Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Ložiska

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
Cuga

Re: Ložiska

Příspěvek od Cuga »

Zdravim fundovani panove,

hodlam osazovat pouzdar hrideli kulickovymi lozisky rozmer asi 8/4. Kdo mate vyzkouseno tak poradte, ktere by byly nejlepsi. Jedna se mi rovnez o axialni loziska..
Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz
SH

Příspěvek od SH »

A to budeš mít do rychlíka nebo do nějakého pomalujezdiče? V druhém případě to považuji za dost velkou komplikaci výrobní i servisní s malým přínosem.
Cuga

Příspěvek od Cuga »

SH píše:A to budeš mít do rychlíka nebo do nějakého pomalujezdiče? V druhém případě to považuji za dost velkou komplikaci výrobní i servisní s malým přínosem.
Chtel bych to do neceo rychleho... je mi jasne ze v pomalojezdci to nema zas tak moc smysl... Ale znam takove, ktere to maj i v remorkeru...:)
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Cuga píše:
SH píše:A to budeš mít do rychlíka nebo do nějakého pomalujezdiče? V druhém případě to považuji za dost velkou komplikaci výrobní i servisní s malým přínosem.
Chtel bych to do neceo rychleho... je mi jasne ze v pomalojezdci to nema zas tak moc smysl... Ale znam takove, ktere to maj i v remorkeru...:)
Jsem zaslechl ze to chce nejakou "Cckovou" radu lozisek, ktere maji oproti normalnim vetsi vule..... vsak netusim co je na tom pravdy...... Co se tyce lozisek, tak vim pramalo, ocenim jakoukoliv radu nebo nasmerovani...
SH

Příspěvek od SH »

Tak to Ti neporadím. Pouze jsem něco zaslech o nerezových ložiscích do rychlíků nebo taky o ložiscích s keramickými kuličkami...

Ale taky jsem zaslechl jednoho rychlíkáře, který tvrdí, že nejlepší do vody je futro z texgumoidu...
Dědek

Příspěvek od Dědek »

SH píše:Tak to Ti neporadím. Pouze jsem něco zaslech o nerezových ložiscích do rychlíků nebo taky o ložiscích s keramickými kuličkami...

Ale taky jsem zaslechl jednoho rychlíkáře, který tvrdí, že nejlepší do vody je futro z texgumoidu...
Přesně tak, do vody kluzné, pokud je to nutné k motoru kuličky.
Ať žijí dědkové, což takhle špenát by nebyl?
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

Nelepší do rychlíků jsou bronzový futra ,po sezóně je vyměníš ,nejsou s nimi ani takové potíže jako třeba s ložisky.jednou je zapomeneš prostříknout a můžeš je vyhodit.Vůbec bych se nebál je dát i do čuďáku.V poslední době jsem objevil bezva matroš.Jmenuje se to KU futro od 3mm vnitřního prům. Zvenčí je pozinkované a zevnitř poteflonované.Dávám je do pouzder ,co prodávám.PSeženeš je v prodejnách s nářadím ,spojovacím mat. a v železářství.To co píše Sváťa ty nerezový a keramický používají špičkoví závodníci.Taky za špičkovou cenu
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Pepa Darvaš píše:Nelepší do rychlíků jsou bronzový futra ,po sezóně je vyměníš ,nejsou s nimi ani takové potíže jako třeba s ložisky.jednou je zapomeneš prostříknout a můžeš je vyhodit.Vůbec bych se nebál je dát i do čuďáku.V poslední době jsem objevil bezva matroš.Jmenuje se to KU futro od 3mm vnitřního prům. Zvenčí je pozinkované a zevnitř poteflonované.Dávám je do pouzder ,co prodávám.PSeženeš je v prodejnách s nářadím ,spojovacím mat. a v železářství.To co píše Sváťa ty nerezový a keramický používají špičkoví závodníci.Taky za špičkovou cenu
S tou cenou to je trosku neprijemne, ty nerezovy a i keramicky doma mam, ale nemel jsem zatim odvahu je osadit. Popravde receno, ja jsem byl s kluznyma loziska doposud spokojen, jen jsem si rikal, ze bych to chtel uz delat lepe........ prece jen moc netusim, jak se budou tvarit kluzny futra na otacky kolem 30000/min. (snazim se splacat zavodni special MONO1) I tak pratele diky za rady, zkusim jeste dal hledat i badat, a zeptam se jeste Carodeje....
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

