Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

RIVA předělávka pohonu

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Michal m

Re: RIVA předělávka pohonu

Příspěvek od Michal m »

Zdravím všechny modeláře

obracím se na vás s žádostí o rady na předělání mahagoňáku RIVA.

Jedná se o koupený model, kdy původní pohon" nějaká plechovka 550" nedostačuje, model jezdí opravdu děsně pomalu. Po výměně za MIG 500 TURBO jsou jízdní vlastnosti o dost lepší, člun pěkně klouže.
Problém je v tom že se motor strašně rychle hřeje, tím pádem se nedá s čluněm moc jezdit tak cca 1-2min.

Napadlo mě že bych člun předělal na střídák, který by tomu dal rychlost a motor by se tak moc nehřál. Další věc je, že model už je setavený a zásadně zasahovat bych nechtěl ( chci zůstat u jedné hřídele). Hřídel modelu je mosazná trubka 4mm a v ní ocelový drát žádná kluzná pouzdra a ložiska tam nejsou, tak si nejsem jist jak dlouho by to vydržla při vyšších otáčkách (hřídel bych asi vyměnil). Místa pro motor tam taky moc není.uchycení motoru je v laminátu, kde byly vruty a po pár odšroubování neměly v čem držet.

Chtěl bych poradit jestli předělat na střídák nebo ne, popřípadě osadit plechovku vodním chlazením ? a celkově překopat hřídel a vnitřek člunu.

Riva má výtlak 3kg i se baterií, délka je 86cm x 24cm široká

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

zkusil bych ještě vyměnit šroub, než se pustíš do větších úprav. zkus sehnat šroub s menším stoupáním, dovolí motoru roztočit se na vyšší otáčky (pokud už nejede v nejvyšších) a pokud ho dostaneš do pásma nejvyšší účinnosti, tak se při stejné nebo vyšší rychlosti nebude tolik hřít
Obrázek
NeJaToD team
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

http://aukro.cz/906007-set-brushless-mo ... 99104.html
zkusil bych asi toto
Pokud né, pak začít laborovat se šroubem , podle mě ten na fotce má dost malé stoupání , ale použít větší stoupání znamená instalovat vodní chladící spirálu na stávající plechovku, každopádně poloha hřídele moc silný motor neumožní , protože vyšší tah šroubu začne zvedat záď lodi a tím začne šroub přisávat vzduch .
Bylo by potřeba hřídel dostat více do ,,vodorovna,,.
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

ufone to není přesné.
sklon hřídele je důležitý, ale rozhodující je kde je těžíště lodi v okamžiku kdy pluje "na vlně" pokud je na zadi, tak ma tendenci nořit zaď více dolu, ztrácet rychlost a "skákat", pokud je těžiště vepředu tak je to jak říkáš, bude nořit příď dolu a zvedat záď nahoru, tzn. přisávat vzduch a opět ztrácet rychlsot. důležité je proto ji vyvážit na rychlost jakou pluje.

pokud se mu hřeje motor, tak má stoupání šroubu vzhledem k otáčkám moc vysoké, proto bych nejdříve vyzkoušel menší stoupání nebo menší průměr šroubu.

pro rychlost lodě jsou rozhodující otáčky šroubu, rychlost lodě v ideálním případě (bez ztrát a odporů může být rovna rychlosti vody, která proudí za šroubem). těžké šrouby a malé otáčky se používají na pracovní lodě, které musí mít sílu. tzn pokud chce zrychlit, musí zvýšit otáčky motoru. Jestliže se mu hřeje tak je šroub mot těžký a snížením stoupání nebo zmenšením šroubu půjde motor v pásmu lepší účinnosti a tím bude méně hřát a navíc může běžet ve vyšších otáčkách.

odpor vody ale s rostoucí rychlostí roste geometricky, tzn. 2x vyšší výkon motoru neznamená 2x vyšší rychlost. od určité rychlosti je již vzhledem k tvaru trupu neefektivní zkoušet další zvýšení rychlosti...
Obrázek
NeJaToD team
petr hájek

jj ivvo pravdu díš.....
jen je nutno odkázati na stránky kde se řeší skutečně rychlé lodě a inspirovat se tam od těch co opravdu jezdí rychlé lodě .........
Od remorkéru se RIVA dost liší , obecně ale platí že pokud chci rychlý člun beze ztrát ,volím co nejmenší úhel sklonu hřídele nebo tzv. flexi hřídel.
S tím šroubem jsem psal, že jak jsem viděl na obrázku , je tam šroub co rozhodně velké stoupání nemá je to nějaký univerzál , proto píšu nutno laborovat . Každopádně, pokud kolega nepůjde do střídačky, asi se chladící spirále nevyhne a pokud půjde do střídačky pak ty pro auta jsou slušně výkonné a nejsou tak moc nákladné, pro chlazení se pak dá nechat navinout spirála na chlazení například u VLADYKA model.
Nezkoušel bych zmenšovat stoupání šroubu, ale spíše průměr šroubu což v konečném důsledku umožní i zmenšení toho zminěného úhlu hřídele .
Ideální by bylo kdyby kolega měl v okolí někoho kdo rychlíky jezdí aby mu poradil případně šrouby pro zkoušky půjčil.
Michal m

