Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Vodíkový a jiné extravagantní pohony

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
SH

Re: Vodíkový a jiné extravagantní pohony

Příspěvek od SH »

Pokračování z "Parníků":

To Morpheus:"Mimochodem co si myslíš o vodíkovém pohonu??????"

V jakém smyslu? V ekologickém? Pokud nebude 100% elektřiny (nutná na získávání vodíku) vyráběno z jádra+vody+větru tak je to ekologická katastrofa.

Jestli jde o použití v modelu lodi tak to by přes palivové články mělo jít. Otázka je dosáhnutá účinnost. Myslím, že Graupner už něco vystavoval. Z celkového pohledu mi to ale přijde jako zbytečná komplikace. Pokud máš přístup k materiálům na membrány, k plynům ,... a chceš mít něco originálního, tak proč ne. Pokud to bereš jen jako náhradu baterek ta nevidím důvod. Kdysi se takové věci (pružinový pohon, motor-generátor a jiné) vymýšlely, protože rozumné články nebyly a v práci měl každý spoustu času, přístup k strojům a technologiím a spoutu kamarádů, kteří měli přístup zase k něčemu jinému.
Z mého pohledu budu raději vymýšlet funkční jeřáby, nebo ponořující se nosič typu Blue Marlin, zkusit si řízení Voith-Schneider pohonů a pod. Ale nebudu řešit problém baterek jejich náhradou něčím jiným, protože ten problém není. Koupím baterku, nabiju a jedu.

Parní stroj je něco jiného. Parní stroj se dělá pro jeho krásu, páky, ojnice, maznice,.. Loď kolem něho je jen aby měl co pohánět...

Takže jestli je vodíkový pohon pro tebe takovým ideálem krásy, tak proč ne. Technicky je to snad zvládnutelné. Ale debata o Stirlingu vznikla, myslím, z důvodu jak jezdit dlouho bez doplňování vody :)

Nevím, jestli jsem napsal to, co jsi chtěl slyšet...
Morpheus141

Příspěvek od Morpheus141 »

ten vodík byl myšlen spíše jako pohon generátoru na modelářských akcích. S tím získáváním energie na výrobu vodíku je to trochu jinak. Nesmíš věřit všemu co nám předkládají vládnoucí garnitury. Podívej se na www.energie.upramene.cz a pak mi řekni co si o tom mislíš. Jinak do modelu je to fakt blbost, to uznávám. Ale ten stirling mě fakt bere, i když to nebude vůbec jednoduché. Co jsem zatím zjistil, tak vývoj se ubírá jiným směrem než by bylo potřeba pro potřeby lodních modelů. Ale jinak s tebou v podstatě souhlasím, raději se soustředit na to co umím a o čem něco vím.
.... jestliže to funguje tak se do toho nes... :)
SH

Příspěvek od SH »

Morpheus141 píše:Podívej se na www.energie.upramene.cz a pak mi řekni co si o tom mislíš.
Jenom jsem nakouknul na názvy a komentáře a přijde mi to jako jeden z webů kde tvrdí, že jde získat energii postupným nabíjením jednoho akumulátoru z druhého (teď si nevzpomenu na adresu), hledání mimozemšťanů v Area51 a perpetua mobile. Prostě web lidí, pro které tvrzení "takto to opravdu nefunguje" je důkazem o tom, že je jim něco tajeno.
Neříkám, že se tam nemůžou vyskytnout elegantní technická řešení použitelná jinde, ale aby to fungovalo tak jak je primárně zamýšlen, vidím jako velmi nepravděpodobné.

Třeba na Modelhobby se probírala Máchova buňka - zařízení, které z vody "vyrábělo" bez přívodu jakékoliv energie nějaký hořlavý plyn pro pohon motorů. Spousty spokojených uživatelů. A ten, komu to nefungovalo, to prý "nevyrobil dostatečně přesně". :)
Morpheus141

