Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Ovládání kormidla, volba pohonu a RC soupravy

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Raptor

Re: Ovládání kormidla, volba pohonu a RC soupravy

Příspěvek od Raptor »

Zdravím, pořeboval bych servem ovládat kormidlo mé loďi. Bohužel však u kormidla není dostatek místo ani pro pikoservo. Tak mě napadlo ovládat kormidlo přes nějaké lanko. Je to možné? Našel jsem tohle http://jino.cz/lankovy-nahon-kormidla-2300-2748.html# , ale nějak jsem nepochopil jak to funguje. Můžete mi to někdo vysvětlit? Jinak upozorňuji, že jsem naprostý začátečník. Dík
SH

Příspěvek od SH »

dej sem fotku. Pak se líp radí.

Je možné udělat náhon lankem, bovdenem, táhlem,....
Zyrtec MT

Příspěvek od Zyrtec MT »

Zdar !
Vyriesit pohyb a nahon kormidla nie je az tak zlozite aj ked je priestoru trochu malo.
V mojej odi som mal miesta dost niekde inde kormidlo bolo zapratane polystyrenom, rebrami a listami.
Riesenie: servo umiestnit niekde kde je dostatok miesta pre samotne servo a manipulaciu okolo neho.
umiesnit do trupu tiahlo, pouzitelne su spice z bicykla alebo hrube zapuzdrene letecke tiahla atd.
ked je uz vsetko na svojom mieste, celkove nastavenie a zoradenie eto vsjo ......

Obrázek

Kazdopadne si myslim ze ked je miesto v trupe na lankovy nahon , tak urcite bude aj na jedno tiahlo ...

Zyrtec
Ako sa vola najznamejsie vychodniarske lepidlo ............................... ?

PRIONDZIM :)
Raptor

Příspěvek od Raptor »

Tak tady mám ty fotky: http://raptor181.rajce.idnes.cz/lod/
Co by jste mi teda poradili?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

dal bych to servo k te prepazce za motorem, kormidelni paku otocil o 90stupnu a spojil se servem dratem...
Obrázek
NeJaToD team
SH

Příspěvek od SH »

přesně tak, jak píše ivvo. To, co máš, je naprosto běžná velikost prostoru kolem kormidla, dokonce bych řekl že je to velmi velký prostor. Takže servo dej tam, kde se k němu v pohodě dostaneš a s pákou kormidla jej spoj táhlem.
Někde na MoNaKo-old byl článek jak páky nastavit.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

SH píše:Někde na MoNaKo-old byl článek jak páky nastavit.
https://www.mo-na-ko.cz/lode-paky.htm
https://www.mo-na-ko.cz/lode-paky2.htm

A ještě článeček o lodním kormidle jako takovém:
https://www.mo-na-ko.cz/lode-kormidlo.htm
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
Raptor

Příspěvek od Raptor »

JJ dík. Tak mě se nejvíce zamlouvá způsob dle obrázku "A" z https://www.mo-na-ko.cz/lode-paky.htm . K páce která tam aktuálně je, bych přidal další, která by s ní byla kolmá. Byla by však na obě strany. Místo drátu bych radši použil dvě silnější a tušší gumičky. Co na to říkáte?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

gumicku v zadnem pripade... pohyb kormidla musi byt presny a kopirovat pohyb serva... proto ty draty...

pokud pouzijes gumicku tak razy, ktere bude dostavat kormidlo od vody a vln se nemaji do ceho oprit a kormidlo i kdyz budes chtit plout rovne nebo naopak do nejake zatacky bude vychylene uplne jinak nez chces ty... proste kormidlo se nesmi hybat aniz by jsi ho ovladal...

zkus si pridelat gumicku k te pace a na druhe strane ji pridelej k tomu zebru... pak vezmi za kormidlo a uvidis jak se bude hybat...
Obrázek
NeJaToD team
Raptor

Příspěvek od Raptor »

Tak použiju dráty no. A ještě jaký bys jste mi doporučili regulátor pro ten DC motor? Když je to na loď tak bych chtěl obousměrný a stačí do 3A.
ESN

Příspěvek od ESN »

Ahoj Raptore,

díval jsem se na fotky cos posílal, ten motor co tam máš bude činit problémy, chci tě varovat. Není odrušen , jiskří je to motor od firmy IGRA nebo IGLA, jeden doma mám taky, doporučil bych ho nahradit nějakým novým třeba Mabuchi.

Teď k regulátoru, myslím si, že 3A regl stačit nebude, každý motor má špičky a ty jsou vyšší než 3A. Doporučil bych DSYS 18A.

Nojby
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
SH

Příspěvek od SH »

Je to motor IGLA od firmy IGRA.... A má takový "výkon", že regulaci nepotřebuje....