Příspěvek od Michal m »

Dík za info asi nejprve začnu laborovat se šroubem. Ještě mám jednoho rychlíka a tam mám tenhle šroub od graupnera http://www.houska-modelar.cz/shop/catal ... ts_id=7081

Mám to tedy osadit tímto šroubem, co ta hřídel vydrží otáčky? Nemám to rozkuchat a dát tam něco od MP Jetu?
petr hájek

mám pocit že ten šroub na odkazu se tváří jako poloponořený a ten by měl být až za zádí ale zkusit to stojí za to pokud je doma.....
MP -Jet má výborné kompakt hřídele a dělá je i jako kompletní pohony i pro střídačky myslím že u nich se nedá prohloupit .... i když to není z nejlevnějších. ;)
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Píšeš, že model má asi tři kila, to je na takový motor strašně moc.I když snížíš průměr šroubu bude se Ti to hřát a nebo to pojede ještě pomaleji.Každý motor má udaný výkon a ten nepředěláš.Zkus namontovat do nějakýho Pajera čtyřkolky který má obsah teď nevím 2,5 litru , motor o obsahu jednoho litru.Taky to pojede.Já bych Ti radil aby ses poohlédnul po nějakým stříďáku.Určitě je tady na fóru řada lidí, kteří Ti poradí jaký motor do tak těžké lodičky dát.Rozhodně to nebude ani jeden z těch pětistovkových, nebo šestistovkových motorů.Věř mi je to málo.
SH

Příspěvek od SH »

Michal m píše:....Hřídel modelu je mosazná trubka 4mm a v ní ocelový drát žádná kluzná pouzdra a ložiska tam nejsou, tak si nejsem jist jak dlouho by to vydržla při vyšších otáčkách (hřídel bych asi vyměnil). ...
no, pokud je to, co píšeš pravda (trubka bez ložisek...) tak půlku výkonu zmaříš už ve hřídeli a do vody se nedostane. A s rostoucími otáčkami se ten poměr ztrát rychle zvětšuje.
Takže bych doporučil zkontrolovat, jestli tam ty pouzdra opravdu nejsou (může to jen tak vypadat...), a pokud nejsou, vyměnit pouzdro i hřídel...
Michal m

Příspěvek od Michal m »

SH píše:
Michal m píše:....Hřídel modelu je mosazná trubka 4mm a v ní ocelový drát žádná kluzná pouzdra a ložiska tam nejsou, tak si nejsem jist jak dlouho by to vydržla při vyšších otáčkách (hřídel bych asi vyměnil). ...
no, pokud je to, co píšeš pravda (trubka bez ložisek...) tak půlku výkonu zmaříš už ve hřídeli a do vody se nedostane. A s rostoucími otáčkami se ten poměr ztrát rychle zvětšuje.
Takže bych doporučil zkontrolovat, jestli tam ty pouzdra opravdu nejsou (může to jen tak vypadat...), a pokud nejsou, vyměnit pouzdro i hřídel...
Sám jsem se tomu divil, když jsem měnil původní šroub, kde ve šroubu byl malinký červík a ten samý se nedá sehnat(nevím co je k tomu vede dávat tam něco podobného). Když jsem to rozdělal tak jsem se nestačil divit, jen mosazná trubička napatlaná vazelínou a v něm ocelový drát. Tak jsem na něj musel udělat závit pro nový šroub. Sám nevím proč docela drahý model osadí takovou prasárnou.

Má někdo nějaký zlepšovák, jak to co nejšetrněji vyndat? Bude to nejspíš zalepeno epoxem, napadlo mě jedině to vzít na konci do kleští a vykroutit, snad to okolo moc nepopraská.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Michal m píše:Má někdo nějaký zlepšovák, jak to co nejšetrněji vyndat? Bude to nejspíš zalepeno epoxem, napadlo mě jedině to vzít na konci do kleští a vykroutit, snad to okolo moc nepopraská.
Možná by pomohlo to zkusit zahřát, je-li k tomu dostatečný přístup.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Nalim

Příspěvek od Nalim »

NEZAHŘÍVAT-NEKROUTIT je to plast PSH a zdeformuje se nebo praskne úplně jinde. Pokud máš frézku tak to lehce odřízneš. Dáš novou hřídel a vlepíš tekutým železem (například ALTEKO) Nerovnosti dotmelíš a případně stříkneš.
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Michal m

