Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Šrouby pro torpédo

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
semo

Re: Šrouby pro torpédo

Příspěvek od semo »

Zdar všem,
právě sem strávil asi hodinu pročítáním fóra, aby se neřeklo, že sem nehledal. Mám maketu Kaitena (je to zvětšené, sebevrahem pilotované torpédo) 1:20. Uvnitř jsou dva motory MIG400 (7,2V, sedmičlánek NiMH), které přes převodovku 1:2 mají pohánět dva protiběžné lodní šrouby. Maketový průměr šroubů je zhruba 4,5 cm, ale to se mi zdá při tomto převodu hodně. Navíc nemám prostor pro chlazení (průměr modelu je 6,7 cm). Dají se chladit jen boky motorů přes teplovodivý plíšek omývaný vodou.

Otázka zní: mám se vykašlat na maketovost a zvolit menší průměr šroubů, nebo to není problém, když zvolím nižší stoupání (jaké)?

Těžko to vymyslím sám, protože tady jde hlavně o zkušenosti. Díky!

Semoš.
semo

Příspěvek od semo »

Právě protože to je takový zajímavý model, těžko bych dělal jinou převodovku, koupit se žádná nedá. Motory se tam taky jiný nevejdou. Přiznávám, řeším problémy až když přijdou, navrhl sem to na PC, ale jen zhruba. Moc modelů za sebou nemám, tak se spíš učím za pochodu.

Ad foto: průběžně to fotím, zatim mám hotový laminátový trup, převodovkou a část vnitřního oddílu. Až to bude nějak vypadat, hodím sem pár obrázků a informace.
SH

Příspěvek od SH »

Ten katein má v originále dva šrouby po 90cm v průměru? To se mi zdá docela moc. Ale nevím, ptám se.
semo

Příspěvek od semo »

Zapoměl sem napsat, že ty šrouby jsou souosý (jedna osa je dutá). Takovou převodovku fakt nejde sehnat. Ale o to tu neběží, mám ji hotovou.
SH> +- tak nějak, nedá se to zjistit přesně, nejsou k tomu žádný pořádný plánky. Podle fotek se zdá, že to byly strašný lopaty. Průměr trupu byl 1.3 metru a ty šrouby jsou jen o kousek menší.
semo

Příspěvek od semo »

romank52

Příspěvek od romank52 »

semo

Příspěvek od semo »

no, ale zpět k tématu! :)
semo

Příspěvek od semo »

soukromá zpráva píše:Ahoj,
S velkou pravděpodobností nebude třeba motory chladit - pokud tam máš převod 1:2 a motory Mig 400/7.2V, tak se šroubem Graupner ( třílistý, průměr 45 mm, obj. číslo 2308.45, 2308.45L ) je s převodem 1:2.1 odběr při 5V 2.9A, při 6V 3.9A, 7V/4.8A a 8V/5.4A ( měřeno z tvrdého zdroje ), takže pokud nebudeš jezdit pořád na plný plyn, tak ty motory by měly vydržet. Problém je v tom, že tam bude tak málo místa, že se vzduch kolem motorů nebude skoro hýbat a tak se motory mohou při delší jízdě naplno ( = dvě minuty a víc ) dost zahřát. Pokud ale aspoň část pláště motoru bude mít možnost přestupu tepla do vody ( přes ten plíšek, jak píšeš ), tak další aktivní chlazení je na 95% zbytečné.
souhlas? :)
Asi to teda udělám tak, že tam dám tyhle šrouby (viz výše). Měl sem je stejně vyhlídnutý, protože mají skoro maketový tvar, aspoň nebudu muset hned v začátku vyrábět vlastní šrouby. Okolo motorů namotám měděný plíšek namazaný teplovodivou pastou a nechám ho čouhat z vnitřního vodotěsného trupu do trupu, kde bude omýván vodou. Doufám, že to bude stačit. Další nápady postřehy a návrhy uvítám! díky.

Semoš.
semo

Příspěvek od semo »

Merrimack> Asi nechápu, neviděl sem prodávat převodovku, která by měla dutou (dvojitou) hřídel.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Merrimack píše::)no to asi ne, to samozřejmě musíš vyrobit...
Jednoduše řečeno, převodovka- za tím to další převod pro protiběžné vrtule, dále hřídel v hřídeli...jednoduché...
pak máš jistotu že to bude ok...
to je sice pěkné že to říkáš ,ale proč nenapsat a nebo hodit sem fotku jak to udělat ;)
Chybami se člověk učí, ale nesmí je opakovat.
Optimismus je pouze nedostatek informací.
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Merrimack píše:protože toto forum je postavené na hlavu...osobně jsem dodnes nepřišen na to , jak sem vložit foto...nebo ano, ale opravdui je to připitomělé...mohl bych to nemalovat a oskenovat...to ano..pak to sem hned postat...
klepni na Galerie a tam tě to už povede samo ;)
Nalim

Příspěvek od Nalim »

jo a odkaz zkopíruješ sem
semo

Příspěvek od semo »

např:
Galerie -> Rozestavěné Modely -> Chci přidat obrázek (to je až dole)

pak ho přidáš, zobrazíš si ho, zkopíruješ odkaz a do fóra to vložíš takhle:

Obrázek

Ale netrvám na tom obrázku, umím si to tak nějak představit, je prostě motor, převodovka, další převodovka, která to převede na ty dvě osy. Jest tak? :)

Šlo mi hlavně o ty lodní šrouby, k tomu se zatím moc lidí nevyjádřilo, kdyby ještě někoho něco napadlo, tak to prosím napište. Stačí třeba: "ano, souhlasím s tou soukromou zprávou co ti přišla", nebo: "ne...nezdá se mi to, bude třeba použít ultra malé stoupání" a tp.
semo

Příspěvek od semo »

Merrimack: tak teď sem z toho trochu jelen
semo

Příspěvek od semo »

Pro moderátory: koukám, že máte na fóru zajímavý přístup, najednou některý příspěvky smáznete...a já pak zůstanu jelenem :). Obecně se spíš udílí autorům nepohodlných příspěvků nějaká výstraha a pak ban. Ale nechci moc kritizovat, když sem tu nový, berte to jako konstruktivní kritiku a mou profesní deformaci (nebudu rozvádět :) )
SH

Příspěvek od SH »

Spíš než moderátor to smazal sám autor. Asi na základě šarvátky v " Odlévání lukoprénu"...
Nalim

Příspěvek od Nalim »

Ještě že nemůže mazat citace pak už by člověk byl za úplnýho blbce ;) ;)
Cassiopeus

Příspěvek od Cassiopeus »

semo píše:Zapoměl sem napsat, že ty šrouby jsou souosý (jedna osa je dutá). Takovou převodovku fakt nejde sehnat. Ale o to tu neběží, mám ji hotovou.
SH> +- tak nějak, nedá se to zjistit přesně, nejsou k tomu žádný pořádný plánky. Podle fotek se zdá, že to byly strašný lopaty. Průměr trupu byl 1.3 metru a ty šrouby jsou jen o kousek menší.
Nezkoušel se podívat na náhradní díly pro dvourotorové minivrtulníky? Nešlo vby to?
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“