Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Krížnik - pohon

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
martel123

Re: Krížnik - pohon

Příspěvek od martel123 »

Dobrý deň, chcem sa opýtať skúsenejších na názory, prípadný návrh pohonu pre krížnik dlhý 227 cm, široký cca 23 cm. Otázka je, aké motory pre model s vyššie uvedenými rozmermi, koľko motorov (2 ks a cez ozubené kolá poháňať dve a dve skrutky) alebo na každú skrutku jeden motor, teda spolu 4 ks. Tak isto aj regulátor, na dva a dva motory jeden alebo na každý motor reguláciu osobitne. Ja uvažujem o jednosmerných motoroch Power 755/40, link :http://www.peckamodel.sk/produkt/652_elektromotor-power-75540.aspx a k nemu patričné regulátory (2/4???). Ako zdroj energie chcem použiť 2 ks gél.aku 12V/17Ah. Loď nemá byť maketa ani polomaketa ale model krížnika so zachovaním hlavných rysov ako nástavby, výzbroj, zábradlie, atd.. atd... má to byť model pre moje potešenie. Poprosím o názory, prípadné návrhy. Ďakujem.
...počítaj s najhorším a nevzdávaj sa!
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Obrázek

Táto dvojmetrová "lodička" je poháňaná jedným 12V motorom triedy 600 na priamo. Vrtuľa je cca 50 mm.
Odber motoru do 10 A pri plnom výkone.

Nemyslím si, že Tvoj krížnik bude mať väčšie vrtule, takže by v pohode mali stačiť štyri 600 plechovky na priamo. 700 od robbe je super motor, ale v tomto prípade sa mi javí zbytočný.
Ja osobne by som sa prevodovke vyhol. Nemám rád keď je model na vode hlučný od prevodoviek, keď t nie je nevyhnutné.
A dal by som dva reglery, vždy po dva motory na každej strane s možnosťou mixovania ťahu pre zlepšenie obratnosti lode.

Viac starostí, než pohon by mi robil výtlak modelu, a jeho následná váha ... ;)
PeterP
martel123

Příspěvek od martel123 »

Ďakujem za názor... o mixe reglov som uvažoval od začiatku, predsa len samotné kormidlo na také "koryto" bude asi málo, prevodovka bola iba ako úplne posledné náhradné riešenie...pokúsim sa ešte zohnať jednu 600-ku motor, tri mám zo starých zásob alebo dám dve 600-ky a dva motory ako som písal vyššie. Tá hmotnosť asi bude značná a práve kvôli tomu som myslel na silnejšie motory. Regulátory by mali stačiť cca 20A alebo silnejšie? Ešte k reglom, musia byť rovnakej značky a teda aj parametrov alebo môžu byť od rôznych výrobcov a obidva na výkon 25A??? Nebude to problém v otáčkach potom? Ď.
Netfinity

Příspěvek od Netfinity »

Ahoj, co se tyce regulatoru tak bych urcite volil stejne typy. Prece jen kazdy regl muze mit jinou charakteristiku, frekvenci rizeni motoru a dalsi parametry.
PeterP

Příspěvek od PeterP »

martel123 píše:Ďakujem za názor... o mixe reglov som uvažoval od začiatku, predsa len samotné kormidlo na také "koryto" bude asi málo, prevodovka bola iba ako úplne posledné náhradné riešenie...pokúsim sa ešte zohnať jednu 600-ku motor, tri mám zo starých zásob alebo dám dve 600-ky a dva motory ako som písal vyššie. Tá hmotnosť asi bude značná a práve kvôli tomu som myslel na silnejšie motory. Regulátory by mali stačiť cca 20A alebo silnejšie? Ešte k reglom, musia byť rovnakej značky a teda aj parametrov alebo môžu byť od rôznych výrobcov a obidva na výkon 25A??? Nebude to problém v otáčkach potom? Ď.
Napíš, prosím, s akým priemerom vrtule počítaš.
Krížnik o dlžke 2,2 m asi nebude mať väčšie vrtule, než nejakých 50 mm.
Na takúto vrtulu je 700 od Robbe úplne zbytočná bez ohľadu na hmotnosť .
Ten motor je totiž nízkotáčkový, takže rýchlosť neprídá.

Tie štyri vrtule takúto loď rozbehnú bez problémov, teda do cca maketovej rýchlosti.
Motory tiedy 600 sú však rôzne, a nie každý je vhodný pre tento účel.
Takže nestačí "nejaká" 600 ...
Navyše samozrejme musia byť použité rovnaké typy, minimálne 2 a 2 symetricky osadené.

Ešte mi nedá jednu vec ...
Ak by som nemal takmer žiadne skúsenosti s motormi, regulátormi a pod, asi by som na začiatok nestaval možno 60kg a 2,2 m dlhú loď, ale odskúšal by som si veci na niečom menšom.
Finančné, materiálové a najma časové náklady na takú loď totiž často vedú k tomu, že takéto "megaprojekty" sa nikdy nedokončia a to by bola škoda. ;)

Navyše k prevádzke takéjto lode je potrebný dostatočný personá:)l o problematickej preprave k vode ani nehovorím:
Obrázek
PeterP
martel123

Příspěvek od martel123 »

