Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

brushless motor

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
jox

Re: brushless motor

Příspěvek od jox »

Ahojte,

mam model lode od f. Robbe, je to model clnu v mierke 1:10 http://www.hobbydirekt.de/Robbe/Boote/S ... c5957c2f19

vaha plne osadeneho clnu je cca. 1.5KG
dlzka cca. 720mm
sirka cca. 230mm
motor graupner speed 600
nahon priamo cez Z-drive na vrtulu, ktora bola priamo v stavebnici s priemerom 35mm
dorobene vodne chladenie

kedze sa venujem rc autickam (brushless nepouzivam) k napajaniu pouzivam 1ks 6pack NiMh 7.2V 4600mAh a 5000mAh . Cln ma drziak baterie standardne na 7pack. Cln mi v tejto kombinacii jazdi cca 20minut a rychlost merana GPS cca 19km/h na zaciatku co je pekne, ale rychlo klesne, a potom uz je jazda pomala . Spotreba motorceka je cca 13A.

rad by som cln mierne zrychlil, predstavujem si nieco okolo 25-30km/h s tym aby mi dramaticky neklesla doba jazdy. rozmyslam nad pouzitim brushless motora, ale vobec netusim aky, a ci to vobec bude mat zelany efekt. v blizkej dobe budem skusat napajanie 7 - 8 clankom, ale stale rozmyslam nad pouzitim brushless.

1.maju brushless motory vacsi krutiaci moment oproti uhlikacom?
2.neznizi sa pouzitim brushless motora doba jazdy?
3.nakolko vadi brushless motoru voda?
4.zvladne brushless motor urceny pre 7.2V aj 1-2 clanky navyse?
5.zohrava nejaku ulohu priemer hriadele brushless motorceka pre nahon hriadele?
6.je vhodne pouzit brushless motor urceny pre rc auta?
7.odprucate skor brushless motor alebo zvysenie poctu clankov v aku?

dakujem
MichoCZ

Příspěvek od MichoCZ »

Z toho co jsem stačil vystudovat já jsem dospěl k závěru, že střídačka je pro zrychlení lodě správná cesta. Vyšší napětí by vadit nemělo. Motor by ho měl zvládnou a dokonce by měl brát menší proudy, takže doba by se zmenšit neměla. Podle katalogů mají střídačky větší průměry hřídelí takže vhodná spojka bude nezbytná. Motor pro autíčkáře by měl být určitě vhodnější než pro letadla. Je vyžadováno více pólů pro větší krouťák při nižších otáčkách. Autíčkářské motory točí docela hodně a letecké ještě víc. Hodně ti s výběrem střídačky může pomoci Aleš Bídovský ze Satrie.
SH

Příspěvek od SH »

MichoCZ píše:Z toho co jsem stačil vystudovat já jsem dospěl k závěru, že střídačka je pro zrychlení lodě správná cesta. Vyšší napětí by vadit nemělo. Motor by ho měl zvládnou a dokonce by měl brát menší proudy, takže doba by se zmenšit neměla. Podle katalogů mají střídačky větší průměry hřídelí takže vhodná spojka bude nezbytná. Motor pro autíčkáře by měl být určitě vhodnější než pro letadla. Je vyžadováno více pólů pro větší krouťák při nižších otáčkách. Autíčkářské motory točí docela hodně a letecké ještě víc. Hodně ti s výběrem střídačky může pomoci Aleš Bídovský ze Satrie.
Kromě poslední věty je to dost zmatek. To co jsi napsal je za některých podmínek pravda a za některých ne.
SH

Příspěvek od SH »

jox píše:kedze sa venujem rc autickam (brushless nepouzivam) k napajaniu pouzivam 1ks 6pack NiMh 7.2V 4600mAh a 5000mAh . Cln ma drziak baterie standardne na 7pack. Cln mi v tejto kombinacii jazdi cca 20minut a rychlost merana GPS cca 19km/h na zaciatku co je pekne, ale rychlo klesne, a potom uz je jazda pomala . Spotreba motorceka je cca 13A.