Příspěvek od Michal m »

Nalim píše:NEZAHŘÍVAT-NEKROUTIT je to plast PSH a zdeformuje se nebo praskne úplně jinde. Pokud máš frézku tak to lehce odřízneš. Dáš novou hřídel a vlepíš tekutým železem (například ALTEKO) Nerovnosti dotmelíš a případně stříkneš.
Trup lodi je zhotoven z pevného skelného laminátu, má dvojité stěny s pěnovou výplň. Frézku mám, ale nevím přesně jak to myslíš odříznout. Můžeš mi to trochu přiblížit?
petr hájek

osvědčilo se mi na staré pouzdro přesně v ose klepnout přes kus tvrdého dřeva, obvykle se odrazí lepidlo od pouzdra hřídele a pak jde normálně vysunout, zatím to nepomohlo jen u IVVOva remoše, tam jsme nahřívali pouzdro-trubku a nakonec pomohlo až zplacatění a následné prokroucení.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Myslím frézku stopkovou do ruky kterou pojedeš po hřídelce a pouze koncem budeš lehce zasahovat do plastu.Pokud ten plast narušíš alespoň trochu, tak myslím že půjde určitě lépe ven než se pokoušet páčit ji bez narušení povrchu.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Neboj se že uděláš velkou díru.Pokud budeš kupovat novou hřídel kompakt (tím vyřešíš souosost a upevnění motoru) tak ta má na motor 600 průměr 8mm.
petr hájek

a ještě jednou k překopávce RIVA člunu,
přišel mi na mail tento text od kolegy modeláře který zde na monaku zatím není registrován. Mám ho na prosbu autora předati sem do vlákna.
Činím tedy tak a doufám , že bude k užitku:

Téma: pohon - Riva. Jedná se o názor teoretika.
- motor MIG 500 absolutně nevhodný doporučen výrobcem pouze do "krabičky" - rychlostní,která má
skluzový trup, již při "0" rychlosti se dostává do skluzu. RIVA se do skluzu musí pracně dostat .
Váha "krabičky" cca 1 kg ( MIG 500 cca 100W příkon) RIVA 3kg váha a dostane se mu do skluzu
za cenu přehřívání -ničení motoru.Vodní chlazení nepomůže.(Chybí x-y Watů příkonu)
-snížit stoupání - odporuje rychlosti a snížit průměr šroubu zase odporuje se do nějaké rychlosti dostat
3 kg model bude stát na "místě" šroub ho neutáhne bude akorát vířit vodu.

Jediný model člunu , který jsem viděl s jedním šroubem je Dumasův Caldegraft pohon nějakou
speciální 700 marine(vodou chlazená), regulátor 75A marine šroub kovová Octura 3 listová 35mm.
Všechny modely RIVY od různých výrobců nebo stavěné modeláři mají dva pohony.
Ve stavebnicích 2 vysokootáčkové 600 což dává příkon cca 250-270W a 2listé šrouby. Na x stránkách youtube
mají Rivy střídavé motory s vodou chlazeným pláštěm Bohužel tyto motory se nedovážejí.
-
Při požadavku 1 hřídelového pohonu - stejnosměrný motor o příkonu 250W -270W není.

Pepa Darvaš uváděl - použít střídavý motor . Doplňuji použít pokud to má být motor koupený u nás
tak RAY inrunner BL 2845/09 2100KV 260W (v rcshop.eu momentálně za 643,-Kč) což by odpovídalo
příkonu stejnosměrnému motoru, který není. Samozřejmě doplnit spirálový vodní chladič. 2 baterie 3s
v sestavě 3s2p z důvodu kapacity.
Nebo s koeficientem rezervy - strachu :
RAY inrunner BL 2856/09 1530KV 315W (v rcshop.eu momentálně za 689,- Kč), samozřejmě doplnit
spirálový chladič, a 2 lipol aku 4s v sestavě zapojení 4s2p z důvodu zvýšení kapacity.
Vámi navrhovaný motor pane Hájek je pro 2s baterii a pro příkon např.cca 200W by bral cca 28A oproti 14A
BL 2856 a u lodě by byla problematičtější regulace změny rychlosti jízdy.
Krásná motory a celkem vybavení je na modelshopu: Leadershobby.com
optimální motory za mikroceny např. sea monster BL 2845 KV 2100 s 3s lipol nebo BL 2856KV 1530 se 4s

- není zřejmé a známé jakou baterii má Michal m v modelu a jaký je průměr šroubu.Určitě bych vyměnil pouzdro
hřídele snažit se osu narovnat s tím, že použiie šroub průměr 35 mm a naposledy laboroval se stoupáním
a průměrem tak aby byl optimální odběr. Použití poloponořeného šroubu pod trupem nevadí.Podle foto -
vypadá, že motor je namontován na nějaké přepážce. Posunutím motoru před ní a snížením by se zmenšil
úhel sklonu hřídele.
Michal m