For SH: promiň, že jsem nezareagoval na Tvůj příspěvek, ale měl jsem jiné starosti (stal jsem se šťastným majitelem vymodleného vozu LANCIA DEDRA, nakonec jej žena povolila) netvrdím že vše o čem tam píšou, je pravda, ale motor na vodík jsem viděl na vlastní oči, stejně tak velmi jednoduchý a přesto velmi účiný parní stroj. Ne vše o čem je řečeno "takhle to nejde" je pravda ale ten stirling je opravdu trochu mimo. Bude potřeba ještě dlouhá cesta než to možná k něčemu bude. Omlouvám se, měl jsi pravdu, něco zatím opravdu nejde, ale jednou... pls, zamkni toto forum, tuto diskusi bych považoval za uzavřenou. Díky, kající se Morpheus141
SH

Příspěvek od SH »

Proč zamykat? Mě by třeba zajímal ten pohon na vodík co jsi viděl stejně tak ten parní stroj. Byla to klasika nebo nějaký jiný princip. A co znamená v tomto případě "velmi účinný"? Já měl za to, že max. účinnost vychází z termodynamické věty (T2-T1)/T2 tedy z rozdílu vstupní a výstupní teploty média a s tím u PS asi těžko pohneš.

Stirling je zajímavá mašinka, ale v modelovém měřítku si ji těžko dovedu představit. Tím neříkám, že se to nikomu nepovede, šílenců je dost, ale v tom směru jsem skeptik. Mým snem je parní turbína v modelu pro soutěže kat. DS. Ale nemám na to ani čas, ani vybavení. :(
A nemáš se proč kát, diskuze znamená odlišné názory, kdyby byla všechny stejné, není o čem diskutovat. Škoda, že ses neobjevil na Lučině, pokecali bychom.
ZBl

Příspěvek od ZBl »

SH píše:Proč zamykat? Mě by třeba zajímal ten pohon na vodík co jsi viděl stejně tak ten parní stroj. Byla to klasika nebo nějaký jiný princip. A co znamená v tomto případě "velmi účinný"? Já měl za to, že max. účinnost vychází z termodynamické věty (T2-T1)/T2 tedy z rozdílu vstupní a výstupní teploty média a s tím u PS asi těžko pohneš.

Stirling je zajímavá mašinka, ale v modelovém měřítku si ji těžko dovedu představit. Tím neříkám, že se to nikomu nepovede, šílenců je dost, ale v tom směru jsem skeptik. Mým snem je parní turbína v modelu pro soutěže kat. DS. Ale nemám na to ani čas, ani vybavení. :(
A nemáš se proč kát, diskuze znamená odlišné názory, kdyby byla všechny stejné, není o čem diskutovat. Škoda, že ses neobjevil na Lučině, pokecali bychom.
Pokud by Tě to zajímalo, mám v jistém nejmenovaném časopise postup výroby takové turbíny technologií téměř "samo domo".

Zdenek
SH

Příspěvek od SH »

To víš, že zajímalo. Netvrdím, že to budu stavět, ale minimálně jako studijní materiál mě to zajímá.
Morpheus141

For: ZDENEKTa turbína by mě taky zajímala, je to někde ke stáhnutí, nebo je to potřeba oscanovat???????
For SH: právě na tom fóru co jsem ti psal link jsem se seznámil s těma lidma, a byl jsem na jejich srazu, a tam jsem viděl to co oficiálně vůbec neexistuje, tedy fungující vodíkový pohon. Co se týká té páry, to co jsi tam psal o té větě asi bude pravda, protože jsem tomu nerozuměl ani zbla a znělo to dost učeně na to aby to dávalo smysl. Pohrabu se v softwarových útrobách svého PC a jak najdu kontakt na toho člověka s tím parním strojem, tak Ti ho pošlu. Jediné co o něm ví, tak že je z prahy. Ale používá stejná slova jako ty a vypadá, že jim dokonce i rozumí, takže byste si mohly rozumět (jsem zvědavej co z toho spojení vznikne.) Kající proto, že na parnících jsem na Tebe vyjel, a neměl jsem pravdu. Ta lučina mne taky mrzí, ale chtěl jsem, auto a bylo nutno se věnovat manželce, aby uvolnila z rozpočtu finance. Teď už to bude volnější, tak se snad na nějakém srazu objevím. Dá-li Bůh a strana dovolí........
to

Příspěvek od to »

Ta turbina vyrobená na koleně by mě taky zajímala.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.