rad by som cln mierne zrychlil, predstavujem si nieco okolo 25-30km/h s tym aby mi dramaticky neklesla doba jazdy.
na zrychlení potřebuješ větší výkon na šroubu. Pokud nezměníš baterky a tedy máš k dispozici pořád stejné množství energie, tak zvýšením odebíraného výkonu klesne čas. po který jsou baterky ho schopny poskytnout. A = P * t .... fyzika nepustí...

setový motor je na 7mičlánek. Ty máš 6tičlánek... Tedy nižší napětí -> nižší otáčky motoru -> nižší rychlost. Buď přidej článek anebo použij motor na nižší napětí.
jox píše:1.maju brushless motory vacsi krutiaci moment oproti uhlikacom?
2.neznizi sa pouzitim brushless motora doba jazdy?
3.nakolko vadi brushless motoru voda?
4.zvladne brushless motor urceny pre 7.2V aj 1-2 clanky navyse?
5.zohrava nejaku ulohu priemer hriadele brushless motorceka pre nahon hriadele?
6.je vhodne pouzit brushless motor urceny pre rc auta?
7.odprucate skor brushless motor alebo zvysenie poctu clankov v aku?

dakujem
1) Ano, Ne, .... Jsou auta s dieslovým motorem rychlejší než auta s benzínovým motorem???
2) Když použiješ motor s nevhodnými parametry tak sníží. Někdy i velmi. Když použiješ vhodný tak se může a nemusí prodloužit. Závisí to na tom, jak dobře nebo špatně je navržen stávající pohon - baterka, motor, šroub (stoupání a průměr).
3) stejně jako každému elektromechanickému zařízení.. Neprospívá ale přežije to...
4) pokud bude mít výkonovou rezervu ve vztahu k šroubu tak ano. Pokud ji mít nebude (moc těžký šroub) tak nemusí zvládnout ani těch 7.2V...
5) ano. Aby Ti nekopala spojka na tenké hřídeli anebo se dala vůbec nasadit...
6) co je to "motor pro RC auta" .... parametry motoru jsou dány příkonem, otáčkama na volt, max. povoleným proudem... užití je irelevantní...
7) přidat článek, respektive si pořídit nebo půjčit 7článkovou sadu a vyzkoušet. Je to levnější než pořizovat celý set motor/regl zvlášt s tím, že o tom nemáš moc představu co s tím dělat.
BTW: přidávat jeden nový článek do starší sady bych taky moc nedoporučoval. Raději pořídit celou sadu ze stejně starých baterek, nejlépe nových..
jox

Příspěvek od jox »

Dakujem vsetkym za odozvu, nakoniec to dopadlo takto...

1. zvysil som 6clanok na 8 clanok, samozrejme motorcek to nevydrzal (graupner speed 600 7.2V), po par vymenenych akupackoch vynutie zhorelo... rychlost uz bola pekna, zrychlenie take vlazne... s tym ze to motor zrejme nevydrzi som ratal.
2. po vymene motora za original motor (nejaky mabuchi RS-550) som zabudol nasadit hadicku z chladenia motora, po chvile klzania po hladine a spomalenia sa lod zaborila do vody, nastala zachrana lode, podarilo sa este nudzovo prist k brehu... :D
3. Kamarat si objednal do svojho clna senzorless brushless set s 12T. Ako neskor napisem, pri brushless motore uz vobec nieje vhodny klasicky tamiyacky konektor, oxiduju spoje, pali sa, nieje potom kontakt.
4. po vysuseni motora skuska na vode, kedze sme dvaja s rovnakymi clnmi jazdil aj kamarat, jemu zlyhal konektor a lod vypovedala sluzbu, mne pri pokuse dotlacit ho spat na breh vypovedal sluzbu predtym utopeny motor... nasledovala 10min prechadzka okolo drazdiaku, a odlovenie modelov na naprotivnej strane :D
5. Vymena za treti motor nejaky speed power 600 od robbe, strasne ale piekol, asi ako ked si dam do auticka motor Mig 500TB oproti chladnej Tamiyi RS-540ST.
6. Kedze sa mi pacil vykon kamosovej lode, objednal som si aj ja brushless senzorless set, prezmenu ale 13T.
7. Regulator je 35A, po zapojeni zistene ze ventilator na nom je nefunkcny, tak bola prva jazda bez chladeneho regulatora. po cca 8min. sa lod zastavila a nesla. povedal som si, ze len tepelna poistka to bude... aj tak bolo, po cca 1-2minutach sa znova dalo jazdit... regulator na dotyk horuci, ale nie moc, odhadom niekde na 60-70C () mam bezkontaktny teplomer, meram rozne veci, preto ten odhad... ;)
8. uprava regulatora na chladenie vetracikom, vetracik strceny do tunela, regulator na opacnu stranu, aby plny vykon vzduchu bol odvedeny na pasiv chladica. otestovane a teplota pasivu pri beznej jazde odmerana okolo 40C, to beriem ako beznu prevadzkovu teplotu... po vymene akupacku sa mi ulomil kardan, takze dalsie testy zatial odlozene do najblizsej nedele...

