Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

rychlost

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
krivanek

Re: rychlost

Příspěvek od krivanek »

Pokročil jsem ve stavbě mot.jachty Challenger ( výr. Gregor, délka cca 900mm, vybavení Speed 600 7,2V/21000 ot, šroub dvoulistý pr. 30 mm, aku Pb 6V/12Ah, regulátor Marine 50 ) natolik, že jsem se odebral k vodě k testování.
( test ve vaně mě nadchl, hlavně síla motoru ) Bohužel při samotné testovací jízdě mě čekalo zklamání.
Tvořili se sice pěkné vlny, nicméně rychlost vzhledem k typu lodi - motorové jachty, byl malá.
Problémy : nefunkční chlazení, měl jsem umístěno za šroubem, mimo osu, asi 7 mm za ním , trubka pr.3
mm - prosím o radu kde a z jakých trubek lépe vyrobit a umístit
asi velký a těžký akumulátor - 2kg, takže jiný zdroj ??
Ante

Příspěvek od Ante »

to je vnitřní průměr té trubky ? S Pb aku to moc nejezdí, jednak těžký druhak nedá dost proudu. K správnému vybavení se asi vyjádří někdo do to má a jezdí mu to.
Chlazení nemusí fungovat právě pro malou rychlost. Chtělo by to fotku té podvodní části.
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

tady je problém v aku.Zkus nějaké NicD ,nebo NiMh ,ale nečekej od této lodě velkou rychlost.Není na to stavěná.Zbytečně velký a vysoký trup,délka a výtlak tomu ubírá na rychlosti .Spíš jde opravdu výletní a pohodové ježdění.
krivanek

Příspěvek od krivanek »

Tak jsem dal na Vaše rady - rychlost paráda, chladí to a posledním problémem aspoň podle mého názoru je zahřívání osky motoru. Nebo je vysoká teplota hřídele u ložiska ( na zadním čele motoru ) normální ? V pouzdře hřídele lodního šroubu mám vazelínu. Je to dobře ?
cobra

Příspěvek od cobra »

Ještě k té vazelíně - musím naprosto souhlasit s Boříkem !!! Ač mi to již mnoho lidí radilo stejně jsem nelenil a do trubky hřídele narval grafitky co šlo.A výsledek ?? - tak velký odpor jsem ani ve snu nepředpokládal - svědkem mi byl Dada,při našem společném poježdění v Praze u Billy!!!Prvotně jsem myslel že se povolil distanční kroužek vymezující posun podélné osy hřídele (v podstatě že se to uvolněním dotáhlo)!!Ale jaké bylo mé překvapení - když při rozpojení hřídele na mě doslova vybouchla grafitová hmota - značné teploty !!Musel se tam i tedy vytvořit slušný tlak a ve spojitosti s nedostatečným chlazením se to rovná velice účiné brzdě !!
Takže v mém případě platí : "Nepodceňovat rady druhých" a "Chybami se člověk učí až když ho to praští přes prsty"!! :cool:
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... Obrázek
SH

Příspěvek od SH »

cobra píše:Ještě k té vazelíně - musím naprosto souhlasit s Boříkem !!! Ač mi to již mnoho lidí radilo stejně jsem nelenil a do trubky hřídele narval grafitky co šlo.A výsledek ?? - tak velký odpor jsem ani ve snu nepředpokládal - svědkem mi byl Dada,při našem společném poježdění v Praze u Billy!!!Prvotně jsem myslel že se povolil distanční kroužek vymezující posun podélné osy hřídele (v podstatě že se to uvolněním dotáhlo)!!Ale jaké bylo mé překvapení - když při rozpojení hřídele na mě doslova vybouchla grafitová hmota - značné teploty !!Musel se tam i tedy vytvořit slušný tlak a ve spojitosti s nedostatečným chlazením se to rovná velice účiné brzdě !!
Takže v mém případě platí : "Nepodceňovat rady druhých" a "Chybami se člověk učí až když ho to praští přes prsty"!! :cool:
Když tam narveš prasácky moc vazeliny, a ještě k tomu grafitové tak se nediv...

Ono nalít tam olejíček je sice hezké, ale většina olejíčků dělá s vodou emulzi a ta nemaže, brousí... O ježdění na bazénech si taky můžeš nechat zdát.

Dělejte si co chcete, začínám chápat IvanKapa a jeho reakce...
Pepa Darvaš

Příspěvek od Pepa Darvaš »

pravda je ,že jsem ještě neslyšel ,aby vazelína kladla odpor .Určitě nedávat grafitku ,ale jakákoliv jiná ,žlutá červená ,zelená (prostě jakákoliv jen né černá grafitka).Olej má tu nevýhodu ,že může vytéct,protože futérka nemusí dokonale těsnit.
cobra

Příspěvek od cobra »

SH píše:
cobra píše:Ještě k té vazelíně - musím naprosto souhlasit s Boříkem !!! Ač mi to již mnoho lidí radilo stejně jsem nelenil a do trubky hřídele narval grafitky co šlo.A výsledek ?? - tak velký odpor jsem ani ve snu nepředpokládal - svědkem mi byl Dada,při našem společném poježdění v Praze u Billy!!!Prvotně jsem myslel že se povolil distanční kroužek vymezující posun podélné osy hřídele (v podstatě že se to uvolněním dotáhlo)!!Ale jaké bylo mé překvapení - když při rozpojení hřídele na mě doslova vybouchla grafitová hmota - značné teploty !!Musel se tam i tedy vytvořit slušný tlak a ve spojitosti s nedostatečným chlazením se to rovná velice účiné brzdě !!
Když tam narveš prasácky moc vazeliny, a ještě k tomu grafitové tak se nediv...