Tomáš
ZBl

Příspěvek od ZBl »

Je to v tištěné formě v AJ - v jednom z letošních čísel Model Boats. Takže to vyhledám, oskanuju a pak se domluvíme, jak dál. Jestli Úschovna, e-mail nebo tak něco. Prosím jen o trochu trpělivosti.
Zdenek
SH

Příspěvek od SH »

Nad čím jsem uvažoval (ale vééélmi teoreticky) byla Edisonova turbína. Princip je jednoduchý - žádné lopatky, jen sada plných disků velmi blízko u sebe a pára tryská do štěrbin mezi nimi, pohyb vzniká třením páry v těch štěrbinách (velmi laicky řečeno). Jen jsem jetě nedostudoval velikost těch štěrbin - podle toho by výroba mohla být velmi jednoduchá anebo taky velmi složitá....
petr hájek

Příspěvek od petr hájek »

SH píše:
Morpheus141 píše:Podívej se na www.energie.upramene.cz a pak mi řekni co si o tom mislíš.
Jenom jsem nakouknul na názvy a komentáře a přijde mi to jako jeden z webů kde tvrdí, že jde získat energii postupným nabíjením jednoho akumulátoru z druhého (teď si nevzpomenu na adresu), hledání mimozemšťanů v Area51 a perpetua mobile. Prostě web lidí, pro které tvrzení "takto to opravdu nefunguje" je důkazem o tom, že je jim něco tajeno.
Neříkám, že se tam nemůžou vyskytnout elegantní technická řešení použitelná jinde, ale aby to fungovalo tak jak je primárně zamýšlen, vidím jako velmi nepravděpodobné.

Třeba na Modelhobby se probírala Máchova buňka - zařízení, které z vody "vyrábělo" bez přívodu jakékoliv energie nějaký hořlavý plyn pro pohon motorů. Spousty spokojených uživatelů. A ten, komu to nefungovalo, to prý "nevyrobil dostatečně přesně". :)
http://www.h2o-energia.wz.cz/str/index. ... e/vyvijace

možná by to stálo za víc než za podobný citovaný text
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
petr hájek

http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1180&p ... redit=&p1=
tohle stojí také alespoň za vyzkoušení.
petr hájek

http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=144&pj ... redit=&p1=
a tady je schéma na tu nabíječku o které se tady kolega zmínil
petr hájek

http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1135&p ... redit=&p1=
a ještě kousek.

a teď mě rozškubejte .....
SH

Příspěvek od SH »

petr hájek píše:http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=1135&p ... redit=&p1=
a ještě kousek.

a teď mě rozškubejte .....
Ty MVM stránky jsou zajímavé - vědecký rozbor, schémata, fotky praktického provedení...

Mě pořád jen vrtá hlavou, jestli autoři tomu opravdu věří anebosi dělají programově z lidí prdel... :)
petr hájek

řekl bych , že věří a vědí proč.
Prostě nevěří, když jim někdo kdo dostává peníze z prodeje ropy (princip financování ,,vědeckých,, studií alternativních zdrojů) říká , že bez ropy či jiného zpeněžitelného paliva to nejde.
ZPRAVIDLA PLATÍ , ŽE NEJJEDNODUŠŠÍ ŘEŠENÍ BÝVÁ TO PRAVÉ.
Morpheus141

Co se týká toho vodíku, tak tomu věřím, protože jsem to viděl na vlastní oči, ta nabíječka baterek mi vrtá hlavou, ale nemám odvahu to zkusit, co kdyby to fungovalo. Jinak souhlasím s Petrem oni tomu opravdu věří a spoustě věcí co tam jsou věřím i já. Za možné pokládám vše dokud mi někdo prakticky nedokáže opak. Ne na základě vzorečků, ale tak že postaví tu kterou věc a ona opravdu nebude fungovat.
Morpheus141

For: zdenek
Právě jsem si stáhl tu turbinu, díky za ni, vrhám se do studia. jinak k tomu jpg, to není jpg, ale tiff s nekorektní příponou, stačí přejmenovat.
to

Příspěvek od to »

No nevim jestli technologie "samo domo", dělička, frézka, soustruh. Vstupní tlak skoro 5 atmosfér (pokud jsem dobře počítal max 50 psi). Vyvážení musí být taky perfektní - 28000 otáček, i když kotouč je tenký a stačí statické vyvážení. Taky mezery musí být co nejmenší kvůli ztrátám, velké turbiny mají labyrintová těsnění na desetinu mm a tam jsou jiné objemy páry. Jinak konstrukce zajímavá, docela mě to láká.
Neber život příliš vážně, stejně z něj živý nevyvázneš.