takze, 13Z brushless motor je mne uplne postacujuci, kamarat ma 12Z ale rychlost na vode mame skoro identicku. doba jazdy je priblizne 15min, zalezi samozrejme od rychlosti clnu. Jo a posledne info, rychlost cca 25km/h zrychlenie takmer okamzite a hlavne tiche, vobec nepocut rachotit motor (uhliky o komutator)...

prajem dobre vlny... ;)
cartmen

Příspěvek od cartmen »

hm prispevok po funuse,ale predsa:tiez som menil motor v jachte (600)za striedak.

1.striedak vs jednosmerny motor pri rovnakych velkostiach urcite ano.A este vyssi krutak pokial sa pouzije striedak s rotacnym plastom.
2.nie neznizi.Dojde minimalne k zachovaniu doby jazdy,ale vacsinou k predlzeniu.Striedaky ktore sa dporucuju ako ekvivalenty jednosmernych motorov maju vzdy skoro dvojnasobny vykon.Nizsia spotreba pri rovnakej zatazi.
3.elektromotor a voda nejdu dokopy.Suhlas s tym co napisal SH.
4.Na striedakoch nemas primarne urcenu voltaz.Odporucany rozsah napatia a max. prud ktory motor zvladne a potom otacky na 1V
napr. motor co ma 1450 kv ked zapojis na 7,2V pack toci 10440 rpm.pri 12V-17400 rpm.
co ale neznamena ze sa mu voltazou zvysi krutiaci moment.Pri 7,2V ti moze papat 6A a pi 12V zrazu 14A(pouzita ta ista vrtula)-vyssie otacky znamenaju vacsi odpor (ci vzduchu,alebo vody ktory teba prekonat)
odpoved na otazku teda znie,ze bez problemov zvladne 1-2 clanky navyse(ak to niesu li-pol. :)) 2clanok li-pol 7,4V tam by pridanie dvoch clankov ....:)))
5.priemer hriadele je dolezity,len aby si vedel aku spojku mas kupit :))
napr. speed 600 ma hriadel 3.17mm jej ekvivalent u striedakov 4mm.
6.Motory pre RC auta sa pouzit daju ale...
su to inrunnery(pevny plast)ale osadene rebrami na lepsie chladenie vzduchom.Tazke bud by si na ne fukal stale sa zohrievajuci sa vzduch v trupe,alebo nechas bez chladenia.Vodnu spiralu nenasadis(bez home made uprav)Potom mas lepsie obycajny inrunner na ktory dokazes nasadit aj Alu chladic do auticka,alebo vodne chladenie do lode.
7.lacnejsie je zvysit pocet clankov.Ked nepomoze,tak potom nakup striedaku a regulatoru.

ja ma outrunner 3536/8T/1000kv na 11,1v packu.
600-7min. klzavej sviznej plavby potom uz klesla voltaz dalsich 6min. vytlacnej plavby do sklzu sa uz nedostala.
striedak-15 min klzavej sviznej jazdy.Na vytlacnu plavbu uz s jachtou kaslem.Ani som uz neskusal kolko baterie vydrzia.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“