Ono nalít tam olejíček je sice hezké, ale většina olejíčků dělá s vodou emulzi a ta nemaže, brousí... O ježdění na bazénech si taky můžeš nechat zdát.

Dělejte si co chcete, začínám chápat IvanKapa a jeho reakce...
Bobře ti tak .....
SH

Příspěvek od SH »

Pepa Darvaš píše:pravda je ,že jsem ještě neslyšel ,aby vazelína kladla odpor .Určitě nedávat grafitku ,ale jakákoliv jiná ,žlutá červená ,zelená (prostě jakákoliv jen né černá grafitka).Olej má tu nevýhodu ,že může vytéct,protože futérka nemusí dokonale těsnit.
žlutá A4 do vodních čerpadel je klasika. Existuje ještě nějaká silikonová nebo jaká co je bílá. V podstatě je dobré se podívat, co dobrého se dává do horských kol.
cobra

Příspěvek od cobra »

SH píše:
Pepa Darvaš píše:pravda je ,že jsem ještě neslyšel ,aby vazelína kladla odpor .Určitě nedávat grafitku ,ale jakákoliv jiná ,žlutá červená ,zelená (prostě jakákoliv jen né černá grafitka).Olej má tu nevýhodu ,že může vytéct,protože futérka nemusí dokonale těsnit.
žlutá A4 do vodních čerpadel je klasika. Existuje ještě nějaká silikonová nebo jaká co je bílá. V podstatě je dobré se podívat, co dobrého se dává do horských kol.
A co takhle Ciatinová vazelína ?? Znáte jí někdo ??
Cuga

Příspěvek od Cuga »

SH píše:
Uz 2 roky pouzivam Lithiovou vazelinu k vsi spokojenosti (cput to i do svych rychliku), nejakeho velkeho odporu jsem si nevsiml, a maze dobre (stale tam mam ty sama bronzova futra), koupil jsem ji kdysi davno v prodejne horskych kol. Pamatuju si, ze byla docela draha, ale jak moc draha uz si nepamatuju....
Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz
romank52

Příspěvek od romank52 »

Lithiova vazelina sa bezne pouziva na mazanie lozisk v kolesach aut. Predava sa bud v tubach, alebo v plastovych krabiciach, napr. Madit LTA 250 gramov je urcena na "mazanie valivých ložísk a niektorých klzných uložení všetkých druhov dopravnej techniky, mobilných pracovných mechanizmov, ale i strojov a zariadení v priemysle. Zvlášť je vhodné na mazanie ložísk nábojov kôl s dlhými výmennými intervalmi, ložísk vodných čerpadiel a elektromotorov, valivých ložísk pracujúcich pri zvýšených tlakoch a veľkom dynamickom namáhaní, resp. vysokých otáčkach, a na mazanie klzných uložení so životnostnou náplňou maziva.
Je použiteľné v rozsahu pracovných teplôt od -30°C do +120°C, krátkodobo do +140°C" Cena sa pohybuje medzi cca 70 - 90 Sk.
Cuga

Příspěvek od Cuga »

romank52 píše:Lithiova vazelina sa bezne pouziva na mazanie lozisk v kolesach aut. Predava sa bud v tubach, alebo v plastovych krabiciach, napr. Madit LTA 250 gramov je urcena na "mazanie valivých ložísk a niektorých klzných uložení všetkých druhov dopravnej techniky, mobilných pracovných mechanizmov, ale i strojov a zariadení v priemysle. Zvlášť je vhodné na mazanie ložísk nábojov kôl s dlhými výmennými intervalmi, ložísk vodných čerpadiel a elektromotorov, valivých ložísk pracujúcich pri zvýšených tlakoch a veľkom dynamickom namáhaní, resp. vysokých otáčkach, a na mazanie klzných uložení so životnostnou náplňou maziva.
Je použiteľné v rozsahu pracovných teplôt od -30°C do +120°C, krátkodobo do +140°C" Cena sa pohybuje medzi cca 70 - 90 Sk.
70-90 sk? Tak to jsem samozrejme opet koupil zase draho, na tom mem malem kalisku jsem nasel cenu 250Kč :(
Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz
romank52

Příspěvek od romank52 »

Mozno na horske bicykle je fajnovejsia :-). Ale inac niekde som cital, ze "ekologovia" pouzivaju na mazanie hriadeli potravinarsku vazelinu. Na internete sa vyskytuje u roznych predajcov potravinarskych a vinarskych zariadeni, cena je tam vyssia (co som videl asi 250Kc za balenie 0,8kg), ale v ruke som ju este nemal, takze aku ma viskozitu neviem.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“