Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Převodovka

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
SQD

Re: Převodovka

Příspěvek od SQD »

Omlouvám se, že to cpu všude, ale docela mě to zajímá. Dejme tomu, že tu starou převodovku už nezachráním. Co mi doporučíte, abych použil místo toho? Nemám moc velký operační prostor, na šířku je to 90mm.. a potřebuju ovládat každý pás zvlášť.

Převodovka:
Obrázek

V praxi:
Obrázek

Obrázky jsou na mám hostingu = čistý.
Víte, proč jsem tu i když nedělám lodě? Protože Vás mám rád a baví mě to tu,.. ;) :)
karaso

Příspěvek od karaso »

dneska jsem koupil v Tezku dva akumulátorové šroubováky na 2,4 V, jeden každý zpřevodovaný na 250 ot/min., kroutící moment není uveden. Takže se těším na rozebírání a pak zkusím výměnu motoru k té převodovce za nějaký 400/12 V, a doufám, že budou moci sloužit v kolesovém parníku. Podle průměru těla šroubováku by tam měl být motor podobných rozměrů. Jo, a abych nevynechal, jeden kus stojí 99,90 Kč. Možná by to bylo řešení těch tvých převodovek do tanku... jinak levnější jsem nikde nenašel.
JUDr. Karel Sochor koncem února 2019 zemřel.
Čest jeho památce.
karaso

Příspěvek od karaso »

mimochodem, původně jsem také uvažoval o stejné převodovce, jakou jsi použil, ale nelíbila se mi ta cena. Nicméně nevylučuji její použití pro nějaký minikolesáček. Můžeš napsat nějaké podrobnosti o motorech a síle ? A hlavně o jejich rozměrech, jestli by šly zaměnit za ploché 280 / 7,2 V až 12 V ? Jinak soudě podle tvých referencí, ta převodovka, a jmenovitě její komponenty nějakou větší sílu přenášet nedokáže.... ale to by v malé lodi asi nevadilo...
Čest jeho památce.
SQD

Příspěvek od SQD »

karaso píše:mimochodem, původně jsem také uvažoval o stejné převodovce, jakou jsi použil, ale nelíbila se mi ta cena. Nicméně nevylučuji její použití pro nějaký minikolesáček. Můžeš napsat nějaké podrobnosti o motorech a síle ? A hlavně o jejich rozměrech, jestli by šly zaměnit za ploché 280 / 7,2 V až 12 V ? Jinak soudě podle tvých referencí, ta převodovka, a jmenovitě její komponenty nějakou větší sílu přenášet nedokáže.... ale to by v malé lodi asi nevadilo...
No, ona je to celkem slušná práce, ale narovinu, já sem to fakt přetáh trochu moc.
Mam to přestavený na tenrychlejší převod ze dvou možných, ten druhej, to je celkem hodně silnej tah, to mi to utáhlo tak 3 kila.. na kolečkách, natož ve vodě.

Motory by se asi měnit nedali, jedině, že by byly úplně stejný, ale jinej výkon etc. protože je tam box přímo na tyhle. Jeden převod je tu asi 1/200 a ten druhej až někde 1/400.

Ty šroubováky jsou dobrý nápad...:)
Víte, proč jsem tu i když nedělám lodě? Protože Vás mám rád a baví mě to tu,.. ;) :)
karaso

Příspěvek od karaso »

kolego, skutečně bych rád znal rozměry těch motorků. Takže se omlouvám, že obtěžuji, ale kdybys byl tak laskav, a mohl vzít šupleru, změřit, a napsat.... ? Výrobce a ni dovozce rozměry motorků neuvádí. Děkuji předem...
Čest jeho památce.
SQD

Příspěvek od SQD »

# Hladina hluku: 45 dB
# Celková délka: 38,75 mm
# Délka pouzdra: 25,1 mm
# Průměr pouzdra: 20,4 mm
# Délka hřídele: 11,55 mm
# Průměr hřídele: 2 mm
Je to klasika nejlevnější Mabuchi, 65,-.

A můžu taky poprosit, nedal by si sem fotku té převodovky ze šroubováku?
karaso

Příspěvek od karaso »

ještě ho nemám rozebraný, jsem na návštěvě, mimo svou dílnu, rozebírat se bude až zítra. Proto trpím dilematem, jestli mám cestou domů navštívit Tesco a zkusit koupit ještě dva, dokud jsou na skladě, nebo ne. Konečně co, chleba to nejí...
Čest jeho památce.
karaso

Příspěvek od karaso »

jo, vidíš, ani jsem ti nepoděkoval za ochotu... takže tímto doháním zanedbané a moc děkuju...
Jinak jsem se bál právě toho minimotorku na 3 V.. nicméně soudě podle toho, že ta převodovka jde rozebrat z boku, mohlo by se podařit nastavit či prodloužit ty spojovací články tak, aby byla širší, a tím se rozšířily i ty chlívky na motory, takže by se tam nakonec vlezly větší ploché motory... ovšem to je jenom odhad podle fotek. Teď jenom jestli by spolupráci se silnějšími motory vydržela ta převodová kolečka...
Čest jeho památce.
SQD

Příspěvek od SQD »

To já taky zítra vyrazím, u nás máme Tesca 3, tak snad někde mít budou, ale radši bych viděl, jak to vypadá, protože mám obavy, že se mi to tam nevejde (potřebuju to proti sobě, aby se to vešlo do 90mm), nebo tam budu muset dát převod do pravýho úhlu.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“