Jinak co napsal Nojby je pravda, s tím motorem budou mít problém všechny regulátory... A odrušit nejde....
Raptor

Příspěvek od Raptor »

Takže říkáte vyměnit motor jo? Mám doma nějaký motory z tiskáren HP. Myslíte, že by se daly použít? Určitě budou lepší než ten co tam teď je ne?
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

nenapsal jsi jak ta lod je velka a z fotek zade toho moc poznat neni. pak se spatne radi velikost motoru a potrebny vykon. napis i velikost sroubu (nebo dej aspon jeho foto)...

a opet... vypln u registrace misto odkud jsi. nejlepe by ti poradil nekdo kdo je blizko tebe, ke komu by jsi s tou lodi dosel
Obrázek
NeJaToD team
ESN

Příspěvek od ESN »

Lepší budou bezpochyby, ale ohledně vhodnosti který tam dát nedokážu poradit , a upřímně investice maximálně 200Kč do motoru "modelářského" mi nepřijde tak strašná, myšleno motor stejnosměrný neboli plechovku.
Raptor

Příspěvek od Raptor »

JJ fotky ještě dodám (možná ale až zítra). Ohledně výkonu a velikosti šroubu vím, že jsem to zkoušel kdysi dávno (bez RC) s tím motorem co je tam teď a 4,5V plochou baterií a jelo to docala slušně. Jinak mám na to vybranou RC soupravu ZEBRA 4 FM 35MHz.
Dada

Příspěvek od Dada »

Dobrý den přeji jestli mohu radit jaký regulátor tak jedině Supra 25 LR mám ho 5 let a vrcholně spokojený servis špičkový do týdne opraveno nedám na něj dopustit z pozdravem dada
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

Raptor píše:JJ fotky ještě dodám (možná ale až zítra). Ohledně výkonu a velikosti šroubu vím, že jsem to zkoušel kdysi dávno (bez RC) s tím motorem co je tam teď a 4,5V plochou baterií a jelo to docala slušně. Jinak mám na to vybranou RC soupravu ZEBRA 4 FM 35MHz.
Super nápad ...... máš dvě možnosti .... za a, zapltíš pokutu jak prase a nebo za b, dostaneš od někoho do držky. Vyber si ..... Pásmo 35MHz je určeno jen a pouze pro Letecké modely. Je to stanoveno zákonem a není to jen tak z plezíru. Takže si prosím vyber něco na 27, nebo 40 MHz, nebo popřípadě na 2,4 GHz.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Morpheus141 píše:Pásmo 35MHz je určeno jen a pouze pro Letecké modely. Je to stanoveno zákonem a není to jen tak z plezíru. Takže si prosím vyber něco na 27, nebo 40 MHz, nebo popřípadě na 2,4 GHz.
S těmi 35 MHz je to svatá pravda. Osobně bych navrhoval naspořit o tisícovku více a koupit nějaký lepší začátečnický RC set v pásmu 2,4 GHz, ev. zvolit něco lepšího v pásmu 40 MHz.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
ESN

Příspěvek od ESN »

Dada píše:Dobrý den přeji jestli mohu radit jaký regulátor tak jedině Supra 25 LR mám ho 5 let a vrcholně spokojený servis špičkový do týdne opraveno nedám na něj dopustit z pozdravem dada
Nic proti Supře ale DSYS má taky dobrý servis a navíc je to český výrobce a s regulátorem má mnoho modelářů velmi dobré zkušenosti a navíc ti mohou poradit s jeho nastavením, případně s problémem, který může nastat.

Ad 35 MHz .... ano, 35MHz je jen pro letadla, s tím se nedá nic udělat.
Raptor

Příspěvek od Raptor »

Aha tak změna plánu. Teď je dilema jestli koupit něco naprosto jednoduchýho typu http://www.radiem-rizene-modely.cz/stor ... _3103.html , nebo něco trochu vyššího typu http://www.radiem-rizene-modely.cz/stor ... _3103.html . Ale jako šest kanálů vůbec nemám šanci využít....
Ivvo

Příspěvek od Ivvo »

zalezi na tobe jestli to je jedina lod co chces na rybnik za barak, nebo chces casem postavit svoji dalsi lod...

jako prvni radio jsem si koupil sestikanal Hitec Optic a ted premyslim ze bych potreboval dalsi kanaly...

motor, kormidlo, svetlo, reflektor, sirena... kanaly pak zmizi ani nevis jak ;)
Obrázek
NeJaToD team
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Do Rangera AM by som nešiel, a za tie peniaze už vôbec nie.
Máme s ním nie príliš dobré skúsenosti( dosah, odolnosť voči rušeniu).

Ak netrváš na "značkovom" vysielači, my sme do krúžku kúpili niečo takéto a v pohode...

http://modelhobby.sk/product_info.php?c ... _id=104149

Oproti Rangeru "nebe a dudy"

A ešte by som možno pozeral po inzerátoch, ak chceš ušetriť.
PeterP
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ahoj
Pokud máš možnost tak kup 2,4GHz třeba tady: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... entCat=190 je to sice bez záruky ale kolega jich už objednal několik a všechny jedou, ta nejstarší již přes rok jede. Jedná se o čtyřkanál. Milan
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Raptor

Příspěvek od Raptor »

Můžete se podívat na nový fotky na http://raptor181.rajce.idnes.cz/lod/ . Jinak nakonec jsem zvolil RC soupravu Hitec OPTIC 6 SPORT MICRO 40MHz.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“