud možno tvůrčí povahy.
Snad se chytne, byl bych rád.
At to zbytecne neprekombinujes. Kdyz uz stavis, tak postav rovnou obousmerny. Na kolik te vyjde ten mini? Nevim ktery to je. Ja jsem stavel nejake regly, schemata jsem si zkombinoval, upravil podle sebe stejne jako program do procesoru. Jelikoz to slo pro decka, tak jsem priskrtil zpatecku na 40% ale na nekterych lodich to bylo moc. Muj vysel i s krabickou a konektory na cca 280kc. Bez meho casu samozrejme. Co bych pro deti neudelal.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6 Odpovědi
- 10848 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Snek
-
- 3 Odpovědi