Tomáš
ZBl

Příspěvek od ZBl »

to píše:No nevim jestli technologie "samo domo", dělička, frézka, soustruh. ... Jinak konstrukce zajímavá, docela mě to láká.
Že jsem to s tím "samo domo" trošku přehnal jsem si uvědomil, když jsem to po chvíli listování našel. Už jsem to ale nechal tak...
Hlavně, jestli to k něčemu bude.
Zdenek
SH

Příspěvek od SH »

Morpheus141 píše:Co se týká toho vodíku, tak tomu věřím, protože jsem to viděl na vlastní oči, ta nabíječka baterek mi vrtá hlavou, ale nemám odvahu to zkusit, co kdyby to fungovalo. Jinak souhlasím s Petrem oni tomu opravdu věří a spoustě věcí co tam jsou věřím i já. Za možné pokládám vše dokud mi někdo prakticky nedokáže opak. Ne na základě vzorečků, ale tak že postaví tu kterou věc a ona opravdu nebude fungovat.
Na tomám dvě zničující otázky. První: A odkud se tedy ta energie bere? Druhá: Pokud je to tak super a funguje to, tak proč to ještě nemají všichni? (U věcí publikovaných na internetu neberu teorie o spiknutí ropné lobby).

Obvykle pak zjistíš,že dotyčný nemá ponětí o pojmech jako je účinnost,zachování energie,... a přání je otcem myšlenky.

S těma baterkama to klidně zkus. Mohu tě 100% ujistit, že to fungovat nebude i když jsem to sám nepostavil.
petr hájek

SH píše:
Morpheus141 píše:Co se týká toho vodíku, tak tomu věřím, protože jsem to viděl na vlastní oči, ta nabíječka baterek mi vrtá hlavou, ale nemám odvahu to zkusit, co kdyby to fungovalo. Jinak souhlasím s Petrem oni tomu opravdu věří a spoustě věcí co tam jsou věřím i já. Za možné pokládám vše dokud mi někdo prakticky nedokáže opak. Ne na základě vzorečků, ale tak že postaví tu kterou věc a ona opravdu nebude fungovat.
Na tomám dvě zničující otázky. První: A odkud se tedy ta energie bere? Druhá: Pokud je to tak super a funguje to, tak proč to ještě nemají všichni? (U věcí publikovaných na internetu neberu teorie o spiknutí ropné lobby).

Obvykle pak zjistíš,že dotyčný nemá ponětí o pojmech jako je účinnost,zachování energie,... a přání je otcem myšlenky.

S těma baterkama to klidně zkus. Mohu tě 100% ujistit, že to fungovat nebude i když jsem to sám nepostavil.
a proč to nezkusit?
Kdysi se na jedné univerzitě propočítavalo kolik energie by spotřeboval čmelák k letu a zjistilo se , že by musel denně vycucnout 5x více medovice než sám váží což však nemůže stihnout z čehož plyne vědecky ověřený závěr, že prostě létat nemůže.
ČMELÁK TO VŠAK NEVÍ A KLIDNĚ SI LÉTÁ.

Můj závěr zní :
Nikdy neříkej , že něco nejde protože se najde blbec kterej neví ,že to nejde a udělá to!
petr hájek

a jen na okraj :
důvod proč se levné nebo zdarma energie masově nepoužívají je celkem logický.
V případě, že by se za energie neplatilo došlo by k totálnímu kolapsu světové ekonomiky s fatálními následkypro naší materiálně založenou konzumní civilizaci.
To už ale patří jinam než do modelářské diskuze.
Morpheus141

tý brďoooooo, člověk nestačí žasnout nad tím co všechno souvisí s vodíkovým pohonem
no nevím jestli ba došlo k totálnému kolapsu ekonomiky, ale ke kolapsu vlád určitě, ale oni by si našli jiné způsoby jak nás oškubat. Je to sice OT, ale napsat jsem to musel.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“