Lodné skrutky podľa plánu majú mať priemer 42 mm, takže 40mm priemer určite/2x P 2xĽ/. Čo sa týka skúseností, než som náradie odložil na nejakú dobu, postavil som podľa plánu Modelář torpédoborec 40, jachtu edita, zo stavebnice Artura, ktorý som teraz oživil, torpédoborec plával s modela digi a mech. ovládaním otáčok/servo a drôt.odpor/. Teraz mám postavený ryb.čln Falke s motorom 400+regl Carson, dokončujem delový čln podľa Lodní modely 1 zväčšený na dĺžku 110cm/dva motory+regl no name/. Nemyslím si, že stavba krížnika je megaprojekt, poznám sa a keď som sa na to dal tak to bude plávať. Rátal som hrubú hmotnosť/výtlak/ podľa vzorca V=D x Š x P x q/konštanta podľa časopisu 0,4 pre vojnové krížniky/ a hmotnosť vyšla cca na 21 kg, nepočítal som pritom ale s tvarom trupu, a rátal som to len ako hranol (V = 226x235x10x0,4 = 21 244... = 21,244 kg/ Motory 600/12V naprázdno majú odber z 12V gél.aku 1,4A, a pri rozbehu cca 5,5A. Tie regulátory budú rovnakej značky určite, vyššie to bola iba teoretická otázka. Ďakujem za odpovede.
To na snímku je asi Missour, rátam mierka tak 1:100 ale to je iná trieda ako krížnik a zrejme pri skoro rovnakej dĺžke bude hmotnosť cca počítam 40 kg. Či? :o
martel123

Příspěvek od martel123 »

Oprava : miesto smajlíka tam má byť znamienko =... rovná sa a loď na fotke samozrejme Missouri/alebo Iowa?/
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

PeterP píše:portal/img/gallery/225_1316684294.jpg

Táto dvojmetrová "lodička" je poháňaná jedným 12V motorom triedy 600 na priamo. Vrtuľa je cca 50 mm.
Odber motoru do 10 A pri plnom výkone.

Nemyslím si, že Tvoj krížnik bude mať väčšie vrtule, takže by v pohode mali stačiť štyri 600 plechovky na priamo. 700 od robbe je super motor, ale v tomto prípade sa mi javí zbytočný.
Ja osobne by som sa prevodovke vyhol. Nemám rád keď je model na vode hlučný od prevodoviek, keď t nie je nevyhnutné.
A dal by som dva reglery, vždy po dva motory na každej strane s možnosťou mixovania ťahu pre zlepšenie obratnosti lode.

Viac starostí, než pohon by mi robil výtlak modelu, a jeho následná váha ... ;)
Peter kolik ten trup má výtlak?Na to ,že to pohání jedna plechovka se mi to zdá opravdu dost málo.Já mám v F.Zubrzyckim jeden 12 V motor z větráku auta a je pravda, že s těmi 13 kily slušně pohne.Šroub je čtyřlistý Rabotech pr. 65 mm
PeterP

Příspěvek od PeterP »

martel123 píše:Lodné skrutky podľa plánu majú mať priemer 42 mm, takže 40mm priemer určite/2x P 2xĽ/. Čo sa týka skúseností, než som náradie odložil na nejakú dobu, postavil som podľa plánu Modelář torpédoborec 40, jachtu edita, zo stavebnice Artura, ktorý som teraz oživil, torpédoborec plával s modela digi a mech. ovládaním otáčok/servo a drôt.odpor/. Teraz mám postavený ryb.čln Falke s motorom 400+regl Carson, dokončujem delový čln podľa Lodní modely 1 zväčšený na dĺžku 110cm/dva motory+regl no name/. Nemyslím si, že stavba krížnika je megaprojekt, poznám sa a keď som sa na to dal tak to bude plávať. Rátal som hrubú hmotnosť/výtlak/ podľa vzorca V=D x Š x P x q/konštanta podľa časopisu 0,4 pre vojnové krížniky/ a hmotnosť vyšla cca na 21 kg, nepočítal som pritom ale s tvarom trupu, a rátal som to len ako hranol (V = 226x235x10x0,4 = 21 244... = 21,244 kg/ Motory 600/12V naprázdno majú odber z 12V gél.aku 1,4A, a pri rozbehu cca 5,5A. Tie regulátory budú rovnakej značky určite, vyššie to bola iba teoretická otázka. Ďakujem za odpovede.
To na snímku je asi Missour, rátam mierka tak 1:100 ale to je iná trieda ako krížnik a zrejme pri skoro rovnakej dĺžke bude hmotnosť cca počítam 40 kg. Či? :o
Beriem späť svoje neopodstatnené pochybnosti . :)
Prajem, aby sa dielo podarilo.
PeterP
PeterP

Příspěvek od PeterP »

To: Pepa Darvaš
Neviem, koľko to má výtlak. Model som nestaval iba fotil.
Model je rozoberateľný na 3 segmenty a má zaplavovacie komory. Takže celý model dá v pohode na vodu jedna osoba a aj ho z nej vyberie. ;)
Včera opäť jazdil, a na ten jeden motor 600 úplne v pohode:
Obrázek
Obrázek
PeterP
ik33

Příspěvek od ik33 »

No ja osobne by som použil len dva motory Mig 600 12V boat a dva regly DSYS 18A kôli spiatočke. Dve vnútorné skrutky by som dal ak už vôbec má význam ich dávať keďže nejde o maketu, len ako volne otáčavé. Namiesto skrutiek 40mm by som dal 50 mm aby to malo aj silu a pohon je poriešený. Mne jeden takýto motor so skrutkou 60 mm ťahal v pohode po rybníku nafukovací čln s 12r chalanom bez roblémov. Pritom odber jedného motora je cca 3A pri záťaži. Počas rozbehu však neviem koľko papá.
martel123

Příspěvek od martel123 »

Zaujímavý nápad, týmto smerom som neuvažoval... uvidím, keď spravím rozpočet v €čkách na pohon, zdroje, regly... Ale čo sa týka konštrukcie, zjednodušil by sa tým celý pohon...budem uvažovať. Vďaka za nápad.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“