ve vodě budou ty otáčky podstatně menší ,ale myslím ,že chlapi co s Monem jezdí ,tam mají také kluzná ložiska.Určitě nebude dobré zkoušet motor při takových otáčkách na sucho.Jednou jsem zavařil uhlíky,když jsem zkoušel naprázdno.
Cuga

Příspěvek od Cuga »

Pepa Darvaš píše:ve vodě budou ty otáčky podstatně menší ,ale myslím ,že chlapi co s Monem jezdí ,tam mají také kluzná ložiska.Určitě nebude dobré zkoušet motor při takových otáčkách na sucho.Jednou jsem zavařil uhlíky,když jsem zkoušel naprázdno.
Ja uhliky v motoru nemam, ale stejne to nebudu zkouset naprzadno.... on totiz naprazdno toci skoro 40000 tak ty loziska nebudu zbytecne trapit....

Pred chvilkou sem koupil v Kromerizi v pobocce firmy Korbel loziska s.r.o. tri kusy radialnich lozisek SMR84ZZ, teda 8/4mm v nerezu... kus stal 101Kč s dph. Tak jsem zvedav jak se osvedci,.... potom poreferuju...

Jeste by me zajimalo co pouzit jako axialni lozisko. Ve firme meli i axialy, ale uz bohuzel ne nerez, no a ja jsem hlava derava, tak mi je jasne, ze bych je zapominal po kazde jizde prosplichnout olejem.... tak sem je radsi nebral... Nicmene nevim, cim je nahradim. Kdosi mi doporucoval textit vyvareny v oleji, jiny zase teflonovy krouzek.... Kdo ma zkusenosti prosim poradte...
Přema

Příspěvek od Přema »

Teflon je optimálně kluzný i oděruodolný i odolný vůči teplu.Takže bych volil raději Teflon.
Výborný zdroj valivých ložisek je u RCautíčkářů.
vegetak

Příspěvek od vegetak »

mnohem lepší vlastosti než teflon má UHNV např. zedex 130 používá se na stejný účel u velkých lodí ;) mechanicky coby bronz kluznost mnohem více než teflon

Lubor Chytil :cool:
SH

Příspěvek od SH »

vegetak píše:mnohem lepší vlastosti než teflon má UHNV např. zedex 130 používá se na stejný účel u velkých lodí ;) mechanicky coby bronz kluznost mnohem více než teflon

Lubor Chytil :cool:
Kde to jde sehnat, co to stojí a v jakém formátu se to dodává?
romank52

Příspěvek od romank52 »

Googl nasiel v Cechach jednu firmu, ktora ponuka Zedex 100 http://www.wolko-plast.cz/material-zede ... /tyce.html
SH

Příspěvek od SH »

Trochu mě tam straší hodnota - přechod do skleného stavu - 73°C...

Ale jinak ceny nejsou nijak hrozné.
vegetak

Příspěvek od vegetak »

omlouvám se, firma je správně Wolkoplast jsou tuším jediní, plánuju do lodi na ložiska právě toto a chystám se tam osobně koncem tohoto týdne pracovně materiál jsem použil několikrát právě jako náhradu bronzu nebo teflonu a vždy to bylo ok do lodi ale nikdy je nutno vypočítat rozměry pouzdra, ložiska i hřídele aby to fungovalo k plné spokojenosti

mají to v různých formátech

jak říkám budu tam tak se přeptám na aplikaci pro ložisko do modelu a dám vědět koncem týdne

Lubor
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“