Příspěvek od Michal m »

Děkuji ti Petře za angažovanost a obsáhlé vysvětlení a vypadá to že tam dám střídák, hřídel jsem už vykuchal. Pouzdro hřídele se doslova bortilo (o něco silnější alobal) a vyklepnout to něšlo tak jsem to kroutil, řezal, páčil a nakonec se dílo povedlo. Teď mám hřídel, mimochodem jsem objednal u MP JET hřídel s přírubou na 600 http://www.mpjet.com/news/index.php?opt ... 60&lang=cs ve 12:30 a druhý den zvonila poštačka kolem poledne i s hřídelí - klobouk dolů před MP -JET

Chci se zeptat jestli bude sedět rozteč na přírubě, když tam budu chtít dát střídák?
petr hájek

Mě netřeba děkovat nejsem autorem jen jsem předal text , co se týče rozteče na střídáku nevím zda se dají připojit na díry na přírubě a bál bych se také průměru hřídelí motoru a spojkového válečku , ale pokud je to kombo hřídel s motorem musí to sedět, jinak nevím jaký motor vybereš ,ale upravit se dá skoro vše na vše. ;)
tukan

Příspěvek od tukan »

Koupil jsem také RIVU a ve všem souhlasím. Tolik škody díky rádo-by "ose" jsem ještě neviděl. Týdny už koumám, co s tím. Motor mě netrápí. Ačkoliv bacha, stříďáky se špatně rozbíhají a nemají rády pomalé otáčky. Objednal jsem 550-ku s malým Kv (1200) do terénního autíčka. Špatně se shánějí a nevím, zda jsem nevyhodil do Číny peníze. Zkoušel jsem tam 550-ku s Kv=3000 ale nejdřív po přidání plynu nic a pak motor po pár cuknutích vyrazí (a to mám na reglu měkký start a rozsah výchylky na Tx na 50%). Problém je ale větší s osou. Opravdu je to pravděpodobně tenká trubička zakončená krátkými vsunutými "kluznými ložisky" kde je ale značná vůle osičky, která díky své délce (300 mm) neskonale vibruje. Ucpávky, ložiska - nic. Videa jsou tady http://youtu.be/bLwW96dnJcs tady http://youtu.be/9Y37IhV8iQU a tady http://youtu.be/Z21bbcxeIHo . Koumám, jak na stávající konce s průměrem 6mm nasadit nějaké vedení osy (s ložiskem apod.). Nechce se mi to bourat. Kdyby ale přesto nebylo vyhnutí, prosím Michala m o popis, jak vypadá původní trubička (kde je přilepená, jaká má zakončení a co všechno a jak zničím když jí budu bourat). Díky moc předem. Rád také nějak poradím.
Luděk

Příspěvek od Luděk »

Ložisko 6 na něco asi bude problém. 7x4x3 s přírubou se používají v airsoftu. 6ks 200kč.

Já bych to vypáčil, zalepil a nainstaloval dvě pořádný. Pokud dvě ne, tak tam zalep běžnou compact hřídel. S kuličkovými ližisky mě hřídele nezlobí. To ukončení v případě ložiska s osazením nemusíš řešit. Stačí pak teflonový kroužekk, mosazná podložka a kontramatka ke šroubu.
Luděk

Příspěvek od Luděk »

Jo a na tom videu to spíš vypadá na křivou hřídel, závit, nebo mosazný náboj šroubu. Zkus jiný šroub.
Luděk

Příspěvek od Luděk »

A na dalším to vypadá , jak bys červíkama hřídel zavřel mimo osu.
tukan

Příspěvek od tukan »

Toho šmajdání šroubu si nevšímejte. Dělá to i při malých otáčkách a je to stejné i když sundám šroub. Když chytnu mezi prsty konec hřídele bez šroubu a pajtluju s ní na obě strany, tak je slyšet ťukání o pouzdro ale vůle je okem nepostřehnutelná. Když za chodu přitlačím hřídel na stranu, tak kromě toho že se spálím ubyde i značně ťukání (ale ne úplně). Ještě mne teď napadlo, jestli není vyosený kardan (že to ťuká i při malých otáčkách). Byl jsem s lodí osobně u Pelikána v jeho firmě a servisák zkoušel jinou loď - dělala to také. Jeho závěr byl : je to holt Čína ...
Luděk

Příspěvek od Luděk »

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kOA_CQLTbEk[/youtube]

Tady jsou dvě compact hřídele se dvěma ložisky (uprostřed a nakonci). Nikde nic neklepe.
Prodavač/opravář měl pravdu. Buď to vyměň, nebo si nestěžuj :-)
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“